• No results found

7. Analys och resultat

7.1.3 Digitala läromedel

Avsnittet behandlar den multimodala analysen av de digitala läromedlen.

7.1.3.1 Hur utformas relationen mellan bildtext och bild eller mellan brödtext och bild?

Bild 13: Pratstart Bild 14: Klara Svenskan

De båda digitala läromedlen utgörs endast av bilder och bildtext, därför har en analys av relationen mellan brödtext och bilder inte kunnat genomföras.

34

I bildexempel 13, hämtat från Pratstart, utformas relationen mellan bildtext och bild på ett tydligt sätt, då bildtexten hamnar direkt under bilden och ger en ledtråd om den information som eleven kommer möta om hen klickar på bilden. Vissa bilder visar tydligt vad bildtexten säger, såsom det blåa lejonet som syns över bildtexten “djur med konstiga färger”. Medan andra bilder kan vara lite svårare att koppla samman med bildtexten, såsom bilden på en överkropp med ett rödmålat bröst där bildtexten lyder “egenskaper”. Även om bilderna i uppslaget hänger samman med bildtexten överlag kan uppslaget ändå skapa en viss oreda och förvirring då bilderna tar upp skilda ämnen. “Guldsäckarna” som syns under varje bild skulle dels kunna öka elevernas förståelse för att det är olika nivåer som ska klaras av i en övning, dels förvirra då det inte står utskrivet vad de ska exemplifiera. Guldsäckarna fyller dock en funktion då de kan användas som en typ av rättningsverktyg och visa för eleverna om de har gjort rätt i de olika övningarna.

I Klara Svenskan förekommer endast ett fåtal bilder där dessa i sin tur samspelar med bildtexten i olika grad. På bildexempel 14 är motivet en bokhylla men eleverna ska träna på alfabetet, vilket kan vara komplicerat att utläsa enbart från bilden. Dock är det lättare på denna sida, till skillnad från Pratstart, att förstå vilket det övergripande temat är där alla de mindre delarna har koppling till tema Alfabetet. Vidare skapar symbolerna under varje mindre tema förståelse för att svårighetsgraden försvåras. Det saknas ofta bildtexter helt i detta läromedel, vilket hade varit ett hjälpmedel till att utveckla förståelsen för både bilden och texten.

Bild 15: Pratstart Bild 16: Klara Svenskan

35

På bildexempel 15, hämtat från Pratstart, samspelar de olika bilderna till viss del med bildtexten, men vissa detaljer känns överflödiga och kan skapa förvirring. Symbolerna längst ner på sidan hör även ihop med bilderna och bildtexten. Play-symbolen syftar till att visa eleverna att de kan spela upp bilderna som ett bildspel. Pilarna som pekar framåt och bakåt visar att det går att hoppa mellan bilder . Högtalaren visar att det även går att lyssna till de olika meningarna och fraserna. Texten som står bredvid symbolerna visar att det går att gömma symbolerna, dock står det skrivet “göm allt” vilket skulle kunna tolkas som att allt på sidan ska försvinna om man klickar där. Med det sagt kan funktionen ändå vara gynnsam för eleverna, då för många bilder och symboler kan ge ett rörigt intryck.

Bildexempel 16, hämtat från Klara Svenskan, visar uppslaget på ett exempel där bild och bildtext samspelar till viss del. Färgkodning kan underlätta förståelsen för att dialekter talas i olika delar av landet. Dock kan förvirring uppstå genom att eleverna kan tro att dessa tre dialekter är de enda som finns. Bildvalet kan även förvirra ytterligare genom att länderna Norge och Finland inte syns, Sverige kan istället tolkas som att det är omgivet av vatten.

7.1.3.2 Är bilderna rent dekorativa eller fördjupar och förstärker dessa dom olika verbaltexterna?

Bild 17: Pratstart Bild 18: Klara Svenskan

De bakgrundsmotiv som syns i bildexempel 17 i läromedletPratstart, förekommer i samtliga uppslag och bilden kan tolkas som rent dekorativ. Den färgglada designen skulle även kunna fungera i ett dekorativt syfte för att ge ett lättsamt och glatt intryck, dock används de olika färgerna i exemplet på ett strukturerat sätt då den gröna tärningen hör samman med den gröna

36

färgen i uppslaget. Vidare har en övervägande andel av bilderna ett fördjupande eller förstärkande syfte, med undantag av vissa bilder som skulle kunna vara svåra att tolka.

