• No results found

12 Väg 50 Sträckan Vasagatan-ABB korsn

In document Idéstudie Ludvika (Page 42-48)

Nuläge:

Viadukten över Västeråsbanan bildar en övergång från för-stadsinfarten till stadskärnan och här finns den relativt tydliga stadsentrén. Gatans karaktär övergår från väg till stadsgata i den centrala stadens rutnät.

Ca 12 000 ådt (år 2006) Problem och önskemål:

Den utförsbacke som bildas från viadukten ner mot korsning-en mellan Bergslagsgatan och Vasagatan gör att fartkorsning-en ökar för den norrgående trafiken när den lämnar viadukten. Vid grönt ljus drivs hastigheten upp alldeles vid entrén till stads-kärnan. Södergående trafik, särskilt den tunga trafiken, ökar på motsvarande sätt farten vid grönt ljus för att ta sats upp på viadukten. Sammantaget ger det högre farter och större bul-ler än önskvärt. Från stadsbyggnadssynpunkt är viadukten en typisk landsvägslösning som inte passar i en äldre stadsmiljö.

Förslag:

UA1 Viaduktens utformning ändras med med annorlunda räcken och belysning för att ändra karaktären från väg till stadsgata och därmed tydliggöra stadsentrén.

UA2 samma som UA 1

Väsman Ludvika

herrgård

ABB Tingshusgatan Eriksgatan

Carlavägen

Engelbrektsgatan

Köpmansgatan Vasagatan

Fredsgatan

Karta 6.11. Delområde 12 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

43

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

13. ABB-korsningen

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006) Skyltad hastighet 50 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan Anslutande kommunala gator

Korsningen är signalrelgerad. Från norr finns ett körfält för vänstersvängade. Anslutningen mot ABB korsar järnvägen i plan. För trafik söderifrån är vänstersväng inte tillåten, utan trafikanterna måste ta av tidigare och köra runt Moss-plan. Ett övergångställe finns över riksvägen på södra sidan av korsningen.

Korsningen är huvudinfart till ABB- området Problem och önskemål

Vid bomfällning, när det är rött ljus, kan trafiken bli stå-ende på spåret mellan bommarna, detta är helt oaccepta-belt. Korsningen är inte utformad för den trafik den har.

Det innebär två möjligheter; antingen byggs korsningen om radikalt eller så ändras trafikförhållandena.

Korsningen är primär utryckningsväg för räddningstjäns-ten till ABB-området.

ABB vill behålla läget som en entré till ABB-området.

Förslag:

Flera olika åtgärdsalternativ har diskuterats. Grunden är en styrning och omfördelning av framför allt tung trafik till ny anslutning i söder samt steg 1 och 2 åtgärder för att av-lasta trafiksituationen i aktuell korsning.Det alternativ som Idéstudie Ludvika redovisar bygger på en ny cirkulation väg 50/Mossgatan med anslutning till ABB- området via större ”bandyklubba” runt Mossplan. Signalljus vid kors-ning behöver optimeras.

Passage av järnväg sker i plan.

Planskild passage för oskyddade trafikanter behålls och rustas.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Fordonstrafik kommer att få förbättrad tillgänglighet in på ABB området genom korsningsförbättring.

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att försämras något på grund av ytterligare cirkulationskorsning.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka genom säker korsningsut-formning och omfördelning av trafik.

God miljö Oförändrad

Positiv regional utveckling Oförändrad

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Karta 6.12. Delområde 13 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

44

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

14. Vallhallavägen, väg 50 sträckan korsning väg 50/ABB till OK/Q8

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006) Skyltad hastighet 50 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan

Väg 50 utgör en lång och rak förstads-/infartsgata mot centrum med järnvägen på ena sidan och bebyggelse på den andra. Bakom järnvägen breder ABB:s industriområde ut sig. Här får resenären ett tydligt intryck av Ludvika som industristad.

Anslutningar av lokalgator och fastigheter minskar möj-ligheten att tillåta en högre hastighet än 50 km/h. Separat gc-väg finns på en del av sträckan.

Samtliga bostadsfastigheter har erbjudits bullerskyddsåt-gärder ned till 63 dBA.

Problem och önskemål

Problemen här är lika dem på den södra infarten: många fastighetsutfarter och lokalgatuanslutningar medför att trafiksäkerheten blir låg. Med anledning av detta är hastig-heten begränsad till 50 km/h. Enligt uppgift är det många som inte följer hastighetsgränsen, utan kör fortare. I den södra delen finns en puckel på vägen som innebär att trafik norrifrån (främst tung trafik) tar sats för att inte tappa fart i uppförsbacken och trafik i motsatta riktningen får extra fart i nerförsbacken. Detta bidrar till att bullret och has-tigheterna ökar. De boende längs vägen störs av buller dels från vägtrafiken, dels från järnvägstrafiken.

Förslag:

I enlighet med Charettens komplettering alternativ 2.

Lokalgatorna och fastighetsutfarterna samlas upp på en parallellgata. Parallellgatan är gemensam för biltrafiken och gång- och cykeltrafiken. Parallellgata fram till Moss-plan, där den kan anslutas till väg 50.

