• No results found

HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

In document Handbok Myndighet Barn och familj (Page 67-72)

ÄRENDEN TILL SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT

HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

Rekrytering av familjehem

Familjehem kan bland annat rekryteras av familjehemshandläggare via kommunens hemsida, via Familjehemsbanken, genom andra uppdragstagare, via personlig kännedom eller via media.

Åstorps kommun skall så långt som möjligt undvika att anlita konsultstödda familjehem.

Utgångspunkten är att familjehem ska vara utredda innan placering. När intresseanmälningar inkommer förvaras dessa i en gemensam pärm för uppdragstagare som finns hos

familjehemssekreterare samt aktualiseras i Procapita. Pärmen ska kontrolleras årligen av familjehemssekreterare gällande om intresseanmälningarna fortsatt är aktuella eller inte.

Familjehemssekreterare tar inledningsvis kontakt med intresserad familj per telefon för ytterligare information. I samtalet inhämtas uppgifter om familjens situation och deras tankar om uppdraget. Informations lämnas bland annat om uppdragets innebörd, om socialtjänstens ansvar samt ersättning. Efter samtalet görs en bedömning av familjehemshandläggare om det är lämpligt att gå vidare i processen med familjen och i detta fall bokas en tid in för

hembesök.

Inledande hembesök i tilltänkt familjehem

I första hembesöket används Socialstyrelsens intervjumaterial BRA- fam för samtliga vuxna i familjen. (Vidare se handbok för BRA- fam).

Familjen får skriva under samtycke för utdrag ur;

 Socialregister/samråd/ kontakt till nuvarande boendekommun och eventuellt tidigare boendekommuner.

 Kronofogdemyndigheten.

 Polisens brotts - och misstankeregister.

(OBS ! Dessa registeruppgifter ska alltid tas)

Om familjen har placering från annan kommun inhämtas samtycke gällande samråd med denne kommun. Samtycke inhämtas även för samråd från tidigare placeringskommuner samt referenspersoner. I första hembesök lämnas familjen information om vad ett uppdrag som familjehem innebär.

Samtal sker kring familjens egna tankar på ett eventuellt uppdrag.

Information lämnas om socialtjänstens ansvar, handläggning och dokumentation samt om kommunens familjehemsverksamhet och vilka lagar och förordningar som styr verksamheten.

Information lämnas om placerades barns särskilda behov av stöd och hjälp.

Information lämnas om krav och förväntningar på familjehemmet samt andra förutsättningar som kontakt med biologiska nätverk, ersättning, utredningsförfarande och eventuella stöd- och hjälpinsatser.

Bedömning av familjehem

Efter hembesök görs en bedömning av familjehemshandläggare och 1:e socialsekreterare kopplat till svaren i BRA- fam intervjun, gällande familjens lämplighet och om

utredningsprocessen ska fortgå. BRA-fams bedömning skall alltid återkopplas till familjen. I det fallet att bedömning görs att socialnämnden ska gå vidare i processen upprättas en

familjehemsakt och en formell utredning inleds i socialnämndens datasystem av familjehemshandläggare. Utredning inleds med stöd av 6 kap 6 § SoL. I det fallet där bedömningen görs att socialnämnden inte ska gå vidare i processen informeras familjen om anledningen till detta. Bedömningen dokumenteras i familjens akt om sådan finns,

bedömningen är inget beslut och kan i och med detta inte överklagas av familjen. Detta gäller inte när familjehemsutredningen är kopplat till ett speciellt barn (ex, nätverksplacering), i dessa fall inleds en familjehemsutredningen och ett beslut om medgivande eller inte skall fattas av socialnämndens arbetsutskott, detta beslut är överklagningsbart.

Fördjupad utredning av familjehem

Innan ytterligare samtal bokas in med familjen görs en registerkontroll. Kontakt tas även med tidigare/nuvarande placerings kommun samt eventuella referensperson.

Familjehemsutredningar från andra kommuner, fem år tillbaka i tiden, begärs in. I de fall där familjen inte tidigare varit familjehem används utredningsmetoden ”Nya Kälvesten” eller Vinjetter. Metoden bygger på ett antal intervjuer med familjen med parterna både enskilt och gemensamt. När all information är inhämtad sker en tolkning av djupintervjuerna av en särskild utbildad person. Samtalen i utredningen sker med parterna separat och gemensamt vid flera tillfällen, på socialkontoret och i deras hem. Samtal sker även med hemmavarande biologiska barn.

