• No results found

Deskription och klassificering av fotografier

1. Fotografiet visar en kvinna sittandes vid spisen i ett kök. Fotografiet är skadat och med mycket dålig skärpa. Halva övre delen av köksväggen syns bakom kvinnan. Det som syns av väggen är täckt i tapet. Fotografiets diffusa skärpa innebär att jag endast kan uppfatta att tapeten har ett yttäckande blommönster i flera färger eller nyanser.

Skärpan är tyvärr så dålig att inga ytterligare detaljer av tapeten kan identifieras från fotografiet.

2. Fotografi taget mellan åren 1910-1920. Fotografiet är i svartvitt och har bra skärpa.

Fotografiet, som har kort perspektiv, visar tre män och en kvinna liggandes mot en av väggarna i ett kök. Köksväggen bakom personerna tar upp en stor del av fotografiet och syns tydligt. Väggen är helt klädd i mönstrad tapet, med två likadana tapetbårder under taklisten. Väggtapeten har en ljusare bottenfärg med små täta prickmönster. På

99​Östberg, ​Ett Hem: dess byggnad och inredning​, 3. uppl., s. 5-7.

denna grund sträcker sig breda vertikala ränder. De är glest upprepade och har mer än dubbelt så stort avstånd mellan varandra i förhållande till sin bredd. Vertikalt i mitten av varje rand löper även en smal rand som skiftar mellan mörk och ljus färg. Längs med de vertikalt löpande ränderna upprepas en cirkulärt formad medaljong med ca 30 cm mellanrum. Väggen är mot taklisten dekorerad med två identiska tapetbårder.

Bårderna har en ljus bottenfärg med en tung, bred horisontellt gående rand längs deras nedre del. Randen har mörka färger och längs denna rand är två glest upprepande realistiska blomkronor​. Enligt min bedömning är väggtapeten en för tiden modern tapet i rektilinjär wienerjugend stil. Jag anser att både väggtapeten och bårderna är utförd i wienerjugend stil.

3. Fotografi taget år 1913 över ett stort kök med två ståendes män i fokus. Väggar och golv finns med i fotografiets perspektiv. Fotografiet är i svartvitt och har bra skärpa.

Väggen till vänster i fotografiet syns tydligt, men inte i sin helhet då taklisten inte är synlig. Detta innebär att en eventuell tapetbård inte finns redovisad i fotografiet.

Kökets väggar är från golvet uppåt täckt med två femtedelar pärlspont. Resterande del av väggarna är täckta av en vertikalt gående, randig tapet. Kökets träpanel är en pärlspontspanel och förefaller vara målad eller ytbehandlad i mörk färg. Träpanelen tycks täcka lite mindre än halva väggens yta och är en så kallad bröstpanel. Mellan pärlsponten och tapeten löper en smal, horisontell list, även den målad eller

ytbehandlad på samma sätt som pärlsponten. Tapeten har ljus grund med mörka ränder. Mönsterbilden utgörs av två tätt satta ränder med bredare mellanrum för varje upprepning.

4. Fotografi taget år 1908. Fotografiet visar en kvinna stående i ett kök. Spisen med spiskåpan tar upp nästintill hela bilden, vilket medför att endast en mycket begränsad del av kökets väggar syns. Fotografiet är i svartvitt och har bra skärpa. Fotografiet visar att väggarna helt klädda i tidningspapper.

5. Fotografiet visar en flicka sittandes med en docka i ett kök. Fotografiet är taget mellan åren 1910-1911. Bakom flickan syns en av kökets väggar tydligt, dock är inte taket eller taklisten synlig i fotografiet vilket innebär att en eventuell takbård inte heller är

synlig. Väggen är helt täckt av stormönstrad tapet med ljusfärgad botten med mörkare mönster. Bakom en låg köksmöbel är troligen en ljus enfärgad spännpapp uppsatt över den mönstrade tapeten som skydd. Den mönstrade tapetens mönsterbild består av fritt upprepade blomster-arrangemang av flikiga blad med smala långa stjälkar. Det upprepade mönstret av buketten med olika blad är stort till ytan men skir, vilket medför att tapetens grund är synlig. Tapeten gör således inget tungt uttryck trots dess stora mönsterbild. Jag anser att denna tapet är utformad i kurvilinjär jugendstil.

