• No results found

De tillverkar nog sina verktyg i Kina precis som X skulle jag tro

Järnia Söder

A: De tillverkar nog sina verktyg i Kina precis som X skulle jag tro

DK: Betygsätt hur du anser att Y verktyg uppfyller följande kriterier på en skala från 1-5?

Kvalitet: 5 Prisvärt: 4 Svenskt: 5

Ahlsell AB

Intervjun hölls fredagen den 15 maj med butikschefen i butiken som ligger på Sveavägen i Stockholm. Fortsättningsvis kommer butikschefen att benämnas BC och studiens författare DK.

Företag X

DK: Hur ser kontakten ut mellan er och företag X?

BC: Kontakten med X har på senaste tiden inte varit allt för hög. Det förekommer temadagar då X besöker butiken. Detta var dock ungefär 1,5 år sedan. Det finns idag ingen kontinuerlig kontakt på e – mejl eller telefon mellan företaget och Ahlsells. Däremot så uppfattar jag ändå att det finns någon slags kontakt, fast den kanske inte är systematiskt utformad.

DK: Vilken kvalitetsnivå anser ni att företag X verktyg förmedlar?

BC: Kvalitetsnivån som förmedlas är hög. Verktygen uppfattas som av god och slitstark kvalitet.

DK: Hur skulle du säga att du uppfattar företags X varumärke?

BC: Varumärket uppfattas som svenskt och av god kvalitet. Många förknippar produkterna med tradition, mycket på grund av företagets andra produkter som varit med ett tag och byggt upp varumärket.

DK: Anser du att produkten motsvarar X varumärke?

BC: Produkterna motsvarar definitivt den bild som jag har av varumärket. svenskt, god kvalitet och funktion.

DK: Nämn de tre starkaste mervärden som X verktyg erbjuder?

BC: Funktion och kvalitet är de mervärden som jag förknippar med verktygen.

DK: Vart tror du X tillverkar sina verktyg?

BC: Jag vet att de tillverkas utomlands, men inte direkt vilket land.

DK: Betygsätt hur du anser att X verktyg uppfyller följande kriterier på en skala från 1-5?

Kvalitet: 5 Prisvärt: 5 Svenskt: 4

Företag Y

DK: Hur ser kontakten ut mellan er och företag Y?

BC: Y kommer ibland till butiken och håller temadagar, men detta har dessvärre inte hänt på en längre period. Annars finns det ingen större daglig kontakt med företaget.

DK: Vilken kvalitetsnivå anser ni att företag Y verktyg förmedlar?

BC: Det förmedlas en mycket hög kvalitet. Verktygen håller hög standard och har ett rykte om sig att vara av god kvalitet.

DK: Hur skulle du säga att du uppfattar företags Y varumärke?

BC: Mattias uppfattar varumärket som mycket svenskt, med tanke på företagets historia och arv. Det är ett välkänt företag, vilket många förknippar Sverige med.

DK: Anser du att produkten motsvarar Y varumärke?

BC: Produkterna motsvarar definitivt med den uppfattning som jag har av varumärket, samma som med X.

DK: Nämn de tre starkaste mervärden som Y verktyg erbjuder?

BC: Kvalitet, prisvärdhet. Det är ett mycket bra pris på verktygen i förhållande till den kvalitet de är av.

DK: Vart tror du Y tillverkar sina verktyg?

BC: Jag fick nyligen reda på att verktygen tillverkas i Sverige, innan dess visste jag inte om det.

DK: Betygsätt hur du anser att Y verktyg uppfyller följande kriterier på en skala från 1-5?

Kvalitet: 5 Prisvärt: 5 Svenskt: 5

Analys

I detta kapitel återfinns variablerna som är tagna ur den teoretiska referensramen.

Med hjälp av variablerna utförs analysen på den för studien insamlade empirin.

