• No results found

Zpracování mé bakalářské práce bylo pro mě velmi náročné z hlediska získávání informací. Schrödingerův institut funguje teprve tři roky, struktura činností se neustále mění. Informace o institutu a jednotlivých akademií mi byly předávány neformálním

O institut jsem se zajímala již od samého počátku vzniku. Intenzivně sleduji vývoj této bující organizace a během posledního roku jsem měla možnost díky bakalářské práci zaměřit se více na její fungování a celkový rozvoj. V počátcích zpracování praktické části bakalářské práce jsem se setkala s problémem, že mi institut neposkytl výroční zprávy jak o institutu jako celku, tak o jednotlivých akademií. Zdůvodnili mi to tím, že jednotlivé výroční zprávy ještě neprošly schvalovacím procesem vedoucí rady, tudíž není možné je zveřejnit. Měla jsem možnost nahlédnout jen do výroční zprávy z volejbalové a cyklistické akademie. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než získat informace od jednotlivých gestorů a tutorů, což bylo často velmi obtížné, jak jsem uvedla výše.

Zajímala jsem se o institut, akademie ale také jednotlivé členy, které do akademie dochází. Docházela jsem na jednotlivé sportovní tréninky či hudební zkoušky a pozorovala jsem vybrané talentované děti, pomáhala jsem také s přípravou na vystoupení v hudební akademii. Ze všech akademií mě nejvíce zaujala hudební akademie, i přesto že jsem laik v oblasti hudby, se zaujetím jsem pozorovala děti při hudebních zkouškách. Vybraní nadaní chlapci z hudební akademie podávali při zkouškách i z hlediska mého laického pohledu vynikající výkony. Když jsem s těmito chlapci realizovala rozhovor, působili na mě velmi ostýchavým dojmem, je pravda, že po mé několikáté účasti na jejich zkouškách jejich ostýchavost částečně vymizela. Ve chvíli, kdy zasedli za hudební nástroj, se změnil jejich výraz ve tváři a nechali se pohltit hudbou. Je potřeba říci, že chlapci jednotlivé skladby hráli bez předloh. Oba hrají v hudební skupině Flegmatics, která se v poslední době stává oblíbenou hudební vložkou na různých akcích probíhajících ve Šluknovském

66

výběžku. Dle mého názoru, je hudební akademie chloubou celého Schrödingerova institutu. Gestor této akademie věnuje dětem dostatečný čas k tomu, aby je v hudbě více rozvíjel.

Basketbalová akademie je další důležitou složkou institutu. Bohužel, tato akademie v současné době stále rozvíjí koncept toho, jak pracovat s talentovanými dětmi, proto informace, které ve své práci uvádím, nejsou zcela kompletní. Tutor basketbalové akademie mi odmítal předat přesnější informace o novém konceptu, právě z důvodu toho, že je velmi časově vytížen, i když jsem ho žádala s dostatečným předstihem. Strukturu a nástin koncepce této akademie mi ochotně poskytl gestor akademie, který je zároveň zástupcem ředitelky institutu. Dovoluji si však říci, že tato akademie směřuje k dosažení velkých cílů v rozvoji talentovaných dětí, a to hlavně cestou kooperace s Českou basketbalovou federací.

Trenérky z volejbalové akademie velmi ochotně spolupracovaly po celou dobu zpracování mé práce. Umožnily mi docházet na tréninky a pozorovat jejich práci s nadanými dětmi i ostatními v týmu. V rámci volejbalové akademie jsem měla možnost nahlédnout do procesu integrace romských dětí. Schrödingerův institut se již od počátku vzniku mimo jiné soustředí právě na romskou komunitu a jejich dočasnou integraci do společnosti formou volnočasových aktivit. Schrödingerův institut rozhodně přispívá vhodně k rozvíjení nadaných dětí, jejich činnost je velmi vítaná a užitečná.

Institut má svojí činnost v budoucnu obohatit o další dvě akademie (Edukativní a Múzickou akademii). Struktura těchto akademií je obtížná a dle mého názoru se stále nezrealizovaly právě kvůli obavám z obtížné realizace (obě akademie mají široké spektrum zaměření). Ředitelce institutu jsem následně předložila mé návrhy, jak lze Edukativní akademii zrealizovat a případně navázat spolupráci s institucemi, které se zabývají talentovanými dětmi, byla nadšená a nabídla mi možnost podílet se na realizaci této akademie.

