• No results found

genomföra DTAG Uppdrag Rapport med rekommen- dationer Scenario Typsituationer (Vignettes) Systemkort (IoS) Standarder Taxonomi Mallar Teknisk expertis Spelledning IT-stöd Tidigare underlag Teknisk expertis Spelledning IT-stöd Speldeltagare Spelledning IT-stöd Spelregler Identif. framtida teknikutv. Genomför spel Analysera data och rapportera Produktions- ledning Spelresultat Enkäter Utvärderingar (inkl föränd- ringsförslag) Vilken teknologi har potentiellt stor påverkan på våra militära operationer under perioden X – Y år? Använd scenario Z. FM eller FMV FM ellerFMV

får därför normalt inte vara optimerade för situationer i en specifik kontext. Det finns alltid en risk för suboptimering, varför använda scenarier bör spänna över ett vidare spektrum av miljöer och situationer.

En grupp kallad Spelledning (Task group) ansvarar för uppdragets genom- förande, från planering till analys och leverans.

En DTAG-studie kan organiseras med följande roller:

Roll

Moderator – bevakar att spelgrupperna har rätt förutsättningar, hanterar tidhållningen och

ser till att metoden följs. Moderatorn tillhör spelledningen

Speldeltagare militär – Nyckelroll i spelet, överför sina erfarenheter på spelledningen Speldeltagande civil – även detta en nyckelroll för överföring av erfarenheter. Speldeltagande tekniker – är inlästa på idésystemkort och förespråkar dem under

planeringssessionerna. Skapar nya idésystemkort under spelet om det behövs.

Militära spelledare – Planerar spelet, tar fram vinjetter, leder genomförandet, gör avdöm-

ningar i konfrontationen etc. I gruppen kan ingå experter på särskilda områden som t.ex. folkrätt. Tillhör spelledningen.

Analytiker (och IT-stöd) – har fokus på spelets målsättning och datainsamlingen under

spelen, preparerar IT-stödet med frågor, genomför intervjuer och sammanställer protokoll och rapporter efteråt. Tillhör spelledningen.

Teknisk expertis – Producerar idésystemkorten inför spelen Observatörer – inbjudna observatörer från funktionscentra

b) Identifiering av framtida teknikutveckling

Huvudaktiviteten i det första steget är att skapa spelkort. I DTAG kallas de Idé- systemkort (Idea of Systems-cards, IoS). Några exempel från FOI-rapporten är: detektor av självmordsbombare; HPM-projektiler, konstellationer av microsa- telliter, osynlighetsmantel (!) etc. Idéerna till systemkort kräver särskild teknisk expertis och inhämtas typiskt från forsknings- och utvecklingsorganisationer, t.ex. FOI, FMV eller motsvarigheterna i andra länder som Sverige samarbetar med.

Det är viktigt att idésystemkorten är enkla och överblickbara för att de ska bli praktiskt användbara i spelet. För att den tekniska expertisen ska lämna bidrag på ungefär samma, översiktliga sätt, används en idésystemkortsmall på typiskt två A4-sidor med följande information:

• Beskrivning och operativt intresse (operativ förmåga, användningsområden, effekter etc.)

• Dagsläge (dagens system, teknikutvecklingsprogram etc.) • Teknikområden

• Risker • Kostnad

• Om systemet är acceptabelt med hänsyn till lagar, avtal m.m. • Utbildningskrav

• Studier och referenser.

En delaktivitet i förberedelserna, som spelledningen genomför, är att ut- forma microscenarier, s.k. Vinjetter, på taktisk nivå i scenariot. Erfarenheterna från spelen i Nato visar att detaljeringen behövs för att skapa situationer som medger att tillämpningen av olika tekniska systemutformningar kan jämföras och värderas.

En ytterligare delaktivitet i det förberedande steget är att förbereda frågor till speldeltagarna för insamling och utvärdering av data. Frågor kan ställas på specifika vinjetter eller på användningen av specifika systemkort och underlät- tas av datorstöd för insamling och sammanställning. Analytiker i spelledningen kan sedan under spelets gång övervaka att de data som insamlas håller tillräcklig kvalitet.

Steg 1 i modellen (figur 23) övergår i steg 2, genomföra spel, då spelunder- laget är framtaget och praktiska förberedelser är genomförda.

c) Genomföra spel

I steg 2 genomförs ett krigsspel i syfte att samla in data om nyttan av idésystem- korten, och i förlängningen av de undersökta teknikområdena. Spelgrupperna består av verksamhetserfaren personal, militär eller civil.

Figur 24. Bilden beskriver en spelcykel i DTAG.

Grupperna träffas återigen i ett möte där de presenterar sina planer för var- andra och för spelledningen – ”konfrontationen”. Utfallet diskuteras under led- ning av en militär spelledare och dokumenteras. I detta läge har en s.k. ”base- line” etablerats, d.v.s. en referens att jämföra mot.

Skeendet upprepas i en andra omgång, med den skillnaden att grupperna kan använda de utvecklade idésystemkorten i sina nya taktiska planer. Det finns även möjlighet att skapa nya idésystemkort under genomförandet. Den andra konfrontationen leds av en teknisk expert.

Efter den andra konfrontationen sker en ytterligare utvärdering, där delta- garna intervjuas och även besvarar frågor individuellt i ett ev. IT-stöd. En cykel tar knappt en dag att genomföra. Nästa cykel utgår från en ny vinjett. Då spel genomförts på samtliga vinjetter, eller speltiden förbrukats, och all data samlats in avslutas aktiviteten.

Spelarna ska för bästa resultat hålla sig till följande spelregler: • aktiviteten ska vara centrerad kring teknologin och inte krigföringen, • spelet får inte uppfattas som en tävling mellan den blå och den röda grup-

pen samt att

• det är viktigt att speldeltagarna förhåller sig objektiva och inte drar förhas- tade slutsatser.

Modell av spelgenomförande

Gemensam scenarie- genomgång Röd grupp planerar GRUPPRÖD BLÅ GRUPP Konfrontation ledd av militär Idésystem Grundomgång Konfrontation ledd av teknisk expert Blå grupp planerar Röd grupp planerar Blå grupp planerar Data- fångst Med idésystemkort RÖD GRUPP BLÅ GRUPP

Målsättningen är att skapa en kreativ atmosfär där deltagarna har de bästa förutsättningar att dela med sig av erfarenheter och inspireras till innovativa idéer. Det är t.ex. även värdefullt att hitta möjligheter att använda befintlig teknik på nya sätt. Det är också lätt att bli alltför trogen ROE även på den röda sidan. En mer realistisk/cynisk attityd är nödvändig för en trovärdigare värde- ring av de tekniska systemen.

En positiv bieffekt av spelen, i internationell kontext, är att speldeltagarna upplever dem utbildande. Dels avseende de olika speldeltagande nationernas doktriner, taktik och procedurer, dels avseende ny och kommande teknologi. d) Analysera data och rapportera

DTAG syftar till att bedöma teknikområden varför analysen måste ske i två steg. Först analyseras användningen av idésystemkorten och sedan deras kopp- ling till teknikområden. Se analysschemat i figur 25 nedan. Analys- och rap- porteringsaktiviteten genomförs av personalen i spelledningen.

Idé- system- kort Teknologi- länkar Idé- system- kort Intressanta idésystem DATA- INSAMLINGS- PROGRAM PLANER KONFRONTA- TIONER Datainsamling