Relationer

Variabel: Kontakten och kunskapen mellan företaget och kunden

Företag X

Företaget arbetar med relationsmarknadsföring gentemot sina kunder och försöker med hjälp av sina regionchefer som var och en ansvarar för sina säljområden knyta kontakter med kundernas centrallager. Det framgår även i intervjun att regioncheferna gör besök hos kunderna för att skapa en personlig kontakt och se till så att beslut som gemensamt

framarbetats efterlevs. Kontakten mellan företag X och dess kunder kan ändå inte sägas vara god då det tydligt framgår att själva säljpersonalen hos kunderna nästan aldrig kommer i kontakt med företag X förutom i de fall då säljare kommer på besök. Detta beror på att företag X enbart fokuserar på att knyta starka relationer till kundernas centrallager. Kunskapen visar sig därför i många fall vara låg kring företaget och dess produkter.

Företag Y

Ur intervjun med företag Y framkom att de idag inte har en utarbetad strategi där man kontinuerligt håller kontakten med kunderna. Man har inte valt att lägga resurser på att hålla en nära kontakt med kunderna, där kunskap och informationsutbyte kunde frodas. Detta har i sin tur lett till kunderna uppfattar relationen till företaget som svag. Y har dock

uppmärksammat detta och säger sig ha påbörjat arbetet kring att upprätthålla en närmre kontakt med kunderna. Detta är dock ingen trend som synts hos kunderna. Samtliga kunder uppger att de saknar en etablerad kontakt med Y. I vissa enstaka fall har man haft kontakt med Y vid mässor och liknande tillställningar.

Kundinvolvering

Variabel: Samarbetet mellan kund och företag

Företag X

Det samarbete som finns mellan kunden och företaget består i att regioncheferna samlar in information och feedback som kunderna fått ifrån slutkunderna. Denna information vidarebefordras sedan till företagets produktutvecklingsavdelning där ändringar eller nya produkter kan utarbetas. Detta bör inte ses som något samarbete i större utsträckning utan mer som en slags marknadsundersökningsfunktion hos företaget. Det föreligger således inget vidare samarbete mellan kunden och företaget. Däremot visar det sig att slutkunden är en viktig del av produktutvecklingen för att kunna skapa konsumentorienterade produkter.

Företag Y

Som framgår ur intervjun har en kundinvolvering vid produktutveckling av företags Y verktyg inte funnits. Y har inte på något vis involverat kunderna när de tagit fram nya produkter.

Samarbetsform

Variabel: Kommunikationsflöde inom tillverkningen

Företag X

Inom företaget finns det produktchefer som är själva grunden till att en ny produkt utvecklas, det sker genom att de ser behovet av en ny produkt. Från produktcheferna förs projektet vidare till produktutvecklingsavdelningen där designen och utformningen av en ny potentiell produkt sker. Från produktutvecklingsavdelningen går prototypen vidare till fabriken. Vid det här skedet upphör i stort sett all kontakt mellan företagets personal och fabriken som ligger belägen i Taiwan. Tillverkningen är alltså outsourcad till ett Taiwanesiskt företag. Företag X har själva inga representanter på plats utan all kommunikation sker via telefon och e-mejl.

Kommunikationsflödet blir på så sätt väldigt begränsat då det uppstår svårigheter i

kommunikation på grund av bland annat språk, kultur och avsaknad av en personlig kontakt.

Företag Y

Företag Y har på senare tid gått från produkt- till marknadsorienterad produktutveckling.

Detta har inneburit att marknadsavdelningen sett behov av nya produkter och således lagt beställningar på dessa internt inom företaget. Kommunikationsflödet fungerar på det vis att marknad går till utvecklingsavdelningen och framför sin önskade beställning. Utveckling går sedan vidare till produktion och ser om det är möjligt att faktiskt producera den beställda produkten. Man kan se att det finns ett kommunikationsflöde inom Y men denna skulle kunna vara bättre. Kommunikationen tenderar att ske i led, vilket sänker graden av

input/kommunikation.

Related documents