• No results found

De vanligaste lekarna och rollerna bland pojkarna

De vanligaste lekarna som observerades bland pojkarna, var olika former av rörelselekar och rollekar. Rörelselekarna som observerades var olika jagalekar samt trädklättring. De vanligaste rollekarna var lekar där de tog olika roller i Tv-serien Pokémon. När de observerade pojkarna lekte olika rollekar, var det i många lekar som de härmade varandra. Pokémonleken var en lek som observerades under framförallt ett tillfälle med tre pojkar.

Observation 4, dag 3 ’Pokémonlek’ Kl. 13.10-13.30

Erik (tre år) och Simon (fyra år), leker i klätterträdet. Simon frågar Erik: - Ska vi leka Pikachu?

Simon hoppar ner från trädet och springer runt och låtsas bli attackerad av något, slänger sig på marken.

Erik studerar Simon och härmar hans rörelser.

Simon: - Han kan flyga undan (sträcker ut armarna och låtsas flyga) Erik gör likadant och säger: - Det kan min också

Erik tar sand på Simons rygg och säger: - Det var snö Simon gör likadant på Erik.

Simon säger: - Sen flyttade jag in till dig.

Johan ställer sig framför Simon och Erik och säger: - Nu är jag Pokémon! Simon förklarar för Johan vad det är de leker och Johan träder in i leken. Johan säger: - Jag är Pikachu

Erik säger: - Men ingen behöver vara det, alla kan vara Johan börjar springa och ropa: - Jag ska fånga er! Simon och Johan springer så fort de kan.

Enligt förskollärare Anna så var pojkarna mer fysiska i sina lekar än vad flickorna var. Hon menade att pojkarna hade ett större behov av att röra på sig än vad flickorna hade. Båda förskollärarna ansåg att de lekar som var dominerande hos pojkarna var olika sorters tävlingar, där det gick ut på att se vem som kunde hoppa längst eller klättra högst upp i klätterträdet. Andra lekar som de menade förekom ofta var tjuv och polis. Vidare menade de att pojkarna hade i sina lekar ett stort behov av att rangordna de olika rollerna eller att de skulle se vem som var bäst.

Förskollärarna menade även att i pojkarnas lekar var det oftast någon som bestämde, någon som tog på sig ledarrollen. De sa att det oftast var pojken som hade kommit på leken som bestämde reglerna och delade ut olika roller. Pojkarna behövde någon som ledde gruppen och de var mer beroende av varandra.

5.2.2 I Ur och Skur förskolan

De vanligaste lekarna som observerades bland pojkarna var olika sorters rörelselekar och rollekar. De rörelselekar som de mest lekte, var enligt förskolläraren Elin att klättra i klätterträden, jaga varandra och spela fotboll.

När pojkarna lekte tillsammans med flickorna, observerades det att det oftast var mycket mamma, pappa, barn lekar. I dessa lekar fick pojkarna oftast papparollen ansåg

förskollärare Carina. Oftast var det de yngre barnen som fick rollerna som barn eller hund i familjen, vilket observerades i barnens mamma, pappa, barnlekarna.

Under observationerna använde sig flera av pojkarna gärna av pinnar i sina lekar. De hade med sig pinnarna när de klättrade i träden och låtsades skjuta med dessa på de andra barnen, som gick förbi nere på marken. Några pojkar fäktades och slog varandra med sina pinnar. När pojkarna lekte tillsammans var de ofta fyra, fem stycken tillsammans samtidigt.

Förskolläraren Carina menar att pojkarna konkurrerar mer med varandra än vad flickorna gör, då hon sa: ”Pojkarna är ju alltid högre upp i träden ooh de e lite mer konkurans eh… som vem som kommer först eh… vem som kommer längst… ”.

Att leka doktor var även populärt menade förskollärarna Elin och Carina. Enligt förskolläraren Elin var det oftast pojkarna som fick vara patient.

5.2.3 Analys

På båda förskolorna förekom det mycket rörelselekar och olika rollekar bland pojkarna i deras fria utelek. Förskolläraren Anna, på den traditionella förskolan, ansåg att pojkarna hade ett stort behov av att röra på sig. Mårtensson (2004) menar att barn rör mycket på sig när de leker ute jämfört med när de vistas inomhus.

Enligt förskollärarna på den traditionella förskolan och Carina på I Ur och Skur förskolan tävlar pojkarna med varandra om vem som kommer längst och först. Enligt förskollärare Carina klättrar pojkarna högre i träden, de konkurrerar mer med varandra än vad flickorna gör. Även förskollärarna på den traditionella förskolan hävdar detta. Knutsdotter Olofsson (1992) anser att pojkar har ett behov av att mäta sig med andra i styrkehierarki. Genom observationerna på den traditionella förskolan var det pojkarnas klätterlekar som förekom ofta, enligt förskollärarna på I Ur och Skur förskolan var det även vanligt bland deras pojkar.

De rollekar som var tydligast under observationerna på den traditionella förskolan var Pokémonlekar, där barnen tog olika roller från serien. Ett exempel på Pokémonlek förekom i observationen ’Pokémonlek’. Det är tre pojkars lek som inspireras av Tv- serien Pokémon, där de tar roller som finns med i serien. Pojkar blir enligt Knutsdotter Olofsson (1992) påverkade av massmedia, därmed är deras lekar ofta inspirerade av Tv- serier som t.ex. Pokémon. De tar olika roller i leken som är deras hjältar i serierna. Evenshaug och Hallen (2001) menar att i rollekar låtsar barnen att de är en annan person

Pojkarnas lekar på den traditionella förskolan var främst inspirerade av Tv-serier och andra figurer. Medan de mest förekommande lekarna hos pojkarna på I Ur och Skur förskolan enligt förskollärarna, främst var inspirerade av miljön och av personer de nyligen träffat.

Enligt Evenshaug och Hallen (2001) utvecklas barnen kreativt, socialt och motoriskt genom leken. Detta är något som framkommer i observationerna. Barnen är kreativa, sociala samtidigt som de tränar sin motorik i observationen ’Pokémonlek’, där de leker tillsammans, klättrar i träd samt springer omkring i leken.

5.3 De vanligaste lekarna och rollerna bland flickorna

Related documents