• No results found

72 EN DEL AV DET GLOBALA SAMHÄLLET

MÅLMEDVETEN FORSKNING

Vi har en specialiserad forskningsenhet i Bangalore i Indien som är inriktad på att hitta en ny, förbättrad behandling mot tuberkulos – en stor sjukdoms- och dödsorsak i hela världen, framför allt i Asien och Afrika.

AstraZeneca är det enda stora läkemedels-företaget med ett forskningsprogram i Indien helt inriktat på tuberkulos. Ytterligare informa-tion fi nns i avsnittet Infekinforma-tion på sidan 59.

SAMARBETEN

En effektiv sjukvård är beroende av tillgång till lämpliga läkemedel, men också av att det fi nns fungerande sjukvårdssystem som säkerställer att läkemedlen används på kor-rekt sätt. I vissa av utvecklingsländerna är detta en särskilt stor utmaning. För att hjälpa till att åstadkomma en lösning fortsätter vi att samarbeta med frivilligorganisationer och andra organisationer som arbetar för att hjälpa lokalsamhällen med att förbättra sin sjukvård.

Centralt för dessa samarbeten är att de ska leda till positiva och mätbara resultat som kan genomföras i större skala och eventuellt även reproduceras för att förbättra utfallet för ännu fl er, samt att de kan ge ett hållbart ramverk som i slutänden kan ägas och administreras lokalt utan behov av vårt fortsatta stöd. Vi har även målet att dessa samarbeten ska bidra till AstraZenecas affärsutveckling genom att göra det möjligt för oss att förstå sjukvårds-behoven bättre och knyta viktiga relationer på framtida marknader.

Vårt långvariga samarbete med Röda Korset och Röda Halvmånen i Centralasien bidrar till att bekämpa tuberkulos och förbättra livskva-liteten för människor som lever med tuberku-los eller tuberkutuberku-los/hiv i de hårt drabbade områdena Turkmenistan, Kirgizistan och Kazakstan. Arbetet genomförs lokalt och omfattar fram till idag över 7 500 människor som framgångsrikt har genomgått tuberku-losbehandling, där över 90% av de fattigaste och mest utsatta i Turkmenistan och Kirgizis-tan har fullföljt behandlingen. Arbetet omfattar även allmänna hälsovårdskampanjer som har nått ut till över 1 miljon människor. Totalt sett bidrar detta arbete till genomförandet av nationella program som leder till en stabilise-ring och minskning av antalet tuberkulosfall i dessa länder.

AstraZeneca har som mål att bidra till utveck-lingen i de samhällen där vi bedriver verksam-het – genom donationer till välgörande ändamål, sponsring och andra initiativ som spelar en viktig roll. Vårt arbete fokuserar på att ge hållbara fördelar på sätt som är fören-liga med vårt arbete för att förbättra männis-kors hälsa och livskvalitet och som ökar intresset för naturvetenskap bland ungdomar.

Under 2008 spenderade vi totalt 718 MUSD (588 MUSD under 2007) på sponsring och donationer till välgörande ändamål världen över, därav 646 MUSD i form av produktdo-nationer räknat i genomsnittliga grossistpriser (518 MUSD under 2007).

Vi bidrar även, där det är möjligt, med hjälp-insatser vid katastrofer. Under 2008, efter jordbävningstragedin i Kina, avsatte vi sam-manlagt 2 MUSD till det omedelbara hjälpar-betet och till ett långsiktigt program utformat för att hjälpa de drabbade samhällena med återuppbyggnaden. Efter den förödande cyklonen i Myanmar (Burma) avsatte vi ytterligare 200 000 USD för att utöka Röda Korsets katastrofhjälplager i organisationens regionala katastrofhjälpcenter i Kuala Lumpur, vilket ursprungligen etablerades med 700 000 USD i fi nansiering från AstraZeneca under 2005.

I UTVECKLINGSLÄNDERNA

Vi strävar efter att bidra till förbättrad hälsa i utvecklingsländerna, men vi anser att stora framsteg bara är möjliga om alla inblandade parter tar sin del av ansvaret: myndigheter, frivilligorganisationer och internationella orga-nisationer såväl som den privata sektorn.