Dále se zamýšlím, z jakého důvodu používá Schrödingerův institut název akademie pro jednotlivé oblasti zájmových činností. V pedagogickém slovníku je pojem akademie vysvětlen následujícím způsobem: „Název vrcholné ústřední vědecké instituce s výzkumnou základnou (Česká akademie věd – AVČR). 2. Název některých vysokých škol – zejména uměleckého zaměření: Akademie múzických umění (AMU – s fakultami DAMU, FAMU, HAMU); Akademie výtvarných umění (AVU). 3. V oblasti vzdělávání dospělých

67

a v osvětové činnosti – např. lidová akademie. 4. Slavnost s veřejnou produkcí (školní akademie, tělovýchovná akademie) (Kolář a kol. 2012, str. 13). Podle tohoto výkladu neshledávám přímé souznění s použitím významu pojmu akademie, tak jak ho používá Schrödingerův institut. Na druhou stranu, úroveň nabízených služeb institutu považuji za dostatečně kvalitní. Institut se snaží poskytovat zájmové činnosti na vysoké odborné úrovni a cílí k vyšším výkonům, což institut opravňuje k použití názvu akademie, nehledě na to, že v pedagogickém slovníku pojem akademie označuje vědecké instituce, některé vysoké školy apod., ale zároveň je spojován ve významu lidových či školních akademií, což pojem vlastně ponižuje.

Schrödingerův institut se zaměřuje na mnoho činností, stanovuje si mnoho cílů, které se postupně naplňují, avšak domnívám se, že právě díky tak širokému spektru působení není doposud pevně stanovena struktura některých akademií. Některé akademie uvádí ve svém popisu práce informace, které ve skutečnosti nejsou zcela naplněny, ale na druhou stranu chápu, že institut funguje teprve krátkou dobu, a proto se asi nemůže vyhnout výskytu určitých nedostatků. Také si myslím, že by bylo vhodné, aby institut častěji aktualizoval fakta o jednotlivých akademií, např. na webových stránkách cyklistické akademie jsem se dočetla, že zde funguje cyklistický závodní tým (kap. 5.1.4), s tímto domněním jsem přišla do institutu a při rozhovoru s tutorem cyklistické akademie jsem se dozvěděla, že tento tým již půl roku nefunguje a informace zveřejněna na webových stránkách jsou zastaralé.

Přesto však považuji Schrödingerův institut za velmi úspěšné středisko s velkým potenciálem do budoucna. Jsem potěšena, že institut vznikl právě v místě mého bydliště a umožňuje mi smysluplně naplňovat můj volný čas. Schrödingerův institut je opravdu nadějí k lepšímu životu ve Šluknovském výběžku.

68

9 Závěr

V předložené bakalářské práci jsem si stanovila cíl popsat způsob práce Schrödingerova institutu s talentovanými dětmi, jejich vyhledávání a další rozvoj.

V teoretické části jsem definovala pojmy, které se vztahovaly k zadanému tématu, inteligence, tvořivost a kreativita, talent a nadání, identifikace nadaného dítěte a charakteristika daného věkového období.

V praktické části jsem se zaměřila již na samotný institut a jeho fungování od samého počátku až po současnost. Popsala jsem jednotlivé akademie a jejich činnost zaměřenou na talentované děti, zároveň uvádím koncepty dvou vznikajících akademií, které by svou činnost měly přímo zaměřit na práci s talentovanými dětmi. Dále jsem realizovala polostrukturovaný rozhovor s 5 vybranými respondenty, které gestoři a tutoři označují za talentované. Jelikož jedním z cílů Schrödingerova institutu je integrovat sociálně vyloučené skupiny (především romskou komunitu) do majoritní společnosti, tak jsem v praktické části bakalářské práce uvedla konkrétní příklady dvou romských dětí, které aktivně docházejí do institutu, a jejich náplň volného času.

Svou práci nepovažuji čistě za výzkumnou z důvodu nemožné realizace hloubkového rozhovoru, který spadá do kvalitativní metody výzkumu. Rozhovory hloubkového charakteru mi zaměstnanci SI neposkytli, respektive mi neumožnili rozhovory nahrát.

