• No results found

5 RESULTAT

5.3 Desintegration

Samtidigt finns det en del som inte lyckats integrera sig till samhället och då vill jag tala om desintegration. Jag har funnit tre underkategorier till denna kategori -Kriminalitet och att söka

sig till avvikare, Avslag och falla ur systemet och Att få ett sämre psykiskt mående. I vissa av

dessa kategorier har även de som jag har intervjuat befunnit sig i men lyckats bryta de mönstren in till desintegrationen där ovissheten med optimism återigen framträder. Några av deltagarna har även berättat om vänner som inte lyckats integrera sig in till det svenska samhället av olika skäl.

Kriminalitet och att söka sig till avvikare

I en av intervjuerna talar han om att han varit nära att hamna i kriminalitet. Detta var när han hade blivit bostadslös under en tid.

IP2 Jag var nära faktiskt att hamna i en sådan situation med då började jag tänka om lite liksom och då

släppte jag de där vännerna. Ja jag hängde med fel personer men tyvärr du måste gå deras väg, förstår du? Du har inget val och då backade jag så fort jag kunde… hade jag kommit hit för dem här sakerna hade jag kunnat stanna där liksom… men det är tyvärr många som hamnar i den situation och då är det svårt att backa… varje dålig sak som händer leder till någonting bra... men man ska inte ge upp.

Trots att han börjat umgås med fel människor som kretsade kring kriminalitet kände han att det var fel väg och valde att avvika från den bekantskapen. Han berättar att han kände att om han skulle valt den kriminella vägen skulle han lika bra kunnat stanna i Irak. Men nu hade han fått en ny chans till ett bra liv och ville ta vara på den och återigen kommer hoppet som varit i strid med ovissheten men där hoppet vinner.

IP1 berättar om hans vänner som förlorat sitt boende och vilka konsekvenser det har medfört

IP1 Om jag inte får hjälp då vet jag inte var jag kommer att hamna då kanske jag drabbas av

kriminalitet. Om jag inte fick hjälp kanske, jag har haft kompisar som blivit utkastade från boendet och nu är kriminella. Det är så om man inte får hjälp måste man hitta en annan lösning för att leva.

Han jämför sig själv med sina vänner och förklarar om vikten av att få hjälp från samhället för att leva i samhället om man inte får hjälp så kan man hamna i kriminalitet för att leva som hans vänner har gjort. I båda fallen har intervjupersonerna lyckats att förlita sig på hoppet om

framtiden och hjälpen från samhället för att inte hamna i kriminalitet. Men båda har erfarenheter om kriminalitet som närvarat i deras liv.

Avslag och falla ur systemet

Vid flera tillfällen berättar intervjupersonerna om vad som händer i livet när man fått avslag och inte längre tillhör det system man lever i. När de fått avslag har de varit tvungna att lämna boendet de bott på och blivit hemlösa. Intervjupersonerna som nämner detta har ändå lyckats lösa boendesituationen på egen hand och fått en ny chans till att integrerats i samhället då avslagen har ändrats till TUT. Men i en av intervjuerna berättar han om hans vän som inte fått en andra chans och lever som illegal flykting i Sverige och hur den situationen har påverkat honom och hans kompis.

IP4 Den andra fick avslag från MV, han fick första gången den här gymnasielaguppehålls tillstånd. Men

eftersom han inte kunde fylla kraven han fick igen avslag och nu är han klar. Han har det svårt asså hans asyl har gått ut för 10 månader sedan och nu vågar han inte komma ut för att inte bli gripen och skickad tillbaka… eftersom han kan inte göra någonting han får ingen ersättning från någonstans. Det känns hopplöst.

Han berättar hur hans kompis har isolerat sig från omvärlden eftersom han lever i en rädsla av att bli tagen av polisen och bli hemskickad till Afghanistan. Eftersom han lever som illegal i landet så har han fallit ur systemet och har då inte rätt till ekonomiskt bistånd. Han berättar hur han själv hjälper honom ekonomiskt men även genom samtal på kvällarna.

