• No results found

Aktiefond – är en fond som investerar minst 75 procent av fondförmögenheten i aktier eller aktierelaterade finansiella instrument (www.bankforeningen.se).

Aktieindexobligationer – är en obligation där avkastningen, istället för traditionell ränta, är knuten till kursutvecklingen på en eller flera aktiemarknader. Avkastningen kan vara knuten till ett eller flera aktieindex eller en korg av aktier. Löptiden på en aktieobligation är vanligtvis mellan 2-5 år (www.bankforeningen.se).

At-the-money – en option där lösenpriset överensstämmer med aktuellt marknadsvärde. Även kallad Parioption (www.bankforeningen.se).

C-VaR – Conditional Value at Risk – en vidareutveckling av VaR

Deltavärde – känsligheten i optionspriser som en funktion av prisförändringar i den underliggande tillgången (De Ridder, 2005).

Destinatär – personer som omfattas av pensionsåtaganden.

Duration – ett tids- och riskmått som anger den genomsnittliga löptiden på de räntebärande värdepappren i en räntefond, justerat efter räntebetalningar (kupongförfall) (www.bankforeingen.se).

Emerging markets – tillväxtmarknader (www.affarsvarlden.se).

Hedgefond – hedge är ett engelskt ord som betyder skydda. Trots att "hedging" är avsett att skydda mot oväntade förändringar i marknaden är en hedgefond ofta en fond med hög risk, då sådana fonder ofta är högt belånade. Skillnaderna är dock stora mellan olika hedgefonder och det finns även hedgefonder med låg risk (www.bankforeingen.se).

IFRS-pensionsskuld – hur pensionsskulden skall beräknas enligt IFRS (International Financial Reporting Standards).

44 Inflationsrisk – risken för inflation.

Konsekvensanalys – en redogörelse för placeringsriktlinjernas konsekvenser (www.fi.se).

Konsolidering – skillnaden i kronor mellan marknadsvärdet av försäkringsbolagens tillgångar och det sammanlagda värdet av bolagens alla åtaganden mot försäkringstagarna. Är konsolideringen positiv är alltså tillgångarna större än åtagandena till försäkringstagarna (www.bankforeningen.se).

Korrelation – ett statistiskt mått som anger hur två variabler samvarierar;

korrelationskoefficienten kan bara anta värden inom intervallet -1,0 till +1,0 (De Ridder, 2005).

Kreditrisk – risken att en motpart eller gäldenär inte fullföljer sina betalningsåtaganden.

Kreditspread – skillnaden i ränta mellan en (riskfri) obligation utgiven av staten och vad en utgivare som kan gå i konkurs (t.ex. ett företag) får betala (www.ap7.se).

Leverage – anger ett företags relation i balansräkningen mellan eget och främmande kapital (De Ridder, 2005).

Likviditetsfond – se räntefond.

Lång ränta - räntan på ett räntebärande värdepapper med en löptid som överstiger ett år (www.bankforeningen.se).

Mandat – med avvikelsemandat avses ett visst utrymme att avvika från den långsiktiga placeringsinriktningen. Ett sådant mandat kan användas i avsikt att öka eller minska exponeringen mot en viss typ av risk (www.riksbank.se).

MSCI World Index – Morgan Stanley Capital International World Index, ett världsindex som inkluderar 23 länder.

45 Nollkupongsobligation – obligation utan räntebetalning under löptiden. Säljs vid utgivandet till underkurs (www.ap7.se).

Nominell ränta – ränta som löper på ett värdepappers nominella belopp. Ränta utan hänsyn till inflation, skatter, avgifter med mera (www.bankforeningen.se).

Obligation – är ett räntebärande värdepapper med en löptid som överstiger ett år vid emissionen. Obligationer ges ut av stater, kommuner och bostadsfinansieringsinstitut (www.bankforeningen.se).

Out-of-the-money – köpoption vars värde på underliggande instrument är lägre än lösenpriset respektive en Säljoption vars värde på underliggande instrument är högre än lösenpriset (www.bankforeningen.se).

Placeringsriktlinjer/placeringspolicy – en pensionsstiftelse måste besluta om vissa placeringsriktlinjer för det kapital stiftelsen ska förvalta. För pensionsstiftelsen ska riktlinjerna godkännas av Finansinspektionen.

PRI – PRI administrerar pensionsskulden åt företagen. Det betyder att de beräknar pensionsavsättningens storlek för varje försäkrad samt att de ansvarar för pensionsutbetalningen åt företaget. De förser företagen löpande med underlag för budgetering och redovisning av sitt pensionsåtagande.

Private equity – investeringar i onoterade företag i utbyte mot aktiekapital. (www.ap7.se).

Realränteobligation – obligation som ger fast ränta (realränta) plus en kompensation för inflationen under löptiden (www.ap7.se).

Relativ avkastning – en jämförelse som görs med ett specifikt index (www.six.se).

Räntebärande värdepapper – de som bor i Sverige lånar ut pengar till staten mot en ränta.

Räntebärande värdepapper är ett slags kvitto på lånet. Räntebärande värdepapper är värda pengar och man kan köpa och sälja dem (www.ppm.nu).

46 Räntefond – en räntefond innehåller värdepappren obligationer och statsskuldväxlar. De kallas också för räntebärande värdepapper. Det blir alltid ränta på dessa värdepapper (www.ppm.nu).

Ränterisk – beräknas för räntefonder. Den visar hur många procent en räntefonds värde faller om marknadsräntorna stiger med en procentenhet och vise versa. En ränterisk på 4 procent innebär således att fondens värde minskar med 4 procent om marknadsräntorna stiger en procentenhet (www.bankforeningen.se).

Sharpe-kvot – ett mått som används för utvärdering av kapitalförvaltning och definieras som placeringens avkastning korrigerad för avkastningen på det riskfria placeringsalternativet dividerat med standardavvikelsen i portföljens avkastning (De Ridder, 2005).

Statsobligation – låneinstrument utgiven av staten, vanligen med en löptid över ett år och med kupongbetalningar (www.ap7.se).

Statsskuldväxel – är ett räntebärande värdepapper med en löptid på upp till ett år som ges ut av staten (www.bankforeningen.se).

Strategisk allokering – med strategisk allokering menas det långsiktiga mål som stiftelsen strävar efter avseende allokering av placeringstillgångarna (www.pppension.se).

Stresstest – en enkel form av scenarioanalys som ofta används för att bedöma olika risker (www.riskglossary.com).

Strike price – priset för en specificerad option när en tillgång kan bli köpt eller såld

(www.riskglossary.com).

Taktisk allokering – aktivt positionstagande mellan exempelvis olika tillgångsslag eller regioner i syfte att uppnå överavkastning (www.ap4.se).

Tracking Error – risken att kapitalet minskar i värde med tiden (www.bankforeningen.se).

47 Value at risk (VaR) – är den förlust som kommer att överskridas med en given sannolikhet om portföljen hålls under en viss period (Worst-case-scenario) (www.riksbank.com).

Valutakursrisk – risk att portföljens värde förändras till följd av variationer i valutakurser (www.ap4.se).

Varians – ett statistiskt riskmått som anger spridningen i utfallen jämfört med det aritmetiska medelvärdet; är ett kvadratiskt mått och beräknas kvadratroten ur variansen erhålls standardavvikelsen (De Ridder, 2005).

Volatilitet – är ett mått på hur avkastningen varierat över tiden. Måttet räknas på årsbasis och anges i procent (www.bankforeningen.se).

48

Related documents