• No results found

Datateknik och elektronik

In document Studiehandbok 2006/2007 (Page 131-145)

Datateknik och elektronik

Utbildningens mål

Utbildningens mål

Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik och elektronik utbildar för arbete inom ett brett fält av dator- och informationsteknik, elektronik och telekommunikation. Utbildningen har en teoretisk-praktisk profil som ger den studerande kunskaper och förmåga att delta i anpassning, utveckling och införande av ny teknik inom datateknik- och elektronikområdena.

Med dessa kunskaper och genom att lära sig använda teknikvetenskapliga informationskällor ges högskoleingenjören en god grund för fortsatt personlig utveckling och det "livslånga lärandet" både inom det egna och inom nya ämnesområden.

Högskoleingenjörsutbildningen i datateknik och elektronik ger

grundläggande kunskap inom datateknik/programutveckling och elektronik

möjligheter till specialisering och fördjupning inom datateknik/programutveckling eller elektronik/tele- och datakommu-nikation

grundläggande kunskaper i matematik som leder till förmåga att genomföra matematiska resonemang och att analysera matematiska modeller

förmåga att självständigt definiera och lösa problem

förmåga att arbeta i mångkulturella och mångdisciplinära projektgrupper som innehåller såväl tekniker som icke-tekniker.

kunskap om industriellt företagande och om relevant lagstiftning

kunskaper om effekter av mänsklig verksamhet för människa och miljö

kunskaper om systems utformning för att bäst anpassas till människans önskemål och behov

Utbildningens struktur

Inom programmet Datateknik och elektronik finns 4 inriktningar. Studenterna söker direkt till inriktningarna inom programmet. Dessa inriktningar är

Datateknik och programutveckling, som erbjuds i Haninge och Södertälje

Datateknik, nätverk och säkerhet, som erbjuds i Södertälje

Elektronik och datorsystem, som erbjuds i Haninge och Södertälje

Datornätverk och kommunikation, som erbjuds i Haninge

Samtliga kurser omfattar 5 studiepoäng, vilket medför att man normalt läser två kurser parallellt. Undervisnings- liksom examinationsformerna varierar från kurs till kurs. Normalt utgörs en del av kursen av föreläsningar, som ger en första kontakt med begrepp och teorier.

Övningsuppgifter och laborationer förstärker förståelsen för de teoretiska sambanden.

Projektarbeten enligt modell från näringslivet har en väsentlig roll i utbildningen. Här ges träning att i grupp ta sig an verklighetsanknutna uppgifter på ett ingenjörsmässigt sätt.

Datateknik och elektronik TIDEH

Årskurs 1

Det första året är gemensamt för alla programmets inriktningar. Det under-lättar byte av inriktning under första året för studenter som ångrat sitt ursprungliga val.

En inledande kurs i projektarbetsmetodik ger grunden för de projektarbeten som är en

väsentlig del av hela utbildningen. Stor möda har lagts ner på att ge matematikkurserna en ny utformning och att bättre anpassa dem till tillämpningsämnena. Matematiken under första året omfattar bara en kurs. En grundläggande programmeringskurs, digitalteknik,

mikrodatorteknik, datakommunikation och ett tekniskt projekt är den kärna av baskurser inom teknik som hör till första året. Dessutom ingår kursen ekonomi och organisation.

Årskurs 2

I årskurs 2 börjar specialiseringarna inom inriktningarna. Dessa beskrivs utförligare nedan (se Beskrivning av inriktningarna). Två kurser är gemensamma för alla inriktningarna i årskurs 2.

Det är Miljö- och arbetsvetenskap samt kursen Kompetens och utveckling. Den senare syftar till att i vid mening förbereda för den framtida yrkesrollen. Kursen fokuserar på icke

ämnesspecifika områden som personlig och professionell utveckling, och reflektion över kommande yrkesroll.

Årskurs 3

Kurserna i årskurs 3 består av alternativa kurser (valbara inom inriktningen), helt fritt valbara kurser samt ett examensarbete. (se Beskrivning av inriktningarna). Valbarheten ger goda möjligheter att skapa en utbildning med individuell profil.

