• No results found

3.1 Skrivdiskurser i läromedel

3.1.5 Den socialpraktiska skrivdiskursen

Den socialpraktiska skrivdiskursen är minst representerad med endast 12 övningar fördelat över de två läroböckerna. I Tabell 5 listas samtliga övningar i både Bok 1 och Bok 2 som kategoriserats som den socialpraktiska skrivdiskursen. Övningarna listas med den rubrik de har i respektive bok. Tabellen visar också summan av antalet övningar som blivit kategoriserade som den socialpraktiska skrivdiskursen för varje bok, och även den gemensamma summan av de två böckerna. Samtliga resultat presenteras inom parentes.

Tabell 5

Diskurs Övningar Bok 1 (4) Övningar Bok 2 (8)

Socialpraktisk skrivdiskurs (12) Vid gränsen Byta kropp? Språkdebattera Ungdomsspråk – observation av ett samtal

Lyrik - Musik - Analys Novellanalys i svenska akademiens tjänst

Samma tema fast på olika sätt Novelltävling för unga

Argumenterande text Ungdomsspråk - en undersökning

Vuxna om ungdomsspråk Skapa nya ord

Diskursen identifierades ofta i övningar som innebär en simulerad verklighet, vilket Bok 2 hade mer av i och med ett ständigt återkommande inslag i de examinerande övningarna som kallas Kommunikationssituation. Ett exempel på en sådan examinerande övning och som visar på den socialpraktiska diskursen i Bok 2 är en av slutuppgifterna i kapitel 1,

Novelltävling för unga.

Svenska Dagbladet ordnar en novelltävling för unga med temat kärlek och

relationer. Novellen får maximalt innehålla 1500-3000 tecken. Du väljer själv ett av följande ämnen:

a) Du är en av karaktärerna i ”Den mannen och den kvinnan” och bestämmer dig för att stanna bilen, kliva ur och berätta för din partner om hur du upplever ert förhållande.

b) Du är huvudkaraktären i ”Min nya kille”. Din novell utspelar sig innan novellen börjar och den slutar med att huvudkaraktären står och fumlar med låset.

c) Välj en av karaktärerna i ”Pälsen”. Placera personen i en modern miljö och låt en liknande historia spelas upp.

Använd dig gärna av ”att skriva en novell - arbetsgång” s.283 i Verktygslådan. (53)

På grund av att novellen är en fri texttyp och att novellen ska inspireras av en text eleven har läst har denna övning även klassats tillhöra kreativitetsdiskursen. Ivanič (2004) beskriver att syftet i den socialpraktiska diskursen är att passa in i ett socialt sammanhang för stunden texten är skriven i (234). Ivanič (2004) skriver även att lärare, på grund av vikten av det sociala sammanhanget, kan simulera verkliga kommunikations– och skrivögonblick, vilka ska efterlikna autentiska syftesdrivna skrivstunder (236). Denna simulation av verkliga situationer för skrivande är något Novelltävling för unga

innefattar. I övningen beskrivs situationen novellen ska skrivas för som en tävling av Svenska Dagbladet. Detta är inte en riktig tävling av Svenska Dagbladet, utan ett försök att skapa mening för skrivandet av novellen utifrån något mer än skolsituationen. Temat, som i denna uppgift är kärlek och relationer, kan även skapa en meningsfull situation för skrivande som beroende på elevens bakgrund och värderingar kan se väldigt olika ut. Texten blir inte heller bedömd utifrån korrekthet, istället bedöms den på sin anpassning till syftet, mottagaren och kommunikationssituationen (59), vilket är en stor del av den socialpraktiska diskursens syfte. De övriga övningarna som har blivit kategoriserade som den socialpraktiska skrivdiskursen har ett liknande upplägg och behandlar samma delar av diskursen som har tagits upp i samband med denna övning.

En övning i Bok 1 som kategoriserats som bland annat socialpraktisk skrivdiskurs är övningen Vid gränsen.

Att vara tonåring är att befinna sig i ett gränsland. Ena stunden vill man att omvärlden ska behandla en som vuxen, ibland vill man bara vara barn. Du har blivit ombedd att hålla tal på en ungdomsmässa. Arrangören vill att du ska tala om det ljuva och hemska i att befinna sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen. Skriv manus till ditt tal. Växla gärna mellan konkreta exempel från ditt eget liv och exempel från skönlitteraturen. (39)

Eleven ombeds att skriva ett manus till en påhittad ungdomsmässa om hur det är att vara tonåring. Den socialpraktiska skrivdiskursen kan vara svår för lärare att undervisa genom eftersom inlärning sker vid meningsfullt deltagande och skribenten ska känna att de har ett syfte i ett sammanhang vid stunden för skrivande (Ivanič 2004, 235f). Likt den föregående övningen försöker även Bok 1 skapa en autentisk skrivmiljö i och med den påhittade ungdomsmässan. Eleven ombeds dessutom att skriva ett tal om något de själva genomgår och uppmanas att använda sitt eget liv som exempel, vilket kan ses som ett sätt att skapa en autentisk inlärningsmiljö vilket också går i linje med den socialpraktiska skrivdiskursen (Ivanič 2004). I övningen Byta kropp? ur Bok 1 ställs eleverna inför ett moraliskt och etiskt dilemma. Övningen tar avstamp i ett påstående av en italiensk doktor som hävdar att det är möjligt att transplantera ett mänskligt huvud till en annan mänsklig kropp. Uppgiften lyder som följande:

Hur långt är vi redo att låta vetenskapen gå? I dag räddar transplantationer av hjärtan, lungor och njurar livet på människor, vilket är fantastiskt. Men finns det något omoraliskt eller oetiskt i att transplantera en helt ny kropp till ett människohuvud? Skriv ett tal och argumentera för om du tycker att det är rätt eller fel att låta någon byta kropp. (69)

Denna övning kategoriseras bland annat som socialpraktisk skrivdiskurs eftersom eleverna är i oundviklig kontakt med sina egna föreställningar om liv och död. De har egna synpunkter på vad som är moraliskt och etiskt, rätt eller fel, vilket kommer att påverka ställningen de tar och de slutsatser de drar i sin text. Dessa föreställningar om rätt och fel kan eleven fått på grund av de sociala strukturer som eleven vuxit upp i och för närvarande befinner sig i och kan därmed påverka texten de skriver, vilket därmed går i linje med den socialpraktiska skrivdiskursen (Ivanič 2004, 234).

Related documents