• No results found

deltaganden i utvecklingsprojekt 24 5.1.4 Avböjda besök, brukarens frånvaro samt sjukhusvistelse 24

5.2 Kontorets förslag på ny verkningsgrad 25 5.3 Kontorets förslag på ny ersättningsnivå 25 5.4 Ersättning i ärenden med anhöriganställning 26 5.5 Konsekvensbeskrivning av förslaget på nya

ersättningsnivåer 26

6 Översyn av övriga delar i avtalet Fritt val - Hemtjänst 27

6.1 Utbildningskrav på utförarens ledning 27 6.2 Kompetenskrav på utförarens personal 28 6.2.1 Krav i det befintliga förfrågningsunderlaget 28

6.2.2 Förslag på högre kompetenskrav 28

6.3 Miljökrav 29 6.4 Övrigt 29 6.4.1 Matlådor 29 6.4.2 Ersättningsreglering 29

6.4.3 Administrativa system 30

7 Sammanställning av förslag på revideringar i

förfrågningsunderlag för Fritt val - Hemtjänst 31

3(35)

Sollentuna kommun / 2OI2-O8-0B

1 Sammanfattning

Vård- och omsorgsnämnden införde en enhetlig ersättning för serviceinsatser, omvårdnadsinsatser samt hemstödsinsatser inom Fritt val - Hemtjänst den 1 oktober 2011. Eftersom elektronisk tidmätning hade införts i hemtjänsten den 1 januari 2011 höjdes även ersättningsnivån.

Vård- och omsorgskontoret har på uppdrag av nämnden följt upp utfallet av den nya ersättningen. I kontorets utredning kan man se att snittkostnaden per brukare har sjunkit med ca 15 % jämfört med 2010, tillföljd av införandet av elektronisk tidmätning. Efter höjningen av ersättningsnivån ligger kostaadema fortfarande ca 10 % lägre än år 2010.

Kontoret har vidare konstaterat att egenregin inom hemtjänst, S O L O M , gick med underskott år 2011 med 13,5 miljoner kronor och att egenregin prognosti-serar ett underskott även i år, trots den högre ersättningen. De privata utförarna har inte signalerat att den nya ersättningsnivån är för låg. Det finns dock en viss oro från kontorets sida att nöjdheten till största delen beror på Sollentunas generösa ersättningsregler, 7-dagarsregeln vid frånvaro, avböjda insatser och avslutade ärenden, i kombination med en hög momskompensation. Ur ett beställarperspektiv är det viktigt att fa ut så mycket utförd hemtjänsttid som möjligt för den ersättning man ger. Kontoret har därför, på uppdrag av nämn-den, sett över ersättningsreglerna vilket föranleder förslag om ytterligare höjning av ersättningsnivån.

Kontoret föreslår att ersättningsreglerna förändras och reduceras till förmån för en högre grundersättning. Syftet är att förenkla och göra ersättnings-systemet skarpare. Kontoret föreslår därför att uppstartstiden för ett nytt hem-tjänstärende minskas, liksom uppsägningstiden vid avslutade ärenden.

Engångsersättningen för nytt trygghetslarms ärende föreslås sänkas på grund av förändrad omfattning av uppdraget. Därutöver föreslår kontoret att nämn-den inte ersätter för avböjda insatser, frånvaro eller vid sjukhusvistelse, men att utförarna delvis kompenseras genom en något högre grundersättning.

Kontorets förslag är att hemtjänstersättningen höjs från 311 kr/h till 338 kr/h exkl. momskompensation. Ersättningen för utförda timmar av anhöriganställda föreslås sänkas till 278 kr/timma exkl. momskompensation, i enlighet med nämndens beslut i juni 2012 i samband med åtgärdsplanen.

För att utjämna de ekonomiska förutsättningarna, och därmed konkurrensför-hållandena, mellan egenregin och de privata utförarna föreslår kontoret att nämnden sänker momskompensation i hemtjänsten till de privata utförarna från 6 % till 2,5 %.

I kontorets uppdrag från nämnden ingick även att se över övriga delar i för-frågningsunderlaget. Kontoret förslår att utbildningskraven på utförarnas ledning samt all tillsvidare anställd personal höjs. Befintliga hemtjänstutförare ska få skälig tid för omställning.

Slutligen föreslår kontoret att nämnden ställer krav på miljövänliga fordon inom hemtjänsten, skriver in att nämndens kostpolicy ska följas samt uppdaterar texterna kring administrativa system och ersättningsregler.

