• No results found

Egna drömmar och tankar om utbildning och yrken

In document Jag väljer min egen väg (Page 31-35)

Det framgår att barnen tycker att det är viktigt att gå i skolan. Flera tankar om varför det är viktigt visar sig. Filippa framhäver att det är viktigt att lära sig saker som förbereder henne för hennes kommande arbetsliv. Adam förklarar att han inte lär sig så mycket på egen hand utan att han måste gå i skolan för att lära sig. Beata lyfter fram att det är viktigt att gå i skolan för att skapa sig en bra framtid och inte som hon uttrycker det få ett dåligt arbete: ”Typ som att jobba i kassa man ska ha ett riktigt jobb”.

Daniella förklarar vikten av skolan med att hon skapar sig ett bättre liv genom att gå i skolan. Daniella gör kopplingen till sin mamma som hon anser har haft ett svårt liv på grund av att hon inte har getts möjlighet till en skolgång.

5.2.2 Barnens tankar angående om man kan bli vad man vill utan att gå i

skolan

Man kan inte bli vad man vill om man inte går i skolan resonerar barnen. Filippa tror inte att man kan få ett jobb om man inte går klart grundskolan medan Daniella lyfter fram att om hon inte går i skolan kan hon inte lära sig och förstå och därmed inte bli doktor vilket hon vill. När vi frågar Casper om man kan bli vad man vill om man inte går i skolan så förklarar han att det kan man inte, men han vet inte varför det är så. Hanna berättar även hon att hon inte tror att man kan bli vad man vill om man inte går i skolan. Vid frågan hur det kommer sig så svarar Hanna: ”Ehh, för att man har inte det man behöver, man har inte läst på så mycket, man har inte läst om det man vill bli”.

5.2.3 Barnens syn på om man måste arbeta

Om man måste arbeta vet inte Daniella, hon är lite osäker angående det. Hon vet att det finns människor som inte arbetar men som hon uttrycker det, ändå har det bra.

Adam och Greta är däremot övertygade om att man måste arbeta för att kunna tjäna pengar så att familjen skall må bra. Vi ställer samma fråga till Filippa som är av en annan åsikt. Filippa anser inte att man måste arbeta utan att man istället kan få pengar från socialen, a-kassa eller ”alla dom” vilket är alternativ som gör att man ändå får pengar. Beata förklarar för oss att om man inte kan arbeta så måste man inte det, vilket hon förtydligar genom att berätta: ”Om man är sjuk eller om man är typ halvhandikappad eller något sådant så då kan man inte riktigt arbeta”.

Tabell 3 Barnens syn på om man måste arbeta

Barnen Ja Kanske Nej

Adam x Beata x Casper x Daniella x Erik x Filippa x Greta x Hanna x

5.2.4 Barnens tankar om yrken

Ett riktigt jobb är enligt Beata arbeten som sjuksköterska och polis. När vi frågade hur det kommer sig att hon valde ut sjuksköterska och polis som riktiga yrken så kunde Beata inte förklara hur det kommer sig att hon valde ut just dessa två yrkena.

När vi diskuterar angående vad som är viktigast med ett arbete så uppkom det olika resonemang angående vad som var viktigast. Det viktigaste med att ha ett arbete för Adam är att man tjänar pengar så att man kan äga ett hus, köpa mat och kläder till sina barn. Erik förklarar att det viktigaste med ett arbete är att kunna språket, så att man kan göra sig förstådd och samtidigt förstå saker. Beata berättade om vikten att själv få utvecklas som person för att i framtiden kunna få nya chanser till andra yrken.

5.2.5 Barnens yrkesdrömmar

Barnens yrkesdrömmar är av varierande karaktär, Adam vill bli fotbollsspelare då han kopplar det till sitt fritidsintresse samt hans boxningsdrömmar förklarar han med: ”För jag tycker om att slåss”. Barnen har olika yrkesdrömmar men något gemensamt är att samtliga barn säger att de vill hjälpa människor vilket inte konkret framgår i de yrkesdrömmar som de lyfter fram.

Tabell 4 Barnens olika yrkesdrömmar

Barnen Yrkesdröm/yrkesdrömmar

Adam Fotbollsspelare och boxare

Beata Doktor, veterinär, kirurg eller lärare på högskolan Casper Passpolis och kock

Daniella Operationsdoktor

Erik Fotbollsspelare och knarkpolis Filippa Advokat, lärare och butiksbiträde Greta Barnmorska

Hanna Jobba med flygplan, pilot

Drömmen om att bli barnmorska förklarar Greta med hennes intresse av att ta hand om och mata bebisar. Hanna drömmer om att bli pilot för då kan hon åka vart hon vill, när vi frågar hur det kommer sig att hon vill bli pilot svarar hon att det är för att hon tycker om att spela

dataspel och styra saker. Erik lyfter fram, i förklaringen till sina drömyrken, att hans intresse är att spela fotboll och när han ser på fotbollsmatcher vill han bli känd som de stora fotbollsspelarna och knarkpolis vill han bli för att fånga de som knarkar. Daniellas yrkesdröm förklarar hon så här:

”Det är för min pappas skull han ville ju vara doktor och jag hör hur ledsen han var att han inte kan vara doktor för jag vill att han ska vara glad över mig för jag är hans dotter ju och jag säger alltid till honom att jag är din dotter eller hur, du ska tänka att jag är dig själv så jag ska vara doktor för din skull. Han säger att du är inte tvungen att vara doktor vad vill du verkligen jobba med och vad i din framtid. Jag sa doktor alltså på riktigt jag vill vara doktor”

När vi sedan frågar Daniella vad det är som lockar henne att bli doktor så förklarade hon: ” Man får lära sig om kroppen och vad som kan hända med kroppen, dessutom att blir smartare”.

5.2.6 Barnens tankar om hur de ska nå sina yrkesdrömmar

Hur de ska göra för att nå sina yrkesdrömmar har barnen olika lösningar på. Barnen tror att man når sina yrkesdrömmar genom att utbilda sig men även genom att de är motiverad att nå sitt mål.

Casper lyfter fram sin tro på att nå sina yrkesdrömmar, men han vet inte på vilket sätt det ska göras. Erik skall nå sina yrkesdrömmar genom att bli duktig i skolan och koncentrera sig på lektionerna. Adam har en stark övertygelse till att han kommer att nå sitt mål, att bli boxare, genom att: ”Träna, slita, kämpa men jag är 100 % säker på att jag kommer att nå mitt mål!”. När vi ställde frågan till Greta, hur hon skall nå sitt mål att bli barnmorska så förklarade hon för oss att man måste jobba hårt i skolan och studera. När vi frågade hur hon skulle jobba hårt så berättade hon att det gör man genom att koncentrera sig extra mycket, jobba och förstå.

5.2.7 Barnens tankar om hinder och strategier i frågan om man kan bli vad

man vill i framtiden

Casper och Greta framhäver betygens avgörande betydelse för att kunna bli vad de vill när de blir stora. Beata och Hanna tror att alla kan bli vad de vill om de sköter sig i skolan och tar det på allvar men de är osäkra på om de själva kan bli vad de vill beroende på sin egen skolgång. Erik är osäker och tror inte att alla kan bli vad de vill vilket han förklarar: ”Ja till exempel om jag ska bli fotbollsspelare och jag inte kan något, till exempel jag ska börja i Barcelona och kan inte spanska till exempel jag kan inte bli vad jag vill”.

In document Jag väljer min egen väg (Page 31-35)

Related documents