Metodu rozhovoru jsem použila pro rozšíření znalostí dané problematiky. Předloženou práci označuji za deskriptivní s prvky analýzy a interpretace vztažené k teoretickým poznatkům. Přínos práce pro Pedagogiku volného času shledávám především v poukázání na fakt, že lze ve volnočasovém středisku jako je již výše zmíněný Schrödingerův institut objevit talentované děti, které je možné dále rozvíjet a prohlubovat v nich zájem v dané oblasti.

Doposud bylo možné ve Šluknovském výběžku rozvíjet hudebně talentované děti v místní základní umělecké škole, sportovně nadané děti docházely do různých zájmových kroužků, ve kterých se začlenily mezi děti méně nadané a tím se rozvoj jejich talentu pozastavil, často i téměř utlumil. Ostatní nadané děti v oblasti jazyků či matematiky mohly v odpovídajícím věku směřovat na gymnázia, ale co další děti? Dle mého názoru je vznik Schrödingerova institutu přínosem jak pro děti, tak i pro širokou veřejnost. Institut povznesl nabídku volnočasových aktivit na tak vysokou úroveň, že zde nemá konkurenci.

69

Místní domy dětí a mládeže, mateřská centra často pojí své síly s institutem a společně pořádají akce, soutěže či spojují vzájemné volnočasové aktivity.

70

3. FOŘTÍK, V., FOŘTÍKOVÁ, J., 2007. Nadané dítě a rozvoj jeho schopností. 1. vyd.

Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-297-3.

4. FOŘTÍKOVÁ, J., 2009. Talent a nadání: jejich rozvoj ve volném čase. Praha: NIDM, MŠMT. ISBN 978-80-86784-75-5.

5. FRANĚK, M., 2005. Hudební psychologie. Praha: Karolinum.ISBN 978-80-246-0965-2.

6. HÁCHA, E., a kol., 2000. Slovník veřejného práva československého. Praha: Eurolex Bohemia. ISBN 80-902752-5-7.

7. HARTL, P., HARTLOVÁ, H., 2000. Psychologický slovník. 1. vyd. Praha: Portál.

ISBN 80-7178-303-X.

8. HAVIGEROVÁ, J. M., 2011. Pět pohledů na nadání. 1.vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80247-3857-4.

9. KODÝM, M., a kol., 1978. Výběr sportovních talentů. Praha: Olympia.

10. LAZNIBATOVÁ, J., 2001. Nadané dieťa: jeho vývin, vzdelávanie a podporovanie.

Bratislava: Iris. ISBN 8088778238.

14. PRŮCHA, J., WALTEROVÁ E., MAREŠ J., 2008. Pedagogický slovník. 4. aktual.

vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-416-8.

15. SAMKOVÁ, K. A., 2011. Romská otázka: Psychologické důvody sociálního vyloučení Romů. 1. vyd. Praha: Blinkr. ISBN 978-80-87579-03-9.

71

16. ŠTOLOVÁ, E., 2011. Vzdělávání Romů. Praha: Karolinum. 2. rozš. a upr. vyd.

Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-1909-5.

17. ŠVAŘÍČEK, R., ŠVAŘÍČKOVÁ, K., a kol., 2007. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: pravidla hry. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-313-0.

18. VÁGNEROVÁ, M., 2008. Vývojová psychologie I.: dětství a dospívání. Praha:

Karolinum. ISBN 978-80-246-0956-0.

Elektronické zdroje:

1. Akademie příslibu, 2015. Akademie příslibu: o akademii příslibu [online]. [vid. 9. 8.

2015]. Dostupné z: http://akademie.bgv.cz/o_akademii.php

2. Schrödingerův institut, 2015. Basketbalová akademie [online]. [vid. 9. 8. 2015].

Dostupné z: http://www.sinstitut.cz/bas/o-bas

3. Schrödingerův institut, 2015. Schrödingerův institut: o institutu [online]. [vid. 9. 8.

2015]. Dostupné z: http://www.sinstitut.cz/o-institutu

4. Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. In: Zákony pro lidi [online]. 2005, [vid. 9. 9. 2015]. Dostupné z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-73#cast1

Ostatní zdroje

1. Interní dokumenty Schrödingerova institutu, 2015.

2. Rozhovor se zástupcem ředitele z Schrödingerova institutu a zároveň gestorem Basketbalové akademie Šluknovska, Mgr. Janem Šišulákem.

