• No results found

Inför genomförandet av intervjuundersökningen diskuterade projektledarna olika sätt att dokumentera intervjusvaren. En fråga gällde om man skulle använda bandspelare eller själv föra anteckningar, eller en kombination av dessa tekniker:

Har de intervjuade givit några kommentarer som ger anledning fundera över bandspelare som metod kontra att skriva anteckningar?

1) Bandspelare som hjälpmedel

En del av projektledarna har använt sig av bandspelare för att dokumentera intervjuerna. Nedan redovisas några synpunkter som projektledarna har kring denna dokumentationsteknik.

"Eftersom jag tycker att dessa frågor kräver svar som kan redovisas faktamässigt, ord för ord, så anser jag inte att bandspelare är det bästa sättet. Är det däremot frå- gor som kräver beskrivande svar så är det en helt annan sak. I den här intervjun som vi gjort tror jag inte att man kan dra så många förutfattade slutsatser."

"Jag har använt bandspelare vid alla intervjutillfällen. Enligt min bedömning så har detta inte påverkat intervjusvaren, de flesta har varit "pratglada", endast en person från ett arbetslag verkade vara något besvärad av bandspelaren. Bandspelaren har gett mig möjlighet att koncentrera mig på den intervjuade, men om något varit oklart/ofullständigt i mina anteckningar har jag haft möjlighet att gå tillbaka till bandet. Däremot har det varit tidsödande att använda sig av bandspelare."

"I provomgången använde jag bandspelare. Någon skillnad i svarsresultatet kan jag inte se. Ingen visade tveksamhet inför bandspelaren och jag tror inte att den på- verkade vad som sades. Däremot bedömde jag att utskrivningen tar längre tid när

allt skall spelas igenom igen. Vid huvudomgången valde jag att anteckna och kommentera vad jag skrev så vi var överens om svaret."

"Vid dokumentationen har jag ibland använt fickminne i kombination med egna anteckningar. Vid andra tillfällen har jag endast skrivit ner de intervjuades svar. Innan intervjun avslutades har jag då försäkrat mig om att vi varit överens om vad som blivit sagt."

"Både bandspelare och skrivna noteringar har använts. Fördel med bandspelare att man kan gå tillbaka och lyssna av svaren. Upplevde dock att en del blev mer "låsta" av att bandspelaren användes. Fler synpunkter när bandspelaren stängdes av." "Jag har upplevt att de intervjuade blivit märkbart störda när fickminnet använts. Vid de tillfällen, då endast anteckningar först, har det förekommit att de intervjua- de uttryckt sin tillfredsställelse över att slippa bli inspelade. Vid dessa tillfällen skulle fickminnet kunna ha haft en störande effekt och då självklart inte kommit till användning."

2) Att skriva ned svaren under intervjun

Som framgår av följande synpunkter föredrar en del projektledare att använda sig av ”papper-penna teknik” för sin dokumentation. Några har också syn- punkter på för och nackdelar med att använda bandspelare. En del efter att ha provat sådan medan andra bedömer bandspelare utifrån vad man tror om tekniken. Nackdelar. som man anser kan undvikas om man istället skriver ned svaren.

"Jag använde ej bandspelare av den anledningen att jag började min provomgång med att skriva och det tyckte jag fungerade bra, så jag fortsatte med det. Men efter varje intervju så läste jag svaren för den intervjuade och då fick den intervjuade kommentera med att lägga till eller dra ifrån."

"Det har gått fortare att renskriva de intervjuer då endast anteckningarna först. Ovidkommande information har då redan sorterats bort vid intervjutillfället." "Jag använde papper och penna. Det gick alldeles utmärkt att skriva under inter- vjun speciellt när det var ett helt personallag som pratade."

"Under intervjun har bara stickord noterats, direkt efter intervjun har en samman- fattning av svaren skrivits ner, denna har presenterats för de intervjuade. För mig fungerar denna metod bra, utskrift efter bandspelare skulle ha tagit alldeles för mycket tid."

"Svaren har dokumenterats genom att noteringar skrivits. Det har gått bra att an- vända sig av den metoden, det blev dock mycket skrivande under intervjuerna. Bandspelaren hade varit effektivare, men kunde haft en hämmande effekt på den som intervjuades."

"Om man gör en intervju på ett tema med långa, omfattande resonemang, kanske med mycket nyanser, är bandspelare ganska nödvändigt för ett korrekt resultat, men i vår undersökning var svaren koncentrerade och lätta att uppfatta."

mentera. Frågorna som behandlades i Petrusprojektet var av sådan art att det ej be- hövdes någon bandinspelning före den slutliga renskrivningen. Ingen av mina in- tervjuade har haft önskemål om eller kritik mot att jag skrev noteringar medan vi pratade. Jag gick i slutet av intervjun igenom vad jag hade noterat, då fanns möj- lighet till ev. korrigeringar."

"Jag dokumenterade genom att anteckna stödstolpar under intervjun och skrev se- dan ut svaren. Min erfarenhet är att det blir lite pressat för både intervjuaren och de intervjuade om man använder bandspelare eller videoinspelning."

Metoden att intervjua utifrån förutbestämda frågor har fungerat bra. Jag har an- tecknat svaren efter att först frågat ”kan jag sammanfatta svaren så här”, vilket har underlättat bearbetningen. Att genomföra intervjuer med bandspelare tror jag ger en alltför tidsomfattande bearbetning.

Related documents