På södra delen ges parallellgatan en bredd på ca 4,0–4,5 m som åtskiljs från väg 50 med en remsa på ca 1,0 m. Väg 50 smalnas av till en bredd på 8,0– 8,5 m.

På den norra delen där det finns mera plats förläggs paral-lellgatan ihop med den befintliga gång- och cykelbanan öster om trädraden. Väg 50 smalnas av genom att en över-körbar mittremsa anläggs. Trädraden kompletteras längs hela sträckan upp till Mossplan.

Ny hastighet för sträcka 60 km/h.

Karta 6.14. Delområde 15 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till huvudgator i stadsnätet. Genom att in- och utfarter till väg 50 saneras och fördelas om kommer fordonstrafiken från intilliggande bostadsområde få något sämre tillgänglighet.

Hög transportkvalitet

Längs väg 50 kommer transportkvalitén att öka på grund av bättre komfort och förbättrad trafikrytm genom in-utfarts sanering

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikslag på grund av anpassad hastighet till sektion, parallellgata för lokaltrafik och gc-väg separerade från väg 50.

God miljö

Om ombyggnaden leder till att vägsektionen anpassas till vägrummets skala och linjeföring kommer ombyggnaden att leda till en bättre visuell helhetsmiljö.

Förbättring av beläggningsstandard kommer att minska buller och vibrationer. Bullerskyddsåtgärder planeras för att minska bullerstörning till en avsevärt lägre nivå än idag.

Positiv regional utveckling

Väg 50 är en viktig länk och stråk för närregional arbets-pendling samt för turisttrafiken.

Ett jämställt transportsystem

Åtgärden innebär en ytterligare satsning på trygga och säkra gc-vägar.

45

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

15. Korsning OK (väg 50- Snöåvägen- Gonäsvä-gen) samt handelsområde.

Nuläge:

Väg 50 12080 ådt (2006) Skyltad hastighet 50 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan

Anslutande kommunala gator Snöåvägen 7250 ådt (2002) Gonäsvägen 3890 ådt (2004)

Korsningen är i dag signalreglerad. Väg 50 har tvåfältiga tillfarter, ett körfält för rakt fram och högersvängande samt ett för vänstersvängande. Övriga tillfarter och samtliga frånfarter är enfältiga. Kapacitetsproblem bedöms normalt inte förekomma.

Korsningen ansluter till handelområde.

Problem och önskemål

Det är naturligt att dra ner farten och understryka inträdet i staden vid denna korsning. En ny korsningsutformning kan fungera som en port till tätortsbebyggelsen som visar att här ändras hastighetsnivån och kraven ökar på upp-märksamhet mot svängande bilar samt gående och cyklis-ter som korsar vägen.

Förslag:

Korsning

Befintlig signalkorsning byggs om till cirkulationsplats.

Korsningens utformning bör påminna om befintlig cirkula-tionsplats väg 50/Gamla Bangatan. Detta innebär en na-turlig inramning av yttre stadskärnan. Cirkulationsplatsen bör ha ett inkommande körfält från varje riktning. Gående och cyklister korsar inkommande gator i plan. Eftersom hastigheterna vid en cirkulationsplats är låga ger detta en tillfredsställande trafiksäkerhet. Byggs cirkulationsplatsen med två inkommande körfält ställs andra krav på passage-möjligheter för de oskyddade trafikanterna.

Handelsområdet

Planskild passage, mindre port, för oskyddade trafikanter och enstaka fordon mellan handelsområdet norr och söder.

Nya anslutningar och omstrukturering av angörings- och parkeringsytor krävs för att skapa ett väl fungerande och attraktivt handelsområde. Anpassning till planerat han-delsområde norr Gonäsvägen.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Åtgärden kommer att öka tillgängligheten för oskyddade trafikanter tvärs väg. Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till kommunala gator med förbättrad orienterbarhet.

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att förbättras för väg 50 genom att signalkorsning ersätts av cirkulationsplats.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka genom säker korsningsut-formning och hastighetsäkrade passager. Eventuell plan-skildhet i handelsområdet ger ytterligare förbättring av trafiksäkerheten.

God miljö

En väl utformad vägmiljö i samspel med handelsområdet kommer att bidra till positiva upplevelsevärden av platsen Positiv regional utveckling

Oförändrad

Ett jämställt transportsystem

Ombyggnaden innebär ökad tillgänglighet och närhet till handel och service genom satsning på lokala stadsdelscen-trum med goda gång- och cykelförbindelser.

Projektet innebär en ytterligare satsning på trygga och säkra gc-vägar och möjlighet till förbättrad kollektivtrafik.

Karta 6.16. Delområde 15 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

46

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

16. Ny industriväg till ABB-området

Nuläge:

Idag sker transporter från och till ABB och Impregna mfl, via de kommunala vägarna Lyviksvägen och Gonäsvägen, söderifrån.

Problem och önskemål

Större transporter har utrymmesproblem i korsningar.

Störning av boendemiljö med buller och vibrationer.

