• No results found

Nejvíce respondentů bylo ve věku 28-29 let a to pravděpodobně z důvodu, že tato skupina se dá snadno oslovit prostřednictvím sociálních sítí, což můžu dále využít jako přednost při šíření nové volnočasové aktivity. Je možné, že při volbě jiného provedení ankety by byly výsledky odlišné.

Dále jsem z ankety zjistila, že respondenti mají dostatek volného času, který nejčastěji tráví s rodinou, z čehož usuzuji, že by mohli uvítat i společenské a kulturní akce pro celou rodinu.

Celkem 46 respondentů odpovědělo, že by mohli svůj čas trávit smysluplněji. Jde však o jejich subjektivní hodnocení, protože objektivní vymezení smysluplného trávení volného času je obtížné. Záleží tedy na každém jednotlivci individuálně, zda trávení svého volného času změní k lepšímu tak, aby se mu aktivity jevily jako smysluplné.

Více než polovina z celkového počtu respondentů uvedla, že v obci není dostatek aktivit pro volný čas. V souvislosti s dalšími otázkami v anketě je však diskutabilní, zda by měli zájem se takových aktivit účastnit a jaké aktivity by to měly být.

7 Návrh nové volnočasové aktivity pro občany v Jindřichovicích pod Smrkem

Při rozmýšlení, jakou aktivitu navrhnout, jsem si stanovila několik hlavních kritérií, která by měla splňovat:

• Vzhledem k počtu a věkové struktuře obyvatel bych chtěla navrhnout aktivitu, která by zasáhla co nejvíce občanů napříč věkovými skupinami.

• Dalším kritériem byla finanční dostupnost. Na základě anketního šetření jsem totiž zjistila, že respondenti sice do svého volného času investují, ale ne vždy je to hodně peněz. Proto bych chtěla navrhnout aktivitu, která bude dostupná většině občanů.

• Z anketního šetření vyplynulo, že respondenti nejčastěji tráví svůj volný čas s rodinou, nebo s přáteli jakožto druhou nejčastější odpovědí. Toto si tedy dávám jako třetí kritérium. Aby účastníci nové volnočasové aktivity mohli i nadále trávit čas se svými blízkými.

7.1 Jednodenní výlety

Jako první aktivitu navrhuji program výletů na kalendářní rok. Tento program zahrnuje pět výletů s ohledem na roční období, možnosti a zájmy účastníků a to v pravidelném intervalu dvou měsíců. Zvolila jsem tento časový odstup především proto, aby občané nebyli tolik finančně zatíženi, jako kdyby to bylo například jednou za měsíc. Navíc většina z nich již provozuje nějaké aktivity, častěji by tak nemuseli mít čas. Výlety by je kromě toho mohly i rychleji omrzet.

Výlet by se vždy odehrál v jeden víkendový den. Kdybych měla opravdu dodržet odstup dvou měsíců, poslední výlet by se konal v listopadu. Ten však vynechám, protože se dá předpokládat malá účast kvůli blížícím se vánočním svátkům a předvánočním akcím.

Většina lidí také v tento čas šetří finance na vánoční dárky.

Výlety budou určeny primárně pro rodiny s dětmi, samozřejmě se ale mohou zúčastnit všichni zájemci, tím bych splnila hned dvě z mých předem stanovených kritérií.

Vzhledem k výsledkům anketního šetření, kdy respondenti často naráželi na nedostatek aktivit pro děti, bude tento program přizpůsoben i pro děti, podle toho, kolik jich bude v případě přihlašování dopředu zaregistrováno. Tato registrace bude probíhat v případě,

že se bude muset na daný program objednat doprava, rezervace vstupů apod.

Doprava k výletnímu cíli bude zajištěna buď veřejnou dopravou (vlaky a autobusy) nebo pronájmem autobusu od AD Ouhrabka, kam jsem 14. 7. 2019 posílala emailem dotaz na jejich ceník, přímo majiteli firmy. Jejich cena je tedy 35 Kč za 1 km při pronájmu autobusu pro 20-54 osob a 230 Kč za 1 hodinu čekání. Při menší účasti je možnost dopravy mikrobusem do 20 osob, za který se platí 23 Kč/km. Všechny ceny jsem uvedla již s připočteným DPH 21 %.

7.1.1 Program

1. výlet do IQLANDIA Liberec – leden

Výlet do IQLANDIE v Liberci je vhodný pro všechny věkové skupiny, především pro rodiny s dětmi, jak jsem psala už ve specifikaci cílové skupiny.

IQLANDIA je moderní science centrum s planetáriem a stovkami originálních interaktivních exponátů. V centru je k vidění v aktuální době celkem 13 expozic, například vodní svět, živly, GEOlab nebo věda v domě (iqlandia 2019).

Doprava bude zajištěna autobusem. Cena dopravy včetně parkování bude rozpočítána mezi všechny účastníky. Pokud by byla naplněna kapacita autobusu 54 osob, bylo by to přibližně 3950 Kč za dopravu + 100 Kč parkování přímo u IQLANDIE, což vychází 63 Kč na každého účastníka.

