• No results found

Studien har gett en inblick i vad som motiverar småskaliga jordbrukare att bedriva sitt jordbruk och vilken plats hållbar utveckling har i deras jordbruk. Studien kunde visa att alla de småskaliga jordbrukarna som undersöktes hade en annan balans mellan de tre hållbarhets aspekterna än vad som nämns i litteraturen. Jordbrukarna valde att ge ekologisk hållbarhet den största platsen då de uttryckte starka inre motivationer till att kunna bidra med en mer ekologisk hållbar matproduktion och att bedriva sitt jordbruk med fokus på ekologisk hållbarhet. Även om ekonomisk hållbarhet var ett framtida mål för de tre informanter som ännu inte uppnått det. Informanterna kunde ha detta fokus eftersom de hade en inkomst vid sidan av jordbruket. Utifrån intervjuerna kunde det också fastslås att den sociala hållbarheten inte var något som informanterna hade lika mycket tankar om.

Med detta sagt så var det inte så att informanterna ansåg att den sociala hållbarheten var oviktig. Det blev dock uppenbart att ekologisk hållbarhet överskuggade social hållbarhet.

Det småskaliga jordbruket har många ekologiska fördelar och bidrar till en levande landsbygd (Björklund & Helmfrid, 2010:25; Guarín et al., 2020). En ökad efterfråga för lokala livsmedel tillsammans med möjligheten att kunna sälja sina produkter direkt till konsument via REKO gör att småskaliga jordbruk har en chans att konkurrera med större jordbruk (Ehrnström-Fuentes, & Leipämaa-Leskinen, 2019:11). Men det finns fortsatt hinder med att bedriva ett småskaligt jordbruk. Som nämndes i resultatet så var ett hinder för många potentiella småskaliga jordbrukare höga startkostnader i samband med ett lågt kapital (Bruce, 2019). Jordbrukarna i studien uttryckte också att ansökningsprocesserna för att få jordbruksstöd var krångliga och att de jordbruksstöd och bidrag som fanns tillgängliga riktade sig främst till större jordbruk. För att fler ska kunna se det småskaliga jordbruket som ett attraktivt alternativ och samtidigt kunna bidra till att säkerhetsställa småjordbrukets framtid anser jag att det krävs ett utvecklat ekonomiskt stöd

24

som riktar sig till småjordbrukare. Jag argumenterar även för att utbildningsprogram som riktar sig mot att stödja nystartade små jordbrukare tas fram. Utifrån det som kunde visas i resultatet anser jag att genom att satsa på småskaliga jordbruk på detta sätt skulle det småskaliga jordbruket anses mer lättillgängligt och bidra till att fler skulle välja att starta ett småskaligt jordbruk.

Studiens val av metod baserade sig på uppfattningen att intervjuer med småskaliga jordbrukare skulle ge den mest fördelaktiga empirin för att kunna svara på studiens forskningsfråga. Dock innebar valet av metod att studien inte kan upprepas eftersom en det var en kvalitativ studie som genomfördes där resultatet baseras på den sociala kontexten (Bryman & Nilsson 2018:465). Däremot kan studien bidra till en djupare förståelse för vad som motiverar småskaliga jordbrukare att bedriva ett jordbruk utifrån agroekologiska principer (Bryman & Nilsson 2018:466). Eftersom intervjuerna genomfördes tidigt i processen utformades intervjufrågorna utifrån studiens dåvarande syfte. Under arbetets gång förändrades sedan studiens syfte flera gånger vilket gjorde att några av intervjufrågorna inte längre var relevanta. Eftersom studien utgick från kvalitativa och semistrukturerade intervjuer i enlighet med Bryman och Nilsson (2018:560 - 561) där fokus låg på informantens egen tolkning och uppfattning av intervjufrågorna som ställdes, så blev många av informanternas svar även relevanta för studiens nya syfte.

Studien bidrog med en ökad förståelse för vilken roll yttre- och inre motivationer spelade för jordbrukare som bedrev småskaliga jordbruk med agroekologisk utgångspunkt. Studien visade att jordbrukarnas inre motivationer styrde jordbrukarnas miljövänliga handlingar. Det var den inre motivationen som bidrog till valet av jordbruksmetoder och som påverkade jordbrukarnas vilja att bedriva jordbruket utifrån agroekologiska principer. Att starta ett jordbruk utan några tidigare erfarenheter inom jordbruket innebar en livstilförändring för många av informanterna. Även där kunde studien visa att det var jordbrukarnas starka inre motivationer som bidrog till valet att starta ett småskaligt jordbruk med agroekologiska principer. Inre motivation var dock inte det enda som spelade in, även förmågor och möjligheter påverkar jordbrukarnas tillfredsställelse som i sin tur förstärker deras engagemang att bedriva ett småskaligt jordbruk (Zhu & Habisch, 2020). Som nämnds ovan så spelar också ekonomi en avgörande roll. Utan ett startkapital är det svårt att starta och bedriva ett jordbruk. Det kräv också en viss inkomst för att kunna täcka de utgifter som finns (Bruce, 2019; Boyce, 2004:3). Två av informanterna uttryckte också tankar på att utöka sin verksamhet i framtiden. Tankarna på av att vilja utöka sin verksamhet gav ännu en balansmöjlighet för jordbrukarna där de

25

måste balansera hur en eventuell expandering av jordbruket skulle fungera i praktiken och hur en expansion kan påverka deras ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhet.

Utifrån TBL kunde studien även utläsa vilken roll hållbar utveckling hade hos informanterna. Resultatet visade att deltagarna i studien bedrev sitt jordbruk med en balanspunkt som överhängande låg på ekologisk hållbarhet. Det som studien även visade var att jordbrukarnas egna värderingar och moral var det som låg till grund för handlandet.

Detta var också något som styrktes av Ryan et al. (2003:20). Det betyder att för att kunna påverka jordbruket och jordbrukarna att bedriva mer ekologiskt hållbart jordbruk måste fokus ligga på att påverka jordbrukarnas egen inre motivation. Trots att studien pekade på att åtaganden så som ekonomiska och lagliga påföljder eller belöningar inte påverkade jordbrukarna i samma utsträckning som jordbrukarnas egen inre motivation så krävs en viss ekonomisk hållbarhet för att kunna bedriva jordbruk. Bruce (2019) tydliggör vikten av en andra inkomst för småskaliga jordbrukare för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

Det blev därför tydligt att även om inre motivation var en viktig grund när det kom till miljöhandlingar så utgör de inte hela bilden. Både förutsättningar, möjligheter och ekonomiska medel spelade roll för att kunna starta och bedriva ett småskaligt jordbruk.

Studien bidrog till en inblick i hur småskaliga jordbrukare prioriterar i sitt jordbruk och vad som krävs för att kunna göra det småskaliga jordbruket till ett mer attraktiv alternativ för potentiella jordbrukare, men storleken och tidsbegränsningen på studien måste tas i åtanke när dessa slutsatser dras. För att kunna bekräfta eller dementera det som kom fram i studien krävs det mer omfattande forskning inom området.

26

Related documents