En ytterligare fördelning av transporter och persontra-fik till den södra infarten av industriområdet är trots allt eftersträvansvärt för att avlasta situationen vid ABB kors-ningen. Vidare ger en förbättrad infart möjlighet för en säkrare industritransport och sammanhållet expansions-område för industrin.

Åtgärdsförslag stöds av ABB och Impregna.

Förslag:

Ny industriväg från Lyviksvägen ansluts till industriområ-det via Karlenområindustriområ-det.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem Oförändrad

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att förbättras genom anpassat läge av ny industriväg.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka inom framför allt indu-striområdet. även situationen vid nuvarande ABB -kors-ning förväntas bli säkrare på grund av mindre antal tunga fordon, (åtgärd 13) genom säker korsningsutformning och hastighetssäkrade passager. Eventuell planskildhet i för handelsområdet ger ytterligare förbättring av trafiksäker-heten.

God miljö

Viss minskning av buller- och vibrationsstörning förväntas.

Positiv regional utveckling Oförändrad

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Karta 6.15. Delområde 16 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden

47

Idéstudie Ludvika

Ludvika Kommun • Region Dalarna • Banverket • Vägverket

17. Södra infarten

Nuläge:

Väg 50, 6020 ådt (2006) Skyltad hastighet 70 km/h

Väg 50, nationell väghållningsplan

Korsningen med anslutningsvägen till Gonäsvägen kan ses som gränsen mellan landsbygd och stadsbygd. Vägen är en infartssträcka nästan fram till OK/Q8-korsningen. Vägba-nans bredd varierar något men är huvudsakligen 7-8 meter.

Särskilt utrymme för gång- och cykeltrafik saknas längs merparten av sträckan vilket innebär att alla trafikanter blandas på vägbanan. Huvuddelen av sträckan har tillåten hastighet 70 km/h men den sänks ett par hundra meter före korsningen med Snöåvägen till 50 km/h.

Samtliga bostadsfastigheter har erbjudits bullerskyddsåt-gärder ned till 63 dBA.

Problem och önskemål

Vägen har låg trafiksäkerhets- och framkomlighetsstan-dard. Det är många direktutfarter från fastigheter på vägen.

Inbromsningar och accelerationer pga trafik till och från fastigheterna stör den genomgående trafiken, vilket leder till olycksrisker samt miljöpåverkan i form av ökade avgas-utsläpp och buller. Särskilt bilar som ska svänga vänster mot fastighetsinfarter kan utgöra hinder som leder till olyckor. Vägen går dessutom i stigning söderut. Trafikför-hållandena medför risk för att gående och cyklister drabbas av olyckor med allvarliga personskador.

Att särskilja den lokala trafiken från den genomgående trafiken får påtagliga positiva effekter, både i förbättrad trafiksäkerhet och förbättrad framkomlighet.

Förslag:

Ny väg 13 meters väg, mötesseparerad, stigningsfält, 90 km/h mellan nuvarande väg och järnväg.

Från cirka 500 m väster om korsningen med Gonäsvägen föreslås en ny väg mellan den befintliga riksvägen och järnvägen. Den nya vägen blir 13 meter bred och förses med ett stigningsfält i södergående riktning. Vägens längd blir cirka 1 km.

Den befintliga riksvägen görs om till lokalgata. Vid anslut-ningspunkterna till den nya vägen krävs cirka 300 meter ny väg. Lokalgatan ansluter till nya vägen vid infarten till Lyviksberget och där den nya vägen börjar, dvs cirka 500 meter från korsningen med Gonäsvägen. Båda korsningarna ska förses med svängkörfält för att förbättra framkomlig-het och trafiksäkerframkomlig-het. Stigningsfältet i södergående rikt-ning ska vara avslutat innan korsrikt-ningen vid Lyviksberget.

Korsning vid Lyviksberget utformas med säkra svängfält och för att minimera upphinnandeolyckor.

Effektbedömning

Tillgängligt transportsystem

Fordonstrafik kommer att ha god tillgänglighet längs väg samt anslutningar till huvudgator i stadsnätet. Genom att in- och utfarter till väg 50 saneras och fördelas om kommer fordonstrafiken från intilliggande bostadsområde få något sämre tillgänglighet.

Hög transportkvalitet

Transportkvalitén kommer att förbättras genom förbättrad standard av väg 50.

Säker trafik

Trafiksäkerheten kommer att öka för alla trafikantslag på grund av anpassad hastighet till sektion , parallellgata för lokaltrafik och gc-väg separerad från väg 50.

God miljö

Viss minskning av buller- och vibrationsstörning förväntas.

Positiv regional utveckling

Väg 50 är en viktig länk och stråk för närregional arbets-pendling samt för turisttrafiken.

Ett jämställt transportsystem Oförändrad

Karta 6.16. Delområde 17 för fysiska åtgärder och utvecklingsområden Väg 66 Smedjebacken

Väg 50 Örebro Västeråsbanan

Stockholm

Väsman Gårlången

Håksberg

Lyviksberget

48

Idéstudie Ludvika

Vägverket • Banverket • Region Dalarna • Ludvika Kommun

Väsman Lyviksberget

60 60

60

In document Idéstudie Ludvika (Page 42-48)

Related documents