• No results found

Seznam volnočasových organizací v Novém Městě pod Smrkem

5.1 Středisko volného času „ROROŠ“, příspěvková organizace

Dům dětí a mládeže Nové Město pod Smrkem, se svým dnešním názvem Středisko volného času „ROROŠ“ existuje podle webu dům dětí nmsp (2009) od roku 1993, kdy získal právní subjektivitu. Za tím vším však stojí spousta práce dodnes působící paní ředitelky, která zde vše vybudovala a stále drží středisko na velmi dobré úrovni.

Středisko volného času „ROROŠ“ má velice široké pole působnosti. Toto působení, stejně jak je uvedeno na webu dům dětí nmsp (2009), rozdělím do tří kategorií:

1. Kroužky – ty středisko nabízí pro děti z Nového Města pod Smrkem, ale i pro děti z okolních obcí. Ve školním roce 2018/2019 zde bylo v nabídce 15 kroužků pro děti a jeden pro dospělé. Aktivity probíhají pravidelně jednou týdně v prostorách střediska, tělocvičně a bazénu sportovně rekreačního centra nebo u rybníků v okolí.

Seznam kroužků pro děti:

• basketbal dívky

• sportovní hry mladší

• florbal

• rybářský kroužek

• stanice mladých včelařů

• výtvarná dílna išp

• lezecký kroužek

• badminton

• zumba pro děti

• volejbal

• dramatický kroužek

• turistický-Geocaching

• plavecký kroužek

• cvičení rodičů s dětmi

• hrajeme si, nezlobíme

Pro dospělé je v nabídce jeden kroužek a to cvičení bosu.

2. Projekty – Středisko volného času „ROROŠ“, jak uvádí na svém webu dům dětí nmsp (2009), se účastní několika mezinárodních projektů, které prolíná do všech oblastí své působnosti. Mezi ně patří například Evropská dobrovolná služba, či z minulosti „Mezinárodní setkání – učíme se navzájem“, přičemž středisko spolupracovalo s lidmi z Francie, Španělska, Polska, Izraele, Jordánska a Libanonu.

3. Tábory – Středisko volného času „ROROŠ“, jak také zmiňuje na svých stránkách dům dětí nmsp (2009), pořádá každoročně již od roku 1996 letní tábory pro děti ve věku 7 – 16 let. Účastníci jsou ubytováni v malých chatičkách na táborové základně v Jindřichovicích pod Smrkem, kterou má Středisko volného času „ROROŠ“ ve vlastnictví. Každoročně sem jezdí s radostí o letních prázdninách na dva týdny okolo 50 dětí a odjíždějí plné zážitků a nadšení. Tábor není nijak vymezen co se náplně týče. Vždy je zde určeno téma tábora (v roce 2019 byl název „Temný případ“) a od toho se dále odvíjejí všechny typy aktivit od sportovních her až po logické hádanky.

O tomto táboře bych mohla psát a vyprávět stránky a hodiny, protože jsem právě jedno z těch dětí, které zde trávilo nespočet prázdnin a vždy odjíždělo plné zážitků a nadšení. Mimo to jsem zde v dalších letech plnila školní praxi jako oddílová vedoucí, což mi přineslo spousty zkušeností nejen v rámci mého studijního oboru, ale také do života.

Jak jsem už výše zmiňovala, Středisko volného času „ROROŠ“ vlastní táborovou základnu v Jindřichovicích pod Smrkem, kterou využívá právě k pořádání letního tábora či mezinárodních a dalších setkání. Na webu dům dětí nmsp (2009) jsou ke zjištění volné termíny a podmínky pronájmu táborové základny pro pořádání dalších táborů či pořádání soukromých akcí a oslav.

Z minulých let například vím, že sem pravidelně na týden přijíždí tábor nevidomých a cyklistický tábor.

6 Anketní šetření

Pro zjištění volnočasových zájmů občanů v obci Jindřichovic pod Smrkem jsem zvolila metodu anketního šetření.

