• No results found

4. 1. Empiriskt material

Metoden som har valts ut för att bearbeta materialet är inspirerad av idé- och ideologianalys.

Vad som ska undersökas är centralt förekommande begrepp i platsannonser som söker efter personliga assistenter. Med centrala begrepp menas exempelvis värdeladdade ord som

”flexibel” och andra ord med bäring på egenskaper och värderingar men även på hjälpbehov.

Det är inte hur många gånger begreppen används som är det viktiga, utan hur begreppen används. En del begrepp förekommer bara en gång i annonserna, men är ändå av relevans för undersökningen.

Annonserna var publicerade på Arbetsförmedlingens hemsida under oktober månad 2011 och annonserade efter personliga assistenter i Uppsala. Avsändarna för annonserna var privata företag, både stora koncerner och mindre bolag. Inga annonser från Uppsala kommun är med i materialet, då kommunen inte publicerade några sådana annonser under undersökningsperioden.

Efter att ha haft telefonkontakt med Arbetsförmedlingen om hur jag skulle få tillgång till platsannonserna, rekommenderade de att jag skulle gå igenom annonserna på deras hemsida.

Platsannonserna tas bort efter en månad eller efter att tjänsten har blivit tillsatt eller när den som har publicerat annonsen väljer att ta bort den. För att etablera ett sammanhang mellan annonserna och skapa en rimlig avgränsning, valde jag att undersöka månaden oktobers platsannonser. Materialet består av 13 annonser.

Annonserna skiljer sig ifrån varandra i utformning och språkbruk. Vissa annonser är mer generella i sitt språkbruk, medan andra annonser är mer specifika. Några av annonserna är skrivna av brukarna själva. Denna skillnad märktes även på vad avsändaren väljer att ta upp i annonsen och på ”tystnaderna”, alltså det som går att läsa mellan raderna. Brukarna i annonserna har olika behov, men det som förenar dem är att de har specifika krav på vilka egenskaper och erfarenheter deras personliga assistenter skall ha.

26

4. 2. Textanalys

Textanalys innebär identifiering av centrala begrepp och analys av dem i enlighet med ett på förhand givet analysschema. Ett analysschema kan utformas på många sätt beroende på syftet och metoden som används i övrigt. Metoden i uppsatsen är anpassad till det källmaterialet.

Metoden i denna uppsats är inspirerad av boken Textens mening och makt som är skriven av Göran Bergström och Kristina Boréus. Denna bok är en samhällsvetenskaplig metodbok som sammanfattar de vanligaste metoderna för textanalys och dess olika inriktningar. Boken är inriktad på hur man genomför respektive metod och varje kapitel ger en historisk bakgrund i ämnet, vilket leder till en ökad historisk förståelse för den aktuella metoden. Det sätter olika metoder i relation för varandra.

Det fanns ingen metod som var fullt kompatibel med mitt material. Därför har jag använt mig av en kombination av olika metoder. Problemet var dels textmängden, i en platsannons är det begränsat med text och även ord. Dessutom var annonserna i sig inte ideologiska eller andra utmärkande saker. Det fanns inte heller argument i annonserna som det gör i exempelvis tidningar. Platsannonser är ett outforskat område och det var därför svårt att finna metodlitteratur som är helt kompatibel med materialet. Därför använde jag mig av en kombination av Idé och ideologianalys och innehållsanalys.

Idé och ideologianalys är användbar som inspiration och har främst använts för att utforma analysschemat men även som guide i utformandet av analysen i denna uppsats. Jag har justerat analysmetoden så att den fungerar på den begränsade textmängden i annonserna, eftersom en annons är utformad på ett sådant sätt att så mycket information som möjligt ska rymmas i en text som är så kompakt som möjligt. Analysen är även påverkad av teorin och analysmallarna är utformade efter Goffmans uppdelning i främre och bakre region.

4. 3. Platsannonserna och företagen

De bolag som publicerade annonserna har olika inriktningar på sina verksamheter. I denna uppsats kommer företagens namn att redovisas. Namnet säger mycket om ett företag. Det är därför intressant att länka samman företaget med sin annons. Företagens verksamhet skiljer sig från varandra. Vissa är stora och har flera olika verksamheter, som hemtjänst, medan andra är familjeägda och styrs av den enskilde brukaren och/eller dennas familj. Kooperativ är en annan form av företag, som är vanligt inom personlig assistans. Företagens värderingar speglas i namnet och därför fäster jag uppmärksamhet vid företagsnamnen.

27

Det är lätt att känna igen företagen eller identifiera företagen i denna uppsats. Materialet är inte sekretessbelagt utan offentligt och fanns tillgängligt på arbetsförmedlingens hemsida.