6. Fotografi taget år 1910 i en bondstuga. Fotografiets fokus är två kvinnor och en man som sitter i bondstugans kök. Fotografiets har bra skärpa och perspektivet visar kökets golv och omkring två tredjedelar av väggarna utmed längden. Från golvet upp till vedspisens kåpa är köksväggen täckt i ljus spännpapp. Ovanför spännpappen är väggarna dekorerade med en mönstrad tapet, vilken är blommönstrad på ljus botten med en sirlig blombukett som upprepas assymetriskt. Blombuketten utgörs av

storblommiga blommor i vit eller ljus färg med smala stjälkar och blad i mörkare färg.

Jag har klassificerat denna tapet som en tapet i kurvilinjär jugendstil.

7. Fotografi taget mellan åren 1890-1920, på två män och en kvinna sittandes i ett kök.

Fotografiets perspektiv visar kökets golv, väggar och tak och gör det möjligt att se att väggarna helt är täckta med tidningspapper.

8. Fotografi taget år 1919 på tre kvinnor sittandes i ett kök. Fotografiet är i svartvitt och med måttlig skärpa. Kökets golv, vägg och tak är synliga i fotografiet. Väggens nedre del är delvis skymd av låga köksmöbler. Kökets vägg är täckt i ljus småmönstrad tapet med en smal tak-tapetbård. Den smala tapetbården har mörkfärgad grund med ljusa geometriska jugendmotiv. Tapeten är småmönstrad och yttäckande. Fotografiets dåliga skärpa och mönstrets storlek gör att inget tydligt mönster kan urskiljas. Tapeten går inte att klassificera, då mönstret ej går att urskilja. Tapetbården anser jag vara av rektilinjär wienerjugendstil.

9. Fotografi taget mellan åren 1914 till 1925 på kvinna stående vid spisen i ett kök.

Fotografiet är med stor sannolikhet taget innan år 1920. Det har ett kort perspektiv

med endast omkring två tredjedelar av köksväggen synlig. Av det som är synligt av köksväggen är en tredjedel från golv till tak täckt med mörkmålad eller på annat sätt ytbehandlad, bred pärlspont. Ovanför den nedersta pärlsponten är väggen täckt med en annan smalare pärlspont med en vertikalt gående list högst upp, avslutande den övre pärlsponten. Ovanför denna list är väggen täckt i stormönstrad tapet. De båda pärlspont-panelerna samt list förefaller vara i samma mörka nyans. Tapeten har ljus bottenfärg med mönsterbilden i mörkare färg. Mönsterbilden liknar en orientalisk matta med kraftfulla geometriska mönster. En hårt stiliserad blomma i mörk färg upprepas på de bastanta geometriska mönstret. Jag klassificerar denna tapet till en i orientalisk stil.

10. Fotografi taget år 1915 på två kvinnor och en pojke vid spisen i ett kök. Väggarna är synliga, men inte tak och golv vilket inte ger möjlighet att se eventuella tapetbårder.

Från golvet är halva väggen klädd i vit eller ljusmålad pärlspont med vertikalt gående, avslutande list målad i samma färg. Resterande del av väggen är täckt i mönstrad tapet i ljusa färger. Väggtapeten har en mönsterbild av yttäckande geometriskt,

omlottgående rombmönster.

11. Fotografiet visar en stående kvinna i ett kök där perspektivet tydligt visar väggar och golv. Fotografiet är enligt Gävleborgs Länsmuseum taget mellan åren 1910-1920.

Väggarna är täckta från golv till tak i tapet med en smal bård avslutandes mot taket.

