• No results found

I enkätundersökning utformades några frågor med möjlighet för respondenten att svara med egna ord eller lämna egna kommentarer. I denna bilaga presenteras de egna svar och

kommentarer som inkom i enkätundersökningen.

7. Det var lätt att ta reda på om åtgärden krävde bygglov ”Stämmer helt. Entreprenören sade till om det.”

”Det mesta går att hitta men några enkla googlingar. Dock finns det utrymme för lokala tolkningar på vissa få frågor, och dom kan det då vara riktigt svårt att få svar på hur just Enköping ställer sig till.”

”Deras hemsida är väldigt luddig. Jag tolkade texten på hemsidan som att vi behövde bygglov till takkupa och inte för att inreda vinden. Men det var tvärtom.”

” Tydlig info från handläggare.”

”Inget stämmer fast man har tagit hjälp av byggfirmor.”

10. Hur har processen att söka bygglov påverkat din projektplan avseende tid, ekonomi, nöjdhet hos kunder etc.?

”7 månaders väntan från beviljat bygglov till startbevis. Fantastiskt!?”

”Det är tydligt att det finns olika uppfattning om krav på handlingar mm hos de olika

bygglovshandläggarna. Det leder till många onödiga kompletteringsrundor som kostar i både tid och pengar. Informationen på hemsidan motsäger ibland bygglovshandläggarnas krav.” ”Ingen påverkan.”

”Bra.” ”Nej.” ”Krångligt.”

”Bra service men väldigt mycket dokument som inte alla kommuner kräver.” ”Helt smärtfri bygglovsprocess till rimligt pris.”

”Jag har under hela processen tyckt att just hemsidan och uppladdning av dokument varit oerhört krånglig, oftast har det inte funkat. Så det har varit lättare att mejla dokument, vilket inte alls är lika GDPR säkert. Orimligt krångligt att få rivningslov om inte allt för bygglovet är klart, hamnar i moment-22 situation, inget kan påbörjas.”

”Som förväntat, gick relativt smidigt.”

”Ekonomi och tid, jag upplever att det krävs in mer dokumentation nu än vad det gjorde för 5år sedan. Jag tror att detta beror på inspektörernas fackkunskap. När inspektörerna blir osäkra så begär dom in dokumentation där byggherren ska bevisa ytterligare att den föreslagna lösningen ska fungera. Lite för mycket hängslen och livrem.”

”Mycket bra, något utdragen process för att få ett startbesked.” ”Det tog tid ????”

”Mycket dyrare än beräknat då det inte var helt tydligt hur mycket av byggarean som räknas in med terrass och liknande.”

”Att söka bygglov hos Enköping är inte lätt. Att få reda på vad jag behöver skicka in är inte heller lätt att hitta någonstans. Jag fick maila handläggaren för att få reda på allt som behövdes för att få godkänt bygglov. Vi fick vara på möte med dom för att få allt ännu mera utfört om exakt vad dom ville ha in för handlingar. Enköping kommun har sagt till oss att dom vill att man ska anlita en arkitektbyrå för att allt ska bli rätt. Vilket jag inte anser är rimligt. Jag har inte råd att lägga pengar på att någon annan ska göra papper åt mig.

Det har gått åt väldigt mycket tid och energi samt samtal via mail och telefon för att äntligen fått ett startbesked. Det har inte kostat oss mer än bygglovsavgiften då jag valde att rita allt själv i alla fall. Kommunen ville först ha 20 000 kr för att vi skulle få bygglov för att inreda vår vind och bygga takkupa. Men jag fick ner summan till 5000 kr. 20000 kr är en

drömsumma för kommunen att ta för någon som endast vill utöka sitt hus. Nöjdhet på 1-10, så tycker vi 5 är rimligt. Vi är varken nöjda eller missnöjda.” ”Försenat flera månader :(.”

”Öppet hus på biblioteket var det bästa stället att börja på, där fick jag all information av en bygglovshandläggare.”

”Tagit ett år längre tid än planerat.”

”Något längre handläggningstid än planerat pga remisser som drog ut på tiden. Bygglovskostnaden var lägre än planerat så överlag är vi nöjda.”

”Det mesta har gått enligt förväntan som är att processen är relativt smidigare. Jag hävdar att det hade gå smidigare och bättre om kommunens ställningstagande var mer likt ett

vinstdrivande företag, där det var företagets intresse att få ansökan igenom. Dock är inte fallet så, men det fungerar helt ok efter rådande omständigheter.”

”Har blivit dyrare och tagit längre tid. Då det är ett fritidshus spelar inte tiden någon avgörande betydelse för mig.”

