• No results found

3 SYFTE

5.4 Lärarnas visioner om ett motiverande klassrum

Flertalet av lärarna vill ha mer yta och plats i sina klassrum. Eleverna får då bättre tillgänglighet till material och bättre översikt av vad som finns i klassrummet. Tre av lärarna vill även ha olika ”hörnor” i klassrummet, som då kräver mera plats. Det är alltifrån läshörna med mysiga kuddar till en bygghörna:

Nä, då vill jag ju ha mera plats. Och det hade ju varit jättemysigt och ha en hörna där man kan få sitta i en skojig stol eller någonting och att de har lite mjukare sittmöjligheter när man läser eller har samling och såhär. […] Och sen så vill man ju gärna egentligen ha en hörna som man kan ha, den engelska hörnan, och sen så vill vi ha någon hörna där vi har kartor och när vi ska prata om omvärlden. (ip4)

Då skulle jag vilja ha ett stort klassrum och så skulle jag vilja ha en jättesoffa där man kan läsa och så med någon sådan här liksom där det är lite magiskt och så. Och så skulle jag vilja ha ett byggställe där de kan bygga och så skulle jag vilja ha, ja, trevligt möblerat och att man hade mer plats liksom, ja. (ip5)

En lärare vill ha en vikvägg till hjälp för att skapa en läshörna:

Lite mysigare och hade det funnits flexibla vikdörrar eller något man hade kunnat sätta ut så att det hade blivit lite mer avgränsat, så hade jag velat ha det. (ip7)

Två av informanterna saknar tillräckligt med avlastningsytor och önskar sig flera hyllor i klassrummet. På detta vis tror de att material kan bli mer lättillgängligt för eleverna:

Mer hyllor som man kan ha och sätta fram arbetsböckerna och allt det här vi håller på med, det materialet som de behöver… (ip4)

Som det framkommer tidigare i resultatet så är flera av lärarna inte nöjda med sina nuvarande möbler. De lärarna önskar att de hade mer flexibla bord som är lätta att möblera med och som blir till en helhet. Nu har de bord som är formade som en trapets:

Ja, de här borden är ju inte så bra heller, vi hade nog önskat andra bord, de är inte så flexibla och lättomplacerande som de skulle vara. (ip4)

Kanske ett flexibelt system med bord där varje elev hade sitt eget bord där man kunde möblera hur som helst […] fyrkantiga bord i stället. (ip3)

De jobbar även i ”lägenheter” där klassrummen ligger tätt inpå varandra. En av dessa lärare vill gärna ha ett eget klassrum till sina elever där klassen inte blir störd på samma sätt som de blir i ”lägenheterna”:

Alltså det här med att jobba i det här öppna landskapet har ju sina för och nackdelar. (J: Jaa) Eh, jag skulle nog se det att de har sitt eget klassrum där de själva kan sitta och arbeta och där inga andra klasser går igenom. (J: Nej) Det kan bli lite störande ibland. (ip3)

Två av lärarna vill byta från bord till bänkar med lock. De anser att bänkar kan vara bättre eftersom eleverna då har alla sina saker där de sitter. Bänk kan också vara bra då eleven får en egen plats och slipper springa fram och tillbaka i klassrummet när de ska hämta saker i sina lådor. Lärarna har fått önskemål om egna bänkar från eleverna:

Men vi upplever ju att barnen de längtar så mycket efter en egen bänk. (J: Mmm) Så fick man ändra på någonting så skulle vi ha att varje barn fick ha en egen bänk, ett bänklock och att de hade sin bänk och sitt bänklock för de, de frågar efter och önskar ”åh, varför får inte vi det” och ”varför har inte vi inte det för”, det är något de längtar efter. (ip2)

[…] där blir ju rätt så många om man gör ett byte gemensamt […] Då blir det ju lite mycket folk vid lådorna. Eh, alltså det är ju inget jätteproblem de har ju lärt sig det, men lite så skulle det ju va väldigt smidigt med bänk eller ha de på plats och alla ha sin plats […] mmm givetvis egen bänk eller eget bord då […]. (ip8)

En av lärarna som har bänkar med lock i sitt klassrum vill ha bänkarna kvar i sin vision om ett motiverande klassrum eftersom det hade blivit stökigare i klassrummet utan dem:

[…] när det är bord så tycker jag att det blir stökigare när de ska ta upp eller byta ämne eller gå och hämta. Vissa lektioner då jobbar du med e sak och så fortsätter du med nästa automatiskt och då blir det ett väldigt spring och för vissa barn är det väldigt störigt […] (ip7).

Lärarna kommer senare i intervjun in på olika pedagogiska verktyg de skulle vilja använda sig av i sin vision om ett motiverande klassrum. Smartboard är något som två av lärarna skulle vilja använda i sin undervisning för att motivera eleverna. Det är ett bra och tydligt sätt att fånga alla elevers uppmärksamhet och ett smidigt sätt att visa aktuell information. En av lärarna ger ett exempel på hur man kan visa en förklaring på en fråga som uppkommit under exempelvis en samling. Hon menar att man på ett snabbt och smidigt sätt kan få fram information på smartboarden:

Sedan hade man önskat sig en sådan här smartboard, eller cleaverboard som man har och ritar och fixar och donar på, det hade ju varit alldeles ypperligt med något sådant. Det hade ju varit jättebra. (ip8)

Sedan hade jag jättegärna haft en smartboard där alla hade fått se det vi pratade om samtidigt. […] Så det hade jag gärna haft en, för det gör mycket, pratar du m fåglar och alla ser en stor bild på en gång, för det är sådana här ämnen som kommer upp, ja, vid morgonsamlingen eller något och då är det ju smidigt att ha det. (ip7)

Två av lärarna önskade sig fler eller större grupprum. En av lärarna använde korridoren utanför klassrummet som ett grupprum. Eleverna får gå ut i korridoren för att arbeta under lektionstid. Eleverna får då välja en kamrat att gå ut med. Hon anser att den lösningen fungerar, men tycker inte att lösningen är den optimala för elevernas motivation:

Sedan hade jag fått önska att få ha ett grupprum som man bara hade haft precis bredvid. Nu försöker vi använda vår korridor istället. (ip7)

Den andra av de två lärarna har ett grupprum, men hon önskar att det vore större. Det hade underlättat i hennes undervisning då hon har en relativt stor klass och gärna vill dela eleverna i grupper. Som det ser ut nu kan hon endast göra det om klassrummet bredvid är ledigt:

[…] jag är ju fast i klassrummet och grupprummet räcker ju inte till då och det skulle jag ju velat haft, ett större grupprum. (ip6)

Ytterligare förändringar som några av lärarna vill göra är bland annat att måla om, skaffa nya gardiner och göra det fräschare. Detta är önskemål som framkom i flera av intervjuerna. Flera av lärarna nämner under intervjuernas gång att de tror att eleverna skulle motiveras av ett nytt och fräscht klassrum.

5.5

Den fysiska klassrumsmiljöns betydelse för elevernas

Related documents