Kompetensinriktingar

Datateknik och programutveckling

Inriktningen Datateknik och programutveckling erbjuds både i Haninge och i Södertälje.

Utbudet av valbara kurser i årkurs 3 varierar dock något mellan orterna (se nedan).

Datatekniken används numera inom en mängd områden. Exempel är när vi utför våra

bankaffärer, när vi utväxlar SMS-meddelanden, när vi skickar e-post och när vi läser senaste nytt på tidningarnas webbsidor. För att fortsätta utveckla produkter inom dataområdet krävs människor med gedigna kunskaper om datateknik och programmering, som kan möta dagens och morgondagens krav. Inriktningen Datateknik och programutveckling förbereder för detta.

Utbildningens fokus ligger på kunskaper inom datateknik med särskild inriktning mot programmering och programutveckling.

Området är stort och utbildningen ger stor frihet att själv välja yrkesområde efter examen.

Konstruktion av programvara är ett sådant område. Det innehåller många olika inriktningar som t.ex. grafiska tillämpningar för spelutveckling, realtidslösningar för fordonssystem, avancerade webb- och databastillämpningar mm. Andra exempel på arbetsuppgifter är att fokusera på datateknikens anpassning till de människor den skall betjäna, eller att arbeta med projektledning, systemadministration, teknikinformation och utbildning.

Datateknik och elektronik TIDEH

Under andra året lär du dig använda viktiga verktyg för att kunna utveckla programvaror i olika miljöer och med skiftande krav. Bland inriktnings-specifika kurser i årskurs 2 finns diskret matematik, objektorienterad programmering, operativsystem, algoritmer och datastrukturer, databasteknik och ett programvaruprojekt.

Det sista året utgör det viktigaste steget ut till den framtida yrkesrollen. Valmöjligheterna medger

Specialisering inom t.ex. grafik- och realtidsprogrammering, användarvänlig programmering huvudsakligen i Södertälje, Internetprogrammering,

programmeringsspråk eller projektledning/projektstyrning huvudsakligen i Haninge.

Breddning av kunskaper i ämnen som ekonomi, telekommunikation, design, design, logistik och ledarskap.

Möjlighet att läsa övergångskurser för vidare studier på vissa civilingenjörsprogram.

Under tredje året gör du också ett examensarbete om 10 p.

Datateknik, nätverk och säkerhet

Inriktningen Datateknik, nätverk och säkerhet ges i Södertälje

Datorer och nätverk är en självklar del i stora och små verksamheter. Behovet av att skydda sina nätverk mot intrång har ökat kraftigt.

Som dataingenjör med inriktning mot nätverk och säkerhet är man mycket attraktiv på den svenska och internationella arbetsmarknaden. Under tredje året ges också möjlighet att styra in studierna mot ämnen som t.ex. användarvänlig programutveckling där behovet av

välutbildade ingenjörer är stort.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper inom datateknik med särskild inriktning mot nätverk och säkerhet. Stor vikt läggs vid näringslivsanpas-sade laborationer och

projektarbeten. En bedömning är att framtidens ingenjör även behöver kunskaper i ämnen utöver teknik. Därför innehåller utbildningen också ämnen som ekonomi, projektledning, affärskunskap och personlig utveckling.

Under andra året läses kurser inom nätverk och operativsystem. Man kommer att arbeta med ett nätverksprojekt som ger praktiska erfarenheter av konfigurering, underhåll och skydd av lokala nät. Inriktningsspecifika kurser är scriptprogrammering, operativsystem och

systemadministration, nätverk med TCP/IP, databasteknik, Internet/intranet, samt en projektkurs.

Tredje året ger utöver möjligheten till specialisering mot nätverk och säkerhet, även möjlighet att välja nya ämnesområden. Valmöjligheterna medger

Specialisering inom t.ex. nätverk med särskild uppmärksamhet på säkerhetsfrågor eller användarvänlig programmering.

Breddning av kunskaper i ämnen som ekonomi, telekommunikation, design, design, logistik och ledarskap.

Möjligheten att läsa övergångskurser för vidare studier på vissa civilingenjörsprogram.

