• No results found

Den svenska elitfotbollens tv-avtal

In document Allsvenskans medialisering (Page 32-35)

4 Den svenska fotbollen

4.3 Analys

4.3.2 Den svenska elitfotbollens tv-avtal

Samtliga respondenter är överens om att Svenska Fotbollsförbundets senaste förhandlade tv-avtal för sändningsrättigheterna till den svenska elitfotbollen är mycket värdefullt för de svenska elitklubbarna, eftersom det medför stora intäkter.

Tommy Theorin, berättar att det nuvarande tv-avtalet ger SEF, fram till 2010, runt 180 miljoner kronor varje år. SEF spenderar 20 miljoner kronor på storbildsskärmar på de allsvenska arenorna och andra gemensamma satsningar för elitfotbollsklubbarna. Av de resterande 160 miljonerna fördelas ungefär 80 procent till de allsvenska klubbarna och 20 procent till klubbarna i superettan. Sedan tillämpas ett kollektivt fördelningssystem, som inspirerats av det som används i Premier League, där varje allsvenskt lag tilldelas en

grundsumma på 6 miljoner kronor. De resterande pengarna fördelas sedan efter klubbarnas tv-exponering och slutposition i ligan. Då en match exponeras i Canal Plus och i TV 4 på

lördagar tilldelas både hemmalaget och bortalaget en bonussumma, dock är det hemmalaget som får den största delen av pengarna. Tommy Theorin understyrker att den klubb som vann allsvenskan säsongen 2007 och exponerades mest i tv fick runt 17-18 miljoner kronor från SEF och den förening som presterade sämst och visades minst i tv fick omkring 9 miljoner kronor. Nytt för i år är att fördelningssystemet förändrats något och ger bortalaget mer pengar än vad det fått tidigare år, vilket flera av respondenterna tycker är positivt.

”Man måste ju vara två för att dansa tango.” (Theorin 2008)

Jan-Olov Kindvall påpekar att det är rättvist att bortalaget tilldelas mer pengar, eftersom möjligheten finns att det är bortalaget som är det attraktivare laget och det kan således vara på grund av det som tv-kanalerna väljer att sända matchen.

För en mindre klubb som Trelleborg FF utgör intäkterna från tv-avtalet en huvudinkomstkälla. Klubben hade säsongen 2007 en omsättning på 22 miljoner kronor och omkring en tredjedel av intäkterna kom från tv-avtalet (Sahlström 2008). Barbro Svensson framhäver att Trelleborg FF är nöjda med förbundets och SEF:s arbete kring tv-avtalet. Barbro Svensson poängterar också att en liten förening som Trelleborg FF antagligen inte själva skulle kunna förhandla till sig en lika stor summa för medierättigheterna till klubbens matcher.

”Vi är en så liten organisation idag, det är kanske också till och med så att vi saknar

lite kunskap för att få ut det optimala från en sådan förhandling, det kräver att du är lite kunnig inom media och det kräver att du är lite kunnig om hur mycket en tv-match hos oss eventuellt då skulle vara värd. Det kräver en större kunskap än vad vi har just nu i vår organisation.” (Svensson 2008)

Även i Malmö FF resoneras det på liknande sätt och Jan-Olov Kindvall framhäver att han inte tror att klubben skulle gynnas av att sälja sändningsrättigheterna individuellt. Jan-Olov

Kindvall påpekar också att det rent praktiskt skulle vara svårt för klubben att sälja rättighe-terna och att det skulle bli komplicerat för tv-kanalerna att köpa en match i taget. Därför menar Jan-Olov Kindvall att det lämpar sig bättre att förbundet säljer samtliga allsvenska matcher centralt. Jan-Olov Kindvall understryker att Malmö FF är en av de klubbar som exponeras relativt mycket i tv och får därför en skaplig bonussumma. Tommy Theorin och Sune Hellströmmer är inne på samma bana som klubbarna och menar att ett individuellt försäljningssystem, som existerar i Spanien och Italien, inte skulle generera mer pengar för elitklubbarna, eftersom marknaden i Sverige är för liten.

”Inte i vårt land, vi är för litet land för det, vi måste hålla ihop för att kunna hålla upp den biten, vi har inte den oerhörda konkurrens på tv-sidan, som finns i andra länder.” (Theorin 2008)

Samtliga respondenter ser ljust på framtida tv-avtal och räknar med att de ska generera ännu mer pengar till den svenska elitfotbollen. Jonas Malmborg poängterar att nya mediekanaler, som kommer att använda fotbollen som morot för att locka abonnenter, säkerligen kommer att växa fram.

I jämförelse med de europeiska toppligorna så ligger dock de svenska tv-avtalen långt efter och för att tv-avtalen ska generera mer pengar i framtiden så krävs det inte bara en ökad konkurrens bland medieföretagen och utan också en attraktivare produkt.