Annonserna följer även med som bilaga i denna uppsats då de inte längre finns tillgängliga på arbetsförmedlingens hemsida. Det beror på att en platsannons normalt är publicerad i ungefär en månad eller så länge som företaget bestämmer.

4. 4. Inledning till analysmallen

I detta avsnitt redovisar jag alla annonser som är med i uppsatsen. Dessa sorteras i underavsnitt och analyseras enligt begreppsanalysens principer. Nedan redovisas

analysmallen som används i undersökningen av platsannonserna. Mallen består av en lista, som redovisar hur många gånger en egenskap eller ett behov förekommer i annonserna, och av en analysmall som används för genomgången av platsannonserna enligt Goffmans begrepp främre och bakre region.45

4. 4. 1. Analysmallen

Analysmallen bygger på teorikapitlet och består av tre delar:

Den första delen belyser med hur den personliga assistenten framställs; vilka egenskaper och andra detaljer lyfts fram?

I den andra delen undersöker jag hur brukarens assistentbehov framställs. Här behandlas även vad brukaren behöver hjälp med, bland annat påklädning, hygien och andra punkter som berör det som Goffman kallar för den bakre regionen.

I den tredje delen tar upp de generella meningar som används för att beskriva brukaren i annonserna och det som utgör brukarens främre region som intressent som det sociala livet och det som utgör den personliga fasaden som intressen.

Således är analysmodellen inspirerad av Goffmans teorier om den främre och den bakre regionen. Annonserna sammanfattas först utifrån rubrikerna i analysmallen för att sedan analyseras. I analysmallen står först ett nummer, som anger vilken av annonserna det rör sig om. Sedan följer en punktlista med a, b, c.

Den sista punkten är för övriga kommentarer och funderingar om annonsen. Den hade jag med för att själv kommentera om det var något speciellt som jag reagerade på i annonserna

45 För att läsa mer om dessa begrepp gå till kapitel 3.

28

som utmärkande intressen eller konstigt språk. Även noteringar som inte föll in under någon av de ovanstående rubrikerna hamnade under denna punkt.

A: Står för den personliga assistenten. Vilka detaljer och egenskaper lyfts fram om den personliga assistenten?

B: Står för brukaren. Vilken hjälp behöver brukaren? Under denna rubrik redovisas de ord som berör brukarens bakre region, till exempel hygien, matlagning och påklädning, det vill säga personliga göromål som brukaren behöver assistans med.

C: Berör det som handlar om brukarens främre region, alltså det sociala livet.

29 4. 4. 2. Undersökningen av annonserna

Nedan redovisas summeringarna av annonserna, vilka har gjorts enligt ovanstående analysmall.

Annons 1:

a. Assistenten skall ha erfarenheter inom omvårdnad. Assistenten skall vara flexibel,

omhändertagande, lyhörd och ha en positiv livssyn. Assistenten skall följa brukaren i hans dagliga liv.

b. Har Friedrich Ataxi. Behöver hjälp med vardagliga göromål som hygien, kläder, toalettbestyr, förflyttningar, tillredning av mat, matning, inköp, städ och tvätt.

c. Intresserad av fotboll, hockey och resor.

Övriga kommentarer: Annonsen fokuserar på brukarens bakre region. Det står även tt brukaren behöver hjälp dygnet runt. Det framgår tydligt att det rör sig om en person som behöver mycket assistans. Den som söker tjänsten skall ha vårderfarenhet, något som tyder på att personen har ett medicinskt vårdbehov.

Annons 2:

a. Helst kvinnliga sökande. Assistenten bör kunna laga mat och vara intresserad av barn, vara flexibel och lyhörd samt ha ett intresse av att arbeta med människor. Assistenten skall inte vara djurallergiker.

b. Behöver hjälp med förflyttningar med hjälp av hjälpmedel. Behöver hjälp med vardagliga sysslor i ett hushåll så att brukaren kan vara med sina barn. Är delvis förlamad och rullstolsbunden.

c. Brukaren har barn.

Övriga kommentarer: Brukaren har barn. Det innebär att det är fler i hushållet som påverkas av assistentens närvaro i hemmet. Har inga direkta dolda meningar i sin annons. Har inga krav på utbildning hos sina assistenter.

Annons 3:

a. Värdesätter språkkunskaper. Svenska och bengali eller engelska. Assistenten ska ha kunskap om indiskt vegetariskt kök, hinduiska dagliga ritualer, Pronayam yoga och ett intresse för bengalisk litteratur. Egenskaper som eftersöks är fysiskt stark, lugn, glad, positiv, flexibel och självständig. Ska följa med brukaren till jobbet ibland.

b. Har tetrapares och är rullstolsbunden. Behöver hjälp med ADL behov46 och dagliga hushållssysslor.

c. Har intresse för yoga och bengalisk kultur av att döma av intresseområden.

