• No results found

Exempel på en text med bra struktur

7.2 Penna som verktyg

Nedan kommer resultaten av de berättande och beskrivande texterna skrivna med verktyget penna att behandlas. Avsnittet kommer börja behandla de berättande texterna och sedan de beskrivande texterna.

7.2.1 Berättande text Textens struktur

Texterna skulle innehålla: en rubrik, inledning, problem, lösning på problem och ett avslut.

Resultatet presenteras i underrubriker: Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A, texter som har klarat kriterierna för betygen E och texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A

De texter som har en struktur är texterna 5, 7 och 11. Dessa texter fungerar relativt väl/väl som en berättande text. Texterna har även en struktur som fungerar relativt väl/väl. Texternas uppbyggnad är tydlig/lyfter texten. Texternas innehåll är relativt tydligt/tydligt och innehåller utvecklande/väl utvecklade gestaltade beskrivningar. Texten innehåller även utvecklad/väl utvecklad handling och förmedlar/förmedlar i viss mån upplevelser. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget C-A.

Texter som har klarat kriterierna för betygen E och texter

De texter som har klarat det mesta är texterna 1, 2, 3, 4, 9 och 10. Dessa texter fungerar i huvudsak som en berättande text. Texterna har även en i huvudsak fungerande struktur.

Uppbyggnaden på de berättande texter går att följa. Texternas innehåll är begripligt och innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkla handlingar. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget E.

Texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

De texter som inte har klarat det mesta är texterna 6 och 8. Dessa texter fungerar inte som en berättande text. Texterna har inte en i huvudsak fungerande struktur. Texterna har med alla delar i en berättande text. Uppbyggnaden går att följa i texterna. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter inte betyget E.

Texter som betygsattes med betyget A är 7. Texter som betygsattes med betyget C är 5 och 11.

Texter som betygsattes med betyget E är 1, 2, 3, 4, 9 och 10. Texter som betygsattes med betyget F är 6 och 8.

Tempus

Nedan kommer resultatet av texternas tempus att presenteras. Resultatet kommer att presenteras i underrubriker: Texter som har korrekt användning av tempus, texter som inte har korrekt användning av tempus och texter med tempus som stör förståelsen.

Texter som har korrekt användning av tempus

Det är sex av elva texter som har användning av tempus på ett korrekt sätt, texterna 1, 4, 6, 7, 10 och 11. Dessa texter innehåller inga felaktiga byten av tempus.

Texter som inte har korrekt användning av tempus

De texter som inte har korrekt användning av tempus är text 2, 5, 8 och 9. Dessa texter har byten av tempus som inte är korrekta. Dock stör inte bytena av tempus förståelsen av den berättande texten. I texterna har det inte gjorts byten av tempus i samma mening, utan oftast har bytet av tempus skett i en övergång till en ny mening. Ur text 5: ”Magda köper en jätte fin ny klänning som kostar 200kr. Magda och Lina åkte hem till mormor och morfar.” (Text 5, 2018-03-28). I texten byter det från nutid till dåtid.

Texter med tempus som stör förståelsen

Den text som inte har användning av tempus på ett korrekt sätt och som även stör förståelsen i den berättande texten är text 3. I text 3 stod det: ”Det var en gång en kille som heter Pelle han seglar runt i Stilla havet i två månader. Det var kul att segla aldeles ensam.” (Text 3, 2018-03-26). I texten har det bytts tempus från dåtid till nutid i samma mening. Sedan har det även bytt till dåtid en gång till i nästa mening.

Texter som har korrekt användning av tempus är texterna 1, 4, 6, 7, 10 och 11. Texter som inte har korrekt användning av tempus är texterna 2, 5, 8 och 9. Texten med tempus som stör förståelsen är text 3.

Antal ord och antal felstavade ord

Nedan finns det en tabell som visar hur många ord varje text innehåller, hur många felstavade ord varje text innehåller, hur många ord texterna i genomsnitt innehåller, hur många felstavade ord texterna i genomsnitt innehåller och till sist hur många procentuell andel av de totala orden som är felstavade.

Tabell 3: Den här tabellen förklarar antal ord, antal felstavade ord samt procentuellt andel felstavade ord och även ett genomsnitt över klassen i helhet.

Antal ord

Antalet skrivna ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 254,5 ord. Text 5 är den text som innehåller flest antal ord i den berättande text och innehåller totalt 657 ord. Text 8 är den text som innehåller minst antal ord, 95 stycken. Fyra av texterna innehåller fler antal ord än genomsnittet, texterna 4, 5, 6 och 7. Medan de resterande sju texterna ligger under genomsnittet, texterna 1, 2, 3, 8, 9, 10 och 11.

Antal felstavade ord

Antalet felstavade ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 14,8 felstavade ord. Text 4 är den text som innehåller flest felstavade ord i den berättande texten och innehåller 33 felstavade ord. Text 1 är den text som innehåller minst felstavade ord och innehåller 1 felstavat ord. Texterna 2, 4, 5, 6, 8 och 9 är de texter som innehåller fler felstavade ord än genomsnittet. Det är fem texter som innehåller färre felstavade ord än genomsnittet, texterna 1, 3, 7, 10 och 11.

Procentuellt felstavade ord

Den genomsnittliga procentuella andelen felstavade ord är 5,8 %. Störst procentuella andel felstavade ord har text 8 med 21,1 %. Minst procentuella felstavade ord har text 1 med 0,7 %.

Fem texter ligger över genomsnittet, texterna 2, 4, 6, 8 och 9. Medan texterna 1, 3, 5, 7, 10 och 11 ligger under genomsnittet.

