• No results found

V závěrečném hodnocení můžeme vycházet ze získaných dat. Oblíbenost tělesné výchovy stále u všech žáků převládá, ke svým nejlepším předmětům ji řadí nejvíce chlapci ze šestého ročníku. Není překvapivé, že obliba hodin TV na základních školách se vzrůstajícím věkem žáků klesá, jak u dívek, tak více u chlapců (graf 3, 4). V tomto věku jsou velké rozdíly ve vývoji, výkonu a v motorických dovednostech. Žáci, kteří při hodinách TV nemohou svými výkony konkurovat rychlejším a silnějším, při závodech jsou poslední, v kolektivních soutěžích s nimi nikdo nechce hrát - pro takové žáky se stávají hodiny TV neoblíbenou součástí školního rozvrhu. Předmět TV je velmi náročný na organizaci a stavbu hodiny, musí se brát zřetel na potřeby, schopnosti a individuální vývoj žáků. Proto je potřeba rozdělovat žáky do skupin dle výkonnosti, především v herních sportech. Do hodin je vhodné zařazovat dle možností kondiční běhy a cvičení, která jsou především u žáků devátého ročníku oblíbená.

Při velmi nízké výkonnosti žáka místo běhu je žádoucí zařadit chůzi. Při samotném hodnocení musí být upřednostňována snaha žáka, dobrý pocit ze cvičení a teprve potom výkon. Někteří žáci svou tělesnou nezdatnost a obavu ze sportovního neúspěchu raději přikryjí leností, zdánlivým nezájmem a nechutenstvím cokoliv dělat. Na hodinách TV se tito žáci nemohou cítit dobře, proto tyto hodiny nemají v oblibě.

Analýza odpovědí v druhé otázce potvrzuje tuto domněnku. Pouze 8 žáků napsalo, že nemají nejoblíbenější aktivitu při hodinách TV. To znamená, že i respondenti, kteří odpověděli, že TV neřadí ke svým oblíbeným předmětům (celkem 22 žáků), mají rádi nějakou pohybovou aktivitu (graf 5, 6). Hodiny tělesné výchovy by měly umožnit žákům seznámit se s co nejširším spektrem sportů, dát jim možnost si tyto sporty, nebo disciplíny sportů vyzkoušet, osvojit si všestranné pohybové dovednosti.

Při vyhodnocování oblíbenosti činností při hodinách TV jednoznačně vedou kolektivní sporty.

U dívek obou ročníků jsou to míčové hry, především vybíjená a přehazovaná, na prvním místě s velkou převahou před gymnastikou, atletikou a florbalem. U chlapců jsou nejoblíbenější také týmové sporty, a to florbal, míčové hry a fotbal. V tomto hodnocení se odráží převážně náplň hodin TV, žáci mají rádi to, co hrají, a vyučující přihlíží k zájmům žáků. Příkladem je obliba badmintonu, který se objevil pouze na jedné škole (graf 7).

56

Shodně starší žáci, děvčata i chlapci, rádi posilují. Při hodinách pedagog dohlédne na vhodné metody a přiměřené zatěžování tak, aby kondiční cvičení podporovala zdravý vývoj jedince a zvyšovala se jeho výkonnost (graf 7).

Sportovní a pohybové činnosti (závody, turnaje, výlety, sportovní dny) pořádané školou jsou u žáků převážně oblíbené, především u mladších žáků. Zajímavé je zjištění, že každý pátý žák se školních aktivit účastní, jen když musí. Dokonce téměř každý desátý žák si najde důvody a způsob, jak se účasti při vyučování vyhne. V některých případech mají plnou podporu svých rodičů, kteří je z daného dne nebo činnosti omluví. Žáci, kteří nezvládají náročnost akce a chtějí se podílet na činnosti, se využívají jako organizátoři a pomocníci pedagogů (graf 16).

