• No results found

Effektbedömning

In document Idéstudie Ludvika (Page 34-41)

Tillgängligt transportsystem

Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till säkra korsningar Genom att in- och utfarter saneras och fördelas om kommer fordonstrafiken från intilliggande bostadsområde få något sämre tillgäng-lighet.

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén ökar på grund av bättre komfort och för-bättrad trafikrytm.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikantslag på grund av mötesseparering, bättre korsningsutformning och tydliga GC-banor

God miljö

Förbättring av beläggningsstandard kommer att minska buller och vibrationer. Eventuellt kompletterande bul-lerskyddsåtgärder ska till typ och utseende anpassas till landskapsbilden.

Positiv regional utveckling

Väg 50 är en viktig länk och stråk för närregional arbets-pendling samt för turisttrafiken.

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Karta 6.2. Delområden 1 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

35

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

2. Korsningen väg 50/Grangärdevägen väg 245/247

Nuläge:

Väg 50 ca 7000 ådt (2006) Väg 245/247 ca 4700 ådt ( 2005) Skyltad hastighet korsning 50 km/h Väg 50, nationell väghållningsplan Väg 245/247, Länstransportplan

Korsningen har ett ingående körfält från varje riktning och det finns ett övergångsställe över såväl väg 50 som Gran-gärdevägen.

En hel del turisttrafik trafikerar korsningen.

Miljön är kulturhistorisk värdefull med vattendragen och en sammanhållen bruks- och herrgårdsbebyggelse. Kors-ningen ligger inom område för Riksintresse för kulturmiljö-vården.

Banverket har optimerat signal- och bomanläggning Problem och önskemål

När järnvägsbommarna är nere och Grangärdevägen fylls upp med köande bilar riskeras stillastående köer på riks-vägen. Detta beror på att det inte finns några kömagasin på riksvägen. Risk för köbildning och att genomgående trafik på väg 50 hindras.

Broar över kraftverkstub, väg 50 och väg 245, är undermå-liga med dålig bärighet.

Gång och cykelvägen väster om järnvägen används som en sekundär utryckningsväg, i händelse av utryckning och järnvägsbommarna är nere. Banverket önskar i framtiden planskildhet men ser i dagsläget inget behov.

Väg 245/247 bildar tillsammans med väg 66 ett viktigt sam-manhängande stråk för turisttrafiken Stockholm-Sälen.

Det axiala sambandet Ludvika herrgård är avbrutet genom nuvarande väg- och järnvägssträckning.

Förslag:

Två nya svängfält

Genom att anlägga svängfält på rv 50 ökar kömagasinen och risken för köer på riksvägen minskar när jvg-bommar-na över Grangärdevägen är nere. Söderut är närheten till bron över Ludvika ström begränsande, men det extra kör-fältet bör ändå kunna rymma 3 bilar. För trafiken norrut finns inte motsvarande begränsning. Ombyggnaden innebär att korsningen breddas och ny mark tas i anspråk.

Två körfält västerut

För att ytterligare öka kömöjligheterna kan Grangärdevägen förses med två körfält i västlig riktning, från korsningen med riksvägen fram till jvg-korsningen. Det skulle innebära att ytterligare 12 bilar kan köa vid bomfällning utan att det påverkar trafiken på riksvägen.

En ny vägförbindelse planskilt över järnväg, via Roths äng, kan bli aktuellt om ökningen av godståg sker enligt prog-nos. En sådan åtgärd möjliggör att tydligare återskapa herrgårdens axial struktur samtidigt som kopplingen parken Roths äng och vattnet försämras. I kostnadsbedöm-ningen för åtgärd 5 avspeglar kostnad för bro en framtida anslutning.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem Oförändrad

Hög transportkvalitet Oförändrad

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka genom minimering av hindrande köer ut på väg 50.

God miljö

Nya svängfält kommer att ta mark i anspråk inom område för riksintresse. Åtgärden bedöms inte ge negativa effekter på miljön.