”Presterar man en bra fotboll – en bra show, så vill ju folk gärna se den – tycker dom den är dålig så vill dom inte se. Det hela hänger ihop ju.” (Svensson 2008)

4.3.3 De nya medierna

Framväxten av de nya kommunikationsmedierna har inneburit nya möjligheter för

fotbollsklubbarna att bedriva sin kommersiella verksamhet på (Boyle & Haynes 2004, s.97). Barbro Svensson framhäver att Trelleborg FF arbetar väldigt intensivt med att utveckla olika funktioner på sin webbplats. Barbro Svensson poängterar att klubbens webbplats har runt 275 000 besökare varje år. På sin webbsida erbjuder klubben exempelvis goda exponerings-möjligheter för sina huvudsponsorer. Sponsorföretagens loggor synliggörs på webbplatsen och användarna kan genom att klicka på loggorna ta sig vidare till företagens egna webbsidor (Trelleborg FF 2008).

Barbro Svensson framhåller att klubben utvecklat en väldigt uppskattad gratis mobilfunktion, där supportrarna kan knappa in sina mobilnummer och sedan direkt i mobilen få

uppdateringar innan matchstart om startelvor och annan information angående den kommande matchen. På klubbens webbsida kan supportrarna även köpa biljetter till matcherna. Trelle-borg FF har också startat en webb-tv på sin webbsajt, där användarna bland annat kan titta på inslag, reportage och spelarintervjuer.

Malmö FF har inte kommit lika långt i utvecklingen av sin webbplats och i dagens dato är den något gammalmodig. Jan-Olov Kindvall påpekar dock att man inom klubben är medvetna om detta och att man kommer till hösten att anställa en informationsansvarig med uppgift att omstrukturera och utveckla klubbens webbplats. I organisationen saknas det för närvarande någon med strategisk webbkompetens och därför vill inte klubben ta några avgörande beslut i denna fråga innan någon specialist är på plats. Men precis som Trelleborg FF så har även Malmö FF utvecklat en webb-tv på sin hemsida. Jan-Olov Kindvall menar att webb-tv:n är ett sätt för Malmö FF att förstärka sitt varumärke gentemot sponsorer och publik. Genom att visa intressanta spelarreportage och intervjuer så kan supportrarna ta del av intressant information och få en bredare inblick i hur arbetet inom organisationen fortgår. Jan-Olov Kindvall påpekar att klubbens webb-tv utgör en möjlighet för sponsorerna att exponera sina varumärken till en bredare publik. Men klubbarna får på grund av rättighetsavtalen inte sända matchsekvenser från sina matcher i allsvenskan på webb-tv. Jan-Olov Kindvall framhäver att om möjligheten fanns för klubben att visa matchsekvenser så skulle självfallet det locka ännu fler besökare till webbsidan.

Respondenterna tror emellertid att webben kommer utvecklas och bli framtidens medium för direktsända fotbollssändningar. Barbro Svensson påpekar att webben framförallt är intressant för den yngre generation som är uppväxta med Internet och dagligen konsumerar mediet.

”Det är ett lättåtkomligt media för majoriteten människor idag.” (Svensson 2008)

Barbro Svensson tror också att Internet kommer gynna de mindre föreningarna vars matcher inte exponeras lika mycket i tv. Klubbarna kan då istället genom webben nå ut med

”För att vi som liten förening ska ha möjlighet att få fler supportrar så måste människor kunna se matcherna och då är webben ett bra medium.” (Svensson 2008)

Tommy Theorin poängterar att Sveriges Radios allsvenska matchsändningar via webben har fått en fantastisk genomslagskraft och om tv-kanalerna skulle direktsända allsvenska matcher över webben så skulle det enligt Tommy Theorin bli en ännu större succé. Exempelvis så kommer supportrar som är utomlands och som har tillgång till en internetuppkoppling kunna följa sitt favoritlags matcher.

”Du kan sitta i Puerto Rico och hämta hem matcher över webben där du kan se ditt favoritlag...vilken utveckling!” (Theorin 2008)

Enligt Sune Hellströmmer så är även mobiltelefonin ett utmärkt sportmedium som kommer att utvecklas i framtiden. Idag har Telia lanserat en tjänst där supportrar kan, för en liten avgift i månaden, få matchklipp i mobilen, konstant matchbevakning med målrepriser samt en omfattande statistik och resultatservice. Jan-Olov Kindvall påpekar dock att mobiltjänsterna idag inte generar stora intäkter för klubbarna, men han tror att tjänsterna kommer att växa och utvecklas.

”Än så länge är mobiltelefoni ingen inkomstkälla av större art men det finns möjligheter för den i framtiden.” (Kindvall 2008)

In document Allsvenskans medialisering (Page 32-35)

Related documents