• No results found

5.1.1. T

IDSPLAN

Planen planeras att skickas ut på samråd under våren/sommaren 2020 och allmän granskning hösten/vintern 2020.

Detaljplanen beräknas bli antagen av kommunfullmäktige Q2 2021 och vinner normalt sett laga kraft 3 veckor efter att protokollet har anslagits om inte detaljplanen överklagas.

5.1.2. G

ENOMFÖRANDETID

Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft.

5.1.3. A

NSVARSFÖRDELNING OCH HUVUDMANNASKAP

Kommunen är huvudman för allmän platsmark, det vill säga gator, gång- och cykelvägar samt natur.

Skurups kommun ansvarar för att iordningställa marken för byggnation, bygga ut gatunätet, bygga

fördröjningsmagasin, gång- och cykelvägar samt vatten-, dagvatten- och spillvattenledningar, såvida inget annat framgår av avtal som tecknats med exploatörer inom området. Anslutningsavgifter betalas av de som köper de nya fastigheterna.

Skurups Elverk ansvarar för framdragning av elledningar till de nya fastigheterna, men anslutningen bekostas av den som önskar köpa de nya fastigheterna.

Planbeskrivning

45 (50)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2020.711

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-05-05

Samrådshandling 2020

För utbyggnad inom kvartersmark svarar den som önskar köpa de planerade fastigheterna.

Den mark som är planlagd för allmän plats kommer att förvärvas av Skurups kommun, eller den som i annat fall är huvudman för den allmänna platsen.

5.2. F

ASTIGHETSRÄTTSLIGA GENOMFÖRANDEFRÅGOR OCH KONSEKVENSER

5.2.1. F

ASTIGHETSBILDNING

KOMMUNENS FASTIGHETER

Skurups kommun äger idag all mark inom planområdet, det vill säga fastigheterna Skurup 51:44, del av Skurup 51:52 samt del av Saritslöv 1:1. Den mark som är detaljplanelagd för allmän platsmark kommer att fastighetsregleras till den kommunala exploateringsfastigheten Skurup 50:179.

Efter laga kraftvunnen detaljplan kommer marken inom planområdet att avstyckas till lämpliga

exploateringsfastigheter för bostadsändamål och för skola och idrottshall. Ytterligare avstyckningar eller fastighetsregleringar bekostas av köparna till exploateringsfastigheterna.

Skurups kommun ansvarar för ansökan av fastighetsreglering av allmän platsmark samt avstyckning av lämpliga exploateringsfastigheter till lantmäterimyndigheten. Ytterligare avstyckningar och fastighetsregleringar ansöks och bekostas av köparna till fastigheterna inom området.

5.2.2. G

EMENSAMHETSANLÄGGNINGAR

För utfart över kvartersmark för nya fastigheter kan en gemensamhetsanläggning bildas. De fastigheter som kommer att ha nytta av gemensamhetsanläggning bekostar och ansöker om bildandet av anläggningen hos

lantmäterimyndigheten.

5.2.3. S

ERVITUT OCH LEDNINGSRÄTT

I samband med byggnationen på etapp 1 kommer en ledning för dagvatten att ledas västerut över fastigheten Saritslöv 34:1 för att sedan ledas vidare till Näsbyholmssjön. Skurups kommun ansvarar för utbyggnad av ledningen och att ledningen tryggas med ledningsrätt elleravtalsservitut.

5.2.4. D

IKNINGSFÖRETAG

Genom att dagvattnet leds från planområdet till Näsbyholmssjön blir det befintliga dikningsföretaget, Näsbyholms invallnings- och torrläggningsföretag, berört av detaljplanen. Diskussioner har förts med dikningsföretaget om föreslagen lösning med en ny dagvattenledning över Saritslöv 34:1 och vidare ut i det öppna diket. Genom att anlägga utjämningsmagasin och begränsa utflödet från planområdet med begränsad dimension på ledningarna ska inte avrinningen från detaljplaneområdet öka jämfört med när området var jordbruksmark. Särskild

överenskommelse ska tecknas med dikningsföretaget där Skurups kommuns andel i dikningsföretaget ska höjas.

5.2.5. K

ONSEKVENSER AV FASTIGHETERNA

Fastighet Erhåller mark Avstår mark Markanvändning

Skurup 51:52 - Regleras till två

fastigheter, där ena delen Föreslås få

användningarna allmän

Planbeskrivning

46 (50)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2020.711

Skurup 51:44 Mark från fastigheterna Skurup 51:52 samt

fastigheten Skurup 51:44.

Föreslås få

För Skurups kommun innebär planförslaget både exploateringsintäkter och utgifter såsom investeringar vid

utbyggnad av allmän plats och långsiktiga kostnader för drift och underhåll. Gatukostnadsersättning kan komma att tas ut av köpare till fastigheterna, vilket regleras i framtida markanvisningsavtal. Framtida fastighetsägare ska utge ersättning för vatten, avlopp, dagvatten och el enligt vid tidpunkten gällande taxor.