”Har inte påverkat nått ligger i fas.”

”Är fruktansvärt missnöjd och den ena man pratar med säger att det inte ska va några problem med en sån liten bygge som vi ska göra. Sen äre fel på allt man skickar in. Kommer aldrig att ansöka om bygglov i Enköping igen.”

”Otydlighet i vilka handlingar som krävdes gjorde det mer omständigt än nödvändigt. Ingen försening i projektet men tidskrävande och viss ekonomisk påverkan när det man får otydliga besked.”

”Ingen påverkan.”

”2 månader för att byta färg på ett från orange till svart. Fick skicka in bygglov 2 ggr p.g.a de slarvade bort en E blankett. Sen frågade jag om faktura som de inte ville skicka ut o när de gjorde det hade jag 3 dagar på mig att betala, sen kunde de gärna ha satt ett start datum, men de skulle envisas med att man skulle skumma igen från post o telestyrelsen.”

”Nej.”

”Processen har varit lång pga fornminnen, men jag är trots det mycket nöjd med hur det hanterats.”

12. Det var lätt att tolka detaljplan eller områdesbestämmelse

”Tolkningen av äldre detaljplaner skiljer sig väldigt mellan tex planavdelningen och bygglovsavdelningen.”

”Vet ej.”

”Regler kring takbeklädnad.”

”Olika tomter på området hade olika beteckning.”

”Ingen detaljplan men kommunen ansåg att det krävdes.”

”Allt å när man frågar om hjälp så rycker dom på axlarna å säger vi vet inte sök på internett.” ”Fornminnen.”

17. Om de utformningskrav och tekniska egenskapskrav som ska uppfyllas upplevs som orimliga, vad är orimligt?

”Helt orimligt med så omfattande dokument från mig, ska endast byta färg från gult till grönt villa.”

”Enköpings kommun krävde dokument som husförman som bygger 1000 hus/år knappt hört talas om.”

”Att en detaljplan i ett nybyggt område, i ett samhälle med blandad fär på tak, utformas så att det krävs "röda" tak. Det blir heller ingen enhetlighet i det röda då det finns olika nyanser av röda tak.”

”Upplandsmuseet ställde krav på utformning, färg, material på takpannor samt husets placering. Kommunen verkade inte veta hur de skulle ställa sig till kraven.”

”Vad gör det för skillnad om det är tegelpannor av betong eller lera. Inte alls i kontakt med verkligheten när man väljer material som inte är vanligt förekommande och mycket dyrare. Väldigt inifrån och ut som ingen vanlig människa ser skillnaden på.”

”Saknar information för att veta vad som krävdes för att få bygglov. Att jag ska veta exakt hur jag ska rita och att jag ska kunna rita ledningar och kunna byggtekniska saker så som, veta hur jag ska bygga en takkupa, veta vad för virke som ska användas, veta vad för

entreprenörer jag ska ha. Veta vilka golvbalkar och takstolar som ska avväxlas. Allt detta är något min entreprenör ska veta och han får utföra det. Dock har inte entreprenör något med bygglov att göra.”

”Får ej ha uthyrningsdel, dvs egen del för barn i bostaden, får ej bygga garage pga byggarea bestämmelser. Får ej bygga carport pga för nära väg etc.”

”Tillgänglig WC i byggetablering och kontor på plan 1.”

”I Enköpings tolkas pbl ovanligt hårt. Det gör att att vissa egenskapskrav som för gemene man är helt orimliga fortfarande ska finnas presenterade. Andra kommuner gör tolkningen att egenskapskraven "kan enkelt tillgodoses vid behov" räcker. Det gör att katalogshus som självklart följer standrad, måste korrigeras för att fylla enköpings tolkningar av kraven.” ”Det är lätt att ta reda på vad som behövs, men byggnadsnämnden hjälper inte till, försvårar, fördyrar o är allmänt krångliga. Vår ansökan var fullständig direkt, men vi fick ta vägen över mark-och miljödomstolen för att byggnadsnämnden skulle förstå det. T.o. m det

överklagades av dom.” ”Nej.”

20. Om ansökan var ofullständig, vad skulle åtgärdas?

”Energideklaration och va-ritning som enligt andra handläggare inte behövs för denna typ av byggnad.”

”Ritning på huset med vald färg.” ”Situationsplan, kontrollplan.” ”Kulör kod på taket.”

”Konstruktionsdokument.”

”Handläggaren informerade om att han var, enligt detaljplanen, tvungen att rekommendera avslag så vi fick lämna in en skrivelse där vi hävdade orimligheten i avslaget.”

