• No results found

Exempel på en text med bra struktur

7.1 Dator som verktyg

Nedan kommer resultaten av de berättande och beskrivande texter skrivna med verktyget dator att presenteras.

7.1.1 Berättande text Textens struktur

Nedan kommer resultatet av de berättande texternas struktur att redovisas. Bedömningen har utförts utifrån en bedömningsmall inspirerad av de nationella proven och Lgr11 (Se bilaga 2).

Texterna skulle innehålla: en rubrik, inledning, problem, lösning på problem och ett avslut.

Resultatet presenteras i underrubriker: Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A, texter som har klarat kriterierna för betygen E och texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A

De texter som har en struktur är texterna 5, 7 och 11. Dessa texter fungerar relativt väl/väl som en berättande text. Texterna har även en struktur som fungerar relativt väl/väl. Texternas uppbyggnad är tydlig/lyfter texten. Texternas innehåll är relativt tydligt/tydligt och innehåller utvecklande/väl utvecklade gestaltade beskrivningar. Texterna innehåller även utvecklad/väl utvecklad handling och förmedlar/förmedlar i viss mån upplevelser. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget C-A.

Texter som har klarat kriterierna för betyget E

De texter som har klarat det mesta är texterna 1, 2, 4, 9 och 10. Dessa texter fungerar i huvudsak som en berättande text. Texterna har även en i huvudsak fungerande struktur. Uppbyggnaden på de berättande texterna går att följa. Texternas innehåll är begripligt och innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkla handlingar. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget E.

Texter som ej har klarat kriterierna för betyg E.

De texter som inte har klarat det mesta är texterna 3, 6 och 8. Dessa texter text fungerar inte som en berättande text. Texterna har inte en i huvudsak fungerande struktur. Texterna har inte fått med alla delar som ingår i en berättande text. De har skrivit en berättande text med en ej fungerande struktur. Uppbyggnaden går att följa i texterna. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter inte betyget E.

Texter som betygsattes med betyget A är texterna 5 och 7. Texten som betygsattes med betyget C är texten 11. Texter som betygsattes med betyget E är texterna 1, 2, 4, 9 och 10. Texter som betygsattes med betyget F är texterna 3, 6 och 8.

Tempus

Nedan kommer resultatet av texternas tempus att presenteras. Resultatet kommer att presenteras i underrubriker: Texter som har korrekt användning av tempus, texter som inte har korrekt användning av tempus och texter med tempus som stör förståelsen.

Texter som har korrekt användning av tempus

De texter som innehåller tempus på ett korrekt sätt är texterna 3, 4, 5, 7, 8, 9 och 10. Dessa texter innehåller inga byten av tempus på ett felaktigt sätt

Texter som inte har korrekt användning av tempus

De texter som inte har användning av tempus på ett korrekt sätt är text 1, 6 och 11. Dessa texter har byten av tempus som inte är korrekta. Bytena av tempus stör dock inte förståelsen av den berättande texten. I texterna har det inte gjorts något byte av tempus i samma mening, utan ofta har bytet av tempus skett när det görs en övergång till en annan mening. I text 11 var det skrivet:

”Hon hade inga vänner och blev väldigt mobbad. Ella är 16 år och går i lindskolan.” (Text 11, 2018-03-28). I texten går det från dåtid till nutid.

Texter med tempus som stör förståelsen

Den text som inte har användning av tempus på ett korrekt sätt och som även stör förståelsen i den berättande texten är text 2. Ur text 2: ”Det var engång 3 poliser som heter Arvid, Magnus och Mohamed.” (Text 2, 2018-03-28). I denna text finns ett byte från dåtid till nutid i samma mening. I texten har byten av tempus gjorts i samma mening, vilket gör att det stör förståelsen av den berättande texten.

Texter som har korrekt användning av tempus är texterna 3, 4, 5, 7, 8, 9 och 10. Texter som inte har korrekt användning av tempus är texterna 1, 6 och 11. Texter med tempus som stör förståelsen är text 2

Antal ord och antal felstavade ord

Nedan finns det en tabell som visar hur många ord varje text innehåller, hur många felstavade ord varje text innehåller, hur många ord texterna i genomsnitt innehåller, hur många felstavade ord texterna i genomsnitt innehåller och till sist hur många procentuell andel av de totala orden som är felstavade.

Tabell 1: Den här tabellen förklarar antal ord, antal felstavade ord samt procentuellt andel felstavade ord och även ett genomsnitt över klassen i helhet.

Antal ord

I genomsnitt innehåller texterna 264,3 ord. Text 5 är den text som innehåller flest antal ord i den berättande text och har totalt skrivit 612 ord. Text 10 är den text som innehåller minst antal ord, 67 stycken. Tre av texterna innehåller fler antal ord än genomsnittet. Texterna 1, 5 och 7 innehåller alla över 380 ord, vilket gör att de ökar genomsnittet för hela klassen. Medan de resterande åtta texterna ligger under genomsnittet, det är texterna 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10 och 11.

Dessa texter innehåller under 245 ord.

Antal felstavade ord

I genomsnitt innehåller texterna 5,4 felstavade ord. Text 5 är den text som har flest felstavade ord i den berättande texten och har 13 felstavade ord. Text 11 är den text som innehåller minst felstavade ord, 0 stycken. Texterna 2, 5 och 8 är de enda texterna som innehåller fler felstavade ord än genomsnittet. Det är åtta texter som har skrivit färre felstavade ord än genomsnittet, texterna 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10 och 11.