Samtalen bör innehålla information om familjens bakgrund och nuvarande situation, om erfarenheter och kunskap om barns behov. Samt socialtjänstens ansvar för placerade barn, samarbete kring det placerade barnet, placerades barns hälsa och skolgång, barn i kris och separationer, det biologiska nätverkets betydelse för placerade barn, hur den egna familjen kan komma att påverkas och hur vardagen som familjehem kan komma att se ut.

Efter att all information inhämtas görs en samlad bedömning av uppgifterna och sammanställs i en familjehemsutredning. Förslag på rubriker kan vara familjens nuvarande situation och bakgrund, ekonomi, fritid, boende, erfarenheter av barn ect. Utredningen är en

sammanställning och en bedömning av familjens lämplighet och resurser för att ta emot barn för stadigvarande vård och fostran. Utredningen kommuniceras därefter med familjen och de ges information om möjlighet till företrädare inför beslutsfattare. Utredning lämnas sedan till socialnämndens arbetsutskott för beslut.

Efter socialnämndens sammanträde kommuniceras familjen om arbetsutskottets beslut.

Utredningen avslutas, alla journalföring skrivs ut och läggs i akt. Familjehem arkiveras i akt i arkivet.

Närståendeplacering och konsultstödda familjehem utreds på samma sätt som beskrivits ovan.

Vad gäller placeringar i konsultstödda familjehem har socialnämnden samma ansvar som för placeringar i ”egna” familjehem. Konsultens bedömningsunderlag kan inhämtas och vara ett underlag i socialnämndens utredning kring familjen.

Inför placering i familjehemmet

Inför att familjens skall ta emot ett barn för placering sker en matchning mellan familjens resurser och det tilltänkta barnets behov. När familjen tar emot ett barn i sitt hem verkställs en insats av familjehemssekreterare. Familjen blir då en resurs i socialnämndens datasystem.

I familjens akt dokumenteras endast uppgifter om familjen och inga uppgifter om det placerade barnet. Om uppdraget inleds under utredningstid läggs familjen in som resurs i samband med att barnets placeras i familjen. Bedömning om en familj skall ta emot ett barn under utredningstid görs i samråd med arbetsledare.

Det är viktigt att familjehemssekreteraren och barnets socialsekreterare har en tät kontakt med familjehemmet i början av en placering. Familjehem omfattas inte av sekretess enligt

Offentlighet- och Sekretesslagen (OSL), dock är det viktigt att informera familjehemmet om att vara försiktig med uppgifter kring den placerade.

Ersättning till familjehem

När uppdraget inleds skall ersättning diskuteras med familjen enligt SKL:s

rekommendationer. Grundutrustning beviljas av 1:e socialsekreterare upp till 25% av ppb/år därutöver socialnämndens arbetsutskott. Om familjehemmet kräver ersättning högre än vad SKL rekommenderar är det ett beslut som fattas av verksamhetschef, områdeschef beslutar i enlighet med SKL:s riktlinjer. Familjehemmet kan ersättas för förlorad arbetsinkomst. I övrigt vad gäller ersättning se kommunens delegationsordning för socialnämnden. Ett uppdrag som familjehem berättigar inte till arbetslöshetsersättning. Det arvode som utbetalas är en

skattepliktig inkomst och beskattas som inkomst av tjänst. Arvodet är sjukpennings- som pensionsgrundande. Dock berättigar det inte till tjänstepension. Omkostnadsersättningen är vare sig sjukpenning- eller pensionsgrundande. Denna information ska lämnas till

familjehemmet.

OBS Arvoden får under inga omständigheter betalas ut via Procapita.

Avtal med familjehem

Ett avtal skall skrivas mellan kommunen och familjehemmet (gäller även konsultstödda familjehem). Avtalet skall undertecknas av familjehemmet, områdeschef och av

familjehemssekreterare.

Underlag påskrivet av områdeschef skickas till personalenheten för utbetalning.

Det skall tydligt framgå ur dokumentationen hur beräkningen av ersättningen gjorts.