3. Rozhovor s gestorkou z Volejbalové akademie Šluknovska Nikolou Jindrovou.

4. Rozhovor s gestorem z Hudební akademie Šluknovska Reném Habichem.

5. Rozhovor s gestorem z Cyklistické akademie Šluknovska Matějem Jindřichem.

6. Rozhovor s tutorem z Volejbalové akademie Šluknovska Mgr. Milanem Šínem.

7. Rozhovor se žurnalistou ze Šluknovského výběžku Markem Doušou.

72

Seznam příloh

Příloha A – Kritéria pro přijetí uchazeče do ZUŠ

Příloha B – Souhlas rodičů k realizaci rozhovorů s dětmi Příloha C – Manuál rozhovoru pro sportovně nadané děti Příloha D – Manuál rozhovoru pro hudebně nadané děti Příloha E – Přepis rozhovoru č. 1

Příloha F – Přepis rozhovoru č. 2 Příloha G – Přepis rozhovoru č. 3 Příloha H – Přepis rozhovoru č. 4 Příloha I – Přepis rozhovoru č. 5

Příloha A

Kritéria pro přijetí uchazeče do ZUŠ

Základní umělecká škola Rumburk

KRITÉRIA PRO PŘIJETÍ UCHAZEČE KE STUDIU HUDEBNÍ OBOR

Uchazeč:

Intonace:

- zazpívá jednoduchou píseň ve dvou různých tóninách - zopakuje předehraný nebo předzpívaný tón

Rytmus:

- prokáže smysl pro rytmus zopakováním alespoň čtyř různých rytmických modelů

Sluchová analýza:

- rozezná základní vlastnosti tónu – výšku, sílu, délku - pozná chybu v předehraném úryvku písně

Hodnotící stupně:

A – výborný B – dobrý

C – nevyhovující

Ke studiu mohou být přijati jen ti uchazeči, kteří nedosáhnou více než jednoho hodnocení C, a zároveň nejsou hodnoceni stupněm C ve zkoušce rytmu.

Příloha B

Souhlas rodičů k realizaci rozhovorů s dětmi

Vážení rodiče,

jmenuji se Veronika Kodydková a nyní zpracovávám bakalářskou práci na téma

„Schrödingerův institut – práce s talentovanými dětmi“. Chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi poskytli svůj souhlas k provedení rozhovoru s Vaším dítětem na téma Schrödingerův institut. V bakalářské práci změním jméno Vašeho dítěte, ponechám jen věk a informaci, že pochází ze Šluknovského výběžku. Budu Vám velmi vděčná, pokud mi poskytnete svůj souhlas. V případě dotazů mě prosím kontaktujte na email Veronika.Kodydkova@email.cz.

Děkuji a přeji hezký den.

S pozdravem,

Veronika Kodydková studentka PF TU v Liberci.

………

Souhlasím s tím, že může být s mou dcerou (mým synem) realizován rozhovor, který následně použije sl. Veronika Kodydková ve své bakalářské práci.

Váš podpis: __________________________

Příloha C

Manuál rozhovoru pro sportovně nadané děti 1. Jakému sportu se věnuješ a jak dlouho?

2. Kdo tě přivedl ke sportu?

3. Je tvá rodina sportovně založená?

4. Jaké máš záliby?

5. Jak často trénuješ?

6. Děláš stále ten samý sport, nebo se věnuješ i jinému?

7. Baví tě ve škole tělesná výchova?

8. Jakým způsobem ses dostala do Schrödingerova institutu?

9. Kdy jsi začala docházet do institutu?

10. Kde jsi byla více spokojená, v zájmovém kroužku na základní škole nebo v akademii?

11. Jak ses cítila při prvních trénincích v institutu a jak se cítíš teď?

12. Poznala si v institutu nové přátele?

13. Vídáte se i mimo tréninky?

14. Účastníš se i ostatních akcí, které institut pořádá?

15. Navštěvuješ i jiné volnočasové aktivity z ostatních akademií?

16. Chtěla by ses sportu věnovat i v budoucnu?

17. Čím bys chtěla být, až budeš dospělá?

