• No results found

7. Analys och resultat

7.1.1 Tryckta läromedel

Avsnittet behandlar den multimodala analysen av de tryckta läromedlen.

7.1.1.1 Hur utformas relationen mellan bildtext och bild eller mellan brödtext och bild?

29

Bild 1: Entré, s. 24. Bild 2: Fördel, s. 71.

Bilderna ovan är två exempel på hur de genomgående mönstren för flertalet uppslag är upplagda. Båda läromedlen har ett upplägg med ett stort antal mindre bilder, placerade vid sidan av brödtexten där bilderna förmedlar brödtextens budskap och där bilderna och brödtexten samspelar på ett givande sätt.

Bildexempel 1 från Entré visar en saga med en sköldpadda och en hare som ska tävla och där sköldpaddan till slut vinner. Detta förmedlas genom bilderna där dessas sidoplaceringar minskar möjligheterna till distraktion i läsandet då brödtexten förblir orörd och sammanhängande. Dock kan själva textinnehållet diskuteras i bemärkelse av förförståelse och vilka referensramar som uppmärksammas samt ifall slutcitatet “Sensmoral: Trägen vinner”, skapar förståelse för texten eller ifall det snarare förvirrar. Bildexempel 2 från Fördel innehåller också bilder som har med brödtexten att göra, dock kan det vara något komplicerat att avgöra vilken bild som hör samman med vilken del av brödtexten. Även de två mindre bilderna, från samma bildexempel, vilka är placerade längst ned på sidan skulle kunna utbytas mot motiv som har med hemfärd mot skolan att göra, vilket brödtextens innehåll förmedlar.

30

Bild 3: Entré, s. 64. Bild 4: Fördel, s. 84.

Ovan visas två exempel på hur brödtext och bild hänger samman och förtydligas på olika sätt inom genren instruerande texter. I läroboken Entré (bild 3) visar bilderna tydligt för läsaren hur instruktionerna ska följas med hjälp av bilder på ingredienser och de material som behövs.

Bilderna presenteras stegvis och hänger ihop med brödtexten. I läroboken Fördel (bild 4) presenteras receptet i form av en dialog mellan två personer och måttenheterna visualiseras i form av ett mjölkpaket, grädde och en läskburk. Även fast detta kan förtydliga för eleverna och anknyta till deras förförståelse kan det ändå vara förvirrande eftersom mjölken och läskburken inte nämns i brödtexten.

Bild 5: Entré, s. 92. Bild 6: Fördel, s. 126. Bild 7: Fördel, s. 127.

31

I läroboken Entré finns det många bilder som saknar bildtext. Bilderna visar oftast tydliga exempel på det brödtexten uttrycker, men dess placering kan förvirra eftersom det inte alltid är givet vilken bild som hör till vilken del av brödtexten. På bildexempel 5 framställs en bild med bildtext där bildtexten är placerad på ett sätt som kan göra det svårt för läsaren att förstå vilken del av bilden som bildtexten tillhör. Numrering av textrutorna skulle i sin tur kunna underlätta förståelsen för vilken del av bilden texten tillhör. Bilderna är till största delen tecknade och inte alltid proportionerliga till varandra.

I läroboken Fördel är den största delen av bilderna realistiska och förtydligas även med hjälp av bildtext. Dock finns det även bildtexter som inte samspelar med brödtexten. Bildexemplen 6 och 7 visar delar på björk, en gran och en kantarell men dessa delar varken nämns eller förklaras vidare i brödtexten. Bildexemplen är inte heller proportionerliga där bladen och träden på bildexempel 6 ser ut att vara i princip samma storlek, vilket inte överensstämmer med verkligheten. På bildexempel 7 får vitsippan istället oproportionerligt stort utrymme, jämförelsevis med kantarellen, där både realistisk miljöbild och in zoomning med utplacerade delar förekommer.

7.1.1.2 Är bilderna rent dekorativa eller fördjupar och förstärker dessa dom olika verbaltexterna?

Bild 8: Entré, s. 96. Bild 9: Entré, s. 50. Bild 10: Fördel, s. 137.

32

I läroboken Entré förekommer inga rent dekorativa bilder, alla har ett samband med brödtexten. Dock kan vissa bilder anses vara överflödiga då flera bilder exemplifierar samma sak men inte förstärker brödtextens budskap. Exemplifieringarna kan även försvåra förståelse ifall förkunskaper saknas. Detta visar bildexempel 9 på, där Jämtland och Värmland kan misstolkas att vara separata länder istället för landskap. I de bilder som förstärker brödtexten finns, som i bildexempel 8, pilar och andra verktyg som förtydligar förståelsen.

I bildexempel 10 från läroboken Fördel visas en bild som både kan förvirra och förstärka förståelse. Bilden visar på ett konkret sätt hur stor andel vatten kroppen är uppbyggd av, den kan dock även förvirra genom att bilden förmedlar ett budskap om att kroppens nedre del endast består av vatten. Även om vissa val av bilderna i läroboken kan anses förvirra brödtextens budskap saknas dock likaväl i denna lärobok rent dekorativa bilder.

Bildförstärkning förekommer där bildtexter och pilar hjälper till att skapa fördjupad kunskap om brödtexten.

7.1.1.3 Hur samspelar den verbala textens budskap med bildernas exemplifieringar

Bild 11: Entré, s. 44. Bild 12: Fördel, s. 125.

På bildexempel 11 i Entré följer en beskrivning av en igelkott. Ett mönster som förekommer i flera av faktatexterna i boken är att de olika styckena i brödtexten exemplifieras med en bild vid sidan av brödtexten. Vid en första anblick kan bilden på räven och björnen förvirra

33

eleverna eftersom brödtexten beskriver en igelkott och att detta djur är ett däggdjur. Även om bildens ändamål är att exemplifiera att igelkotten är ett däggdjur, likt björnen och räven, kan detta ändå kräva att eleven känner till att alla dessa djur klassas som däggdjur. I bildexempel 12, från Fördel, fördjupas däremot brödtextens budskap med hjälp av bildernas exemplifieringar där eleverna får se realistiska bilder av hur älgar ser ut vilket förklaras vidare i brödtexten.

Related documents