Positiv regional utveckling Oförändrad

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Väsman Ludvika

herrgård

ev framtida anslutning

Tingshusgatan Eriksgatan

Carlavägen

Engelbrektsgatan Köpmansgatan

Vasagatan

Fredsgatan

Väg 245/247 Väg 50

Väg 50 Järnväg

Väg66

Karta 6.3. Delområden 2 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden Historisk axel

36

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

3. Väg 66, Ludvika Gamla Bangatan Delen korsning väg 66/Grågåsvägen – väg 66/Hytthällsvägen

Nuläge:

Aktuell sträcka väg 66 11650 ådt (2006) i väst Aktuell sträcka väg 66 8930 ådt ( 2006)i öst Skyltad hastighet 50 km/h aktuell sträcka Väg 66, Länstransportplan

Gamla Bangatan har stor betydelse som lokal uppsamlings-gata för nordostliga delarna av tätorten. Väg 66 är samti-digt är ett viktig stråk för närregional pendlingstrafik och turisttrafik Dalafjällen, Säfsen – Mälardalen. Detta innebär att gatan försörjer ett lokalt behov, men har regional bety-delse. Väg 66 ligger inom Länsplanens ansvar.

Vägen kantas av tidstypisk och välbehållen bostadsbebyg-gelse, stadsdelscentrum med sammanhållen bebygbostadsbebyg-gelse, handel och enstaka övriga verksamheter. Området har värdefull och uppvuxen träd- och häckvegetation. Samman-taget bidrar bebyggelse och vegetationen till en fin skala och miljö. Samtliga bostadsfastigheter har erbjudits buller-skyddsåtgärder ned till 63 dBA.

Problem och önskemål

Aktuell vägsträcka är sliten. Beläggning, kantstenar brunn-nar, belysning etc behöver rustas upp för att bättre bidra till en god miljö, bättre trafiksäkerhet och bättre transport-kvalitet.

Aktuell vägsträcka har flertalet konfliktpunkter med låg trafiksäkerhet. Det gäller framför allt korsningar och pas-sager för oskyddade trafikanter. Vägsektion, gc-banor och korsningspunkter behöver utformas så att gatan blir mer trafiksäker.

Utformning och materialval för refuger, anläggningskom-pletteringar etc behöver utformas och väljas omsorgsfull så att vägen uppfattas som en naturlig del av den omgivande bebyggelsen. Ny vägutformning och genomförandetid ska stödja god tillgänglighet till planerade handelsetableringar.

Förslag:

Miljöprioriterad genomfart, i princip enligt tidigare projek-tering 2004, dock med passage för oskyddade trafikanter i plan med hastighetssäkrade passager.

Översyn av korsningsutformning och linjeföring.

Anpassningar så att Marnäs Torg kan behålla sin rumsliga karaktär och skala. Nya korsningsutformningar och cir-kulationsplats vid Villagatan (ICA och Willys) och anpass-ning av in/utfart till handelsområde. In/utfartssanering av lokalvägnätet.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Ombyggnad av Gamla Bangatan kommer att öka tillgänglig-heten för oskyddade trafikanter längs och tvärs väg. For-donstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till huvudgator i stadsnätet. Genom att in- och utfarter till väg 66 saneras och fördelas om kommer for-donstrafiken från intilliggande bostadsområde att få något sämre tillgänglighet.

Hög transportkvalitet

Längs väg 66 kommer transportkvalitén att öka på grund av bättre komfort och förbättrad trafikrytm genom korsnings-utformning

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikantslag på grund av anpassad sektion till hastighet, bättre korsnings-utformning, tydliga gc-banor samt hastighetssäkrade pas-sager för oskyddade trafikanter.

God miljö

Åtgärden leder till en bättre visuell helhetsmiljö om om-byggnadsåtgärden anpassad till stadens skala och karak-tär.Förbättring av beläggningsstandard kommer att minska buller och vibrationer. Kompletterande bullerskyddåtgär-der anpassas för att bevara områdets karaktär.

Positiv regional utveckling

Väg 66 förstärks som en viktig länk och stråk för närregio-nal arbetspendling samt för turisttrafiken.

Ett jämställt transportsystem

Ombyggnaden innebär ökad tillgänglighet och närhet till handel och service genom satsning på lokala stadsdelscen-trum med goda gång- och cykelförbindelser.

Projektet innebär en ytterligare satsning på trygga och säkra gc-vägar och möjlighet till förbättrad kollektivtrafik.

Väg 66 Smedjebacken

Väg 245/247 Grangärde

Sälen Väg 50

Örebro Väg 50

Borlänge

Västeråsbanan Stockholm

Väsman Gårlången

Håksberg Persbo

Lyviksberget

3

Karta 6.4. Delområden 4 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

37

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

4. Korsningen vid väg 50 Tingshusgatan (Kors-ning vid Lidl)

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006)

Skyltad hastighet korsning 50 km/h Väg 50, nationell väghållningsplan

Anslutande kommunala gator är Kajvägen och Tingshusga-tan

Korsningen med Kajvägen är idag en trevägskorsning ef-tersom anslutning till Tingshusgatan saknas. Eriksgatan ansluter väg 50 söder om aktuell korsning. Reglering sker med väjning för trafik från Eriksgatan.