Příloha D

Manuál rozhovoru pro hudebně nadané děti

1. Jakému hudebnímu nástroji se věnuješ a jak dlouho?

2. Kdo tě přivedl k hudbě?

3. Jsou tvoji rodiče hudebníci?

4. Jaké máš záliby?

5. Jak často trénuješ hru a hudební nástroj?

6. Chtěl by ses naučit hrát i na jiný hudební nástroj?

7. Baví tě ve škole hudební výchova?

8. Jakým způsobem ses dostal do Schrödingerova institutu?

9. Kdy jsi začal docházet do institutu?

10. Poznal si zde nové přátele?

11. Vídáte se i mimo hudební zkoušky?

12. Účastníš se i ostatních akcí, které institut pořádá?

13. Navštěvuješ i jiné volnočasové aktivity z ostatních akademií?

14. Chtěl by ses hudbě věnovat i v budoucnu?

15. Čím bys chtěl být, až budeš dospělý?

Příloha E

Respondent č. 1 (Lucie)

Jakému sportu se věnuješ a jak dlouho?

Hraju 4 roky basketbal za SI v týmu U13.

Kdo tě přivedl ke sportu?

Tak u nás ve škole paní učitelka na tělocvik odpoledne vedla kroužek basketu, tak jsme se tam se spolužačkama přihlásily. Bylo to ve 3. třídě.

A tvoji rodiče také sportují?

Ne. S mamkou jezdíme občas v létě na kole, ale jinak nesportují.

Děláš stále ten samý sport, nebo se věnuješ i jinému?

Teď hraju už jen basket, ale dřív jsem chodila ještě na tenis, ale ten mě moc nebavil.

Taky jsem chodila běhat, ale měla jsem zdravotní problémy, tak jsem musela skončit.

Jaké máš záliby?

Baví mě basketbal, angličtina a ráda chodím ven s kamarádkama.

A co tělesná výchova ve škole? Baví tě?

Tělocvik mě baví, akorát moc nehrajeme basket. Většinou hrajeme vybíjenou, nebo děláme sedy lehy. Vybíjená mě baví a jde mi to, protože mám sílu v rukou.

Kdy jsi začala docházet do Schrödingerova institutu?

Před dvou rokama přišel k nám do třídy p. Šišulák z basketbalové akademie a ptal se nás, jestli nechceme začít chodit do Bašky – basketbalová akademie. Tak jsme to tam šly s holkama vyzkoušet a já jediná jsem tam zůstala, holky teď už basket nehrají.

Dřív jsi tedy chodila na basketbalový kroužek ve škole a teď chodíš do Schrödingerova institutu. Kde se Ti víc líbí?

V institutu, protože ve škole jsme hráli zápasy jen mezi třídama nebo jen na kroužku a to mě moc nebavilo. V institutu jezdíme i na velký soutěže, je nás hodně a je tam větší sranda. Trenérka je sice občas přísná, ale my se pak aspoň zlepšujeme.

A jak ses cítila při prvních trénincích a jak se cítíš teď?

Byla jsem trochu nervózní, protože jsem tam znala jen pár mých spolužaček a ostatní ne, ale teď už je to v pohodě. Už se znám se všema.

Jak často trénuješ?

Trénuju třikrát týdně.

Poznala si v SI nové přátele?

Jojo, hodně. Tréninky máme ve Varnsdorfu, takže jsem se tam seznámila i s holkama ze školy z Varnsdorfu. Pak mám plno kamarádů i z ostatních tréninků basketu, s těma jsem se seznámila při zápasech.

Vídáte se i mimo tréninky?

S holkama ze školy se vídám ve třídě a občas si jdeme zaházet i odpoledne na hřiště.

Účastníš se i ostatních akcí, které institut pořádá?

Jojo, já chodím skoro na všechno, když mám čas. V létě jsem byla ve Španělsku na soustředění, pak jsem jela na Jedlovou na soustředění, chodím na akce, když jsou čarodějnice a tak.

Navštěvuješ i jiné volnočasové aktivity z ostatních akademií?

To ne, chodím jen na basket do Bašky.