”Ändra färg, stekpannor, husets utformning.”

”Ansökan gällde fasadändring (takfönster) samt inredning av förberedd övervåning.

Då grannar tidigare gjort samma förändring med förenklad kontrollplan och utan KA gjorde jag antagandet att min åtgärd skulle hanteras på samma sätt. Handlingarna som inlämnades var identiska med grannes bygglovsansökan (samma handlingar, samma utformning, samma planlösning och samma tekniska beskrivningar). Trots det gjordes bedömningen att jag, till skillnad från grannar, behövde anlita KA och komplettera med en mer omfattande

kontrollplan. Jag anmodades dessutom komplettera med planritning för bottenvåning.” ”Kompletterande information efter byggstartsmöte.”

”Hade inte kontrollplanen med. Hade inte heller med dimensioner på byggnadsmaterial.” ”Kommer inte ihåg.”

”Lite småfix, kommer inte ihåg de exakta detaljerna.”

”I bygglovet ville dom ha in en ritning för komplettering. Kommer ej ihåg vad den hette. Men var i genomskärning av huset. I tekniska handlingarna ville dom ha komplettering på

de skulle vara fackmannamässiga ritningar på dessa: VVS, VENTILATION.” ”Alla ytterdörrar skulle vara breda.”

”Tillgänglig wc och kontor på i bottenplan.”

”Det mesta enl dom, men inte enl Länsstyrelsen el mark-och miljödomstolen.” ”Fick bara hänvisning till lagar och bestämmelser som jag själv fick tolka.” ”Typ allt. Takstolar grund å vägg.”

”Otydlighet i vilka handlingar som efterfrågades från start gav en rörig process.”

”Gjorde en kontrollplan som var för komplicerad så det fick skicka en egen där jag skulle bara skriva under.”

”Färg, defintion och testplan.” ”Brand, grund.”

24. Om det tekniska samrådet var otydligt, vad kunde tydliggöras?

”Kommunen krävde dokument som de inte har rätt till att kräva, de anmärkte på saker som var totalt oviktiga för projektet. Vi fick komplettera under flera tillfällen istället för att alla synpunkter kom på en gång och det var mycket tycke och smak inblandat från

byggnadsinspektörens sida. Handlingarna godkändes inte eftersom de inte såg ut som exemplet på PBL:s hemsida, trots att innehållet var detsamma. Man känner sig som privatperson rätt hjälplös vid ett sådant tillfälle, att tjafsa drar ut på tiden så vi fick ta fram dokument som de egentligen inte borde kräva och ändra om utseendet på våra handlingar så att de skulle se ut som byggnadsinspektören tyckte de skulle se ut. Processen blev mycket bökigare än den borde varit.”

”Man kund säkerställa att de tekniska kraven var tydligare och att det fanns en kravlista att pricka av.”

”Krångligt, dålig service, lång handläggningstid.” ”Få mer hjälp.”

”Det som kunde gjorts bättre var att skriva ut datum när man fick börja. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 22 § plan- och bygglagen. Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Med detta startbesked bestämmer byggnadsnämnden att

1. Kontrollplanen fastställs

2. Följande handlingar ska lämnas in till byggavdelningen som underlag för slutbesked:

− Ifylld, underskriven kontrollplan samt intyg om att

byggnadsåtgärderna överensstämmer med beviljat bygglov.”

32. Om du inte hittade informationen du sökte på hemsidan, hur hittade du den?

”Informationen framkom först under kompletteringsrundorna och stämde inte överens med informationen på hemsidan.”

”Kollade på gamla bygglov och pratade med andra som sökt bygglov. Men viss information borde varit tydligare på hemsidan. Som tidigare nämnt utgick vi från det som står på

hemsidan att en handling ska innehålla. Då den dock inte såg ut exakt som pbl:s typexempel på handlingen fick vi lov att komplettera. Utseende på handling bör inte spela roll, utan dess innehåll. Spelar det roll bör det framgå på hemsidan.”

”Kontakter.”

”Krångligt, dålig service, lång handläggningstid.” ”Boverket och andra sidor på nätet.”

”Via andra kommuners hemsidor.” ”Ringde kontaktcenter.”

”Via kompisar och via Mail med handläggare.” ”Boverket.”

”Jag frågade i kontaktcentret.” ”Genom bekanta.”

”PBL, boverkets hemsida.” ”Går att hitta på nätet.”

37. Finns det något, utöver de frågor som tagits upp, som du upplever otydligt eller svårt med bygglovsprocessen? Vad?

”Att tolkningen av PBL skiljer sig så mycket åt inom organisationen.”