Vstupné do IQLANDIE se pohybuje mezi 170 Kč a 270 Kč, podle věku. K dispozici je i možnost zakoupení rodinné vstupenky. Mimo expozice IQLANDIE mohou účastníci navštívit také planetárium, místní kavárnu nebo zajít na oběd (iqlandia, 2019).

Celkem tedy tento výlet bude každého účastníka stát přibližně 295 Kč. Do této ceny je zahrnuto vstupné, doprava a parkovné.

Odjezd z Jindřichovic pod Smrkem je naplánován na 8 hodin a návrat do 17 hodin.

2. výlet do Prahy do Národního divadla – březen

Výběr představení bude upřesněn až podle aktuálního programu asi tři měsíce předem.

Představení bude vybráno tak, aby bylo vhodné i pro děti.

Doprava bude zajištěna autobusem. Cena dopravy včetně parkování bude rozpočítána mezi účastníky. Pokud by byla naplněna kapacita autobusu 54 osob, tak na jednoho

účastníka bude doprava vycházet přibližně na 200 Kč.

Vstupné do Národního divadla se pohybuje okolo 300 Kč/osoba. Celkem by tedy výlet vyšel jednotlivce na 500 Kč.

Odjezd bude v osm hodin. Podle doby představení by před, nebo po něm byl prostor pro individuální prohlídku města.

3. výlet do Safari parku Dvůr Králové - květen

Safari park Dvůr Králové zahrnuje ZOO, Africké safari, Lví safari a lanový park (SAFARI PARK DVŮR KRÁLOVÉ, 2019).

Naším hlavním cílem bude návštěva základních pavilonů a expozic. Ti, kteří budou chtít, mohou navštívit za další vstupné i Africké a Lví safari a lanový park.

Cena základního vstupu je 162 Kč za dítě a 207 Kč za dospělého, což je po odečtu hromadné slevy 10 % pro skupiny nad 15 osob. Individuálně si lze potom zakoupit vstupenku do Safari za 380 Kč spolu s jízdenkou na Safaribus za 50-80 Kč.

Doprava bude zajištěna autobusem. Cena dopravy 8 870 Kč bude rozpočítána mezi účastníky. Pokud by byla naplněna kapacita autobusu 54 osob, tak jednoho účastníka bude doprava vycházet na 165 Kč. Parkování u ZOO je zdarma.

Celkem tedy výlet vyjde přibližně na 330 Kč. V této ceně je však zahrnuta doprava a základní vstupné, případné další vstupné do safari si bude každý účastník řešit individuálně.

Odjezd z Jindřichovic pod Smrkem bude v 8 hodin, návrat okolo 18 hodin.

4. výlet do Aquapalace Praha – červenec

Aquapalace je se svojí rozlohou 9 150 m2 největším ve střední Evropě. Je tvořen třemi paláci, ve kterých si každý najde to svoje. Dále jsou zde k dispozici atrakce, jako například tobogány, divoká řeka, umělé vlnobití a v případě dobrého počasí i venkovní zóna (Aquapalace Praha, 2019).

Tento výlet bude patřit mezi ty nejdražší, proto jsem zvolila dvouměsíční intervaly mezi výlety, aby pro rodiny nebyly až tak velkou zátěží. Také bude oznámena přibližná cena v dostatečném předstihu, aby si občané mohli na výlet našetřit. Cena jedné celodenní vstupenky vyjde tedy od 437 Kč do 759 Kč podle věku a skupiny lidí (možnost rodinné

vstupenky).

Doprava bude opět řešena najmutím autobusové dopravy Ouhrabka a přibližná cena je 11 880 Kč včetně čekací doby. Doprava při plném autobusu (54 účastníků) vyjde každého na 220 Kč.

Celkem tedy tento výlet bude stát přibližně 818 Kč na osobu, včetně dopravy.

Odjez z Jindřichovic pod Smrkem je naplánován na 8 hodin, návrat přibližně v 18 hodin.

Pokud by bylo málo zájemců o tuto aktivitu, z důvodu vysoké ceny, je zde ještě možnost kratšího pobytu v Aquapalace a to 3 hodiny, což je asi o 200 Kč levnější než celodenní vstupné. Případně lze zařídit pro dopravu jen mikrobus, který je maximálně pro 20 osob.

5. výlet na Ještěd – září

Podzimní výlet bude ve sportovním duchu a po všech finančně náročných výletech bude o něco levnější. Doprava bude tentokrát zajištěna vlakem. Odjezd v 9:59 hodin z Jindřichovic pod Smrkem do Liberce. Z nádraží tramvají do Horního Hanychova poté se pěšky vydáme na Ještěd. Na Ještědu bude čas na občerstvení a odpočinek, než se vydáme zpět na vlakové nádraží, ze kterého v 18:33 hodin vyrazíme zpět do Jindřichovic pod Smrkem.

Cena dopravy tam i zpět je pro dospělé 150 Kč, pro děti, studenty a seniory za 40 Kč.

Related documents