• No results found

4. Orgelpipan 6

5.5 Mark- och Miljööverdomstolen

5.7.6 Dialogbaserad

Trots att dialog tidigare skett har det inte uppkommit något samförstånd mellan Länsstyrelsen och Fortum. Länsstyrelsen som ska granska att planen uppfyller det sammantagna allmänintresset har inte uppnått det genom samförstånd med Fortum. Man har helt enkelt olika syn på vilket allmänintresse som väger tyngst, det kommunfullmäktige angett vara allmänintresse eller det Fortum anger är av högsta allmänintresse. De viktigaste intressenterna har troligtvis varit inblandade i processen men i detta fall har den dialogbaserade inte lett till någon förståelse hos någon av parterna.

42

6.Nobel Center

Syfte med planen och vad som behöver göras för att genomföra den redovisas i ett bakgrundsavsnitt. De krav som ställs på ett Nobel Center redovisas i punktform.

Länsstyrelsens skäl till att överklagande inte prövas presenteras följt av de klagandes yttrande i MMD och dess domslut. Fallet avslutas med en analys hur intresseavvgägningen hanterats utifrån de olika ideologierna och vågmodellerna.

6.1 Bakgrund till planen

Norrmalm 3:43 ligger på Blasieholmsudden i

stadsdelen Norrmalm. Planområdet

avgränsas av Nybrokajen och Nybroviken i

nordost, Musiekajen i sydost,

Nationalmuseum i sydväst och

Hovslagargatan i nordväst. I dagsläget består

Blasieholmsudden av Nationalmuseum,

museiparken, Tullhus samt två varuskjul. Samtliga byggnader är uppförda under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Tullhuset som ägs och förvaltas av Stockholms Hamnar används idag av Waxholmsbolaget för administrativa syften som tex kontor.

Figur 12:Blasieholmsudden, planområde Källa: (Planbesk. Nobel Center, 2015)

43

Gällande detaljplan Dp 2000-10845-54, möjliggör att ett parkeringsgarage kan byggas på platsen. Genomförandetiden för planen är från att detaljplanen van laga kraft 10 år (Genomförandebesk.). Det är sagt från stadens sida att den aktuella detaljplanen som ger möjlighet att för Stockholm Parkering att uppföra ett Parkeringsgarage inte kommer att genomföras. I dagsläget är fastigheten belastad med servitut för framtida underjordiska tunnelbanetunnlar (Start PM Nobel Center, 2013).

Exploateringsnämnden slöt ett markanvisningsavtal med Nobelhuset AB den 23 augusti 2012. Tanken med avtalet är att initiativtagaren till projektet Nobelstiftelsen, vill uppföra ett Nobel Center som bland annat ska inhysa Nobelmuseum som nu finns i Börshuset i Gamla Stan. Planens syfte är också att möjliggöra publika lokaler för restaurang och utställningar. En förutsättning att den nya detaljplanen skall kunna genomföras är att tre befintliga byggnader som finns inom planområdet rivs. De tre byggnaderna är Tullhuset samt två varuskjul.

Figur 14: Nytt förslag Källa: Chipperfield Architecs De tre byggnaderna är av Stockholms stadsmuseum Grön-klassade vilket betyder att de är av särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Länsstyrelsens beslut från 1977. 11.123-75 och 1999, 18611-99-22769 gör gällande att det inte råder något strandskydd inom planområdet och förslaget tar hänsyn till att det fortsatt inte kommer gälla. (Start PM Nobel Center, 2013).

I SBK:s Start-PM beräknas projektet invigas i december 2018 där detaljplanen antagits av Stockholms KF i juni 2015.

I en lokaliseringsutredning som genomförts av konsultföretaget WSP på uppdrag av Stockholms stad har sex kriterier utretts (Klint, 2014).

44

Möjlighet till tydlig egen identitet

Nobelcenter ska utgöra en tydlig och värdig symbol för Nobelstiftelsen. Ett fritt läge där Nobel Center kan placeras som en fristående byggnad anses bäst för att den arkitektoniska gestaltningen skall kunna ges goda möjligheter.

Tillgänglighet i närtid

Läget skall vara ett sådant att en byggnad avsedd för Nobel Center inom snar framtid kan uppföras på den aktuella tomten

Kapacitet för 15 000–17 000 m^2 ljus BTA

För att verksamheten skall fungera för det aktuella ändamålet har Nobelstiftelsen yrkat på en kapacitet som kan inhysa alla dessa funktioner.

Trafik och angöring

Besökare och gäster skall på ett effektivt sätt kunna tas sig till och från området, Vid evenemang ska det vara möjligt att limousiner och privata bilar kan hämta och lämna gäster. Det ses som en fördel om läget kommer kunna angöras med båttrafik. Speciellt vid representationstillfällen och de tillfällen utländska turister tar besöker Stockholm via kryssningsfartyg.

Kollektivtrafik och tillgänglighet för besökanden

Det är ett krav att Nobelcenter ligger nära tunnelbana, spårvägs- eller busslinjer med hög kapacitet samt ses som en fördel om det även kan placeras nära befintliga eller planerade båtlinjer.

Symbolmässiga lägeskvaliteter

Det är av högsta vikt att läget känns värdigt och relevant då Nobelcenter med stor sannolikhet kommer inhysa både små och stora representionsarangemang från Nobelstiftelsen samt Stockholms stad, staten och näringslivet.

6.2 Länsstyrelsen

Länsstyrelsens har i beslut den 8 februari 2017 avslagit samtliga prövande överklaganden av beslut att anta planen. Överklagandena kommer från sakägare och intresseorganisationer och avser aspekterna kulturmiljö, trafikmiljö och strandskydd.

Länsstyrelsen anser att de historiska skadorna som rivningen av de äldre byggnaderna medför inte utgör tillräcklig påtaglig skada för kulturmiljön för att detaljplanen inte skall genomföras. Länsstyrelsen anser att den trafiklösning som presenterats i planen får anses som godtagbar i förhållande till den typ av trafik som Nobel Center kommer ge upphov till.

Planen ger upphov till att sikt och ljusförhållanden försämras för enskilda klaganden. Värst drabbat kommer Fastighets AB L E Lundberg att bli. Länsstyrelsen anser dock att ljusförhållandena kommer att bli acceptabla samt att en del av utsikten kommer att finnas kvar efter planens genomförande.

Med detta anser Länsstyrelsen att de enskilda intressena inte utgör tillräckliga själ för att inte anta detaljplanen.

45

6.3 Mark och Miljödomstolen

Related documents