Vårt utbud av läkemedel idag är inte avsett för behandling av tuberkulos, hiv/aids eller malaria, de allvarligaste hälsovårdsproblemen i fl era av utvecklingsländerna, men vi använ-der våra kunskaper och resurser för att hjälpa till på andra sätt.

I enlighet med vårt övergripande åtagande att förvalta våra produkter och åstadkomma en hållbar produktion, tillverkar vi våra läkemedel enligt strikta regulatoriska krav. Våra proces-ser är utformade för att undvika eller mini-mera utsläpp av läkemedelsrester till miljön.

Vi fortsätter att hantera utsläppen av aktiva läkemedelssubstanser från våra produktions-anläggningar på ett förebyggande sätt, inte-grera principer för ”grön kemi” i vår

tillverkning samt på andra sätt säkerställa att de halter av läkemedelsrester som hamnar i miljön har så låga nivåer att de sannolikt inte utgör ett hot för människors hälsa eller för miljön.

Vi gör miljöriskinformation och miljödata för våra produkter tillgängliga för alla via webb-versionen av den svenska receptförskrivarin-formationen till läkare, FASS (fass.se), med hjälp av det frivilliga system som införts av Läkemedelsindustriföreningen (LIF). Systemet utvecklades av LIF och ett antal svenska intressenter i samarbete med experter från internationella läkemedelsföretag, som sam-mankallades och leddes av AstraZeneca. I samarbete med den brittiska branschorgani-sationen för läkemedelsindustrin, Association of British Pharmaceutical Industry, hjälper vi även miljövårdsmyndigheten för England och Wales att utvärdera riskerna med de befi nt-liga läkemedlen på deras prioriteringslista.

Vi fortsätter att aktivt kommunicera och diskutera vår forskning och våra initiativ på internationella och nationella konferenser med forskare och andra intressenter. Vi deltar även i informella nätverk och är aktiva med att föreslå ämnen av intresse för diskussion vid vetenskapliga konferenser samt med frivilligorganisationer.

51% SPONSRING/HÄLSOVÅRD 23% SPONSRING/VETENSKAP OCH UTBILDNING 20% DONATIONER TILL VÄLGÖRANDE ÄNDAMÅL 6% ÖVRIGT

TOTAL KOSTNAD: 72 MUSD (EXKLUSIVE PRODUKTDONATIONER)

SAMHÄLLSSTÖD 2008

ENGAGEMANG PÅ INTERNATIONELL NIVÅ Som en del av vår inriktning på tuberkulos engagerar vi oss aktivt i internationella insat-ser för att bekämpa denna förödande sjuk-dom. I några fall stödjer våra externa samarbeten specifi kt våra egna forskningsin-satser genom att de ger oss möjlighet att få värdefulla externa data samt ta del av bästa praxis.

Under 2008 hjälpte vi till att fi nansiera och deltog i det tredje Open Forum on Key Issues in TB Drug Development, som organiserades av Bill and Melinda Gates Foundation, Global Alliance for TB Drug Development, Treatment Action Group samt Stop TB Partnership Wor-king Group on New Drugs. Dessa workshops är tänkta att samla utvecklare av läkemedel mot tuberkulos samt tillsynsmyndigheter och andra intressenter, såsom tillhandahållare av tuberkulosvård, politiskt vårdansvariga och samhällsrepresentanter. Diskussionsagendan vid 2008 års forum inkluderade det aktuella globala forskningsläget för utvecklingen av läkemedel mot tuberkulos.

Vi utökade även vårt samarbete med Stop TB Partnership under 2008. AstraZeneca ingår nu i organisationens internationella råd som svarar för ledning och inriktning samt övervakar genomförandet av beslutade poli-cies och planer.