IP4 Han blev helt hopplös han vet inte när han kanske kan flytta sig till någon annans stans, söka asyl i

ett annat land. Han vågar inte för att om han blir tagen någonstans mitt i vägen i Sverige då han förlorar chansen.

Han berättar om hur hans vän försöker hitta vägar till att kanske fly landet och komma till ett annat land för att söka asyl på nytt i det landet. Men rädslan över att bli gripen av polisen hindrar honom för då förlorar han chansen till att söka asyl i ett nytt land och blir skickad tillbaka till Afghanistan igen. Han beskriver sin vän som helt hopplös i tankarna om framtiden.

Att få ett sämre psykiskt mående

I en av intervjuerna berättar personen för mig om hur han i början av hans asylärende fick avslag efter avslag och hur detta påverkade hans psykiska mående.

IP5 Jag träffade BUP för ungdomar flera gånger under den här tiden jag bodde på, flera gånger. Jag var

i psykiatrin… jag var väldigt deprimerad väldigt ofta. Jag satt länge och var vaken om nätterna och hade sömnproblem. Jag var orolig och sen sov jag på dagarna. Så jag vände på dygnet under en ganska lång tid och då kom självmordstankarna flera gånger.

Han berättar om hur hans psykiska mående uttryckte sig genom sömnproblem som gjorde att han vände på dygnet. Han upplevde även depression och var orolig. Allt detta ledde till att han till slut även upplevde självmordstankar.

IP5 Ångest men ovisshet inför framtiden att skickas tillbaka efter att man lagt så mycket tid och man

Han berättar om ångesten och ovissheten som han upplevde efter upprepade avslag. Han var rädd för att skickas tillbaka och att allt han kämpat för skulle gå till spillo.

En annan ungdom berättar om stressen han fortfarande upplever då han känner att han inte litar på MV trots att han har uppfyllt alla krav som ställs för att få stanna i Sverige. Detta har medfört att han idag har sömnproblem.

IP4 Även när jag fortfarande inte kan sova på nätterna då jag kommer exakt ihåg vad de menade,

personalen med stress och med ångest… Men ibland 2–3 kvällar under veckan man är helt vaken till dagen efter jag går till jobbet… då frågar kollegorna och även chefen varför… de vet jag har berättat jag har stress om vad som kommer att hända.

Han berättar att han kan vara vaken två till tre hela nätter i veckan på grund av stressen han upplever över att inte ha ett färdigt beslut från MV. Han har ett arbete där han är

tillsvidareanställd och på hans arbetsplats är alla medvetna om den livssituation han lever i. Ovissheten inför framtiden påverkar hans psykiska mående men även hans arbete.

Sammanfattning: Studiens resultat visar hur de ensamkommande flyktingbarnen som kom till Sverige år 2015 har skapat sig integrationsstrategier som består av: Anställningsbarhet,

nyttja/kontakta signifikanta andra, att utbilda sig, upptäcka arbetsmarknadens behov, skapa sig en identitet och att lära sig att vänta. Men det som ständigt återkom under alla intervjuer

var huvudangelägenheten som är: Att hantera emotionell ambivalens. De lever i en ständig ovisshet men ger aldrig upp hoppet om framtiden i Sverige och det blir tydligt i hur de har integrerats till det svenska samhället. Intervjuerna belyser även de som inte har integrerats in till samhället av olika anledningar. Detta har jag valt att kalla för desintegration och har följande kategorier: Kriminalitet och att söka sig till avvikare, Avslag och falla ur systemet och Att få ett sämre psykiskt mående. Här blir det tydligt att upplevelsen av den emotionella ambivalensen som visar sig genom en känsla av ovissheten har en del i det och i vissa fall har hoppet övervunnit men i andra fall är hoppet väldigt litet men fortfarande där.

Related documents