• No results found

4. Empiri och analys 30

4.1 Problemrepresentationer 31

4.1.3 Det obetalda arbetslivet 38

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna för in det obetalda hem och omsorgsarbetet som ett prioriterat element i sina problemframställningar av den ojämställda arbetsmarknaden.

Moderaternas problematiserar det s.k. ”livspusslet”. Detta är en återkommande benämning på arbetande föräldrars svårigheter att förena förvärvsarbetet och omsorgsarbetet. Moderaterna menar att det krävs bättre möjligheter ”för att kunna kombinera familjeliv och karriär”. 122 Vägen mot ett jämställt samhälle ligger i att

”fortsätta underlätta livspusslet för såväl kvinnor som män”.123

                                                                                                               

122 Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad, Rapport, Almedalen, 2013-07-03.

Med RUT-avdraget vill Moderaterna främja jämställdheten på arbetsmarknaden genom att underlätta livspusslet för förvärvsarbetande föräldrar.

Utöver att skapa fler arbetstillfällen var tanken med RUT-avdraget att underlätta livspusslet för arbetande föräldrar. Färsk forskning visar också att så blivit fallet. [...] Att regeringen nu vill försämra RUT-avdraget kan därför komma att påverka både kvinnor som utför och som köper tjänster.124

Här är det uttryckligen kvinnor som drabbas av livspusslet. Problemet representeras som kvinnors bristande möjligheter att kombinera förvärvsarbetet och hemarbetet. Lösningen representeras som att kvinnor istället ska köpa hushållsnära tjänster. Att kombinera det betalda och det obetalda blir representerat som ett problem och en skyldighet för kvinnor.

Socialdemokraterna uppmärksammar förhållandet mellan det obetalda och betalda arbetet genom investeringar i välfärden. I regeringens vårbudgetproposition 2015 satsades stora summor pengar i välfärden i syfte att minska jämställdhetsgapet.

Vi föreslog stora investeringar i att öka bemanningen i äldreomsorgen för att anhöriga inte ska behöva gå ner i arbetstid för att vårda äldre släktingar, ett ansvar som oftast kvinnor tar på sig. […] Vi ökade också underhållsstödet för ensamstående föräldrar och ville bygga ut förskolan på obekväm arbetstid för att ensamstående föräldrar – ofta mammor – ska kunna ta de jobb som erbjuds och försörja sina barn.125

Problemet blir representerat som en bristfällig välfärd vilket påverkar kvinnors position på arbetsmarknaden negativt. Underförstått är det kvinnors livsmönster som orsakar ojämställdheten på arbetsmarknaden. Den kvinnliga arbetstagaren representeras vara den som tar övergripande ansvar för omsorgsarbetet, vilket gör att hon inte deltar i förvärvsarbetet fullt ut. Lösningen representeras som att kvinnor ska överlåta omsorgsarbetet till staten. Att förena det betalda och obetalda arbetet blir även här representerad som en kvinnlig uppgift.

                                                                                                               

124 Svantesson, E. et al., Motion 2015/16:2274, Jämställdhet i arbetslivet.  

125 Lövfen, S. & Regnér, Å., Jämställdhet ska prioriteras redan i vår ändringsbudget, DN

Både Moderaterna och Socialdemokraterna anser att det ojämställda uttaget i föräldraförsäkringen är en bidragande orsak till kvinnors svaga ställning på arbetsmarknaden. Partierna riktar i sina respektive problemframställningar uppmärksamheten till föräldraförsäkringens utformning.

För ett mer jämställt arbetsliv satsar Alliansen, i vår budget som gäller sedan årsskiftet, på att jämställdhetsbonusen för de föräldrar som delar jämnt på föräldraledigheten förstärks.126

I en interpellationsdebatt den 10 mars 2015 menar Johan Forssell (M) att en förstärkning av jämställdhetsbonusen skulle innebära ”starkare ekonomiska incitament för att dela mer lika på föräldrapenningen”.127

Problemet representeras vara ett ojämnt uttag av ersättningsdagarna i föräldraförsäkringen och att orsaken till detta är en ekonomisk förlust som följer av ett jämställt uttag. På liknande premisser vill Moderaterna införa en VAB-bonus för ett jämnare uttag av tillfällig föräldrapenning. Partiledaren Anna Kinberg Batra kommenterar förslaget nedan.

Vi ser att det fortfarande är en ojämn fördelning i hur man ställer upp när barnen är sjuka. Vi vill se jämnare fördelning och allra helst att det lönar sig att ta jämnare ansvar. En tredjedel av dagarna tas ut av papporna, det är för lite. Då är det bra med en bonus, då blir det lite bättre effekt om man delar bättre.128

Problemet representeras som ett ojämnt ansvar i omsorgsarbetet av sjuka barn, där papporna endast tar ut en tredjedel av de berättigade ersättningsdagarna. Orsaken till problemet representeras vara en minskad lönsamhet vilket bygger på antagandet att den manliga arbetstagaren tjänar bättre än sin kvinnliga motsvarighet. Såväl jämställdhetsbonusen som VAB-bonusen bygger på antagandet att det är ekonomiska hinder som står i vägen för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen.

                                                                                                               

126 Tobé, T. & König Jerlmyr, A., Fler i arbete det bästa för jämställdheten, DN debatt, 2015-

01-22.

127 Forssell, J., protokoll av interpellationsdebatt, Sveriges Riksdag, 2015-03-10.

128 Kinberg Batra, A. & König Jerlmyr, A., Inför jämställdhetsbonus för ett jämnare vab- uttag, 2015-06-05, http://www.moderat.se/nyhetsartikel, (hämtad 2015-11-15).  

Socialdemokraterna riktar som tidigare nämnt också fokus på föräldraförsäkringens utformning. I en problemrepresentation går detta att utläsa.

Ett jämställt arbetsliv kräver också ett jämställt familjeliv. Därför behöver vår föräldraförsäkring vidareutvecklas för att stödja en utveckling mot ett jämnare uttag av föräldraledigheten.129

Socialdemokraterna delar här Moderaternas uppfattning om att ett ojämställt arbetsliv grundar sig i ett ojämnt uttag av föräldraledigheten. Dock motsätter de sig jämställdhetsbonusen som åtgärd med motiveringen att den inte gett effekt.130 Därmed frångår Socialdemokraterna Moderaternas antagande att det ojämställda uttaget grundar sig i ekonomiska incitament. Istället har Socialdemokraterna i sin regeringsställning klubbat igenom förslaget om en ”tredje pappamånad”, vilket innebär att ersättningsdagarna som är reserverade för vardera föräldern ökas från 60 till 90 dagar.131 Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) svarade på frågan om varför pappamånaden är en viktig åtgärd för kvinnors situation på arbetsmarknaden.

Vi har ett läge där mammorna tar ut 75 procent av dagarna. Vi behöver göra något för att förändra det. Vill man göra samhället mer jämställt, komma åt löneskillnaderna, motverka kvinnors ohälsa och låga pensioner, då är det ett måste.132

Problemet med den ojämställda arbetsmarknaden blir representerat som att kvinnor tar ut merparten av dagarna i föräldraförsäkringen. Den tredje pappamånaden framställs som ett ”måste” för att få bukt på kvinnors underordnade position på arbetsmarknaden i form av låga löner, sämre pension och ohälsa.

Related documents