• No results found

Falcon-inlägg:

In document ”Sociala Relationer” - (Page 33-36)

5.2 Semiotisk analys av inlägg

5.2.2 Falcon-inlägg:

Falcon Beer har med hjälp av sin tonalitet och sitt bildspråk etablerat sig som en ”kille” runt 30-årsåldern med hjälp av fler exempel.

F1A

-­‐ Texten: ”Det är 249 dagar kvar till juni. Vad har du för midsommarplaner?” -­‐ Bilden: Det här en renodlad textuppdatering. Däremot så målas det upp en

bild som läsaren får skapa själv av igenkännande situationer.

-­‐ Färg: Det finns ingen färg, det handlar om vad användaren har för bild i sitt huvud av texten.

-­‐ Kommutationstest: Här handlar det om samspelet av tidpunkt på året och textens utformning. Det råkade vara så att denna dag inte var midsommar. Det var inte soligt. Det var inte torrt. Det var inte en glad dag. Om man skulle skriva ändra och säga att ”Det är 66 dagar kvar till december. Vad har du för julplaner?” ändras betydelsen av statusen och tonen. Ordet

”Midsommarplaner” är således det största betydelsebärande elementet i uppdateringen.

-­‐ Helhet: Eftersom uppdateringen postades 11 oktober, så blir implikationen av att fråga om midsommar ironisk. Det är småroligt att fråga om detta just för att de specificerat exakta dagar kvar och för tidpunkten detta gjordes.

F1B

-­‐ Texten: ” På fredagar är det Falcon fakta. Det brukar mamma säga. Hon brukar också säga…”

-­‐ Bilden: Skum som verkar svämma över en öl. Falcon-loggan med ordet ”Fakta” under loggan. Under loggan ligger citatet ”Fem Falcon är fler än fyra Falcon”.

-­‐ Färg: Det är en guldbrun färg som påminner om Falconölen med vitt skum -­‐ Kommutationstest: Om vi istället skulle byta ut färgerna på ölen till rosa

skulle man först och främst tänka på läsk eller milkshake av något slag. Att ändra i texten är svårare. Denna utformning av mening med ”(Valfri siffra)

(valfri objekt) är fler är (valfri siffra)(valfri objekt) är så inrutat i det svenska samhället. Däremot skulle nog inte en fransman förstå innebörden om de inte sett programmet tidigare. Vad händer om man skriver ”Fem tallar är fler än fyra tallar”? Då pratar man i stället om tallar på en ölsida. Det skulle vara förvirrande för användarna på sidan, här är alltså Falcon det största betydelsebärande elementet.

-­‐ Helhet: Texten har en ironisk anspelning på barnspråk. Som barn brukar man prata väldigt högaktningsfullt om sina föräldrar för andra barn, något vi får se i litteratur, television och film om och om igen i den västerländska världen. Tillsammans med anspelningen på ett kärt svenskt inslag ”Fem myror är fler är fyra elefanter”, anknyter till något kärt och ”ursvenskt” som gör att de flesta som är uppvuxna med det programmet alternativt såg programmet med sina barn förstår innebörden.

F1C

-­‐ Texten: ” Vi på Falcon gillar att skryta om vårt goda öl. Men nu undrar vi: vilket är ditt bästa skryt? Skicka in och ta chansen att vinna världens kanske bästa pris: Ett Barkit! Klicka här för att tävla: http://bit.ly/falcon_barkit” -­‐ Bilden: På en hink med Falcon loggan, fast i sköldformat. Det står Falcon

Export i loggan.

-­‐ Färg: Hinken har Falcon-loggan på sig och har ett slags blått filter över sig. Den står troligtvis mot en vit bakgrund. Bilden är inte högupplöst.

-­‐ Kommutationstest: Om vi skulle låta texten vara orörd och byta ut bilden på en hink mot en bild på en surfbräda. Då tappar man fokus och kan inte helt enkelt placera vad man tävlar om. En hink passar in eftersom det är en ölsida vi är på och inte en surfsida, hinkar kan man använda till att kyla ned öl bland annat. Därför är bilden det största betydelsebärande elementet.

-­‐ Helhet: Här antyds det att barkitet innehåller hinken, eller så kanske det är hinken man får? Det framgår inte tydligt. I och med att man uppmanas

F1D

-­‐ Texten: ”Falcon firar Halloween på samma sätt som vi brygger vår öl: med 0 % trams.”

-­‐ Bilden: Bilden föreställer Falcon-loggan mot en marinblå bakgrund. Loggan är upplyst. Bredvid loggan står det ”100 % öl” och ”0 % trams”.

-­‐ Färg: Det är en mörk färg som används som påminner om vatten och matchar loggans mörka färg.

-­‐ Kommutationstest: Om vi istället skulle byta ut loggan mot en karvad pumpa och göra bakgrundsfärgen till flammande röd, vad händer då? Det känns genast mer livfullt och mer ”tramsigt” än vad texten uppmanar till. Då tappar själva inlägget sin trovärdighet.

-­‐ Helhet: Mörka färger och en enkel logga mot en enkel bakgrund ger intrycket av att Falcon inte håller på med några ”krusiduller”. Texten förstärker bilden och vice-versa.

F1E

-­‐ Texten: ” Vi missade ett budord…”

-­‐ Bilden: Skum som verkar svämma över en öl. Falcon-loggan med ordet ”Fakta” under loggan. Under loggan ligger citatet ”Det 11:e budordet: Du skall icke stjäla din nästas Falcon”.

-­‐ Färg: Det är en guldbrun färg som påminner om Falconölen med vitt skum -­‐ Kommutationstest: Om vi ändrar siffran i bildtexten till 14, vad händer då?

De flesta i västvärlden vet att det finns 10 budord, eftersom det är något man får ta del av på olika sätt. Då blir frågan om man har missat fler budord eller om man minns fel. Här blir det största elementet antalet, eftersom det annars inte stämmer in på systemet.

-­‐ Helhet: Här har man tagit en del ur en känd skrift, nämligen bibeln. De flesta vet att det finns 10 budord inom den kristna tron och att då lägga till ett elfte och skriva det i samma utformning som de andra budorden.

Sammanfattning av analys på inlägg:

Inläggens struktur visar att det finns en tanke bakom uppdateringarna. Varje

uppdatering anspelar på en viss tonalitet som ska förstås av de olika publikerna som återfinns på sidorna. Därför är de också allihopa på svenska. Vissa uppdateringar har en bild, däremot inte alla. Colgate använder sig mycket av den 20-åriga tjejen, som ”är” Colgate på Facebook. Falcon Beer använder däremot mer text i sina

bilduppdateringar och fokuserade på själva produkten. Det beror på tvetydigheten i lagstiftningen kring alkohol och marknadsföring över nätet. Den viktigaste tråden som genomsyrar alla dessa uppdateringar är tonaliteten. Allt som skrivs låter som något den fiktiva Colgate skulle säga. Lika gäller för Falcon Beer. Det handlar om ett textuellt identitetsskapande som under månadens gång fortsätter att justeras om.

In document ”Sociala Relationer” - (Page 33-36)

Related documents