Datateknik och elektronik TIDEH

Under tredje året gör du också ett examensarbete om 10 p.

Elektronik och datorsystem

Inriktningen Elektronik och datorsystem erbjuds både i Haninge och Södertälje.

Alla de elektronikprodukter som vi omger oss med – allt från CD-spelare och mobiltelefoner till mer avancerade datorsystem - ska konstrueras, produceras, marknadsföras, säljas,

programmeras och uppdateras. Dina arbetsuppgifter spänner således över ett brett fält och kan handla om allt från olika Internetlösningar, ljud- och bildbehandling, utveckling av nya mobiltelefoner, projektledning, konstruktion, programmering, installation, marknadsföring, försäljning till smarta "leksaker”

Utbildningen syftar till att den utbildade ingenjören skall kunna använda och utveckla befintlig teknik i ett samhälle i ständig förändring. I utbildningen ingår konstruktion av elektronik och datorsystem (hårdvarukonstruktion) och programmering. Utbildningen ger också en god grund för att starta egen konsultverksamhet.

Utbildningen kan karaktäriseras med tre motton: ”Från idé till färdig produkt”, Learning by doing” och ”Helhetssyn framför detaljkännedom”.

Bland inriktningsspecifika kurser i årskurs 2 finns ellära och elektronik, telekommunikation och nätverk samt en projektkurs i elektronikdesign. En tillämpad fortsättningskurs i

programmering ingår också.

Det sista året utgör det viktigaste steget ut till den framtida yrkesrollen. Valmöjligheterna medger

Specialisering mot t.ex. inbyggda system, signalbehandling, realtidsystem, nätverkssäkerhet, användarvänlig programmering mm.

Breddning av kunskaper i ämnen som ekonomi, telekommunikation, design, logistik och ledarskap.

Möjlighet att läsa övergångskurser för vidare studier på vissa civilingenjörsprogram.

Under tredje året gör du också ett examensarbete om 10 p.

Datornätverk och kommunikation

Datornätverk och kommunikation, erbjuds i Haninge.

Inriktningen är en bred och tillämpad utbildning som inte begränsar yrkesvalet till en smal sektor. Som ingenjör inom datakommunikation har man möjlighet att arbeta med datornätverk inom alla typer av företag och förvaltningar, hos operatörer och leverantörer av utrustning och tjänster, och även i konsultföretag som utformar kommunikationslösningar. Efter avslutad utbildning kan man arbeta med teknik och tjänster inom allt från fast och mobil telefoni till det senaste inom fast och trådlös datakommunikation.

Som högskoleingenjör inom datakommunikation och nätverk får man arbeta i teknikens framkant. Utbildningens bredd och inriktning på modern teknik gör ingenjören väl lämpad att arbeta i olika typer av företag med design av användartjänster och underliggande teknik,

Datateknik och elektronik TIDEH

installation, driftsättning, service och underhåll, marknadsföring, teknikinformation och utbildning. Ofta kommer man att arbeta tillsammans med en rad andra människor i projekt.

Under studietiden förbereds man för detta genom en väl genomtänkt projektmetodik i utbildningen.

Utbildningen ger en bred och tillämpad kunskap om datornätverk och datakommunikation.

Kurserna täcker grundläggande områden som matematik, digital och analog elektronik, programmering och telekommunikation.

I årskurs 2 och 3 ges särskilt utrymme för fördjupning inom datakommunikation och olika typer av nätverk.

Tredje årets kurser innebär att man fördjupar kunskaper inom datornätverk men man har också möjligheten att välja kurser som breddar kompetensen till andra ämnesområden. Man kan bl.a. läsa fortsättningskurser om kommunika-tionsnät, internetprotokollen, mobil kommunikation, programutveckling med tillämpningar inom datakommunikation osv.

Efter avslutad examen, eller senare, ges möjlighet till fortsatta studier till en magisterexamen inom Datornätverk vid KTH Syd i Haninge

Studieberättigande

Villkor för deltagande i undervisningen i årskurs 2 och 3

För studier i årskurs 2 krävs att minst 25 poäng ur årskurs 1 skall vara avklarade t o m tentamensperioden i augusti. För teknologer som ej uppfyller detta krav skall individuell studieplan upprättas i samråd med studievägledare.