46 ADL är en förkortning för aktiviteter i det dagliga livet, som äta, dricka, hygien etc.

30

Övriga kommentarer: Bolaget använder förkortningar och termer som är svåra för en utomstående att förstå. Vid en första anblick tror man inte att brukaren behöver hjälp med hygien. I förkortningen ADL ryms mycket mer än det som är utskrivet i direkt text.

Annons 4:

a. Skall ha körkort. Inte vara allergisk mot pälsdjur. Kunnig i matlagning. Kunna tillaga kött, fläsk och vilt. Viktigt att ha goda kunskaper i svenska. Kunna sköta ett hem noggrant i samråd med brukaren. God hörsel och god fysik. Solidarisk och flexibel.

b. Behöver hjälp med hygien och omvårdnad. Fysisk träning och behöver ha assistans i det dagliga livet. Kan enbart meddela sig och ge instruktioner verbalt.

c. Brukaren behöver assistans vid social samvaro, sysselsättning och fysisk träning. Har få rutiner och det är därför ett spännande och omväxlande arbete för assistenten.

Övriga kommentarer: Skriver att lönen är högre än för liknande jämförbara tjänster.

Annons 5:

a. Positiv inställning till livet. Gilla utmaningar, vara empatisk och kunna läsa av andra människor. Pedagogisk i handling och tydlig i kommunikation. Förmåga att planera och ta egna initiativ är betydelsefullt.

b. Brukaren har ett stort vårdbehov och behöver hjälp med allt från personlig hygien till sjukvårdande uppgifter. Hjälp med allt i hemmet förekommande sysslor. Lyft och förflyttningar med hjälpmedel förekommer.

c. Assistenten och brukaren ska trivas och ha roligt tillsammans.

Övriga kommentarer: Informativ annons där fokuset läggs på brukarens behov. Står ingenting om dem främre regionen annat än att personkemi mellan brukare och assistent är viktigt. Det kan diskuteras om det hör till den främre regionen.

Annons 6:

a. Manlig sökande. Ska dela assistentens humor. Det är viktigt att personkemin stämmer.

b. Rörelsehindrad. Behöver hjälp med tvätt, städ och matlagning. Inte hygien. Behöver hjälp med alla förflyttningar.

c. Tycker om musik och spela spel. Har mycket humor enligt annonsen.

Övriga kommentarer: Avviker från de andra annonserna eftersom personen inte behöver hjälp med personlig hygien. Dessutom har personen skrivit annonsen själv att döma av språket.

Annons 7:

a. Bör ha stor erfarenhet av omvårdnad. Fötterna på jorden och ett stort tålamod. Jordnära. Tala flytande svenska i både tal och skrift.

b. Kunden behöver hjälp med allt.

c. Bor själv.

Övriga kommentarer: Annonsen är kortfattad.

Annons 8:

a. Viktigt att kunna vara bra på att ta anteckningar. Egenskaper som efterfrågas är öppen och ansvarsfull, flexibel och tycka om djur. Assistenten får inte var allergisk.

31 b. Behöver hjälp i hemmet.

c. Behöver hjälp på universitetet och vid andra aktiviteter.

Övriga kommentarer: Det rör sig om en ung brukare som antagligen studerar eftersom han behöver hjälp med anteckningar och på universitetet.

Annons 9:

a. Egenskaper som efterfrågas på assistenten är lyhörd, flexibel, ansvarsfull och lätt för att ta till sig nya arbetsuppgifter. Assistenten ska inte ha problem med axlar, rygg och knän.

b. Annonsen är en gruppannons när brukaren inte berörs.

c. Se ovan.

Övriga kommentarer: Denna annons behandlar endast assistententen. Det står inget om brukarnas behov. Annonsen är skriven som en gruppannons där man söker efter flera assistenter till flera brukare.

Annons 10:

a. Lugn och stabil kvinna med intresse för matlagning. Gärna vegetariskt. Självgående och veta hur man sköter ett hem. Förmåga att ta egna initiativ.

b. Behöver hjälp med ”hemmets förekommande sysslor” och följa med på olika aktiviteter.

Kvinnan har ms.

c. Intresserad av matlagning, musik, djur och natur.

Övriga kommentarer: Annonsen är generellt skriven och går inte in på detalj kring brukarens hjälpbehov. Istället används allmängiltiga ord som ger läsaren tolkningsföreträde. Det är intressant eftersom det visar hur man kan skriva en annons utan mycket uttalad information. Samtidigt finns det information mellan raderna om man känner igen formuleringar och problematik.

