• No results found

Produktens motsvarande på varumärket

Variabel: Kundens uppfattning om samstämmighet mellan verktyg och varumärke

Företag X

Företag X vill förmedla kvalitet, funktion och design genom sina verktyg. De har bland annat märkt sina verktyg med varumärket samt använt olika färger på de verktyg som innehar olika typer av funktioner. Kunderna anser att verktyget upprätthåller varumärkets traditionellt goda svenska kvalitet med bravur. Verktyget anses vara en mycket god representant för det som företag X varumärke står för i alla avseenden. Här ser vi att kunderna förknippar företag X verktyg med svensk kvalitet. Det är inget som eftersträvas av företag X i deras

marknadsföring utan är ett resultat av deras varumärkesimage.

Företag Y

Företaget Y arbetar för att få fram sitt varumärke på sina produkter. Genom att placera varumärket synligt på verktygen söker man att skapa kännedom om företaget. Att tillverkningen ligger lokalt i Sverige är något man även söker att föra fram. För tillfället arbetar man fram nya produktförpackningar där det tydligt skall stå ”Made in Sweden” och liknande attribut. Kunderna uppfattar att verktygen motsvarar varumärket och det som de

förknippar med varumärket. Som tidigare nämnts har varumärket kommit att bli en synonym för verktygen i sig. En kund anser även att verktygen är originalet inom sitt område.

Korrelation finns således mellan uppfattningen av varumärket och det man faktiskt får genom produkten.

Produktattribut

Variabel: De värden i produkten som kunden anser mest betydande

Företag X

Företag X anser att kvalitet och funktion samt även design är verktygets mest betydande mervärden. Att verktyget inte är tillverkad i Sverige anser företag X inte har någon betydelse då företaget står för kvaliteten oavsett vart verktyget är tillverkat. De värden som kunderna anser att företag X verktyg står för är hög svensk kvalitet och funktion, i och med dess flera olika varianter, samt det låga priset.

Företag Y

Vid frågan om vilka mervärden som företaget vill förmedla kom det fram att det handlar om svensk kvalitet, lång livslängd och slitstyrka. Kunderna associerar verktygen med svensk kvalitet och prisvärdhet.

Resultat

Kapitlet avser att presentera resultatet som härleds ur analysen och svarar således på studiens syfte: Syftet med studien är att genom kvalitativa intervjuer hos företag med lokala

varumärken och dess kunder, analysera vilken betydelse den lokala tillverkningen har för företagets varumärkesimage för att på så sätt få reda på om lokal tillverkning är en hållbar strategi för långsiktig överlevnad.

Det har i studien visat sig att den lokala tillverkningen tenderar till att sakna betydelse för hur företagens varumärkesimage uppfattas. Båda företagen upplevs enligt kunderna som lika svenska och högkvalitativa även då de känner till eller har fått ta del av att företag X har en outsourcad tillverkningsproduktion och producerar sina verktyg utomlands. Det visar sig även att kännedomen kring företag Ys lokala tillverkning är mycket låg hos kunderna. Bara en utav fyra tillfrågade kunder kände till att företag Y lokal tillverkningsproduktion i Sverige. Detta visar på att företag Y har misslyckats i sin strävan att nå ut med sin lokala svenska

tillverkning i varumärkesimagen. Dock svarar kunderna samstämmigt att tillverkningslandet saknar betydelse vid val av verktyg. Det är kvaliteten och priset som avgör val av verktyg, varumärket står sedan för kvaliteten oavsett vart tillverkningen sker. Det som istället visar sig i studien är att den lokala varumärkesimagen som båda företagen vill förmedla, ser ut att skapa ett förtroende hos kunderna som per automatik verkar ge företagens produkter en stämpel av svensk kvalitet. Något som dock bör tas i beaktning är att företag X sedan långt tidigare producerat en annan typ av verktyg med svensk lokal tillverkning. Detta har i sin tur lett till att kunderna förknippar varumärket med det traditionellt svenska. Detta gör dock ingen skillnad i att den lokala tillverkningen verkar sakna betydelse vid en fortsatt tillverkning av liknande verktyg hos både företag X och företag Y. Resultatet av detta indikerar att den kostsamma lokala tillverkningen inte är en hållbar strategi för långsiktig överlevnad.