”Det var inte alltid tydligt var det var som inte stämde. Vi behövde komplettera handlingarna men det framgick inte direkt vad det var som saknades. Det kändes som att vi behövde komplettera bara för att handlingarna var rätt enkla. Borde ju inte spela någon roll sålänge den viktiga informationen är med.”

”Mycket svävande svar när man frågar saker.” ”Krångligt, dålig service, lång handläggningstid.” ”Inget otydligt eller svårt.”

”Jag upplever att byggärenden som är identiska eller liknar varandra hanteras olika. Jag upplever att olika handläggare gör olika bedömningar vilket framstår som en form av godtycke i handläggningsprocessen.”

”Om man ansöker om både rivningslov och bygglov, borde det kunna beviljas rivningslov innan alla slutgiltiga handlingar för bygglov inkommit.”

”Nej. Det är bara allmänt svår att få bygglov av Enköping. Vi tog ställning flera gånger om de var värt allt slit. Vi höll alltså på att hoppa av allt just för att det var få krångligt och svårt.” ”Att bygglov för solceller inom vårt område inte faller under Boverkets generella regler där bygglov ej behövs.”

”Nej.”

”Nonchalans från personal.” ”Allt har varit svårt!”

”Nej.”

”Var enklare att få tag på dem på mail än telefon.”

38. Har du några förslag på hur processen i Enköpings kommun skulle kunna förbättras?

”Arbeta fram en gemensam tolkning av PBL så att bygglovsbesluten inte är avhängiga av vilken handläggare man tilldelas.”

”Man måste skilja på bygglov som söks för stora flerbostadshus samt en liten villa. Jag upplever att vårt bygglov blev jämfört med ett bygglov för ett klart mer avancerat projekt, vilket jag inte tycker är rätt. Nivån på handling måste anpassas efter nivå på projekt.” ”Hemsidan tycker jag är bra, men den kan utvecklas. Hänvisa mer till PBL och tydligare exempel på hur ni vill ha handlingarna.”

”Svårt att få tag på kontakt personen eftersom det inte är telefontider hela dagen”

”Som tidigare påtalat är det viktigt med tydlighet i de tekniska specifikationerna så att man som användare vet på vilken nivå och hur handlingarna ska kompletteras till det tekniska samrådet.”

”Man måste nog skrota den och bygga nytt från grunden.” ”Nej.”

”1. Konsekvent handläggning av ärenden som är identiska eller liknande varandra. 2. Transparens i hur ärenden bedöms och varför ärenden som är identiska eller liknar varandra bedöms olika om det är så att det finns saklig grund för skilda bedömningar.” ”Bättre hemsida för uppladdning av dokument, allt för många gånger har den krånglat och det har varit enklare att mejla in dokument.”

”Handläggningstiden borde kunna kortas ner, ha telefontid så att man lättare kan få kontakt. Mail är bra, men kan lätt missuppfattas och tydlig information är A och O.”

”Sammankoppla bygglovsansökan med ansökan om energibrunn eller övrigt som man ser är på gång i bygglovet. På så sätt kanske man kan effektivisera flödet, eftersom

energibrunnsansökan tog längre tid än bygglovet...”

”Inte ha orimliga summor för bygglov på befintliga hus. Sänka sina krav på byggloven och tekniska handlingar.”

”Snabbare hantering av ärenden som regeringen önskar ska gå snabbt, mycket frustration hos mig och entreprenör.”

”Mindre byråkrati och förståelse för att vi vill bygga upp bostäder åt invånare vilket genererar handläggarnas löner.”

”Ja, iom att det är oftast enkla fel när man fyller i bygglov och andra papper så skulle det vara bra om man kunde gå in direkt och visa så man får reda på direkt om man skrivit fel namn någonstans,, kryssat i fel ställe etc etc,, iom att man skickar in papper och man gör fel så tar

handläggning , post , retur mycket längre tid,, skulle underlätta både åt kund och byggnadsnämnd.”

”Byt chef, skaffa någon som är samarbetsvillig o inser värdet av att få hit folk som bygger, bor o betalar skatt här. En byggnadsnämnd skall hjälpa, inte stjälpa. Chefen sätter tonen för medarbetarna. Att obstruera kostar oss skattebetalare onödigt mkt pengar.”

”Trevligheten och mer hjälpsam.” ”Kortare handläggningstider.”

”Anställa en till så att de små byggloven går lite fortare. Ha färdiga kontrollplaner (mallar) på hemsidan.”

Box 883, 721 23 Västerås Tfn: 021-10 13 00 Box 325, 631 05 Eskilstuna Tfn: 016-15 36 00

Related documents