• No results found

Mekatronik och industriell IT

In document Studiehandbok 2006/2007 (Page 170-175)

Mekatronik och industriell IT

Utbildningens mål

Utbildningsprogrammets målsättning är att utbilda ingenjörer väl förtrogna med dagens IT-teknik samt med kunskap och färdighet om utveckling och produktion av produkter och tjänster. Speciellt belyses utveckling av s.k. intelligenta produkter och smarta

produktionssystem.

Utbildningen har en teoretisk-praktisk profil så att den utexaminerade skall kunna medverka i utnyttjande av ny teknik, där det handlar om att utforma produkter, processer och arbetsmiljö.

Viktiga syften med utbildningen är att ge Studenten medvetenhet om hur tekniken påverkar samhället med hänsyn till människors förutsättningar och behov, samt om samhällets mål avseende resurshushållning, ekonomi och miljö.

Den studerande ska ges

aktuella kunskaper och färdigheter inom produktutveckling och produktionsteknik

goda baskunskaper om IT-teknik samt god förståelse om IT-teknikens tillämpningar och möjligheter i industriella miljöer

fördjupade kunskaper inom vald inriktning Den studerande ska dessutom ha utvecklat förmågan

att sätta sig in i nya teknikområden och tillägna sig motivation för fortgående yrkesmässig förnyelse

att arbeta i multikulturella och mångdisciplinära projektgrupper som innehåller tekniker och icke-tekniker.

Utbildningens struktur

Examen

För att avlägga högskoleingenjörsexamen (på engelska Bachelor of Science in Engineering) krävs godkänt betyg i samtliga kurser som ingår i den studerandes studieplan som skall omfatta minst 120 poäng. För att få examen skall den studerande ansöka om detta på särskild blankett och bifoga kvitto på erlagd kåravgift.

Blankett finns på webbadressen www.isk.kth.se/student/blanketter/examen.pdf Studieplanen består dels av de obligatoriska kurser som utgör:

det gemensamma basblocket (ca 25 poäng)

det programspecifika blocket (ca 45 poäng)

den valda kompetensinriktningen (ca 30 poäng)

examensarbetet (10 poäng)

och dels av ett antal valbara eller valfria kurser (ca 10 poäng)

Mekatronik och industriell IT TIMIB

Den obligatoriska delen av utbildningen skall ses som den väg som utbildningsnämnden kräver för att uppnå utbildningens mål. För de obligatoriska kurserna finns en platsgaranti för den som är antagen till programmet och förstagångsregistrerad för aktuell termin (ordinarie studerande).

Efter särskild ansökan kan avvikelser som också uppfyller utbildningsmålen godtas.

Studiehandbok

Kursernas placering i tiden definieras för varje årskurs i studiehandboken där du även kan hitta information om kursernas mål, förkunskapskrav, innehåll samt kursfordringar.

(Se www.kth.se/student/studiehandbok/ ) Gemensamt basblock

Det gemensamma basblocket, som utgörs av kurser i linjär algebra, ingenjörsmetodik,

grundläggande programmering, nätverks- och internetteknik samt digitalteknik, är gemensamt för nästan alla högskoleingenjörsprogram inom IT-universitetet och ska ge den studerande grundläggande kunskaper inom matematik och informationsteknik.

Programspecifikt block

Det programspecifika blocket, som påbörjas i åk 1 och fortsätter i åk 2 utgörs av kurser i industriell IT, matematik, miljöteknik, ekonomi samt maskintekniska kurser omfattande grunder i konstruktions-, produktions- och tillverkningsteknik, samt produktutveckling i projektform. För närvarande uppgår det programspecifika blocket till drygt 40 poäng.

Valbara eller valfria kurser

Valbara kurser är de kurser som erbjuds ordinarie studerande med viss platsgaranti. De valfria kurserna kan vara andra KTH-kurser eller kurser från andra högskolor och universitet. Sådana kurser kan efter ansökan hos programansvarig/utbildningsledare tillgodoräknas mot valbar kurs.

De valbara kurserna skall läsas efter det att den studerande antagits till

högskoleingenjörsutbildningen. Schemasupport ges endast för de kurser som ges av

institutionen för tillämpad IT (2IT:s kurser) och det är upp till dig själv att se till att ditt val av kurser räcker fram till examen.