Annons 11:

a. Lyhörd, ambitiös och noggrann. Initiativförmåga och personkemi mellan assistent och kund.

Assistenten måste kunna prata persiska.

b. Kognitiv och rörelse funktionsnedsättning. Behöver assistans i det dagliga livet. Måltider, hygien och andra aktiviteter.

c. Andra aktiviteter kan även innefatta saker som berör den främre regionen.

Övriga kommentarer: Annonsen är specifik i sina krav på assistenten. Brukarens behov beskrivs generellt men tillräckligt för att förstå vidden av hur handikappet eventuellt kan se ut.

Annons 12:

a. Social, ansvarstagande och positiv. Vägledande på ett positivt sätt, strukturerad i rollen som assistent. Talar bra svenska för att kunna agera språkrör i tal och skrift. Lyhörd och flexibel.

Viss vana vid datorer, gott humör, engagemang och ”en stor portion humor”.

b. Behöver hjälp med personlig hygien, viss sjukvård. Har traketomi och sondmatas via knapp.

Kommuncierar via bokstavstavla. Har svårt att kommunicera och behöver hjälp med detta.

Förflyttningar med lift och andra hjälpmedel. Har en tonåring som tittar förbi ibland.

c. Är intresserad av tips, sport, nyheter, golf, matlagning, fiske och resor, (gärna Thailand). Är mycket allmänbildad.

32

Övriga kommentarer: Annonsen beskriver brukaren ingående men anonymt. Trycker på det

”normala” som finns i brukarens liv. Fokuserar på både den bakre och den främre regionen. En välbalanserad annons.

Annons 13:

a. Assistenten ska vara genuint intresserad av djur. Ej pälsdjursallergiker.

b. Rullstolsbunden kvinna. Hjälp i vardagen. Brukaren har djur.

c. Brukaren är djurintresserad.

Övriga kommentarer: En mager annons som inte säger så mycket om brukaren eller den personliga assistenten. Det uppenbara djurintresset är värt att notera.

4. 4. 3. Nyckelorden och annonserna

Nedan redovisas de ord som beskriver assistenten och brukaren samt det antal gånger dessa förekommer i platsannonserna. Det skall inskärpas att det inte är ordens frekvens som är det viktigaste. Analysen bygger på Goffmans termer främre region och bakre region.47

Till det kommer en motsvarande lista för de ord som beskriver brukarna. Detta gör jag för att få en överblick över dels de ord som förekommer för att se hur de används och i vilka

sammanhang.

Orden är sorterade tematiskt. Ibland används olika ord för ungefär samma saker och egenskaper men med en liten skillnad. Det förekommer även kombinationer av ord som förekommer i fler än en annons. Dessa är vanligast i beskrivningen av assistenten. Jag benämner dessa ordföljder som kombinationer istället för meningar eftersom det är ett paket med egenskaper som hör samman och bildar en enhet.

Vissa ord har ett djupare innehåll. Det finns även förkortningar som rymmer mycket

information för den invigde som begreppet ADL. Annonserna har ett visst språk som beror på att de riktar sig till en viss grupp av arbetssökande. Ordlistorna finns för att visa detta och även för att kunna göra en sammanhållen analys av dessa ord.

47 Se kapitel 3.

33 Tabell över ord som beskriver den personliga assistenten

Ord Frekvens Ord Frekvens

Förmåga att planera 1 Intresse av att arbeta med

människor

Djur och barn Strukturerad 1

Intresserad av barn 1 Fysiska egenskaper

Ej djurallergiker 5 Ickerökare 2

Intresserad av djur 1 Fysiskt stark/ God fysik 3

Egenskaper som

Positiv / positiv livssyn 3 Goda språkkunskaper i andra

språk

2

Empatisk 1 Övriga färdigheter

Humor 2 Körkort 2

Jordnära 1 Erfarenhet av omvårdnad/

hemtjänst/handikappomsorg

Denna tabell redovisar de olika ord som beskriver den personliga assistentens egenskaper. De är sorterade utefter rubrikerna kön, hushåll och strukturella egenskaper, assistentens personlighet, fysiska egenskaper, språkkunskaper och övriga egenskaper.

34 Tabell över brukarens personliga egenskaper och hjälpbehov

Hjälpbehov Frekvens Hjälpbehov forts. Frekvens forts.

Kön Personligt

Denna tabell beskriver vilka personliga egenskaper och hjälpbehov som presenteras i annonserna. Tabellen är ordnad efter kategorierna kön, hushåll, hygien, vård och förflyttningar, personligt, kommunikation och andra intressen.

35

Related documents