För studier i årskurs 3 krävs att minst 60 poäng ur årskurs 1 och 2 skall vara avklarade t o m tentamensperioden i augusti. För teknologer som ej uppfyller detta krav skall individuell studieplan upprättas i samråd med studievägledare.

Terminsregistrering och val av kurser

Senast 15 november inför vårtermin och 15 maj inför hösttermin ska alla studerande göra en studieanmälan via Mina sidor. Studieanmälan ligger till grund för terminsregistrering.

Registreringen möjliggör betygsregistrering samt utbetalning av studiemedel från CSN. De studerande som inte uppfyller behörighetskraven för årskursen skall kontakta sin

studievägledare.

Inför höst- och vårtermin i åk 3 ska den studerande även välja kurser.

Studieuppehåll

Studieuppehåll innebär att den studerande inte deltar i undervisningen under minst en termin.

Studieuppehåll beviljas inte under årskurs 1 om inte särskilda skäl föreligger.

Datateknik och elektronik TIDEH

Beviljat studieuppehåll ger den studerande rätt att återkomma till studierna vid angiven tidpunkt. Under studieuppehållet får den studerande göra kompletteringar och delta i examination i tidigare påbörjad kurs.

Ansökan om studieuppehåll lämnas till studievägledaren, som beviljar eller avslår ansökan.

När den studerande avser att återuppta studierna skall en studieanmälan göras.

Kursregistrering

Studenten skall vid första schemalagda undervisningstillfället signera en

kursregistreringslista. Den som registrerat sig på en kurs och därefter beslutar sig för att inte fullfölja kursen skall snarast anmäla detta till kursansvarig eller till inriktningsledaren.

Examensarbete

I utbildningen ingår ett examensarbete på 10 poäng. Det innebär omkring 10 veckors heltidsstudier.

För examensarbetet gäller:

Det får påbörjas efter att uppgiften godkänts av inriktningsledaren.

Det grundas på de kunskaper som inhämtats under studietiden och skall normalt utföras under termin 6 och inom inriktningen.

Det skall utgöra prov på ett självständigt, ingenjörsmässigt arbete omfattande teoretisk och/eller experimentell verksamhet med åtföljande rapportskrivning och muntlig presentation.

Handledare och examinator utses av utbildningsledaren.

Utlandsstudier

Teknologer vid KTH Syd har möjlighet att förlägga ett läsårs studier vid ett antal utländska högskolor som KTH samarbetar med utan att behöva betala de kursavgifter som annars tas ut av utländska studerande. Utbytesstudier kan ske under tredje årskursen. Det är även möjligt att göra examensarbete utomlands.

Information om utlandsstudier ges av handläggaren för internationalisering vid Skolan för teknik och hälsa (STH) som också kan meddela aktuella ansökningstider.

Ansökningsblanketter finns hos studievägledarna och hos internationaliseringshandläggaren.

Utlandsstudierna kan efter bedömning tillgodoräknas som en del av

högskoleingenjörsutbildningen. Den utresande skall tillsammans med skolan upprätta ett så kallat Learning Agreement som innebär förhandsgodkännande av utbytesstudierna. Studierna bedrivs normalt på det språk som talas i landet/regionen. Det finns möjligheter för teknologer som blir antagna till utbytesprogrammen i tysk-, fransk-, spansk- och italiensktalande länder att följa en förberedande språkkurs innan den ordinarie terminen börjar.

Datateknik och elektronik TIDEH

Praktik

Kravet på obligatorisk praktik inom utbildningsprogrammen vid KTH avskaffades från och med den 1 juli 2002 enligt beslut i universitetsstyrelsen

Examen

För att avlägga högskoleingenjörsexamen (eng. Bachelor of Science in Engineering, Degree Programme in Computer Engineering and Electronics) krävs godkänt betyg i samtliga kurser som ingår i den studerandes studieplan. Studieplanen består av de obligatoriska kurserna, de valbara kurser den studerande följt samt examensarbetet. Studieplanen skall omfatta minst 120 poäng.