Vårt samarbete med African Medical and Research Foundation (AMREF) är inriktat på att utveckla en modell för integrerad hante-ring av tuberkulos, hiv/aids och malaria på både nationell och lokal nivå i Uganda, där dessa tre sjukdomar är vanligt förekom-mande. En sådan integrerad strategi har tidigare inte tillämpats på bred front och vi är ett av ett fåtal företag som är involverade i detta arbete. Ett pilotprogram har nu inletts i de svårt drabbade distrikten Luwero och Kiboga i centrala Uganda. Framstegen inklu-derar ökade upptäcktsfrekvenser (från 59% i mars till 73% i juni i Luwerodistriktet) samt utbildning av hälsogrupper i 14 byar. Arbetet i distriktens hälsogrupper resulterar även i bättre hälsoplanering och samordning.

I Etiopien är vårt samarbete med Axios inrik-tat på att bygga upp lokal kapacitet för vård av bröstcancer – den näst vanligaste cancer-formen hos unga kvinnor i landet. Projektet har fokuserat på att förbättra möjligheterna till diagnoser och behandling, inklusive framtag-ning av tidigare ej tillgängliga behandlingspro-tokoll och standardiserade riktlinjer för rapportering för användning över hela landet.

Vårt stöd till Voluntary Service Overseas (VSO) inkluderar utlåning av en högre chef till organisationen för att hjälpa dem att ytterli-gare utveckla sin strategi och sitt ramverk för att de ska nå sina hälsomål. Vi fi nansierar även VSOs volontärer som arbetar med att bygga upp den lokala hälsovården i underpri-viligierade samhällen i Afrika och Asien.

Parallellt med detta gör vi det möjligt för våra medarbetare att arbeta som volontärer i lämpliga länder till stöd för VSO och på plats utnyttja den breda kompetens de kan erbjuda inom personalfrågor, ekonomi, IT och kommunikation samt hälsovård och medicin.

Ytterligare information om dessa samarbeten och våra andra globala aktiviteter fi nns på vår hemsida, astrazeneca.com/responsibility.

74

RISKHANTERING, HUVUDSAKLIGA RISKER OCH OSÄKERHETER

Som ett globalt forskningsbaserat läkeme-delsföretag är vi utsatta för olika risker och osäkerheter som kan påverka vår verksam-het negativt.

Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vi har effektiva rutiner för att identifi era, bedöma och hantera dessa risker på ett lämpligt sätt, i linje med våra strategiska mål, våra intressenters väsentliga behov och våra grundvärderingar. Som ett led i detta arbete övervakar vi vår affärsverksamhet samt våra interna och externa förutsättningar för att upptäcka nya risker, inklusive frågor som rör miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning, samt säkerställer att dessa upptäcks och hanteras på lämplig nivå.

I detta avsnitt beskriver vi våra viktigaste mekanismer för riskhantering och riskverifi e-ring samt tillhörande ansvarsfrågor. De vikti-gaste riskerna och osäkerheterna som vi för närvarande anser vara av väsentlig betydelse för vår verksamhet genom att de kan ha betydande påverkan på vår ekonomiska ställning, verksamhetens resultat och/eller vårt anseende, beskrivs i detta avsnitt. Där det är relevant behandlas också särskilda risker och osäkerheter i olika avsnitt i Förvaltningsberättelsen.

INTEGRERAD I VERKSAMHETSPROCESSEN Risk är en ofrånkomlig del av affärsverksam-het, och vår inställning till riskhantering är avsedd att uppmuntra tydliga beslut om vilka risker vi ska ta och säkerställa att konsekven-serna, som är kommersiella och fi nansiella till sin natur eller förknippade med efterlevnad och anseende, förstås på ett tillfredsställande sätt och hanteras på en acceptabel nivå.

Vi strävar hela tiden efter att säkerställa att riskhantering är integrerad i våra befi ntliga verksamhetsprocesser och processer för prestationsuppföljning. Koncernen har en långsiktig affärsplan, årligen uppdaterad, som stöd för genomförandet av dess strategi.

Varje koncernledningsområde och viktigare funktion ska lämna en heltäckande bedöm-ning av sina risker som en del av den årliga uppdateringen av affärsplanen. Koncern-chefen och ekonomidirektören genomför kvartalsuppföljningar med varje koncernled-ningsområde, varvid de viktigaste riskerna ses över. Till stöd för denna genomgång ska viktiga funktioner inom varje koncernled-ningsområde lämna en kvartalsvis uppdate-ring av sina viktigaste risker.