Miljön är relativt splittrad med daglivaruhandel, parke-ringshus och otydliga gränser.

Problem och önskemål

Korsningen med Eriksgatan är av låg standard. Vänster-svängar både in och ut från Eriksgatan har låg trafiksäker-het. Utfarten har mycket dålig sikt söderut.

En ombyggnad till cirkulationsplats skulle minska fram-komligheten för den genomgående trafiken på väg 50. Däre-mot förbättras tillgängligheten till Kajvägen och till cen-trum via Tingshusgatan. även trafiksäkerheten förbättras.

Genom att Tingshusgatan ansluts till väg 50 i stället för Er-iksgatan ändras trafikföringen i lokalnätet. Förutsättningar skapas därmed för att bl a förändra utformning och regle-ringsform av korsningen Eriksgatan/Fredsgatan som är den mest olycksbelastade korsningen i Ludvikas gatunät.

Förslag:

Korsningen byggs om till en cirkulationsplats med enfäl-tiga, alternativt tvåfälenfäl-tiga, till- och frånfarter, till vilken också Tingshusgatan ansluts. Eriksgatans anslutning till väg 50 stängs, alternativt hålls öppen för högersvängande från väg 50. Infart till Lidl sker genom högersväng från väg 50 söder om cirkulationsplatsen. Utfarten sker som höger-sväng ut på Kajvägen före cirkulationsplatsen.

En fördjupad analys av trafiknätet behövs för att se konse-kvenser trafikfördelning.

Passager i plan för oskyddade trafikanter genom hastig-hetsäkrade passager, 30 km/h, vid cirkulationsplats/kors-ning.

Skyltad hastighet på sträcka väg 50 innan korsning bedöms bli 60 km/h och lokalgator 40 km/h

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Åtgärden kommer att öka tillgängligheten för oskyddade trafikanter tvärs väg. Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till huvudgator i stadsnätet med förbättrad orienterbarhet.

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att förbättras på grund av bättre komfort och förbättrad trafikrytm genom korsnings-utformning

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikantslag på grund av anpassad utformning till hastighet, bättre kors-ningsutformning samt hastighetssäkrade passager för oskyddade trafikanter.

God miljö

En väl utformad cirkulationsplats och omgivning kommer att bidra till en tydlig och lugn vägmiljö i stadsrummet.

Positiv regional utveckling Oförändrad

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Väsman

Ludvika herrgård

ABB Tingshusgatan Eriksgatan

Carlavägen

Engelbrektsgatan Köpmansgatan

Vasagatan

Fredsgatan Väg 50

Karta 6.5. Delområden 4 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden Historisk axel

38

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

5. Kajvägen samt förbindelse över spår

Nuläge:

Kommunal gata Bro över järnväg

Kajvägen är tämligen smal och bron över järnvägen tillåter inte möte. Vägen är en sekundär utryckningsväg för rädd-ningstjänsten och ansluter till gc-vägen och gc-bron över Ludvika ström.

Problem och önskemål

Anslutningen från Kajvägen till gc-vägen och gc-bron är väldigt tvär och det är svårt för större fordon att svänga in på gc-vägen och nyttja den sekundära utryckningvägen.

Om trafikmängden på Kajvägen ökar, vilket hänger ihop med utvecklingen och utformningen av resecentrumet och Väsmanstranden, kommer bron över järnvägen att vara otillräcklig.

Bron över spår har låg bärighetsklass, låg standard i plan och profil samt mycket trång sektion.

Förslag:

Ny anslutning med bro över spårområde.

Anpassning till ev framtida anslutning för Roths äng.

Ny vändslinga så att även större räddningsfordon från brandkår kan svänga runt och använda gc-vägen.

Ny mindre strandväg utmed Väsmanstranden

Ny fordons- och gc-bro över järnvägen med nya anslutning-ar är en förutsättning för utveckling av Väsmanstranden.

Idén om anslutning till ABB området innebär eventuellt förändrad dimensioneringssituation.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Åtgärd kommer att förbättra tillgängligheten för alla tra-fikslag till ett framtida resecentrum, Väsmanstranden och kulturmiljön.

