• No results found

Cílem této bakalářské práce je na základě analýzy preference pohybových a sportovních aktivit žáků 6. a 9. ročníku základní školy formulovat doporučení pro nabídku PA v ZŠ i ostatních organizací.

Prostřednictvím anketního šetření, získaných dat a následného vyhodnocení lze konstatovat, že respondenty můžeme rozdělit do tří skupin.

První nejaktivnější skupinu tvoří žáci, kteří pravidelně, v dostatečné míře, ve svém volném čase, především organizovaně se věnují různým sportům (81 respondent, tj. 45 %). Početně největší skupinu organizovaných tvoří chlapci šestého ročníku (54%), naopak nejmenší skupinu tvoří, ale s největší časovou dotací (v průměru 10,47 hodin týdně), starší chlapci.

Tato aktivní skupina 81 žáka tvoří převážně účastníci organizovaných několikadenních výcviků, sportovních soustředění, táborů, seminářů, kurzů (celkem 96 žáků). Ve větší míře se účastní organizované sportovní aktivity ve školních kroužcích (61 žák), v době vyučování se zapojují rádi do mezitřídních turnajů, výletů, sportovních dnů, závodů (108 žáků). Tito žáci splňují v dostatečné míře doporučení pro pohybovou aktivitu. Potřebují především dobré rodinné zázemí k uskutečňování svých sportovních a pohybových ambicí, podporu a zájem rodičů, kteří mají také zásluhu na úspěšnosti svých dětí. Škola může mimořádně aktivním a úspěšným sportovcům umožnit individuální studijní plán, upravit dle možnosti rozvrh hodin, uvolňovat je na závody a soustředění, podněcovat jejich sportovní zájmy.

Druhou skupinu tvoří žáci, kteří jsou jen výjimečně organizováni ve školních kroužcích, v malé míře se účastní několikadenních organizovaných činností, ve svém volném čase pravidelně, ale převážně nepravidelně podnikají neorganizovanou pohybovou aktivitu s kamarády, sami nebo s rodiči (graf 19, 27), ve škole se účastní připravených akcí a činností během vyučování a TV řadí mezi své oblíbené předměty (graf 8, 2).

Třetí nejmenší, ale nejvíce ohroženou skupinou, jsou žáci, kteří neuskutečňují žádnou PA ve svém volném čase (celkem 11 respondentů, tj. 6 %), najdou si způsob, jak se vyhnout organizované PA i v rámci školní výuky (16 žáků, tj. 9 %), nebo se účastní, jen když musí, pod tlakem vyučujícího pohybové činnosti. Hodiny TV neřadí k svým oblíbeným předmětům (30 dotazovaných, tj. 16 %) a nic je při výuce TV nebaví (4 žáci). Nic je neláká, nechtějí nic zkoušet, tuto odpověď zvolilo v desáté otázce 19 % respondentů, nemají zájem o žádnou

59

sportovní aktivitu. Jsou pasivní, bez zájmů o jakoukoliv aktivitu. Nedá se určit přesný počet druhé a třetí skupiny, jednotliví žáci jsou lehce ovlivnitelní svými kamarády a kolektivem, mají svá období aktivity, nebo naopak období pasivního, demonstrativního nezájmu. Pro tyto žáky se škola stává jediným místem, kde se pravidelně účastní pohybové aktivity.

Na základě analýzy získaná data umožňují vyvodit tyto závěry:

 TV ke svým oblíbeným předmětům řadí 83 % dotazovaných.

 Nejoblíbenější aktivitu při hodinách TV uvedlo 40 % žáků míčové hry a 19 % žáků florbal.

 V době vyučování se 74 % žáků rádo účastní sportovních a PA, naopak 9 % žáků se neúčastní, dokáží si najít způsob, jak se v době vyučování vyhnout PA.

 Mezi nejoblíbenější PA organizovanou školou řadí 15 % respondentů sportovní den a 12 % žáků turnaje a závody.

 Několikadenních pohybových akcí se účastní více žáci 9. ročníku (64 %), z 6. ročníku se účastní pouze 39 % žáků.