Kroužky na základních školách jsou organizovány pro žáky 1. a 2. stupně a s velkou převahou jsou vedeny vychovateli a vyučujícími. Především žáci prvního stupně navštěvují hojně tyto kroužky, které často bývají pro jednotlivé třídy, jednotlivá oddělení družiny. V kolektivu se dětí dobře znají a činnost je nenáročná natolik, aby ji zvládli i méně zdatní jedinci (graf 11).

Na druhém stupni tato možnost již není, sportovní a pohybové kroužky jsou více specializované, předpokládá se a vyžaduje se vyšší zdatnost a výkonnost zúčastněných.

Graf 36: Porovnání organizovanosti žáků (otázka č. 4 a 7)

Dle anketního šetření jsou celkově děvčata (ze šestého ročníku) více zapojena do školních kroužků a upřednostňují především tancování. Sportovní hry jsou organizovány na všech třech školách a také jsou nejvíce navštěvovány chlapci i děvčaty (graf 12, 13). S nástupem pubescence se mění nároky na organizování volného času, žáci jsou více samostatní, hledají své uplatnění. Pro rychlé, zdatné a soutěživé jedince není problém vybrat si v široké nabídce sportovního vyžití kroužky, které jsou mimo školní zařízení a činnosti se pravidelně věnovat

57

(graf 23). Tuto skutečnost potvrdily výsledky zjištěné v sedmé otázce, kdy je více respondentů organizováno ve sportovních aktivitách pod vedením trenéra, cvičitele nebo instruktora. Porovnání nám nabízí graf č. 36. Tyto zájmové útvary navštěvuje 81 žák. Zájmy respondentů se liší dle pohlaví, děvčata se opět jednoznačně nejvíce věnují tancování. Chlapci preferují fotbal a florbal (graf 22). Největší skupinu zapojených žáků tvoří mladší chlapci.

Překvapivé, i když logické zjištění vyplynulo z komparace týdenního hodinového průměru zapojených žáků do organizovaných útvarů (graf 22). Chlapci devátého ročníku se plně věnují svému vybranému sportu nejenom v týdnu, ale i o víkendech, jejich časová dotace odráží plné nasazení a v průměru věnují své zálibě téměř deset a půl hodiny týdně (graf 24). Z těchto zjištěných údajů vyplývá, že žáci organizovaní v pohybových kroužcích a sportovních útvarech, jsou vysoce aktivními jedinci a dostatečně se pohybují.

Ve svém volném neorganizovaném čase se žáci pohybovým aktivitám věnují převážně nepravidelně - v 66 %, v širokém spektru aktivit. U chlapců 6. ročníku došlo k překvapivému negativnímu zjištění, nejvíce 7 respondentů (tj. 12 %) se neúčastní žádné pohybové aktivity (graf 25).

Neorganizovaná PA se větší měrou podílí na celkovém časovém objemu pohybových činností žáků. V průměru připadá na jednoho žáka 6,28 hodiny týdně pohybových aktivit. S tímto zjištěním však nemůžeme být spokojeni (graf 28).

Při porovnávání oblíbených pohybových aktivit prováděných ve volném čase je zajímavé, že každá skupina preferuje rozdílné činnosti. Děvčata šestého ročníku s převahou nejraději hrají vybíjenou, tancují a provozují turistiku. Starší děvčata preferují posilování, běh a plavání.

Chlapci šestého ročníku nejraději hrají fotbal, florbal a stejnou měrou jezdí na kole, mají rádi běh. Starší chlapci nejvíce hrají fotbal a provozují cyklistiku, ostatní zájmy nejsou tak výrazné (grafy 30, 31). V žebříčku popularity se odráží obliba aktivit při hodinách TV (graf 7).

Věkový rozdíl se jednoznačně projevil v odpovědích na poslední desátou otázku. Starší pubescenti se nebojí zkoušet nové sporty, disciplíny, mají své představy, jsou odvážnější a láká je nespočet aktivit (graf 32), ve kterých se projevuje zájem adrenalinové činnosti.

58

Related documents