Våra Etiska regler och globala koncernpoli-cies kräver att samtliga medarbetare lever upp till riktlinjerna för ett ansvarsfullt

age-rande. Det är obligatoriskt att följa de etiska reglerna, tillhörande policies och riktlinjer.

Medarbetarna uppmuntras att ställa frågor om hur reglerna ska tillämpas. Misstänkta överträdelser eller bristande efterlevnad ska rapporteras genom vår kontinuerliga verifi e-ringsprocess eller telefonlinjen AZethics och andra rapporteringskanaler som beskrivs i Etiska regler. Efterlevnaden av de obligato-riska riktlinjerna övervakas fortlöpande och granskas av våra Compliance-funktioner och Group Internal Audit enligt en årsplan som överenskommits med koncernledningen och revisionskommittén.

För att ytterligare stärka vår förmåga kring ansvarsfullt företagande (Corporate Responsibility, CR) inrättade vi i slutet av 2007/början av 2008 en särskild global CR-grupp med erfarna experter på ansvarsfullt företagande från olika delar av koncernen.

Den globala CR-gruppen leder utvecklingen av vår strategi för ansvarsfullt företagande och samordnar det taktiska genomförandet.

Det sker i nära samarbete med Global Com-pliance för att säkerställa att riskerna och möjligheterna förknippade med ansvarsfullt företagande identifi eras och hanteras på lämpligt sätt i enlighet med verksamhets-målen.

I början av 2009 utvecklade vi ett kombinerat styrkort för efterlevnad (Compliance) och ansvarsfullt företagande, ”Responsible Busi-ness”, med tydliga mål och ansvarsområden.

Syftet är att följa resultaten på ett konsekvent sätt inom alla funktioner och möjliggöra kvar-talsrapportering till koncernledningen, revi-sionskommittén och professor Dame Nancy Rothwell (vår Non-Executive Director med ansvar för övervakning av ansvarsfullt företa-gande inom företaget), liksom årlig rapporte-ring till styrelsen och koncernledningen. Vi

planerar att implementera detta nya styrkort under 2009.

ANSVARSFÖRDELNING

Styrelsen, och särskilt revisionskommittén, är ansvarig för övervakning av de system och processer för riskhantering som införts av ledningen och för att bedöma tillförlitligheten och effektiviteten hos dessa. Utöver direkt försäkran från koncernledningen genom processen för prestationsuppföljning och övervakning, mottar de och granskar en sammanfattning av risker på koncernnivå från den årliga processen för affärsplanering och kvartalsuppförljningen av verksamheten. De mottar också från Global Compliance Offi cer kvartalsrapporter om incidenter och aktuella efterlevnadsinitiativ samt information om revisioner avseende vissa risker, som genom-förs av den interna revisionsfunktionen i enlighet med dess årliga revisionsplan.

Medlemmar av koncernledningen är ansva-riga för att säkerställa en sund riskhantering samt rutiner för kontroll och verifi ering inom sina koncernledningsområden. De deltar aktivt i den årliga och kvartalsvisa gransk-ningen av risk och får kvartalsrapporter om viktiga incidenter avseende efterlevnad och resultatet av revisioner inom sina koncernled-ningsområden. De ska också fylla i en årlig försäkran att effektiva rutiner för riskhantering och kontroll funnits under hela året.

Linjechefer och projektledare är ansvariga för riskhanteringen inom ramen för sina funktio-nella eller funktionsövergripande ansvarsom-råden eller projekt. För att stödja och underbygga linjechefers, projektledares och koncernledningens arbete med riskhantering har vi utvecklat system och processer för att säkerställa att de viktigaste riskerna identifi e-ras, hanteras och rapporteras på ett effektivt

RISK

ÖVERGRIPANDE ANSVAR FÖR RISKHANTERINGS- OCH VERIFIERINGSPROCESSER Styrelse och revisionskommitté

HANTERING AV RISKER

Linjechefer inom relevanta affärsområden och funktioner

RISKVERIFIERINGSPROCESSER

Global Compliance och finansfunktionen tillhandahåller global översyn och samordning.