 Kroužky, které jsou organizovány mimo školu, navštěvuje více žáků (školní 34 %, mimoškolní 45 %).

 Děvčata zaznamenala 31 aktivit v tanečních kroužcích. U chlapců je oblíbený florbal a fotbal (16 a 14 aktivit v kroužcích).

Doporučení vyplývající z diskuse a závěrů anketního šetření:

 Propojovat TV s ostatními předměty, především s VKZ (pyramida PA, zdravá výživa, prevence civilizačních chorob, zdravý životní styl), s VV (sportovní náměty, diplomy, plakáty, propagace sportovních soutěží, akcí), s D (historie sportu, antické a novodobé

60

olympijské hry), s ZI (seznámení s hrou Geocaching, zapojení do webové aplikace indares.com, zpracování výsledků soutěží, digitální dokumentace).

 Do hodin TV zařazovat speciální cvičení, která podporují formování vyvíjející se tělesné stavby. Při zařazování posilování volit vhodné metody odpovídající individuálnímu vývoji jedince, zaměřit se na získávání správných pohybových návyků.

 Zatraktivnit hodiny TV – zařazovat oblíbené sportovní aktivity, střídat formy práce, seznamovat žáky s novými druhy sportů, her. Používat moderní nářadí a náčiní.

U dívek podporovat cvičení s hudbou, s gymnastickým náčiním a nácvik tanečních skladeb. Chlapcům umožnit zdravé herní soupeření.

 Při organizování závodů, soutěží, turnajů, zapojovat co největší počet žáků, dát prostor těm nejlepším, ale i těm méně zdatným. Tvořit genderově smíšená družstva. Při sportovních a pohybových činnostech upřednostňovat radost z pohybu, zdravého měření sil, společného setkání a hry fair play.

 Při organizování celoškolních, třídní, projektů, akcí vždy zařazovat pohybovou složku.

V rámci těchto činností využít moderní technologie, které mohou podpořit pohybovou aktivitu i ve volném čase (Geocaching).

 Zbytečně neulevovat a neomlouvat pohybovou nečinnost žáků, spolupracovat s rodiči i lékaři. Rodiče opakovaně informovat o důležitosti provozování dostatečné pohybové aktivity dětí a zdravotních důsledcích inaktivity.

 Zapojit rodiče do dění ve škole, v kroužcích, umožnit jim účast na akcích, podílet se na organizaci a realizaci činností. Organizovat společné aktivity, tvořit smíšená družstva, herní teamy.

 V rámci povinně volitelných předmětů na 2. stupni alespoň jednu hodinu týdně věnovat kondičním cvičením, zdravotní tělesné výchově nebo plavání.

 Při organizování sportovních a pohybových aktivit zařazovat branné, bojové prvky.

Umožnit zážitkové aktivity pod vedením odborných instruktorů – lanové aktivity, lezení na stěně, paintball v jednorázové i pravidelné činnosti.

61

 Při organizování několikadenních aktivit s vyšší finanční náročností umožnit zájemcům splátkový kalendář. Dle možností zapůjčovat sportovní výstroj a vybavení (přilby, helmy, lyže, hole, boty, rakety, pálky, stany apod.)

 Podpořit zájem o méně provozované sporty a pohybové činnosti, zařadit je již ve fungujících oddílech jako relaxační, doplňkovou činnost. Zohlednit zájem dívek o „chlapecké“ sporty – fotbal, hokej, box (nové sportovní oddíly, možnost trénovat s chlapci).

 Méně zdatným jedincům nabídnout činnost v kroužcích, klubech zaměřených na zvyšování kondice, relaxační a zdravotní tělesná cvičení.

Pohybová aktivita je důležitým faktorem zdraví, je prevencí před civilizačními chorobami. Ve věku pubescence je pohybová aktivita základním předpokladem zdravého fyzického vývoje, ale také má vliv na sociální a psychický vývoj jedince. Do života přináší smysluplnou náplň a zábavu.

Vytvoření kladného vztahu k pravidelnému provozování sportovních a pohybových aktivit dává dětem dobrý základ pro zdravý životní styl a plnohodnotný život.

62

Related documents