Exploatörerna kommer att debiteras en planavgift i samband med bygglov. I planavgiften ingår kostnader för utfört arbete och eventuella utredningar som upprättats under planprocessen.

5.3.2. A

VTAL

Kvartersmark och byggrätter inom planområdet ägs av Skurups kommun. Byggrätterna föreslås avyttras till exploatörer i enlighet med att uppfylla riktlinjer och kommunens ambition i denna planbeskrivning.

Fastigheter för byggnation kommer att säljas till framtida exploatörer genom köpeavtal/markanvisningsavtal. De viktigaste punkterna som kommer att tas upp i markanvisningsavtalet är:

- Utbyggnadstakt och tidpunkt för färdigställande - Framtida drift och underhåll av anläggningar

- Fördelning av inkomster och utgifter för exploateringens genomförande - Ekonomisk säkerhet/garanti för exploateringens fullföljande

- Ersättningar och anslutningskostnader som ska bekostas av exploatören - Åtgärder om exploateringen inte är färdigställd i enlighet med tidplanen

Planbeskrivning

47 (50)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2020.711

En översiktlig geoteknisk undersökning för området har genomförts. År 2017 genomförde Sigma Civil AB en geoteknisk undersökning av hela Västerängsområdet. Under planprocessen kommer en mer utförlig geoteknisk undersökning att utföras inom planområdet med syftet att klargöra och förtydliga de geotekniska förutsättningarna.

Generellt utgörs översta lagret i hela området av organiska jordarter som underlagras av lermorän. Förekommande jordar innehåller mycket finmaterial (silt och lera) vilket gör att de är känsliga för vattenöverskott och nederbörd.

Därmed ska schaktbotten och schaktslänter skyddas från nederbörd och inläckande vatten omedelbart efter friläggning. Skydd kan utföras genom utläggning av skyddslager av grovkornig friktionsjord, till exempel makadam, bärlagergrus och dylikt.

På grund av höga grundvattennivåer i området kommer bortpumpning av inläckande grundvatten krävas.

Länshållningspumpar i makadamfyllda pumpgropar i schaktbotten bedöms vara tillräckligt i lermoränen. Vid djupa och/eller långvariga schakter i lermoränen kan grundvattensänkning med hjälp av wellpoint bli nödvändigt.

Schakter i organisk jord och fyllning kommer kräva temporära grundvattensänkningar alternativt arbeten under vatten.

5.4.2. G

ATOR OCH VÄGAR

Enligt den geotekniska undersökningen som genomfördes för hela Västeräng år 2017 ska överbyggnader dimensioneras för terrassmaterial av materialtyp 5A och tjälfarlighetsklass 4 i enlighet med AMA Anläggning 17.

Utgrävning och återfyllning med kontrollerade massor rekommenderas inom områden med organisk jord och fyllning. Återfyllning utförs med antingen materialtyp 2 eller med återanvänt material av materialtyp 5A eller bättre.

Vid fyllning med materialtyp 2 utförs packning enligt AMA. Vid fyllning med återanvänt material utförs packning enligt AMA, kompletterat med packningskontroller.

5.4.3. B

OSTADSOMRÅDEN

Inom områden där byggnader avses uppföras rekommenderas att utgrävning av organisk jord och fyllning utförs, följt av återfyllning med samma förfarande som för VA-ledningar (se kapitel 5.4.6.). Avvattning och dränering är viktigt på grund av de täta jordlagren i kombination med höga grundvattennivåer. Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) rekommenderas ej.

5.4.4. M

ARKRADON

Området ligger inom normalriskområde för radon. Ny bebyggelse ska utföras radonskyddad. Radonmätningar kommer att genomföras i samband med geoteknisk undersökning under planprocessen.

5.4.5. M

ARKFÖRORENINGAR

En miljöteknisk utredning kommer att genomföras på området innan detaljplanen antas. I etapp 1 påträffades föroreningshalter som överstiger riktvärdena och marken behöver därför saneras. Samma förutsättningar kan antas för denna etapp.

Planbeskrivning

48 (50)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2020.711

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-05-05

Samrådshandling 2020

5.4.6. VA-

LEDNINGAR

Om ledningar planeras inom områden med organisk jord rekommenderas utskiftning av organisk jord, alternativt utförande med förstärkt ledningsbädd.

5.4.7. Ö

VRIGA LEDNINGAR

I planområdets östra del ligger en befintlig jordvärmeslinga vilken förser bostaden inom fastigheten Skurup 51:52 med värme. Denna jordvärmeslinga kommer delvis ligga på kommunal mark och skyddas av servitut. Denna del av kommunalt ägd fastighet Skurup 51:44 får ej bebyggas.

5.4.8. A

RKEOLOGI

En arkeologisk utredning initierades i början på planskedet. En arkeologisk utredning förväntas ske innan granskningsskedet.

5.4.9. P

ARKERING

Parkering kommer att lösas på den egna fastigheten. Det kommer även finnas gatuparkering längs med vissa gator och en större parkering på fastigheten för skola samt idrottshall.

5.4.10. A

VFALL

Avfallshantering ska följa kommunens renhållningsordning.

6. K ONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE

Related documents