Information om vilka valbara kurser som ges med schemasupport (2IT:s kurser) en viss termin och anmälan till valbar kurs sker över 2IT:s hemsida (www.isk.kth.se). Eftersom platsantalet på kurserna är begränsat kan det ske ett urval bland de sökande. Vilka som är behöriga att söka till de olika valbara kurserna och enligt vilka principer urvalet sker anges på 2IT:s hemsida i samband med valet.

Kompetensinriktingar

För det tredje året i utbildningen går det att skapa egen profil på utbildningen genom att välja någon av tre inriktningar:

Mekatronik och industriell IT TIMIB

Mekatronik och design

Mekatronik och design ger kunskap i utveckling av produkter där processorer och mekanik samverkar. Gårdagens rent mekaniska konstruktioner ersätts numera i ökande omfattning av mekanik och elektronik i samverkan. Detta gäller konsumentprodukter som bilar, symaskiner, skrivmaskiner och kameror, liksom många utrustningar för automatisering av processindustri och verkstadsindustri.

Industriell IT

Industriell IT ger kunskaper i att utveckla, simulera och optimera produktionssystem inom de flesta områden.

Modern produktion innehåller mer och mer informationsutbyte mellan människor och maskin.

Industriell IT integrerar produktionssystem med de administrativa systemen.

Industriell ekonomi

Industriell ekonomi ligger i gränslandet mellan teknik och ekonomi med fokus på hur man utformar och förändrar tekniska system eller industriella processer mot en ekonomisk bakgrund.

Inriktningen innehåller minst 10 poäng teknikkurser inom huvudämnet, ett projektarbete, en fortsättningskurs i industriell ekonomi samt ett antal valbara kurser inom området industriell ekonomi och projektledning.

Studieberättigande

Terminsregistrering

Varje studerande skall terminsregistreras inför varje termin. Registreringen möjliggör betygsregistrering samt utbetalning av studiemedel från CSN. De studerande som inte uppfyller behörighetskraven för årskursen skall kontakta sin studievägledare.

Inför varje läsår fordras det att man lämnar en obligatorisk studieanmälan. Detta sker normalt med att du deltar i det obligatoriska uppropet inför högre årskurs eller med en skriftlig

anmälan till din studierektor vid 2IT.

Anmälan skall då vara 2IT tillhanda samma dag som uppropet (datum för upprop meddelas via studieexpeditionen). Anmälan ligger till grund för beräknandet av hur många studerande som förväntas delta i undervisningen.

OBS! Om du inte lämnar in en studieanmälan i tid har du ingen självklar rätt att delta i studierna även om du klarat poängkraven! Om du inte avser att vara studieaktiv måste du i god tid ansöka om studieuppehåll. Det gäller även att studerande som varit frånvarande (ej terminsregistrerad) under minst 1 termin utan anmält studieuppehåll, ej har självklar rätt att återuppta studierna.

Mekatronik och industriell IT TIMIB

Studieuppehåll

Studieuppehåll innebär att den studerande inte deltar i undervisningen under minst en termin.

Studieuppehåll beviljas inte under årskurs 1 om inte särskilda skäl föreligger.

Beviljat studieuppehåll ger den studerande rätt till att återkomma till studierna vid angiven tidpunkt. Under studieuppehållet får den studerande göra kompletteringar och delta i examination för tidigare påbörjad kurs.

Ansökan om studieuppehåll lämnas till studievägledare eller berörd utbildningsledare, som beviljar eller avslår ansökan. När den studerande avser att återuppta studierna ska en studieanmälan göras.

Anmälan till kurs och kursregistrering

Studenten skall vid det första schemalagda undervisningstillfället registrera sig på kursen.

Den som registrerat sig på en kurs och därefter beslutar sig för att inte fullfölja kursen, skall snarast anmäla detta till kursansvarig eller till utbildningsledaren.

Den studerande är skyldig att anmäla sig till de valbara kurser hon/han önskar följa under nästkommande termin. Beslut om platstilldelning på kurs fattas av den institution där kursen genomförs.