I avtalet skall det bland annat framgå att familjen skall ta kontakt med socialtjänsten för samråd och bedömning inför nya placeringar och om uppsägning. Det ska framgå att kommunen har en ansvarsförsäkring, men att det är viktigt att familjehemmet tecknar en allrisk försäkring. Det ska även framgå att omkostnaden inkluderar barnbidrag/studiebidrag.

Avtalsmall finns under mappen familjehem. Alla avtal skrivs av familjehemssekreteraren.

Riktlinjer ekonomiska ersättningar vid familjehemsplaceringar samt vid vårdnadsöverflyttning

En individuell bedömning ska göras i varje enskilt ärende och ersättning till familjehem bör följa de rekommendationer som SKL ger utifrån årets prisbasbelopp. Andra inkomster till familjehem och släktinghem såsom barnbidrag, underhållsstöd, CSN, dagersättning från Migrationsverket och barnpension ska dras av den omkostnadsersättning som utgår.

Utifrån SKL:s rekommendation ska det därtill omkostnadsersättningen utgå 130 kronor per månad för ett uppdrag, har familjehemmet fler uppdrag utgår inte detta för dessa.

Omkostnadsersättningen ska täcka de merkostnader familjen får och är individuell utifrån barnets och familjehemmets förutsättningar.

Arvodet ska även det vara individuellt bedömt och följa SKL:s riktlinjer. Arvode utöver SKL:s riktlinjer beslutas av ska beslutas av socialnämndens arbetsutskott enligt delegation.

Vid jourplaceringar ska det utgå ett större arvode som är dygnsbaserat och även detta ska följa SKL:s rekommendationer. I avtalet ska det tydligt framgå att det är en jourplacering som sedan kommer övergå till ett avtal grundat på arbetsinsats.

Till släktinghem utgår omkostnadsersättning utifrån SKLs riktlinjer samt arvode om 2000 kr.

Placeringar inom nätverket ska alltid övervägas i första hand och kan bli aktuellt då barnet av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar.

Förlorad arbetsförtjänst/Inkomstbortfall

Om familjehemmet på nämndens begäran helt eller delvis avstår från förvärvsarbete för att ge det placerade barnet/ungdomen stöd bör ersättning utgå med kompensation för

inkomstbortfall. Detta kan exempelvis vara i samband med inskolningsfasen av en placering, men behovet kan uppstå även efter det att barnet har varit placerat en tid. Inkomstbortfall ska då ersättas. Släktinghem erbjuds inte tjänstledigt på heltid annat än vid spädbarnsplacering.

Ersättning för tjänstledighet beviljas i första hand för en period om högst 3 månader, under den tiden bör situationen för det placerade barnet/ungdomen ha löst sig på ett

tillfredsställande sätt så att familjehemmet kan återgå till förvärvsarbete. I särskilda fall kan ersättning för tjänstledighet beslutas för längre tid. Om familjehemmet bedöms behöva avstå från förvärvsarbete för längre tid än ett år måste det finnas starkt vägande skäl för det pga barnets problematik och behov. Det förutsätter att barnets problematik och behov har utretts och att andra alternativ bedöms vara uteslutna. En plan för hur barnets behov ska tillgodoses och hur familjehemmet ska kunna återgå till arbete ska finnas. Beslut om längre tids

ersättning för tjänstledighet följs upp i samband med ett av de årliga övervägandena.

Ersättning för tjänstledighet vid placering av spädbarn beviljas och jämställs med sedvanlig föräldraledighet för nyfött barn. Ledigheten kan beviljas längst till dess barnet är ca 18 månader, därefter bör barnomsorg kunna erbjudas.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst för deltidsarbete, högst en fjärdedel av ordinarie arbetstid, kan beviljas vid placeringar av barn upp till den ålder på barnet som lagstiftningen anger, år 2011 till barnet fyller 8 år eller efter första skolåret. Ledigheten jämställs med den partiella tjänstledighet biologiska föräldrar har rätt att ta ut vid förvärvsarbete.

Vid ersättning för förlorad arbetsförtjänst tillkommer semesterlön. Semesterperioden löper årsvis från och med 04-01 till och med 03-31.

