• No results found

6. 1. Inledning

Avsikten med denna uppsats har varit att undersöka innehållet i platsannonser där man söker efter personliga assistenter. Det innebär att jag i uppsatsen har undersökt vilka egenskaper som är mest förekommande i beskrivningen av den önskade assistenten och hur brukarens behov beskrivs i relation till assistenten. Jag har även undersökt hur brukaren beskrivs.

Därefter analyserade jag och satte begreppen i relation till lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), genom att hänvisa till de tre personkretsar som reglerar vilka som har rätt till personlig assistans.

63 Annons nummer 13.

64 Annons nummer 14.

42

Teoretikerna i denna uppsats är Ervin Goffman och Michel Foucault. Tillsammans med tidigare forskning har dessa lagt grunden till det teoretiska ramverket som använts i denna uppsats.

6.1 .2. Summering av resultat

Intentionen med denna uppsats var att undersöka hur språket i platsannonser speglar relationen mellan brukare och assistent.

I annonserna var det tydligt att brukaren och assistenten är beroende av varandra. För att få en bild av brukarens hjälpbehov var man tvungen att läsa beskrivningen av den önskade

assistenten noga. En av anledningarna till att det förhåller sig på detta vis är att i en

platsannons så är man noga med att beskriva preferenser och krav på den önskade assistenten.

Det förhåller sig även så att i annonser där man söker efter personliga assistenter får man vara mer specifik än i andra former av annonser. Det innebär att man får skriva önskemål om kön och ålder. Något som i andra sammanhang skulle kunna upplevas som diskriminerande. Det beror på att assistenten skall vara brukarens armar och ben. Därför är det viktigt att specifika krav ställs på den önskade assistenten.

Det visar även att för att förstå brukaren så måste man förstå assistentens roll. Trots detta gjorde jag en uppdelning mellan brukare och assistents roll i analysen av annonserna. Det för att kunna beskriva hur relationen mellan assistent och brukare såg ut.

I beskrivningen av den personliga assistenten lyftes personliga egenskaper fram. Assistenten skulle vara flexibel, positiv och andra positiva egenskaper. I beskrivningen av brukaren var annonserna mer inriktade på att beskriva behov som att brukaren var rullstolsbunden eller behövde hjälp med påklädning.

När något som kan upplevas som negativt beskrevs om brukaren vägde man i annonserna upp detta med att skriva något positivt. Exempelvis hade en brukare ett stort vårdbehov och behövde mycket hjälp. För att väga upp detta lyfte annonsen särskilt fram att han var mycket allmänbildad och tyckte om att resa. Man lyfte fram de positiva sidorna hos brukaren för att framställa brukaren som en trevlig arbetsgivare och brukarens hem som en trevlig arbetsplats.

Man försökte sälja brukaren så att den arbetssökande skulle välja och söka den specifika tjänsten.

43

Hygien fick som väntat en stor plats i denna uppsats. Dels för att det är en viktig del i annonserna men även för att frågeställningen hygien medför intressanta kopplingar till assistentens kompetens och personlighet, men även till brukarens personliga preferenser.

6. 2. Övergripande diskussion i relation till teorierna

6. 2. 1. Relation mellan brukare och assistent

Den bakre och den främre regionen har återkommit på flertalet ställen i denna uppsats. I uppsatsen har den bakre och den främre regionen gestaltat sig i beskrivningen av assistenten och brukaren samt deras relation med varandra och omgivningen. I denna uppsats uttrycks den bakre regionen genom hygien och omvårdnad men även genom hjälpbehov som hjälp med matlagning och tvätt. Annonserna fokuserar till stor del på brukarens bakre region eftersom det är denna region som brukarna behöver mest hjälp med. Därför har även den bakre regionen fått ett stort utrymme i denna uppsats.

Jag har i resultatdelen berört hur svårt det kan upplevas att få hjälp med hygien av en annan människa eftersom det är en fråga som för många är intimt förknippad med enskildhet.

Hygien är intimt förknippad med den bakre regionen. Det är endast om en person får en inbjudan till den bakre regionen som den blir tillgänglig fullt ut. Sovrum, badrum och kök är rum som traditionellt har varit stängda för åskådare. Idag ser indelningen annorlunda ut.

Exempelvis är köket i många hem en del av den främre regionen då man har integrerat kök och vardagsrum. Badrummet är i annonserna fortfarande en del av den bakre regionen. I annonserna blir även matlagning och andra hushållsysslor en del av den bakre regionen eftersom brukaren behöver assistans med dessa sysslor.

Brukaren och assistenten har en nära relation till varandra. Det är upp till brukaren huruvida denne vill inkludera assistenten i sin bakre region. Eftersom den bakre regionen är där man förbereder sig för framträdande i den främre regionen kan man hantera denna uppdelning på många sätt. Ett sätt är att göra assistenten till en del av den bakre regionen. Det kan ske genom olika symbolhandlingar som att agera som att assistenten är en nära vän.

Uppdelningen har en giltighet i förståelsen av annonsernas innehåll. Det är i den bakre

regionen som en människa slappnar av och är sig själv utan förbehåll eller begränsningar utan att behöva upprätthålla en fasad. För personer med personlig assistans blir det svårt att behålla den bakre regionen intakt.

44 6. 2. 3. Assistentens egenskaper

Som det redan har konstaterats beskrivs brukaren och assistenten på olika sätt i annonserna. I beskrivningen av assistenten lyftes olika personliga egenskaper fram. Den vanligaste

egenskapen i annonserna var flexibel. Annonserna sökte även efter specifika kvalifikationer som djurintresse, vårdkunskaper och kunnig att sköta ett hushåll.

Slutsatsen är att det finns specifika krav som man vill att assistenten skall uppnå. Dessa krav motsvarar delar av brukarens vårdbehov. Det innebär exempelvis att om en brukare har det svårt med kommunikation så ska assistenten ha goda kunskaper i språket för att kunna hjälpa brukaren med detta eller om en brukare har ett stort vårdbehov så ska assistenten ha

kompetens att kunna hjälpa till med detta. Detta innebär att det finns en stark koppling mellan brukare och assistent.

6. 2. 4. Hitta rätt assistent

En viktig del är att brukare och assistent ska komma överens. Det är viktigt att minnas att det alltid är brukaren som är överordnad assistenten och inte tvärtom. Det är även viktigt att minnas vad yrket innebär. Innehållet i annonserna sammanfattar detta väl. Anledningen till att beskrivningen av assistenten i vissa fall är så noggrann är att assistenten skall vara med och assistera i känsliga situationer. Således är färdigheter, egenskaper och kön viktiga variabler i valet av assistent..

Något som återkom i annonserna var personkemi. För att det skall fungera mellan brukare och assistent måste de gilla varandra. Det måste finnas en acceptans mellan brukare och assistent.

Related documents