Bakom ett lågt skåp med tvättbaljor finns ett kort parti tidningspapper uppsatt ovanpå tapeten, antagligen som skydd. Tapetens botten är i en ljusare nyans. Mönsterbilden är vertikalt gående med en vertikal av stora upprepade liljeformade blommor i

engelsk-fransk jugendstil. Den andra är en bred vertikal rand med täta, ljusa, mycket stilistiska blomkronor. De två vertikalerna är placerade så att de korsar varandra. De liljeformade blombuketterna är i flera mörkare nyanser än grunden. Tapetbården är otydlig i bild. Av vad som kan utläsas från fotografiet tycks bården vara i jugendstil med ljust färgad botten med mörkfärgade blomarrangemang ovanpå och ett större blomhuvud med stora kronblad i ljusa nyanser i mitten.

12. Fotografi på kvinna stående vid spisen i ett kök, taget mellan åren 1900-1940 enligt arkivinformation från Gävleborgs Länsmuseum. Jag har bedömt, med ledning av kvinnans klädsel och hår, att fotografiet bör vara taget innan 1920. Kökets interiör tillsammans med fotografiets snäva perspektiv innebär att endast mycket liten del av kökets vägg är synlig i bild. Partier där kökets vägg inte är dold har en stormönstrad tapet. Tapetens täta upprepning gör att tapetens hela mönsterbild troligen kan urskiljas, trots den lilla andel som är synlig. Tapeten har mellanmörk botten och vertikalt gående linjer. Längs dessa linjer är stora fröliknande blomkronor upprepade med jämna mellanrum och är kolorerade i en mörk färg. Under vardera blomhuvud finns små ljust färgade, flikiga blad. De vertikalt gående linjerna är inte raka utan har svagt böljande form, likt upprepade, långt utdragna ovaler. Jag klassificerar denna tapet som en kurvilinjär, engelsk-fransk jugendtapet.

13. Fotografiet visar två kvinnor lagandes mat i ett kök. Det är taget mellan åren 1900-1940 enligt arkivinformation från Gävleborgs Länsmuseum. Jag har bedömt, med stöd av kvinnornas klädsel och hår, att fotografiet bör vara taget innan 1920.

Mycket av kökets väggar är synliga i bilden, men fotografiets perspektiv visar inte hela väggens längd. Av vad som är synligt i bild verkar hälften av kökets väggar, från golvet vara täckt i mörk pärlspont med vertikalt gående, avslutande list i samma färg.

Resterande väggyta är täckt i mönstrad tapet. Väggtapeten har en medelljus botten med vertikalt gående ränder, vilka är breda och i ljusare färg än bottenfärgen. I varje rand löper vad som ser ut att vara småblommiga blomrankor. Bildens skärpa är för dålig för att tillåta identifiering av eventuell stil/stilar.

14. Fotografi över spisen i ett kök. Inga människor är synliga i bild. Fotografiet, taget år 1919, visar kökets golv, vägg och tak. Endast en liten väggyta är synlig, vilken är helt täckt i tidningspapper.

15. Fotografi taget år 1903 på tre arbetande kvinnor i ett kök. Fotografiet har ett brett perspektiv som visar stora delar av köket. Trots att köket på bild har en del väggfast köksinteriör är mycket av väggarna synlig. Väggarna är täckta i imitationstapet.

Tapetens mönster är imiterad sten, troligen marmor.

16. Fotografi taget år 1911 på fem kvinnor och ett barn arbetande i ett kök. Perspektivet visar stora delar av kökets väggar. Väggarna i bild, utöver ovanför spisen, är täckta från golv till tak i smal pärlspont i medelljus ton.

17. Fotografi tager under 1910-talet på fyra personer drickande kaffe i ett kök. Endast en liten del av köket är synligt i fotografiets perspektiv. Väggarna som är synliga i bilden förefaller vara helt täckta med bred pärlspont målad i ljus färg.