Omkostnad och arvode enligt SKLs riktlinjer – Områdeschef

Omkostnad och arvode utöver SKLs riktlinjer – Socialnämndens arbetsutskott

Ersättning för helt inkomstbortfall under högst 6 månader, max 350 % av prisbasbeloppet – Områdeschef

Ersättning för helt inkomstbortfall där ledigheten jämställs med föräldraledighet för spädbarn upp till 18 månaders ålder. – Områdeschef

Ersättning för inkomstbortfall vid deltidsarbete för barn upp till åtta år eller till och med första skolåret. – Verksamhetschef

Ersättning för helt inkomstbortfall längre period än 6 månader eller med belopp som överstiger 650 % av basbeloppet. –Socialnämndens arbetsutskott

Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn

Ersättning från försäkringskassan utbetalas med viss procent av den sjukpenninggrundande inkomsten enligt Lag om allmän försäkring. Kommunen ersätter inte resterande

inkomstbortfall. För barn med hög sjukfrånvaro bör i stället kompensation ske genom nivån på det löpande arvodet.

Omkostnadsersättningar

Omkostnadsersättningar skall ses över i samband med ett av de årliga

övervägandena/omprövningarna av placeringen. Placeringens innehåll och förutsättningar förändras över tiden, omkostnaderna likaså.

Vid beräkning av omkostnadsersättningen skall man i möjligaste mån beräkna alla typer av löpande och regelbundet återkommande utgifter, som familjehemmet och det placerade barnet/ungdomen beräknas ha/få, och räkna in den i löpande ersättningen.

Omkostnadsersättningen, grundkostnaden är beräknad som en schablon där det ingår både individuell ersättning för livsuppehälle och dels ersättning för den placerades del i de gemensamma hushållskostnaderna. I schablonen ingår individuella kostnader för livsmedel, kläder, skor, personlig hygien, fickpengar, fritid och lek. Här ingår också ersättning för de gemensamma hushållsutgifterna vilka är förbrukningsvaror, möbler, husgeråd, TV, textilier m.m, dagstidning, telefon, TV-licens. Hänsyn har tagits till ökad förbrukning av el, vatten och slitage samt att familjehemmen vanligen har en något högre standard än de som är grund för Konsumentverkets beräkningar. Härutöver kan det vara motiverat att utbetala ersättning i form av tilläggskostnad som är motiverad utifrån den placerades individuella behov.

Tilläggskostnader ska beräknas för exempelvis särskilt kostsamma fritidsaktiviteter och semesterresor, umgängesresor, avgift för barnomsorg, specialkost, glasögon och linser.

Tilläggskostnader beräknas en gång per år.

Vid akuta/tillfälliga placeringar i familjehem där barn och familjehem ej tidigare känner varandra (eller det av andra skäl kan vara svårt att nivåbestämma ersättningen från placeringens början) utgår den högsta godkända arvodesnivån under max 3 månader. Om placeringen fortsätter i samma familjehem ska ersättningen därefter nivåbestämmas.

Uppflyttning i åldersgrupp

Arvodesersättningar utgår enligt två åldersintervaller 0-12 år respektive 13-19 år eller tills dess den unge lämnat gymnasieskolan/motsvarande. Merparten av placeringarna i familjehem stabiliseras efter en tid. Ingen automatisk uppflyttning till högre åldersgrupp i arvoderingen bör ske. Förändring av den placerades ålder från 12 till 13 år är i sig inte skäl för

arvodeshöjning.

Umgängesresor

Umgängesresor avseende biologiska föräldrar/motsvarande skall i första hand bekostas av dem själva. Deras möjlighet att bekosta resorna prövas av handläggare på ekonomiskt bistånd utifrån riktlinjer för försörjningsstöd.

Om föräldrarna, trots ett normöverskott och av ekonomiska skäl avstår från umgänge med barnet, får en bedömning göras utifrån barnets behov.

Övrig utrustning

Vid alla placeringar, både familjehem och släktinghem, ska ersättning utgå för inköp av möbler och basgarderob som prövas individuellt efter behov.

Utrustning i samband med ny placering kan behöva göras både vad gäller kläder och viss annan grundutrustning, t.ex. utrustning till barnets rum. Mobiltelefon och telefonkort kan ersättas vid förstagångsplacering, men bör sedan betalas från den löpande

omkostnadsersättningen.

Hemutrustning:

Barn 0-12 månader Skötbord, bilbarnstol, spjälsäng med utrustning, Ligg/sittvagn, barnstol till matbord, byrå, leksaker

In document Handbok Myndighet Barn och familj (Page 67-72)