Hög transportkvalitet

En eventuell framtida anslutning för väg 66 kommer att förbättra transportkvaliten.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka genom en anpassad gatu- och brosektion och profil.

God miljö

Åtgärden leder till en bättre visuell helhetsmiljö om om-byggnadsåtgärden anpassad till stadens skala och karak-tär.

Positiv regional utveckling

Tillgänglighet till ett bra resecentrum bidrar till goda pendlingsmöjligheter och attraktiv arbetsmarknadsregion.

Ett jämställt transportsystem

Åtgärden innebär en ytterligare satsning på trygga och säkra GC-vägar och möjlighet till förbättrad kollektivtrafik.

Väsman Ludvika

herrgård

ABB Tingshusgatan Eriksgatan

Kajvägen

Carlavägen

Engelbrektsgatan Köpmansgatan

Vasagatan

Fredsgatan

Karta 6.6. Delområden 5 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden ev framtida anslutning väg 66

väg 50 (Bergslagsgatan) Gamla Bangatan

Kajvägen Historisk axel

spårområde bro

39

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

6. Väg 50, Sträckan Tingshusgatan till Vasaga-tan

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006) Skyltad hastighet 50 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan Anslutande kommunala gator

Vägavsnittet, som ligger i kanten av stadskärnan är idag lite av stadens baksida mot bl a järnvägen. De trasiga kvar-teren domineras av enkla byggnader, förråd, parkeringshus, betongmurar och parkeringsplatser. Gatan är utformad som en trafikled av förortstyp med höga belysningsstolpar, galvaniserade balkräcken och trådstängsel. Passage från stadskärnan till resecentrum sker dels genom ett över-gångsställe i plan, dels via en gångtunnel. Stadskärnan har gator riktade mot sjön och från dessa ges vissa utblickar över sjön Väsman.

Samtliga bostadsfastigheter har erbjudits bullerskyddsåt-gärder ned till 63 dBA.

Problem och önskemål

En ombyggd och upprustad genomfart skulle tydligare kunna presentera centrala Ludvika. En tydlig karaktär av stadsgata med upprustning/komplettering av bebyggelse och rescentrum som vänder Ludvika mot dess huvudgata.

Stadskärnan behöver också få en bättre kontakt med ett framtida resecentrum och Väsmanstranden

Förslag:

Stadsgenomfart med ett körfält i vardera riktning, åtskilda med en stilren mittrefug. Vacker stadsgata med trädplante-ringar, goda material och anpassad belysning. Hastigheten regleras till 60 km/h men gaturummet ska utformas så att hastigheterna hålls nere.

Utfart Eriksgatan stängs för allmän trafik men hålls öppen för buss.

Passage för oskyddade trafikanter sker med smäcker bro i Engelbrektsgatan förlängning.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Åtgärd kommer att öka tillgängligheten för oskyddade trafi-kanter tvärs väg och järnväg.

Tillgänglighet till resecentrum, järnväg och Väsmanstran-den ökar.

Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att förbättras på grund av bättre komfort och förbättrad trafikrytm.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikslag på grund av anpassad hastighet till utformning samt planskild passage för oskyddade trafikanter.

God miljö

En väl utformad vägmiljö kommer att bidra till positiva upplevelsevärden av stadsmiljön.

En god tillgänglighet till ett bra resecentrum bidrar till att fler väljer miljövänligare transportsätt. Samordnat resecen-trum enligt projekt Entré Ludvika.

Positiv regional utveckling

Tillgänglighet till ett bra resecentrum bidrar till goda pendlingsmöjligheter och attraktiv arbetsmarknadsregion Ett jämställt transportsystem

Åtgärden innebär en ytterligare satsning på trygga och säkra gc-vägar och möjlighet till förbättrad kollektivtrafik.

Väsman Ludvika

herrgård

ABB Tingshusgatan Eriksgatan

Carlavägen

Engelbrektsgatan Köpmansgatan

Vasagatan

Fredsgatan

Väg 50

Resecentrum

Skiss 6.7. Gång- och cykelbro från centrum till resecentrum

Karta 6.8. Delområde 6 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden Historisk axel

gc-bro

40

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

Skiss 6.9. Delområden 6,7 , 8 och 9 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

7. Resecentrum kommunen, Entré Ludvika

Nuläge:

En relativt sliten stationsmiljö där dåligt samordnad an-svarsfördelning mellan huvudmän medfört ett splittrat intryck.

