• No results found

Den fysiska klassrumsmiljöns betydelse för elevernas motivation

3 SYFTE

5.5 Den fysiska klassrumsmiljöns betydelse för elevernas motivation

Samtliga informanter tror och tycker att den fysiska klassrumsmiljön påverkar elevernas motivation. En av informanterna nämner att det går att undervisa var som helst, men påtalar också vikten av att miljön är spännande och lockande. Tre av informanterna anser att elevernas motivation påverkas väldigt mycket av hur det ser ut i klassrummet:

Alltså jag tror att dom, de blir ju väldigt påverkade. (ip4)

Ja, jag tror faktiskt att det är viktigt, absolut, att det är eller så spännande och lockande så att. Sen, visst man kan säkert undervisa i tält också eller så… men eh… (C: Ja.) I: … jag tror det är viktigt. (ip5)

… det blir ju, det är ju helt klart att det stimulerar ju dom, det dom ser det påverkar ju. (ip7)

Begrepp som används av informanterna för att beskriva en motiverande fysisk klassrumsmiljö är mysig, trevlig, snyggt, fint, spännande, lockande och trivsam.

Fem av informanterna menar att elevernas motivation påverkas positivt om klassrummet dekoreras med elevernas egna alster. De anser att det är viktigt att eleverna känner sig delaktiga i utsmyckningen för att de ska känna att det är deras rum. Informanterna påtalar även vikten av att det är snyggt och städat för att det ska vara roligt att vara i klassrummet:

Och jag tror att det är viktigt de att det är trevligt i klassrummet man hänger upp barnens saker på väggarna de ska känna att det här är vårt rum o att man ska försöka hålla ordning där. Att barnen ska känna att det är roligt när det är snyggt och fint och städat. (ip2)

Flera av lärarna påpekar att elevernas motivation stimuleras om det är mysigt och hemtrevligt i klassrummet:

Det har nog också rätt så stor, alltså det är ju lite olika för jag tror att det har betydelse så tillsvida att de vill ha det mysigt som när vi börjar tända ljus och så va, för det gör vi när det börjar bli mörkt och så det är ju rätt så mysigt men också så här lite pyntat och så. (ip8)

Två av lärarna tar upp att utsmyckningar och saker på väggarna inte är positivt för alla barn, utan att vissa barn behöver en lugn miljö omkring sig utan för mycket saker som distraherar. De menar att det kan bli rörigt på väggarna med för mycket olika saker upphängda och att det blir svårt för vissa elever att koncentrera sig. De anser att vissa elever skulle må bäst av att det inte hängde något alls på väggarna, men att en bra balans med inte för mycket saker på väggarna är det bästa:

[…] och sedan så om det blir för rörigt på väggar och så att dom blir för röriga inombords också och så att man vill ha det lugnt gärna då så det inte blir för plottrigt på väggar och så. Att man vill ha det lugnt, så stimulerande men ja, det får ju inte bli överstimulerande då så det blir oroligt och så och en del barn är ju extra känsliga för det att om det är för mycket intryck och så så fixar dom det inte så. Att man försöker hålla det ganska rent då lite mindre ja att man kan fokusera på det då. (ip6)

Men samtidigt finns det ju en del som kanske inte skulle ha något alls utan far rätt så illa av alla grejerna, men det är kanske nån som det finns nån i varje klass som kanske inte skulle ha det. (ip8)

De två informanter som arbetar i ett nymålat klassrum där rummet nu är limegrönt anser att eleverna påverkas väldigt positivt av den nya färgen. Den är uppiggande och inspirerar eleverna. Eleverna vill vara i sitt klassrum hela tiden och skryter gärna för de övriga eleverna på skolan om sitt nya klassrum. Eleverna fick själva vara med och påverka valet av färg och det ser informanterna som mycket positivt:

Eh, ja, här inne vill dom ju gärna sitta väldigt mycket. Fyrorna som var här nu dom tyckte det var så fint här, så dom ville bara vara här hela tiden, de vill nästan inte gå. (I säger ”hej” till en elev) Så jag tror att dom påverkas väldigt positivt av hur man gör, att dom trivs, när dom jobbar, bättre när dom tycker om att vara där. (ip4)

Det nymålade rummet är vi ju mest nöjda med. Det är så snyggt det är ju limegrönt. Det fick ju barnen välja själva så, lite påverkan av någon. […] Dom eleverna som har det nya rummet nu är ju väldigt positiva och glada, de skryter gärna med sitt nya rum. Att de har det finaste rummet på skolan. (ip1)

Informanterna anser att luft och temperatur är viktigt för att eleverna ska trivas och orka arbeta. Det är viktigt för elevernas motivation att det är en behaglig temperatur och lagom ljus. Alla informanter anser att dålig luft påverkar elevernas motivation negativt. Två av informanterna nämner även att för mycket dagsljus i klassrummet påverkar elevernas motivation negativt då det är väldigt påfrestande att arbeta i för starkt ljus:

Och ljuset, om det är mycket ljus så blir man ju tröttare helt klart. Och eh, lite dålig luft så blir de ju också tröttare menar jag. (ip1)

Tre av informanterna har även tagit upp temperaturens inverkan på motivationen och menar att för hög temperatur i klassrummet har en negativ inverkan på elevernas motivation. Då är det viktigt att det finns solskydd vid de fönster som släpper in mycket dagsljus, framförallt på våren och sommaren:

Det kan ju vara störande en varm sommardag om det blir för varmt om man har otur att få ett klassrum där det är mycket ljus och så om man inte har möjlighet att dra ner så kan ju det vara jättejobbigt och om det blir för instängt och så är ju inte det jättebra utan de måste få luft. (ip6)

Tre av informanterna har en multimedieanläggning i sitt klassrum med storbildsduk, datavideoprojektor och dator. Utrustningen används inte i den utsträckning som det är möjligt att göra. Det beror främst på tekniska problem och på okunskap från lärarens sida. Informanterna tycker ändå att sådan utrustning ger andra möjligheter i undervisningen som kan motivera eleverna positivt. De får mycket positiv respons från eleverna varje gång de använder sig av sin multimedieanläggning och de anser att om tekniken fungerar som den ska och de fick lära sig mer om hur det fungerar så skulle de använda sig av tekniken mer än vad de gör i dag:

(J: Tycker du det är mer motiverande för eleverna om man använder sådan teknik?) I: Ja det gör det lättare om alla ska sitta runt en datorskärm så blir det så att inte alla ser. Om man har en stor duk blir det ju lättare att alla kan se än om man sitter runt en liten skärm. Så det är jättebra. (J: Tycker dom att det är roligt att titta på den stora skärmen?) I: Ja det tycker dom. Det blir ju mer som på bio. (ip3)

Ja, vi använder det alltid när vi tittar på vi har den här trygghetsgruppen o tittar på den här introduktionsfilmen alla barn och dom bara älskar ju att sitta där inne

sjunga o titta på det här. […] Och använda barnens egna arbeten, samla ihop via foton och även inspelningar, och sen samla det för att visa för barnen och visa för föräldrarna. Jag visade ju detta bildspelet på föräldramötet och dom tyckte det var jättekul och jätte trevligt å se det. (ip2)

Related documents