18. Fotografi taget innan år 1914 på kvinna sittande framför en soffa i ett kök. Kökets väggar är till stor del täckta av köksinteriör, men ovanför soffan är köksväggen synlig.

Väggarna är täckta i tapet från golv till tak. Bildens perspektiv visar kökets golv, väggar och tak. En övre smal tapetbård är placerad längs med taklisten. Väggtapeten har ett varierat mönster, i flera olika nyanser, i orientalisk stil. Fotografiets skärpa är måttlig av den del som visar köksväggen. Det är svårt att urskilja något som skulle indikera på en orientalisk kakelimitationstapet. Jag menar på att tapetens mönsterbild snarare är baserat på orientaliska textilier. Den smala tapetbården tycks vara enkelt inramad med två mörka, parallella linjer med små, enkla geometrisk former i mitten.

19. Fotografi av tre unga kvinnor arbetande i ett kök och fotografiet ska enligt information vara taget mellan åren 1900-1920. Kökets väggar är tydligt synliga i bilden. Köksväggarna tycks vara helt täckta i standardbred pärlspont från golv till tak.

Pärlsponten är i ljus färg.

20. Fotografi taget mellan åren 1895-1904 på kvinna stående vid en spis i ett kök.

Närperspektivet visar inte någon köksvägg från golv till tak. Avsaknad av skymmande köksinteriör gör dock större del av en köksvägg synlig. Kökets väggar tycks vara täckta från golv till tak i standardbred, mörk pärlspont.

21. Fotografi taget mellan åren 1900-1920, som visar ett kök utan människor synlig i bild.

Fotografiets perspektiv visar kökets golv väggar och tak. Helbild av kökets väggar är synlig. Från golvet upp är hälften av väggarna täckta i mörk pärlspont. Omkring 20

cm av pärlspontens övre del består av en mycket bred list. Den är uppbyggd av två standardstora stuckaturlister med mellanliggande bred, flat träbård. Resterande delar av väggarna är täckta i tapet med en smal övre tapetbård löpande längs taklisten.

Väggtapeten är en kakelimitation med vit eller ljus botten. “Kakelplattorna” är små, kvadratiska med smal fog. “Kakelplattorna” är dekorerade med mönster av pärlband i fiskfjällsformation. I vardera kant i pärlbandsmönstret är en enkel, stilistisk blomma placerad. Tapetbården har vit eller ljusfärgad botten med två mörka linjer parallellt längs bårdens kanter. På dessa löper var sin smal ljusa linje. I mitten av bården är omlottgående cirklar placerade med vita eller ljusa konturer. Under dessa cirklar är en ombrering, från mörk färg till vit eller ljus färg.

22. Fotografi taget mellan åren 1890-1904, vilket visar ett kök utan någon människa i bild. Fotografiets skärpa är dålig, men av vad som ändå framgår tycks kökets väggar vara klädda i en mönstrad, yttäckande och flerfärgad tapet från golv till tak. En till synes enkel och smal tapetbård går längs kökets taklist.

23. Fotografiet visar ett kök med två kvinnor sittandes vid ett bord, taget år 1919. Golv, vägg och tak är synlig i bild vilket gör det möjligt att en hel vägg är synlig i

fotografiet. Största delen av väggen har mörk färg och tycks vara odekorerad, utan panel eller tapet. Fotografiet har inte tillräcklig god skärpa för att jag ska kunna avgöra det mörka partiets material. Väggen kan således också vara täckt i mörk papp.

Till vänster i fotografiet, där väggbeklädnaden tydligt går att se, är två olika tapeter placerade bredvid varandra. Detta är med största sannolikhet gjort ur nödvändighet, inte av estetiska skäl. Tapeten längst till vänster är ljust färgad med yttäckande mönster. Mönsterbilden är av breda med korta blad satta i olika riktningar. Den andra tapeten är även den i ljusa nyanser men med vertikalt, randigt mönster. De smala ränderna som är placerade brett isär är fyllda med små, mörka prickar.