V institutu by měla vzniknout i Edukativní a Múzická akademie. Múzická akademie bude zaměřená na hudbu a v Edukativní akademii bude probíhat i výuka cizích jazyků.

No, možná na angličtinu bych chodila, hudba mě nebaví, neumím zpívat.

Chtěla by ses sportu věnovat i v budoucnu?

Jo, já bych chtěla být fakt dobrá v tom basketu. Jezdit na soutěže třeba i do Německa a tak.

Kam v budoucnu dále směřuješ?

Já chci jít na sportovní školu. Chci být sportovkyně.

Příloha F

Respondent č. 2 (Aneta)

Jakému sportu se věnuješ a jak dlouho?

Hraju volejbal 3 roky.

Kdo tě přivedl ke sportu?

Mamka mě přihlásila v pěti letech na aerobik a na gymnastiku. Na základní škole jsem se pak už sama přihlašovala do různých sportovních kroužků.

A tvoji rodiče sportují?

Ano, mám ještě bratra a ten studuje na fakultě tělovýchovy a sportu UK Praha a dělá bojové umění.

Děláš stále ten samý sport, nebo se věnuješ i jinému?

Já jsem začínala v těch pěti letech aerobikem a gymnastikou, pak jsem začala chodit na atletiku a teď hraju jen volejbal.

Jaké máš záliby?

Ráda hraju volejbal, baví mě hudba, angličtina a hraju na klavír.

A baví tě ve škole tělesná výchova?

Ano, mě baví tak nějak všechny předměty. Mám hodně ráda tělocvik a hudební výchovu.

Kdy jsi začala docházet do Schrödingerova institutu?

Před dvěma rokama jsem začala chodit do Vašky – volejbalová akademie.

Jak ses dostala do institutu?

Zeptala se mě spolužačka, jestli tam nezačneme chodit. Já už jsem o institutu věděla předtím. Ve škole byly letáky na nástěnkách a četla jsem o tom i na internetu, tak jsme to zkusily a jsme tam.

A když jste poprvé přišly na tréninky, znaly jste tam někoho?

Vůbec ne. První setkání bylo v tělocvičně v jiné škole a docela mě překvapilo, že jsme tam s kamarádkou byly skoro nejstarší. Bylo to v pohodě, seznámily jsme se s trenérkama, pak jsme hrály nějaké hry a učily se postupně pravidla volejbalu.

A jak ses cítila při prvních trénincích v institutu?

Tak byla jsem trochu nervózní, ale jinak v pohodě. Byla jsem tam s tou kamarádkou, tak jsme se vzájemně podporovaly.

Jsi v institutu spokojená?

Jojo, já tam chodím ráda. Je to moje druhá rodina.

Jak často trénuješ?

Já trénuju třikrát týdně. Teď budu trénovat za druhou ligu žen. Měla jsem tam nastoupit už loni, ale nějak jsem to nezvládla, nestíhala jsem jejich tempo, teď už je to lepší i já se cítím jistější ve hře.

Poznala si v SI nové přátele?

Poznala jsem jich hodně. Jsem ráda, že nemáme mezi sebou žádné hádky, vždycky se nějak domluvíme.

Vídáte se i mimo tréninky?

Já nemám moc čas. Chodím na tréninky, letos jsem začala chodit ještě do ZUŠky – Základní umělecká škola a musím se učit, mám toho hodně. Občas o víkendu jdeme s holkama ven.

Účastníš se i ostatních akcí, které institut pořádá?

Ano, jezdím každý rok na soustředění a na tábory, které institut pořádá. Je tam sranda, vždycky se tam těším.

Říkala si, že se zajímáš o hudbu. Chodíš třeba i do hudební akademie v institutu?

No já chodím teď do té ZUŠky, jako vím, že tam je hudební akademie, ale nikdy jsem tam nebyla. Oni mají zkoušky ve stejný dny jako já tréninky, takže bych to stejně nestíhala.

V institutu by měla vzniknout i Múzická a Edukativní akademie, které budou zaměřeny na hudbu, výuku jazyků apod.

Ta Múzická zní zajímavě. Tak v institutu je toho docela dost, teď je tam i tančírna, tam se taky chystám.

Chtěla by ses sportu věnovat i v budoucnu?

Ano, baví mě volejbal.

Ano, baví mě volejbal.

Related documents