För att få examen skall den studerande ansöka om detta på en särskild blankett och bifoga kvitto på erlagd kåravgift.

Datateknik och elektronik TIDES

Datateknik och elektronik

Utbildningens mål

Utbildningens mål

Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik och elektronik utbildar för arbete inom ett brett fält av dator- och informationsteknik, elektronik och telekommunikation. Utbildningen har en teoretisk-praktisk profil som ger den studerande kunskaper och förmåga att delta i anpassning, utveckling och införande av ny teknik inom datateknik- och elektronikområdena.

Med dessa kunskaper och genom att lära sig använda teknikvetenskapliga informationskällor ges högskoleingenjören en god grund för fortsatt personlig utveckling och det "livslånga lärandet" både inom det egna och inom nya ämnesområden.

Högskoleingenjörsutbildningen i datateknik och elektronik ger

grundläggande kunskap inom datateknik/programutveckling och elektronik

möjligheter till specialisering och fördjupning inom datateknik/programutveckling eller elektronik/tele- och datakommunikation

grundläggande kunskaper i matematik som leder till förmåga att genomföra matematiska resonemang och att analysera matematiska modeller

förmåga att självständigt definiera och lösa problem

förmåga att arbeta i mångkulturella och mångdisciplinära projektgrupper som innehåller såväl tekniker som icke-tekniker.

kunskap om industriellt företagande och om relevant lagstiftning

kunskaper om effekter av mänsklig verksamhet för människa och miljö

kunskaper om systems utformning för att bäst anpassas till människans önskemål och behov.

Utbildningens struktur

Inom programmet Datateknik och elektronik finns 4 inriktningar. Studenterna söker direkt till inriktningarna inom programmet. Dessa inriktningar är

Datateknik och programutveckling, som erbjuds i Haninge och Södertälje

Datateknik, nätverk och säkerhet, som erbjuds i Södertälje

Elektronik och datorsystem, som erbjuds i Haninge och Södertälje

Datornätverk och kommunikation, som erbjuds i Haninge

Samtliga kurser omfattar 5 studiepoäng, vilket medför att man normalt läser två kurser parallellt. Undervisnings- liksom examinationsformerna varierar från kurs till kurs. Normalt utgörs en del av kursen av föreläsningar, som ger en första kontakt med begrepp och teorier.

Övningsuppgifter och laborationer förstärker förståelsen för de teoretiska sambanden.

Projektarbeten enligt modell från näringslivet har en väsentlig roll i utbildningen. Här ges träning att i grupp ta sig an verklighetsanknutna uppgifter på ett ingenjörsmässigt sätt.

Datateknik och elektronik TIDES

Årskurs 1

Det första året är gemensamt för alla programmets inriktningar. Det under-lättar byte av inriktning under första året för studenter som ångrat sitt ursprungliga val.

En inledande kurs i projektarbetsmetodik ger grunden för de projektarbeten som är en

väsentlig del av hela utbildningen. Stor möda har lagts ner på att ge matematikkurserna en ny utformning och att bättre anpassa dem till tillämpningsämnena. Matematiken under första året omfattar bara en kurs. En grundläggande programmeringskurs, digitalteknik,

mikrodatorteknik, datakommunikation och ett tekniskt projekt är den kärna av baskurser inom teknik som hör till första året. Dessutom ingår kursen ekonomi och organisation.

Årskurs 2

I årskurs 2 börjar specialiseringarna inom inriktningarna. Dessa beskrivs utförligare nedan (se Beskrivning av inriktningarna). Två kurser är gemensamma för alla inriktningarna i årskurs 2.

Det är Miljö- och arbetsvetenskap samt kursen Kompetens och utveckling. Den senare syftar till att i vid mening förbereda för den framtida yrkesrollen. Kursen fokuserar på icke

ämnesspecifika områden som personlig och professionell utveckling, och reflektion över kommande yrkesroll.

Årskurs 3

Kurserna i årskurs 3 består av alternativa kurser (valbara inom inriktningen), helt fritt valbara kurser samt ett examensarbete. (se Beskrivning av inriktningarna). Valbarheten ger goda möjligheter att skapa en utbildning med individuell profil.