6.1 Cíl anketního šetření

Cílem anketního šetření je zjistit, jak občané Jindřichovic pod Smrkem tráví svůj volný čas, s kým ho tráví nejčastěji a zda jim stačí stávající nabídka volnočasových aktivit v obci. Na základě těchto odpovědí, popřípadě i na základě nápadů respondentů na novou volnočasovou aktivitu, pak vytvořím svůj vlastní návrh pro další volnočasové vyžití v obci.

6.2 Soubor respondentů

Pro anketní šetření jsem oslovila občany Jindřichovic pod Smrkem prostřednictvím skupiny s názvem „Na Začátku světa, aneb co se děje v Jindřichovicích pod Smrkem“

na sociální síti Facebook, která je volně dostupná pod odkazem.

https://www.facebook.com/groups/339868479482361/. V samotném popisu skupiny je uvedeno: „Prosím vkládejte ale pouze příspěvky týkající se Jindřichovic pod Smrkem, kulturních akcí v nich konaných či příspěvky o lidech, kteří zde žijí a něco praktického vytvářejí.“

V této, skupině, kam mohou všichni volně přispívat, je dlouhodobě zaregistrováno přes 120 členů.

Do skupiny jsem napsala příspěvek se žádostí o vyplnění ankety na odkaze http://www.click4survey.cz/s4/29042/ca86d09.

U příspěvku jsem požádala členy, aby anketu vyplnili pouze, pokud jsou občany Jindřichovic pod Smrkem. Seznámila jsem je s účelem šetření a zároveň také poprosila o další šíření mezi osoby, které nemají účet na zmiňované sociální síti.

Anketa byla určena především pro dospělé občany, byl zde ale prostor i pro občany ve věku do 18 let, protože každý názor má svou váhu.

6.3 Představení ankety

Anketu jsem vytvořila na internetových stránkách https://app.click4survey.cz, které jsou volně přístupné. Byla dostupná v elektronické podobě pro počítač, tablet i telefon.

Anketa byla anonymní s celkovým počtem 16 otázek a to jak uzavřených a otevřených, tak i polouzavřených. U některých uzavřených a polouzavřených otázek byla možnost vybrat několik odpovědí současně. Většina otázek v anketě byla povinná, což znamená, že anketa nelze respondentem odeslat, aniž by ji vyplnil. Otevřené otázky byly nepovinné, jelikož ne vždy má respondent co napsat. Tímto se mi tak podařilo vyhnout odpovědím typu „nevím“.

První dvě otázky se ptaly na údaje potřebné pro zařazení respondenta k příslušnému pohlaví a do věkové skupiny. Další otázky se už týkaly samotného tématu volný čas v Jindřichovicích pod Smrkem. Vyplnění ankety zabralo každému respondentovi v průměru čtyři a půl minuty. Kompletní anketa je v příloze.

6.4 Realizace ankety

Anketa probíhala během jednoho týdne od soboty 29. 6. 2019, od 10:30, kdy jsem vložila odkaz do skupiny na sociální síti. Ukončena potom byla ve stejný čas v sobotu 6. 7. 2019.

Elektronické zpracování umožnilo sledovat, kolik bylo v uvedeném období přístupů na odkaz ankety. Anketu si otevřelo 133 lidí a z toho ji 64 lidí vyplnilo, což znamená 48 %.

Je tedy jasné, že anketa byla na základě mojí prosby na facebookové skupině poslána dále, protože měla více přístupů, než kolik je ve skupině členů.

6.5 Vyhodnocení ankety

Na anketu odpovědělo celkem 64 respondentů, což číselně odpovídá deseti procentům obyvatel Jindřichovic pod Smrkem.

6.5.1 Otázka č. 1: Jste muž, nebo žena?

Otázka číslo jedna byla uzavřená a pro každého respondenta povinná.

1. Jste muž, nebo žena?

Možné odpovědi Počet odpovědí

Muž 22

Žena 42

Related documents