Kunderna litar på varumärket och om varumärket är svenskt i sig, ger det den känsla av kvalitet som många söker. Att sedan verktygen inte tillverkas i Sverige, har ingen större betydelse. Företag Y bör därför försöka outsourca sin tillverkning till ett lågprisland för att på så sätt sänka sina tillverkningskostnader och öka lönsamheten.

Slutsats

Avslutningsvis sker en redogörelse för det som kommit fram under studiens förlopp. Avsnittet ämnar även besvara på studiens problemformulering: Vilka faktorer är viktiga för att företag med lokala varumärken och lokal tillverkning ska nå långsiktig överlevnad?

Två återkommande faktorer i studien är kvalitet och varumärkesuppfattning. I resultatet har det visat sig att samtliga kunder uppfattar både företag X, med ickelokaltillverkning, och företag Y, med lokal tillverkning, som av mycket god kvalitet. Kvalitet är det vanligaste som kommer på tal när det pratas om företagen. Således blir en mycket viktigt faktor för att nå långsiktig överlevnad att arbeta med kvalitet och erbjuda en hög sådan åt slutkunderna. Andra återkommande faktorer är information och interaktion. Genom dessa två kan lokaltillverkande företag få fram att de faktiskt har en lokal tillverkning och således försöka nå ut med detta till kunder och slutkunder. Studien visar att det är hos kunderna som slutkunderna tar del utav information angående verktygen och det är här som det lokaltillverkande företaget skall lyckas få fram den lokala tillverkningens värde. Detta har dock inte skett då kontakten mellan företagen och dess kunder idag inte är etablerad och strukturerad. Det har i sin tur visat sig att den lokala tillverkningen verkar sakna betydelse, då en majoritet av kunderna upplever att kvaliteten är densamma och att tillverkningsland och ort inte har någon betydelse. Detta talar för att varumärkesimagen inte är beroende av tillverkningsland och ort. Slutkunderna köper således varumärket och om varumärket är svenskt så upplever de i mycket hög utsträckning att kvaliteten är hög. En orsak till detta kan vara bristen på just information och interaktionen med kunderna. Det är uppenbarligen här som slutkunderna faktiskt kommer i kontakt med verktygen och varumärket. Slutsatsen blir att företag med lokal tillverkning, antingen skall arbeta hårdare för att få fram budskapet om den lokala tillverkningen eller outsourca tillverkningen för att sänka sina kostnader och på så sätt öka lönsamheten. Annars kan de fastna i en utsatt sits då det idag finns företag som säljer samma typ utav verktyg med samma upplevda kvalitet men till lägre priser, detta till följd av en outsourcad tillverkning i

lågprisländer.

Slutord

Självkritik

En kvantitativ enkätundersökning hos slutkunderna skulle kunna gett relevant underlag för att dra ytterligare slutsatser i studien. I efterhand ser man att en sådan undersökning hade gett tyngd åt studiens för nuvarande dragna slutsatser. Vid studiens början ansågs det dock inte finnas något behov av en sådan undersökning och därför planerades och genomfördes ingen sådan. Bakgrundens källor är till största del böcker och information tagen ur internet. Studiens författare anser i efterhand att det skulle varit bra att tagit med fler vetenskapliga artiklar för att ge tyngd åt bakgrundens uppbyggnad. En nackdel med telefonintervjun som genomfördes anses vara förlusten av den fysiska och visuella kontakten som tillåter möjligheten att avläsa bland annat kroppsspråket hos personen.

Related documents