• No results found

Colgate-inlägg

In document ”Sociala Relationer” - (Page 29-33)

5.2 Semiotisk analys av inlägg

5.2.1 Colgate-inlägg

Colgate har med hjälp av sin tonalitet och sitt bildspråk etablerat sig som en tjej runt 20-årsåldern med hjälp av fler exempel. Det som förmedlas på sidan med hjälp av dess bildspråk och text tolkas utifrån min kulturella och sociala bakgrund.

C1A

-­‐ Texten: ”Det är fredag, du är kär. Använd lite MaxWhite One och gå ut och pussas!”

-­‐ Bilden: Colgate MaxWhite One i fokus, två rödmålade läppar ur fokus i putig ”pussmun” och rött nagellack syns på de naglar som håller upp produkten. -­‐ Färg: Rött, rött indikerar hetta, passion, kärlek, eldigt, rörelse, förföriskt -­‐ Läppar: Är sensuella, är meningen att man ska tänka pussar och putigt får

jobbet gjort.

-­‐ Kommutationstest: Om vi fokuserar på bilden först kan man säga att tecknet (färgen) rött är inte stilla. Det är inte tråkigt. Är inte stötande. Om vi skulle byta ut den färgen mot limegrön istället. Och byta ut ordet ”kär” i texten till ”avundsjuk”, får statusen en annan betydelse. Då uppmanar Colgate sina fans att ”roffa” åt sig det de vill ha, oavsett konsekvenser. Det stämmer inte överens med varumärkets profil och är inte en bra idé för något varumärke att försöka sig på.

-­‐ Helheten: Helheten gör en lyckad uppdatering, med 107 likes. Det är ett ungt ansikte som verkar göra putmunnen, produkten är i fokus.

Här har man valt att placera produkten i kombination med dess användningsområde, nämligen munnen.

C1B

-­‐ Texten: ”20000 personer som älskar sina munnar! TACK alla Colgatefans!” -­‐ Bilden: Blond tjej fotar med mobilkameran (som täcker hennes ansikte)

spegeln. Hon håller ett rött läppstift. På spegeln står det ”Tack alla 20 000 <3 Fans!” Tjejen har på sig en grå kavaj och ett svart linne. Det hänger en grå handduk, vilket man ser i hörnet av bilden.

-­‐ Färg: Texten är återigen röd, mer åt rosa hållet. Läppstiftet i handen antyder att tjejen har skrivit texten på spegeln och att vi tar del av ett foto som antingen publicerades innan utgång eller efter utgång, oavsett ser det ut som att tjejen är på väg ut

-­‐ Kommutationstest: Här skulle vi kunna byta ut tjejen i badrummet mot en kille i stället. Eftersom killen då skulle hålla i läppstift skulle det vara ett tecken på att det är en feminin man vi ser, troligtvis homosexuell i och med att posen associeras med tjejer. Texten behöver inte ändras, men kontexten ändras snabbt genom att byta kön på personen i fråga som syns i bild. Det säger att

personen bakom ”verktyget”, i det här fallet läppstiftet, inte skulle vara lika socialt accepterad som tjejen i bilden.

-­‐ Helhet: Återigen ger kombinationen av bild och text intrycket av att det är en ungdomlig och kvinnlig målgrupp man söker sig till. Här har vi bilden av 20+ som gör sig i ordning för utekvällen eller jobb , som bestämmer sig för att ha lite roligt med det hela och skriva ett meddelande. Kan vara till sig själv, kan vara till en rumskamrat.

C1C

-­‐ Texten: ”Det är många som ska på Halloweenmaskerad i helgen. Finns det någon läskigare utstyrsel än gula tänder?”

-­‐ Bilden: Föreställer en urholkad pumpa med Stora ögon och väldigt dåliga tänder till mun. Den är orange, som pumpor brukar vara, och innehåller ett litet ljus inuti.

-­‐ Färg: Orange, varmt och ramen är smutsig med kol. Det är inramat för att se ut som ett gammalt kamerafoto.

-­‐ Kommutationstest: Om vi istället har en bild på ett grönt äpple med vita tänder, vad händer då? Då tappar bilden sin komiska hållning och har ingen kontext alls. Karvade äpplen är inte det man associerar Halloween med och eftersom vi inte heller ändrat texten skulle referensen falla bort.

-­‐ Helhet: Fokuserar mycket på att driva med sig själv och varumärket, på ett oskyldigt sätt. Eftersom Colgate är just tandkräms varumärke är inte första tanken ”dålig munhygien”, vilket gör målet med inlägget mycket tydligare. Det står i stark kontrast mot varumärkets profil där de är för bra munhygien.

C1D

-­‐ Texten: ”Oj vad tiden går fort när de är unga! Det känns nu som att MaxWhite One har varit med oss hur länge som helst.”

-­‐ Bilden: Föreställer en MaxWhite One-tub i fokus. Bakom tuben ser man ett papper där en mun har målats in och ett par kritor som ligger bredvid målningen.

-­‐ Färg: Den röda färgen är i fokus för att visa tandkrämstuben som stjärnan i bilden. Rött är passionerad och uppseendeväckande färg säger min egna förförståelse.

-­‐ Kommutationstest: Om vi istället för tandkrämstuben sätter in en bebis där, vad händer då? Då blir frågan från betraktaren troligtvis; ”Har man döpt ett barn till MaxWhite One?” Här är ju föreställningen från början att

tandkrämstuben leker rollen av barn. Så att sätta tillbaka barnet i bilden, men ändå behålla samma text gör ironin inte lika uppenbar.

-­‐ Helhet: Bilden är en ironisk tvist på en typisk bild i vår västerländska kultur. Vanligtvis brukar barn måla med kritor, den här gången är det vad jag antar är tandkräm. Tillsammans med texten pratar man om tandkrämen som att det vore ett barn.

C1E

-­‐ Texten: ”Efter en blöt kväll på stan eller när du ätit en påse smågodis: när är det skönast att borsta tänderna?”

-­‐ Bilden: Det här en renodlad textuppdatering. Däremot så målas det upp en bild som läsaren får skapa själv av igenkännande situationer.

-­‐ Färg: Det finns ingen färg, det handlar om vad användaren har för bild i sitt huvud av texten.

-­‐ Kommutationstest: Om vi istället skulle prata om motsatserna i texten. En blöt kväll är inte en torr dag. Det är inte tråkigt. Det är inte kontrollerat. Att äta en påse smågodis är inte att äta en bit broccoli. Det är inte tråkigt. Det är inte nyttigt. Vänder man på det hela ser man tydligt framför sig i vilket system dessa metaforer skulle hamna i och kan således försvara den kulturella kontexten de befinner sig i.

-­‐ Helhet: Fokuserar mycket på att prata om situationer när det är skönt med tandborstning. Frågans syfte är att få användarna engagerade nog för att kommentera, vilket de faktiskt gör. Med målande exempel som de flesta kan känna igen sig i, förstår man också att det här går hem i västvärlden, kanske inte lika bra i något sydamerikanskt land eftersom prioriteringen på munvård går inte i första hand.

In document ”Sociala Relationer” - (Page 29-33)

Related documents