Vackert och värdefullt stationshus ritat av arkitekt Cyril-lius Johansson 1938.

Problem och önskemål

Området har låg tillgänglighet, dålig orienterbarhet och låg kvalité som offentligt rum.

Utveckla och bevara stationshuset och omdana det till ett modernt resecentrum där alla typer av resenärer möter Ludvika och förs in i staden på olika sätt.

Förslag:

Ombyggnad av P-yta och trottoarer till angöring och pend-larparkering (Hela ytan mellan stationshus, teknikhus och väg 50).

Trädplanteringar och parkyta mot spår.

Torgyta framför stationshus.

Gc-bro från väg 50 fram till stationshus och plattform 2.

Effektbedömning: Se åtgärd 6.

8. Resecentrum Banverket, Entré Ludvika

Nuläge:

En relativt sliten stationsmiljö där dåligt samordnad an-svarsfördelning mellan huvudmän medfört ett splittrat intryck.

Bangården är gammal och dåligt utnyttjad idag. Marken bedöms som förorenad.

Problem och önskemål

Plattform 1 och 2 och är inte helt anpassade för persontåg-trafiken.

Spårområdet, bangården, utgör en fysisk och visuell barriär och delvis ett hinder för utveckling av Väsmanstranden.

Borttagning av ett antal spår och förbindelse med bro över kvarvarande spår är viktiga delar för ett attraktivt resecen-trum och utveckling av Väsmanstranden.

Förslag:

Plattformsåtgärder, bro och anslutning plattform 2.

Banverkets utredning, klar juni 2009, kommer tillsammans med Idéstudie Ludvika att ligga till grund för fortsatta prioriteringar och åtgärder för Bangården

Effektbedömning: Se åtgärd 6

9. Väsmanstranden kommunen, Entré Ludvika

Nuläge:

Delvis förädlad grönstruktur på gammal impedimentmark.

Vyerna över sjön Väsman och bergen är storslagna.

Problem och önskemål

Området är präglat av tidigare industriell användning vil-ket tillsammans med bangården bidrar till ett fult intryck.

Förslag:

Utveckla Väsmanstranden som en integrerad och värdefull del av stadens grön- och bebyggelsestruktur. Anlägga pend-larparkering och aktivitetsytor. Länka stadscentrum med en GC-bro.

Effektbedömning: Se åtgärd 6.

41

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

10. Korsningen väg 50/Vasagatan

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006) Skyltad hastighet 50 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan Anslutande kommunala gator Korsningen är idag signalreglerad.

Vägavsnittet, som ligger i kanten av stadskärnan är idag lite av stadens baksida mot bl a järnvägen. De trasiga kvar-teren som domineras av enkla byggnader, förråd, parke-ringshus, betongmurar och parkeringsplatser. Karaktären av vägen är trafikled av förortstyp. Korsningen fungerar som entre för biltrafik in i centrum.

Problem och önskemål

Nuvarande bussgarage förfular miljön och försvårar bi-langöring till ett framtida resecentrum.

Platsen är porten till stadskärnan, men när det är grönt ljus för den södergående trafiken på riksvägen sänks inte has-tigheterna i tillräcklig omfattning. Porten är inte tillräckligt tydlig.

Korsningen har låg kapacitet.

Förslag:

Korsningen med Vasagatan byggs om till en cirkulations-plats för att dra ner farten från viadukten och tydliggöra stadsentrén.

Ny cirkulationsplats med 4 anslutningar. Prioritet för ge-nomgående väg 50.

Ny anslutning till stationsområdet

Rivning av bussgarage. Nytt garage bygg på annan plats.

Passager i plan för oskyddade trafikanter genom hastig-hetsäkrade passager, 30 km/h, vid korsning.

Skyltad hastighet på sträcka väg 50 innan korsning bedöms bli 60 km/h och lokalgator 40 km/h

11. Fastighet intill korsning väg 50/Vasagatan (Statoil) (Kommunen)

Nuläge:

Fastigheten är en viktig del i centrums ansikte utåt. Miljön är splittrad med diverse verksamheter.

Förslag:

Ny plats/torgbildning som ett representativ offentligt rum och entré till centrum. Åtgärder på fastigheten bör ske sam-tidigt som åtgärd 10 för att uppnå en helhet.

In document Idéstudie Ludvika (Page 34-41)

Related documents