4(35)

Sollentuna kommun / 2011-08-0B

2 Inledning

2.1 Bakgrund och syfte

Vård- och omsorgsnämnden beslutade 2011 -08-31 om en enhetlig ersättning för serviceinsatser, omvårdnadsinsatser samt hemstödsinsatser inom Fritt val -Hemtjänst. Ersättningen fastställdes till 320 kr/timme för år 2011, från och med 2011-10-01. Ersättningen inkluderar en momskompensation till privata utförare med 6 %.

Nämnden beslutade vidare att ersätta för elektroniskt uppmätt tid samt vid sjukhusvistelser och hel avböjd insats. Kontoret fick i uppdrag att återkomma med en redovisning av utfallet av det nya ersättningssystemet.

Vård- och omsorgsnämnden gav 2011-11-08 kontoret i uppdrag att se över ersättningsreglerna i Fritt val - Hemtjänst vid brukarens frånvaro samt när brukaren avböjer en hel insats. Om kontoret kommer fram till att ersättnings-reglerna bör förändras ska kontoret även återkomma med förslag på ny ersätt-ningsnivå till utförarna, som står i paritet till den ekonomiska risk som utförarna kommer att stå.

Vård- och omsorgsnämnden gav vid samma tillfälle kontoret i uppdrag att se över övriga delar i förfrågningsunderlaget för Fritt val - Hemtjänst och i samband med ovanstående utredning återkomma till nämnden innan sommaren 2012 med förslag på ändringar.

2.2 Disposition

Utredningen börjar med en sammanfattning över vilka förändringar gällande ersättningen i Fritt val - Hemtjänst som gjordes under 2011, samt utfallet av detta. Kontoret analyserar både kostnadsförändringen, utfallet av ersatta timmar samt utvecklingen av snittantalet ersatta hemtjänsttimmar per brukare.

Därefter görs en analys av utvecklingen av antalet brukare inom hemtjänsten och fördelningen mellan egenregin och privata utförare. I slutet på avsnittet om utfallet av ersättningsförändringen för kontoret ett resonemang kring om den nuvarande ersättningsnivån ger utförarna en skälig ersättning eller inte.

I fjärde avsnittet föreslår kontoret nya ersättningsregler, vilket även inkluderar ett förslag på ny momskompensation till privata utförare inom hemtjänsten. I det femte avsnittet föreslår kontoret sedan en ny ersättningsnivå och redovisar den bakomliggande uträkningen, som utgår från en lägre verkningsgrad än tidigare. Kontoret föreslår också en ny och lägre ersättning för timmar i ärenden som utförs av anhöriganställda.

Slutligen gör kontoret i det sjätte avsnittet en översyn av övriga delar i avtalet Fritt val - Hemtjänst, vilket inkluderar utbildningskraven för utförarnas ledning, kompetenskraven på hemtjänstpersonalen samt miljökrav med mera.

5(35)

Sollentuna kommun / 1012-03-03

2.3 Centrala begrepp Ersättningsnivå

Med detta avses den grundersättning som utgår for utförande av hemtjänstin-satser. Denna ersättning uttrycks ofta som kr/h men i andra kommuner kan det ibland även förekomma kr/månad eller kr/insats.

Ersättningsmodell

Ersättningsmodell är ett vidare begrepp som förutom ersättningsnivån även rymmer de grundläggande principer som gäller för ersättningen. Detta betyder att en ersättningsmodell omfattar såväl grundersättning för omvårdnads- och serviceinsatser, som utformningen av och storleken på olika former av påslag och differentieringar, med mera. En arman väsentlig skillnad mellan olika ersättningsmodeller gäller sättet och formerna att ersätta tid. De vanligaste ersättningsmodellerna är beviljad tid, registrerad utförd tid samt elektroniskt uppmätt tid.

Utförandegrad

Utförandegraden visar hur stor andel av den beviljade hemtjänsttiden som utförs hos brukaren.

Verkningsgrad

Verkningsgrad är den procentandel per timma som hemtjänstpersonalen utför ersättningsgrundande hemtjänstinsatser. Under en arbetsdag gör personalen även moment som inte är ersättningsgrundande, så som restid till och från hemtjänstlokalen, restid mellan kunder, dokumentation, arbetsplatsträffar, handledning samt utbildning. Denna tid brukar kallas "kringtid".

Servicegrad

Servicegraden anger den procentandel av gruppen äldre som har en viss insats, Servicegraden för hemtjänst var t.ex. ca 10 % år 2011, viket innebär att 10 % av alla över 65 år hade hemtjänstinsatser. Servicegraden ökar inte om det blir fler äldre, utan endast om andelen äldre som får hemtjänst ökar.

6(35)

Sollentuna kommun / 2012-03-08

Related documents