24. Fotografi på två kvinnor stående i ett kök, taget år 1910. Ljussättningen är mörk vilket försvårar tydligheten i bilden. Hela köksväggens längd från golv till tak är inte synlig i fotografiet. Av vad som kan urskiljas tycks väggarna vara putsade. Ingen träpanel eller tapet är synlig.

25. Fotografi taget år 1910 på samma två kvinnor som i bild 24. De står i ett annat kök och lagar mat. Hela köksväggens längd är inte synlig och skärpan i fotografiet är måttlig. Den del av väggen som är synlig i fotografiet är täckt i mönstrad tapet. Den har en ljust färgad botten med tätt, småprickigt mönster i mörkare nyans. Ovanpå löper vertikala ränder med vad tycks vara stilistiskt blommönster, glest upprepande.

Jag anser att tapeten är av rektilinjär jugendstil.

26. Fotografiet visar en familj sittande i ett kök taget mellan år 1900-1940. Av kläderna att döma är fotografiet med största sannolikhet taget innan år 1920. Fotografiet ger bra överblick av kökets väggar. Från golvet är väggarna till hälften täckta i smal

pärlspont, målad eller behandlad till en mörk nyans. Resterande del av väggarna upp till taklisten är täckt i stormönstrad tapet, identisk med tapeten som förekommer i fotografi nr 18. Tapeten är således i orientalisk stil med mönsterbild efter orientaliska textilier.

27. Fotografi på två murare sittande i ett kök taget år 1918. Endast en liten del av kökets väggar är synlig i bild. En hel vägglängd från golv till tak är inte synlig i fotografiet.

Då en hel dörrlängd finns med i perspektivet förmodar jag att cirka tre fjärdedelar av kökets vägg är synlig på längden. Av vad som framgår i bild tycks kökets väggar från golvet och upp till hälften vara täckt i småmönstrad tapet. Denna tapet som täcker väggarnas nedre halva har en mönsterbild bestående av tätt satt, rombformad kakelimitation varannan upprepande i två olika färger, en ljus och en mörk. Smala fogar går mellan varje romb. De rombformade kakelplattornas lilla storlek gör dock att fogarna framstår bredare. Den övre delen av kökets vägg är täckt i en annan stormönstrad tapet. Mellan de två tapeterna löper en tapetbård i ljusa nyanser.

Tapetsbårdens mönsterbild kategoriserar jag som jugend och utgörs av

blomster-arrangemang, av tre blomkronor med stora kronblad, med mellanliggande sirliga, flikiga blad. Tapeten som täcker den övre delen av köksväggen tycks vara en engelsk-fransk jugendtapet med ljus bottenfärg och stora långstjälkade tulpanliknande blommor i mörkare färger.

28. Fotografiet visar en kvinna sittande vid en vävstol i ett kök taget mellan år 1913-1914.

Bildens perspektiv visar mycket av kökets väggar, men varken tak eller taklist är synliga. Kökets hela vägglängd från golv till tak kan då inte bedömas. I förhållande av övrig köksinredning i bild tycks cirka fyra femtedelar vara med i fotografiet. Av vad som syns i bild är kökets väggar helt täckta i pärlspontpanel målad i vit eller annan ljus färg.

29. Fotografi på tre personer, stående och sittande vid ett matbord i ett kök. Fotografiet är taget mellan åren 1910-1920. Endast liten del av kökets väggar är synlig i bild då mycket täcks av övrig köksinredning. Av det som framträder i bild är ingen hel vägglängd från golv till tak synlig. Av vad som framgår av fotografiet är kökets väggar täckta i spännpapp.

30. Fotografi på kvinna sittande med son vid spisen i ett kök taget år 1915. Endast liten del av kökets väggar är synlig men av den lilla andel är hela väggens längd från golv till tak med i bildens perspektiv. Kökets väggar tycks vara putsade och målade i ljus kulör.