Uppflyttningsregler

Följande poänggränser gäller för uppflyttning till nästa årskurs:

Från åk 1 till åk 2 - 25 poäng ur åk 1

Från åk 2 till åk 3 - 60 poäng ur åk 1 och 2

För examensarbete - 80 poäng

Om du inte uppnår denna poängsumma efter augustiperioden innevarande läsår sker ingen uppflyttning, d v s du blir omregistrerad på samma termin som tidigare. Nya kurser får läsas endast efter det att en individuell studieplan upprättats. Kontakta studievägledningen om detta.

Examensarbete

Examensarbetet är en obligatorisk kurs och är normalt det avslutande momentet av utbildningen. Arbetet utförs inom valt kompetensområde och omfattar 10 poäng, vilket

innebär ca 10 veckors arbetsinsats på heltid. Arbetet bedöms som utomordentligt värdefullt av många arbetsgivare. Ett väl utfört och redovisat examensarbete är därför en viktig merit när du ska som nybliven ingenjör ut i arbetslivet.

Examensarbetet utförs normalt i slutet av utbildningen och får påbörjas när

förkunskapskraven enligt utbildningsplanen är uppfyllda. I examensarbetet skall den studerande tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden för att muntligt och skriftligt redovisa resultatet av arbetet. Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning. Uppgiften utförs normalt individuellt men det är tillåtet att två eller fler studenter samarbetar i ett examensarbete.

Mekatronik och industriell IT TIMIB

Examensarbetet förläggs i normalfallet till ett företag. Arbetet med examensarbetet är dock en del av studierna. En handledare vid KTH, som har ansvaret för att en tillräcklig

ämnesfördjupning uppnås, ska därför alltid utses.

Examensarbetesrapporten ska utformas språkligt och stilistiskt så att den kvalitetsmässigt motsvarar inom universitet och industri utarbetade rapporter. Rapporten ska innehålla en sammanfattning (abstract) på engelska samt en engelsk översättning av titeln. Alternativt kan hela rapporten skrivas på engelska.

För examensarbetet gäller

Det får påbörjas efter att uppgiften godkänts av utbildningsledaren.

Det grundas på de kunskaper som inhämtats under studietiden och skall normalt utföras under termin 6 och inom inriktningen.

Det skall utgöra prov på ett självständigt, ingenjörsmässigt arbete omfattande teoretisk och/eller experimentell verksamhet med åtföljande rapportskrivning och muntlig presentation.

Handledare och examinator utses av utbildningsledaren.

Det är din uppgift att själv leta reda på ett lämpligt ämne för ditt examensarbete. Du kan ta en titt på Exjobb-poolen, http://exjobb.sunet.se/. Det normala är att du gör ditt examensarbete inom det ämnesområde som du specialiserat dig på genom ditt val av inriktning.

OBS! Du måste alltid kontakta utbildningsledaren och få en examinator innan du påbörjar ditt examensarbete!

För mer detaljerad information se www.isk.kth.se/kursinfo/PM_exjobb.pdf .

Utlandsstudier

Studerande vid Ingenjörsskolan har möjlighet att förlägga ett läsårs studier vid ett antal utländska högskolor som KTH samarbetar med utan att behöva betala de kursavgifter som annars tas ut av utländska studerande. Utbytesstudier kan ske under tredje årskursen. Det är även möjligt att göra examensarbete utomlands.

Information om utlandsstudier ges av studievägledarna eller av handläggaren för

internationalisering vid utbildningsnämndens kansli (kansli ITU), som också kan meddela aktuella ansökningstider. Ansökningsblanketter finns hos studievägledarna och hos internationaliseringshandläggaren.

Utlandsstudierna kan efter bedömning tillgodoräknas som en del av

högskoleingenjörsutbildningen. Studierna bedrivs normalt på det språk som talas i

landet/regionen. Det finns möjligheter för studenter som blir antagna till utbytesprogrammen i tysk-, fransk-, spansk- eller italiensktalande länder att följa en förberedande språkkurs innan den ordinarie terminen börjar.

Praktik

Det föreligger inget krav på praktik för att få ut sin examen.

In document Studiehandbok 2006/2007 (Page 170-175)