Ansvariga för följsamhet inom respektive koncernledningsområde och särskilda funktioner för följsamhet tillhandahåller övervaknings- och verifieringsprocesser inom verksamheten, efter överenskommelse. Koncernens internrevision tillhandahåller oberoende verifiering och råd inom områden som överenskommits med revisionskommittén och koncernledningen i en årlig plan.

.

ÖVERVAKNING OCH GRANSKNING AV RISKHANTERINGS- OCH VERIFIERINGSPROCESSER Koncernledningen med den delegering som anses relevant inom koncernen

RISKHANTERING OCH VERIFIERINGSPROCESSER

sätt. En policy för riskhantering med riktlinjer och stödjande verktyg säkerställer att chefer kan identifi era, bedöma och aktivt hantera dessa utmaningar inom sina områden.

Vår organisation för efterlevnad består av fl era specialistgrupper som arbetar med linjechefer och koncernledning för att utveckla system och processer för hantering av risk inom särskilda reglerade områden för att säkerställa fortlöpande efterlevnad av lagar och bestämmelser. I dessa grupper ingår Good Laboratory, Clinical and Manu-facturing Compliance, SHE, Medical and Regulatory Affairs, Financial Control and Compliance, Information Security and Data Privacy, Sales and Marketing Compliance, och Legal and Intellectual Property.

Både linjechefer och dessa specialistfunktio-ner bistås av Global Compliance som fungerar som den grundläggande rapporte-ringskanalen till styrelsen och koncernled-ningen i frågor som rör efterlevnad och som är ansvarig för att övervaka global efterlevnad och hantera koncernens program för efterlev-nad.

Mot bakgrund av den ansvarsfördelning som beskrivs i detta avsnitt anser styrelsen att den fått tillräcklig information för att kunna identi-fi era de viktigaste riskerna och osäkerheterna som verksamheten ställs inför. Ytterligare information om dessa lämnas i avsnittet Huvudsakliga risker och osäkerheter på sidan 76.

VIKTIGARE KOMMITTÉER

Vår process för kvartalsvis granskning av verksamheten utgör den grundläggande mekanismen för att övervaka effektiviteten i affärsverksamheten och riskhanteringen och är integrerad i befi ntliga ledningsgruppsmö-ten. Därutöver har vi fl era kommittéer för att övervaka koncernövergripande risker förknip-pade med efterlevnad och anseende, inklu-sive Global Compliance Committee (GCC) (ytterligare information fi nns i avsnittet om Efterlevnad och koncernens internrevision på sidan 93 och Issues Management Council (IMC).

IMC arbetar med omvärldsbevakning för att identifi era nya frågeställningar som berör vår verksamhet och som påverkar eller berör våra intressenter. Rådet arbetar tillsammans med dem som internt ansvarar för respektive fråga för att komma överens om relevanta åtgärder, tidsschemat för dessa samt nyckel-tal där så är möjligt. Vice-President Group Public Affairs är ordförande för IMC och är också ledamot i Global Compliance

Commit-tee för att säkerställa att eventuella frågor om vårt anseende fångas upp på rätt nivå.

BEREDSKAPSPLANER

Vårt riskhanteringsarbete inkluderar framtag-ning av beredskapsplaner för verksamheten, och dessa planer är utformade för att hantera situationer där specifi ka risker kan medföra allvarliga konsekvenser för verksamheten.

Under 2008 fortsatte vi att inrikta våra aktivi-teter kring beredskapsplaner på att förbättra våra befi ntliga krishanteringsprocesser, plane-rings- och åtgärdsstrukturer, inklusive planer, eskaleringsprocesser och kriskommunikation.

