• No results found

Den justerade värdepappersregelns förenlighet med skatteförmågeprincipen och

In document Beskattning av incitamentsprogram (Page 42-45)

5. Analys

5.2 Kvalificerade personaloptioner

5.3.1 Den justerade värdepappersregelns förenlighet med skatteförmågeprincipen och

skatteförmågeprincipen och likformighetsprincipen

Till en början ska det sägas att den justerade värdepappersregeln, enligt vår mening, stämmer väl överens med skatteförmågeprincipen. Regeln ger en anställd som erhåller en värdepappersförmån med förfoganderättsliga inskränkningar som sträcker sig längre än två år rätten att skjuta upp beskattningen av förvärvet till den så kallade kan-tidpunkten. Vilket innebär att optionsmottagaren inte behöver betala skatt för värdepapper hen ej har rätten att förfoga över, vilket hen måste göra i dagsläget.

Gällande likformighetsprincipen kan det ses att värdepapper som förenas med sådana inskränkningar det här är frågan om, till sin utformning är relativt lika personaloptioner. Den stora skillnaden är att personaloptionerna är en rättighet att förvärva ett värdepapper och inte ett direkt förvärv. Således har personaloptionerna inte något värde när avtalet ingås utan kan värderas först när optionen faktiskt utnyttjas till förvärv. När det gäller värdepapper med förfoganderättsliga inskränkningar så har de faktiskt ett marknadsvärde den dag de förvärvas, alltså den dag avtalet ingås, även om de inte kan omvandlas till likvida medel av mottagaren förrän inskränkningarna upphört att gälla. Att sådana värdepappersförmåner som det här är fråga om inte kan ses som personaloptioner står klart, men enligt vår mening kan de inte ur skattesynpunkt helt ses som en vanlig värdepappersförmån heller eftersom de inte kan omvandlas till pengar direkt vid förvärvet. Den justerade värdepappersregeln kan här hjälpa till att fylla de hål som lämnats i nuvarande lagstiftning vid just sådana tillfällen det nu är fråga om. Som vi tidigare nämnt kan det inte anses skäligt att beskatta värdepapper med förfoganderättsliga inskränkningar som sträcker sig över två år vid det tillfälle de faktiskt

utnyttjas eftersom ett förvärv av värdepapper redan skett innan denna tidpunkt.150

Dock kan det som vi också tidigare framfört vara skäligt, ur både neutralitetssynpunkt, likformighetssynpunkt samt skatteförmågesynpunkt att bevilja värdepapper som åläggs sådana inskränkningar en uppskjuten beskattning.151

Beskattningstidpunkten bör enligt vår mening således sättas till kan-tidpunkten.

5.4 Sammanfattning

Gällande rätt överensstämmer med skatteförmågeprincipen avseende personaloptioner samt värdepapper som inte förenas med långtgående eller alltför omfattande förfoganderättsliga inskränkningar. Med alltför omfattande inskränkningar menas sådana inskränkningar som får värdepapperet att förlora sin värdepappersstatus. I de fall där de förfoganderättsliga inskränkningarna är alltför omfattande och/eller löper under en längre tid anser vi att gällande rätt inte överensstämmer med skatteförmågeprincipen. Innehavaren av värdepapperet kan inte anses göra någon ekonomiskt förtjänst på sina värdepapper innan inskränkningarna upphört. Vi anser därför att beskattningen vid sådana tillfällen borde kunna skjutas upp.

Avseende likformighetsprincipen anser vi även här att gällande rätt vid beskattningen av personaloptioner samt värdepapper är samstämmig med principen men att den brister när ett värdepapper förenas med långtgående förfoganderättsliga inskränkningar. Vidare framför vi även att beskattningssituationen gällande just värdepapper med långtgående förfoganderättsliga inskränkningar innebär att neutralitetsprincipen inte uppfylls. Vi är av uppfattningen att det inte är förenligt med neutralitetsprincipen att beskatta en typ av option som har många likheter med en personaloption på samma sätt som ett förvärv av ett värdepapper utan några förfoganderättsliga inskränkningar.

Förslaget om en kvalificerad personaloption bör inte innebära att gränsdragningsproblem mellan personaloptioner och kvalificerade personaloptioner uppstår eftersom de krav som ställs för att en personaloption ska anses vara kvalificerad dels är så specifika och dels relativt enkla för dömande instans att kolla upp. Vidare anser vi att förslaget väl stämmer överens med skatteförmågeprincipen då det medför att skatt enbart betalas när en faktisk inkomst har uppstått. Förslaget är dock inte optimalt ur varken ett likformighetsperspektiv eller ett neutralitetsperspektiv eftersom det innebär att samma typ av inkomst beskattas på olika sätt samt att förslaget enbart riktar sig till en typ av företag. Dock kan ett avsteg från neutralitetsprincipen enligt vår mening vara befogat gällande de kvalificerade personaloptionerna eftersom det kan främja det svenska näringslivet.

Avseende den justerade värdepappersregeln anser vi att förslaget har flera bra aspekter som till exempel att innehavaren av en värdepappersoption inte behöver betala skatt innan hen har möjligheten att förfoga över värdepapperen och således har möjligheten att avyttra dem för att finansiera beskattningen om det skulle behövas. Vidare finns det även nackdelar med förslaget, ett exempel på en nackdel är att ett alltför omfattande regelverk kan medföra att företagen väljer att inte ställa ut de optioner som regleras eftersom de inte har möjligheten att reglera avtalet på det sätt de vill. Enligt vår mening överensstämmer förslaget även med

150 Avsnitt 5.1.2.

likformighets- samt skatteförmågeprincipen på så sätt att värdepapper som har långtgående eller omfattande förfoganderättsliga inskränkningar enligt förslaget ska erhålla en uppskjuten beskattning. Således betalas ingen skatt innan optionsinnehavaren har möjlighet att avyttra sina optioner, beskattningen blir även mer lik beskattningen av personaloptioner, en optionstyp som sådana värdepappersoptioner det här är frågan om kan anses ha många likheter med.

In document Beskattning av incitamentsprogram (Page 42-45)

Related documents