I läromedlet Klara Svenskan förekommer bilder som endast har en dekorativ funktion, vilket bildexempel 18 visar, där bilden kan försvåra förståelsen av textens innehåll. Det kan vara svårt att utläsa syftet med dessa bilder, vilket även kan förvirra för eleverna då bilden och textens budskap är isolerade från varandra. Bilderna säger nämligen inget om vad som förväntas av eleverna på uppslagen. Det saknas även bildtexter vilket eventuellt hade kunnat hjälpa eleverna med förståelsen. De dekorativa bilderna finns dock endast på ett fåtal uppslag då bilder överlag används i låg utsträckning i det digitala läromedlet. De flesta uppslag är istället utformade med endast bokstäver som bas för förståelsen där bilder saknas.

Bild 19: Pratstart Bild 20: Klara Svenskan

Uppslaget på bildexempel 19 visar på olika sätt som eleverna kan träna sina färdigheter på.

Eleverna kan klicka på bilden starta, öva eller testa sig själv och de olika bilderna exemplifierar något som eleverna förväntas associera med bildtexterna. Med hjälp av bilderna kan elevernas förståelse förstärkas, men det förutsätter att de har kunskaper om bildens betydelse. Exempelvis krävs en förförståelse av vad grönt ljus vid en tävling innebär och vad en pokal symboliserar. Bilden som visas över texten öva skulle kunna förstärka förståelsen av vilket sätt övningarna kommer gå till, det vill säga att eleven både kan lyssna, skriva, läsa och prata.

Bildexempel 20 förstärker textens budskap där eleverna ska dra rätt ord till rätt bild. Även om bild och text samspelar på detta uppslag, där eleverna får direkt återkoppling genom

37

rättningssymbolen, kan det vara slumpen som avgör resultatet. Genom att det finns olika nivåer kan det skapa en tävlingsaspekt vilket kan leda till att den djupare förståelsen uteblir och det blir istället viktigare att ha “klarat” alla nivåer. Bilderna på uppslaget är realistiska, vilket överlag inte är fallet där tecknade bilder i högre grad används. Utöver bilder finns symboler som skapar förståelse, till exempel örat i högra hörnet som förekommer på varje uppslag och är en tydlig symbol som visar att eleverna kan få höra ordet. Dock kan färgvalet göra att symbolen försvinner något då bakgrunden är av samma färg. Även numrering förekommer under kategorierna, vilket bildexempel 18 visar, där progression av kunskap sker.

Rättningssymbolen som finns längst ut på högra delen av bilden (bild 20) där eleverna kan få direkt återkoppling om det klarat uppgifterna, är ytterligare symbol som kan underlätta förståelsen.

7.1.3.3 Hur samspelar den verbala textens budskap med bildernas exemplifieringar?

Bild 21: Pratstart Bild 22: Klara Svenskan

Då de båda digitala läromedlen saknar sammanhängande textstycken blir det därför svårt att analysera samspelet mellan den verbala textens budskap och bildernas exemplifieringar.

Bildexemplen ovan (bild 21 & 22) visar på det genomgående mönstret de digitala läromedlen utgörs av.

I bildexempel 21 syns symboler i form av tärningar, dessa kan å ena sidan exemplifiera och visa eleverna på ett konkret sätt att läromedlet innehåller olika nivåer. Å andra sidan kan tärningarna förvirra eleverna eftersom de kan kopplas till spel och tävling snarare än en stigande nivå. Bilderna i de olika rutorna säger något om det innehåll som eleverna kommer att möta om de klickar på bilden. Dock följer inte alla sex bilder samma tema, då de första fyra bilderna hänger samman genom att relatera till “jag” och de två sista bilderna handlar om

38

djur och natur. Detta kan förvirra då det blir svårt att förstå vilket budskap bilderna och bildtexten vill förmedla.

I läromedlet Klara Svenskan är sidan tydlig överlag med färgkoder och få möjligheter till distraktion men känns något enformig. Bildernas exemplifieringar samspelar till viss del med texten men där samspel mellan text och bild ibland uteblir. Istället kan bilder försvåra förståelse av textens budskap då de saknas ett samband mellan dessa. Då det fanns ett begränsat utbud av dels löpande texter, som istället utgjordes av enskilda ord, dels bildtexter, blev därför analysen av detta läromedel något mer komprimerad då det fanns ett mindre utbud av material i detta läromedel.

Related documents