31. Fotografi på fyra män sittande vid matbord i ett kök. Fotografiet är taget år 1902.

Kökets väggar syns tydligt i bild och tycks vara putsade.

32. Fotografiet visar en kvinna stående vid spisen i ett kök, taget år 1911. Bildens skärpa är måttlig. Perspektivet i fotografiet visar inte en hel vägglängd från golv till tak. Jag tror att cirka tre fjärdedelar av väggens längd är synlig när man ser till den övriga köksinredningen. Av vad som är synligt i bild tycks kökets väggar vara täckta i både pärlspont och tapet. Väggarnas nedre del är till cirka en tredjedel panelerad.

Träpanelen förefaller vara täckt i ljusmålad pärlspont. Resterande väggyta är täckt i imitationstapet, av typen kakelimitation. Mönsterbilden utgörs av kvadratiska

“kakelplattor” dekorerade i olika enkla, geometriska eller stilistiska former med smal fog. Färgerna i tapeten har både ljusa och mörka nyanser. Fotografiets dåliga skärpa ger inte utrymme för att identifiera någon enskild stil i kakelimitationen.

33. Fotografi på tre kvinnor bakandes bröd i ett kök år 1913. Väggarna är tydligt synliga i bild och bildens perspektiv visar väggens hela längd från golv till tak. Kökets väggar tycks vara helt klädda i bred pärlspontspanel i mörk behandlad yta.

34. Fotografiet visar tre kvinnor sittandes i ett kök arbetande med matberedning.

Fotografiet är taget år 1912. Kökets väggar är synliga, dock visar inte bilden väggens hela längd från golv till tak. En låg kökssoffa skymmer väggens nedersta del,

eventuella bårder mot golv eller taklist är därmed inte synliga. Kökets väggar tycks vara heltäckta med en imitationstapet i ljusa nyanser med mönsterbild efterliknande natursten eller puts.

35. Fotografi på två kvinnor ståendes i ett kök taget år 1900. Väggarnas hela längd från golv till tak är inte synliga i bild. De tycks var helt klädda i pärlspontspanel i träådringsbemålning eller ytbehandlade med enbart fernissa.

36. Fotografi på en kvinna ståendes vid spisen i ett kök taget omkring år 1900. Av det som visas i fotografiet är endast en liten del av väggens längd från golv till tak synligt.

Väggarna förefaller vara täckta i bred pärlspontspanel målad i mörk nyans eller ytbehandlad med fernissa.

37. Fotografiet visar en kvinna ståendes vid spisen i ett kök taget mellan åren 1900-1940.

Med ledning av kvinnans klädsel har jag kategoriserat fotografiets tillkomstdatum till innan 1920. Av vad bilden visar, tycks väggarna vara helt täckta i en småmönstrad tapet. Mönstret är geometriskt, med täta smala romber med två olika utseende. Det ena rombmönstret är fyllt med vad som kan beskrivas som ljusa s-former på en mörk bakgrund. Det andra rombmönstert är dekorerat med ett mindre rombmönster av prickar. Mönsterbilden liknar en orientalisk textil.

38. Fotografiet är taget 1913 i Uppsala och visar ett kök, där golv, en del av taket och två av kökets fyra väggar tydligt syns i perspektivet. I bilden syns ingen människa. De två köksväggarna, som är synliga i fotografiet, består av en lång vägg till höger i bilden, och en kortvägg till vänster. Båda väggarna är likadant klädda med matt, ljus enfärgad

papperstapet eller spännpapp. Breda, antagligen vit eller äggskalsmålade golv- och taklister ramar in och avgränsar de enkla väggarna från golv och tak. Fotografiet är i svart vitt och har bra skärpa.

39. Fotografiet som är taget i Stockholm år 1910, visar ett stort kök med två kvinnor i

39. Fotografiet som är taget i Stockholm år 1910, visar ett stort kök med två kvinnor i

Related documents