Kompetensinriktingar

Datateknik och programutveckling

Inriktningen Datateknik och programutveckling erbjuds både i Haninge och i Södertälje.

Utbudet av valbara kurser i årkurs 3 varierar dock något mellan orterna (se nedan).

Datatekniken används numera inom en mängd områden. Exempel är när vi utför våra

bankaffärer, när vi utväxlar SMS-meddelanden, när vi skickar e-post och när vi läser senaste nytt på tidningarnas webbsidor. För att fortsätta utveckla produkter inom dataområdet krävs människor med gedigna kunskaper om datateknik och programmering, som kan möta dagens och morgondagens krav. Inriktningen Datateknik och programutveckling förbereder för detta.

Utbildningens fokus ligger på kunskaper inom datateknik med särskild inriktning mot programmering och programutveckling.

Området är stort och utbildningen ger stor frihet att själv välja yrkesområde efter examen.

Konstruktion av programvara är ett sådant område. Det innehåller många olika inriktningar som t.ex. grafiska tillämpningar för spelutveckling, realtidslösningar för fordonssystem, avancerade webb- och databastillämpningar mm. Andra exempel på arbetsuppgifter är att fokusera på datateknikens anpassning till de människor den skall betjäna, eller att arbeta med projektledning, systemadministration, teknikinformation och utbildning.

Datateknik och elektronik TIDES

Under andra året lär du dig använda viktiga verktyg för att kunna utveckla programvaror i olika miljöer och med skiftande krav. Bland inriktnings-specifika kurser i årskurs 2 finns diskret matematik, objektorienterad programmering, operativsystem, algoritmer och datastrukturer, databasteknik och ett programvaruprojekt.

Det sista året utgör det viktigaste steget ut till den framtida yrkesrollen. Valmöjligheterna medger

Specialisering inom t.ex. grafik- och realtidsprogrammering, användarvänlig programmering huvudsakligen i Södertälje, Internetprogrammering,

programmeringsspråk eller projektledning/projektstyrning huvudsakligen i Haninge.

Breddning av kunskaper i ämnen som ekonomi, telekommunikation, design, design, logistik och ledarskap.

Möjlighet att läsa övergångskurser för vidare studier på vissa civilingenjörsprogram.

Under tredje året gör du också ett examensarbete om 10 p.

Datateknik, nätverk och säkerhet

Inriktningen Datateknik, nätverk och säkerhet ges i Södertälje

Datorer och nätverk är en självklar del i stora och små verksamheter. Behovet av att skydda sina nätverk mot intrång har ökat kraftigt.

Som dataingenjör med inriktning mot nätverk och säkerhet är man mycket attraktiv på den svenska och internationella arbetsmarknaden. Under tredje året ges också möjlighet att styra in studierna mot ämnen som t.ex. användarvänlig programutveckling där behovet av

välutbildade ingenjörer är stort.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper inom datateknik med särskild inriktning mot nätverk och säkerhet. Stor vikt läggs vid näringslivsanpas-sade laborationer och

projektarbeten. En bedömning är att framtidens ingenjör även behöver kunskaper i ämnen utöver teknik. Därför innehåller utbildningen också ämnen som ekonomi, projektledning, affärskunskap och personlig utveckling.

Under andra året läses kurser inom nätverk och operativsystem. Man kommer att arbeta med ett nätverksprojekt som ger praktiska erfarenheter av konfigurering, underhåll och skydd av lokala nät. Inriktningsspecifika kurser är scriptprogrammering, operativsystem och

systemadministration, nätverk med TCP/IP, databasteknik, Internet/intranet, samt en projektkurs.

Tredje året ger utöver möjligheten till specialisering mot nätverk och säkerhet, även möjlighet att välja nya ämnesområden. Valmöjligheterna medger

Tredje året ger utöver möjligheten till specialisering mot nätverk och säkerhet, även möjlighet att välja nya ämnesområden. Valmöjligheterna medger

In document Studiehandbok 2006/2007 (Page 131-145)