I genomsnitt antal ord innehåller texterna 254,5 ord. Texterna innehåller i genomsnitt 14,8 felstavade ord. I genomsnitt innehåller texterna 5,8 % felstavade ord.

7.2.2 Beskrivande text Textens struktur

Texterna skulle innehålla: en rubrik, inledning, problem, lösning på problem och ett avslut.

Resultatet presenteras i underrubriker: Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A, texter som har klarat kriterierna för betygen E och texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

Texter som har klarat kriterierna för betygen C/A

Den text som har en struktur är text 7. Denna text fungerar väl som en beskrivande text. Texten har även en struktur som fungerar väl. Textens uppbyggnad lyfter texten. Texten innehåller en tydlig beskrivning och en god språklig variation. Enligt betygsmallen uppnår denna text betyget A.

Texter som har klarat kriterierna för betygen E

De texter som har klarat det mesta är texterna 1, 3, 5, 6 och 11. Dessa texter fungerar i huvudsak som en beskrivande text. Texterna har även en i huvudsak fungerande struktur. Uppbyggnaden på de beskrivande texterna går att följa. Texterna innehåller en beskrivning. Texten innehåller en viss språklig variation. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter betyget E.

Texter som ej har klarat kriterierna för betyget E

De texter som inte har klarat det mesta är texterna 2, 4, 8, 9 och 10. Dessa texter fungerar inte som en beskrivande text. Texterna har inte en i huvudsak fungerande struktur. Texten innehåller inte alla delar i en beskrivande text. Uppbyggnaden går att följa i texterna. De beskrivande texterna innehåller inte en inledning. Enligt betygsmallen uppnår dessa texter inte betyget E Texter som betygsattes med betyget A är 7. Texter som betygsattes med betyget E är 1, 3, 5, 6 och 11. Texter som betygsattes med betyget F är 2, 4, 8, 9 och 10

Tempus

Nedan kommer resultatet av texternas tempus att presenteras. Resultatet kommer att presenteras i underrubriker: Texter som har korrekt användning av tempus, texter som inte har korrekt användning av tempus och texter med tempus som stör förståelsen

Texter som har korrekt användning av tempus

Det är tio av elva texter som har användning tempus på ett korrekt sätt, vilket är texterna 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10 och 11. Dessa texter innehåller inte byten av tempus på ett felaktigt sätt.

Texterna innehåller korrekt användning av tempus under hela texten.

Texter som inte har korrekt användning av tempus

Det är ingen text som har byten av tempus men som inte stör förståelsen. Texterna har antingen korrekt tempus eller så har de byten av tempus som stör förståelsen.

Texter med tempus som stör förståelsen

Den text som inte har användning av tempus på ett inte korrekt sätt och som även stör förståelsen är texten 6. I text 6 börjar den beskrivande texten med att skriva i nutid. Sedan övergår det till dåtid. I texten byter det sedan tillbaka till nutid och åter igen till dåtid. Texten avslutas med att skriva i nutid. Ur text 6: ”framför mattan är det en byro som jag har mina böker i. Bredvid den fanns det ett sminkbord och en sminkstol som är svart.” (Text 6, 2018-04-09).

Texter som har korrekt användning av tempus är texterna 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10 och 11. Texten med tempus som stör förståelsen är texten 6.

Antal ord och antal felstavade ord

Nedan finns det en tabell som visar hur många ord varje text innehåller, hur många felstavade ord varje text innehåller, hur många ord texterna i genomsnitt innehåller, hur många felstavade ord texterna i genomsnitt innehåller och till sist hur många procentuell andel av de totala orden som är felstavade.

Tabell 4: Den här tabellen förklarar antal ord, antal felstavade ord samt procentuellt andel felstavade ord och även ett genomsnitt över klassen i helhet.

Antal ord

Antalet skrivna ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 79,3 ord.

Text 7 är den text som innehåller flest antal ord i den beskrivande text och innehåller totalt 135 ord. Text 10 är den text som innehåller minst antal ord, 34 stycken. Fyra av texterna innehåller fler antal ord än genomsnittet, texterna 1, 5, 7 och 11. Medan de resterande sju texterna ligger under genomsnittet, texterna 2, 3, 4, 6, 8, 9, och 10.

Antal felstavade ord

Antalet skrivna ord som texterna innehåller varierar. Texterna innehåller i genomsnitt 5,9 felstavade ord. Text 5 är den text som innehåller flest felstavade ord i den beskrivande texten och innehåller 12 felstavade ord. Texterna 1, 3 och 10 är de texter som innehåller minst felstavade ord och innehåller 3 felstavade ord. Texterna 2, 4, 5, 8, 9 och 11 är de texter som innehåller fler felstavade ord än genomsnittet. Det är fem texter som innehåller färre felstavade ord än genomsnittet, texterna 1, 3, 6, 7, och 10.

Procentuellt felstavade ord

Den genomsnittliga procentuella andelen felstavade ord är 7,5 %. Störst procentuella andel felstavade ord har text 8 med 16,3 %. Minst procentuella felstavade ord har text 7 med 3,0 %.

Sex texter ligger över genomsnittet, texterna 2, 4, 5, 8, 9 och 10. Medan texterna 1, 3, 6, 7 och 11 ligger under genomsnittet.

I genomsnitt antal ord innehåller texterna 79,3 ord. Texterna innehåller i genomsnitt 5,9 ord fel.

I genomsnitt innehåller texterna 7,5 % felstavade ord.

Related documents