En global standard för krishantering har implementerats under 2008 och under 2009 kommer en global policy för hållbar verksam-het som innefattar krishantering, verksamhe-tens kontinuitet samt hantering av nödlägen, att kommuniceras. Detta säkerställer sam-ordning av dokumentationen, lämplig utbild-ning av linjechefer och användutbild-ning av krissimuleringsaktiviteter för att pröva de nya rutinerna.

VÅRA LEVERANTÖRER

Vi anser att effektiv riskhantering även omfat-tar eventuella frågor om vårt anseende för-knippade med våra inköpsaktiviteter. Därför avser vi att endast arbeta med leverantörer som tillämpar etiska normer som överens-stämmer med våra egna. Det avser alla våra inköpsaktiviteter, från reklamartiklar till läke-medelskomponenter, och omfattar allt arbete där vi anlitar externa specialister för att kom-plettera vårt arbete internt. Det gäller i lika hög grad för vår växande verksamhet på nyare marknader som för våra befi ntliga leverantörskontakter.

Vi håller på att revidera och förstärka våra principer för ansvarsfullt företagande inom inköp. Dessa lanserades under 2003 för att förse våra inköpsfunktioner med riktlinjer för implementering av ansvarsfullt företagande i deras arbete. De förstärkta riktlinjerna kom-mer att bli en ny så kallad Global Responsible Procurement Standard. Det tillhandahåller ett ramverk för att utveckla och genomföra de program som krävs för att säkerställa att vi på ett effektivt och konsekvent sätt integrerar ansvarsfullt företagande i våra inköpsrutiner över hela världen. Lanseringen av de nya riktlinjerna planeras ske under första halvåret 2009 och målinriktad utbildning kommer att tillhandahållas därefter.

En löpande implementering

Att integrera principerna för ansvarsfullt före-tagande hos alla våra leverantörerskontakter över hela världen kommer att ta tid. Ansvars-fullt företagande i det dagliga arbetet

inklude-ras i alla nya kontrakt och ramavtal i USA, Storbritannien och Sverige, våra tre viktigaste verksamhetsländer där mer än 80% av våra leverantörer är baserade. Förra året utvid-gade vi den geografi ska räckvidden till andra länder där vi har andra stora marknadsfö-rings-, tillverknings- eller forskningsaktiviteter.

Bland dessa länder fi nns Japan, Kina, Indien, Kanada, Mexiko och Puerto Rico samt fl era europeiska länder.

Uppföljning av resultat

Våra rutiner för utvärdering av leverantörer kräver att revisioner ska genomföras på plats hos alla våra högriskleverantörer minst en gång vart fjärde år. Medelriskleverantörerna revideras när samarbetet inleds och därefter om leverantören vidtar större förändringar i sin verksamhet. Granskningsprocessen kommer att utsträckas ytterligare till regionala och lokala leverantörer under 2009.

Under 2008 omfattade revisionsprogrammet 28 produktionsanläggningar hos 27 olika globala leverantörer. Revisionerna inklude-rade säkerhet, hälsa, miljö, ansvarsfullt före-tagande och leveranssäkerhet. De fokuserade särskilt på högriskkategorier såsom aktiva läkemedelskomponenter, beredningar och förpackningsmaterial samt komplexa kemikalier.

Inom ramen för revisionsprogrammet identi-fi erades en kritisk defekt inom ett känt hög-riskområde inom FoU (hydrering) hos en föreslagen leverantör. Leverantören godtog resultatet av revisionen, avvecklade anlägg-ningen och ersatte den med en anläggning av adekvat standard.

Under året aktualiserade vi vår process för utvärdering av leverantörer till att inkludera produktsäkerhet, vilket bland annat inkluderar informationssäkerhet, logistik och avfallshan-tering relaterad till vår förpackningsverksam-het. Under senare år har vi också förstärkt de sociala inslagen i utvärderingsprocessen, framför allt vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, med hänsyn till vår ökande närvaro på tillväxtmarknaderna.

Utbildningen inom revision fortsatte under året med nio nya medarbetare i revisions-gruppen. Vi genomförde också ett särskilt

Utbildningen inom revision fortsatte under året med nio nya medarbetare i revisions-gruppen. Vi genomförde också ett särskilt