Procentuellt felstavade ord

Den genomsnittliga procentuella andelen felstavade ord är 2,0 %. Störst procentuella andel felstavade ord har texten 8 med 8,2 %. Minst procentuella felstavade ord har texten 11 med 0

%. Fem texter ligger över genomsnittet, texterna 2, 4, 5, 8 och 10. Medan texterna 1, 3, 6, 7, 9 och 11 ligger under genomsnittet.

I genomsnitt antal ord innehåller texterna 264 ord. Texterna innehåller i genomsnitt 5,4 felstavade. I genomsnitt innehåller texterna 2,0 % ord felstavade ord.

7.1.2 Beskrivande texter Textens struktur

De beskrivande texterna skulle innehålla: en rubrik, inledning och stycken/underrubriker.

Samtliga texter har missat användningen av stycken/underrubriker. Resultatet presenteras i underrubriker: Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A, texter som har klarat kriterierna för betygen E och texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A

De texter som har en struktur är texterna 1, 5 och 7. Dessa texter fungerar relativt väl/väl som en beskrivande text. Texterna har även en struktur som fungerar relativt väl/väl. Texternas uppbyggnad är tydlig/lyfter texten. Texterna innehåller en tydlig/relativt tydlig beskrivning.

Texterna innehåller en god/förhållandevis god språklig variation. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget C-A.

Texter som har klarat kriterierna för betygen E

De texter som har klarat det mesta är texterna 2, 3, 6, 9, 10 och 11. Dessa texter fungerar i huvudsak som en beskrivande text. Texterna har även en i huvudsak fungerande struktur.

Uppbyggnaden på de beskrivande texterna går att följa. Texterna innehåller en beskrivning.

Texterna har en viss språklig variation. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget E.

Texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

De texter som inte har klarat det mesta är texterna 4 och 8. Dessa texter fungerar inte som en beskrivande text. Texterna har inte en i huvudsak fungerande struktur. Texterna innehåller inte alla delar i en beskrivande text. Uppbyggnaden går att följa i texterna. Texterna innehåller inte en inledning i de beskrivande texterna. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter inte betyget E.

Texter som betygsattes med betyget A är 1. Texter som betygsattes med betyget C är 5 och 7.

Texter som betygsattes med betyget E är 2, 3, 6, 9, 10 och 11. Texter som betygsattes med betyget F är 4 och 8 .

Tempus

Nedan kommer resultatet av texternas tempus att presenteras. Resultatet kommer att presenteras i underrubriker: Texter som har korrekt användning av tempus, texter som inte har korrekt användning av tempus och texter med tempus som stör förståelsen.

Texter som har korrekt användning av tempus

Det är nio av elva texter som har användning tempus på ett korrekt sätt, det är texterna 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 11. Dessa texter innehåller inga felaktiga byten av tempus. Texterna har en korrekt användning av tempus under hela texten.

Texter som inte har korrekt användning av tempus

Text 9 har en beskrivande text där byten av tempus är gjord. Dessa byten stör ej förståelsen i texten. I texten har inte byten av tempus gjorts i samma mening. Utan bytet av tempus sker i en övergång till en annan mening.

Texter med tempus som stör förståelsen

Den text som inte har korrekt användning av tempus och som även stör förståelsen i den beskrivande texten är text 3. I text 3 står det skrivet: ”Om en spelare gör sig illa på ett sätt att en från motståndarlaget råkar till exempel sparkar någon på vristen får den som gjorde sig illa en frispark eller straff.” (Text 3, 2018-04-11). I texterna har byten av tempus gjorts i samma mening, vilket gör att det stör förståelsen av den berättande texten.

Texter som har korrekt användning av tempus är texterna 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 11. Texten som inte har korrekt användning av tempus är text 9. Texten med tempus som stör förståelsen är text 3

Antal ord och antal felstavade ord

Nedan finns det en tabell som visar hur många ord varje text innehåller, hur många felstavade ord varje text innehåller, hur många ord texterna i genomsnitt innehåller, hur många felstavade ord texterna i genomsnitt innehåller och till sist hur många procentuell andel av de totala orden som är felstavade.

Tabell 2: Den här tabellen förklarar antal ord, antal felstavade ord samt procentuellt andel felstavade ord och även ett genomsnitt över klassen i helhet.

Antal ord

Antalet skrivna ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 145,5 ord. Text 1 är den text som innehåller flest antal ord i den beskrivande texten och innehåller totalt 294 ord. Text 10 är den text som har skrivit minst antal ord, 47 stycken. Fem av texterna innehåller fler antal ord än genomsnittet, text 1, 3, 4, 5 och 7. Medan de resterande sex texterna ligger under genomsnittet, texterna 2, 6, 8, 9, 10 och 11.

Antal felstavade ord

Antalet felstavande ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 3,8 felstavade ord. Text 3 är den text som har flest felstavade ord i den beskrivande texten och innehåller 11 felstavade ord. Text 11 är den text som innehåller minst felstavade ord och innehåller 0 felstavade ord. Texterna 1, 2, 3, 4, 5, 7 och 8 är de texter som innehåller fler

felstavade ord än genomsnittet. Det är fyra texter som innehåller färre felstavade ord än genomsnittet, text 6, 9, 10 och 11.

Procentuellt felstavade ord

Den genomsnittliga procentuella andelen felstavade ord är 2,6 %. Störst procentuella andel felstavade ord har text 8 med 7,0 %. Minst procentuella felstavade ord har text 11 med 0 %.

Sex av elva texter ligger över genomsnittet, texterna 2, 3, 4, 6, 8 och 10. Medan texterna 1, 5, 7, 9 och 11 ligger under genomsnittet.

I genomsnitt antal ord innehåller texterna 145 ord. Texterna innehåller i genomsnitt 3,8 felstavade ord. I genomsnitt innehåller texterna 2,0 % felstavade ord.

Related documents