• No results found

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket

In document EM GRANSKAR VEM ? V (Page 64-69)

I denna del har vi intervjuat ekorevisor Henrik Lundin på Ekobrottsmyndigheten samt en respondent från Skatteverket. Respondenten från Skatteverket valde att vara anonym och benämns därmed som respondent D. Innan intervjun påbörjades tydliggjorde respondent D att vissa frågor är ledningsgruppsfrågor och han kan därmed inte uttala sig om dessa. Detta gör att respondent D inte finns med på alla frågor. I nedanstående empiriska sammanfattning så kommer först Lundins svar och därefter respondent Ds.

- 57 -

4.2.1 Hur tror ni att den frivilliga revisionen kommer att påverka ert arbete?

Ekorevisor Lundin tror att över en period kommer de oaktsamma brotten öka. Vidare kommer mörkertalet att öka, då den externa kontrollen försvinner i aktiebolagen utan revisor. Det tar lång tid för Bolagsverket att reagerar på att de inte får in årsredovisningar. Under den tiden det tar innan Bolagsverket slår larm och begär aktiebolaget i likvidation för att de inte får in någon årsredovisning, så hinner ett företag som används i brottslig verksamhet begå många brott under den perioden.

Respondent D tror inte att det kommer att påverka hans arbete så värst mycket. Det som kan vara ett problem för Skatteverket är de skattskyldiga som ”under” deklarerar. För att på så sätt komma under gränsen för nettoomsättningen på 3 mnkr gränsen, som är gränsen för den frivilliga revisionen.

4.2.2 Har det tillkommit någon ny aktör på marknaden istället för revisorn som kan förhindra ekonomisk brottslighet?

Ekorevisor Lundin svarar nej på frågan om det har kommit någon ny aktör på marknaden som kan förhindra ekonomisk brottslighet istället för revisorn. Lundin säger att de försöker samarbeta med Far och SRS, som är redovisningskonsulternas branschorganisationer. I första hand är det redovisningskonsulten som bokför och de kommer att få ett större ansvar. Ju mer kunskap som redovisningskonsulterna kommer att få desto lättare blir det för dem att upptäcka ekonomisk brottslighet. Branschorganisationerna Far och SRF har tagit fram Reko, för att öka kvaliteten på redovisningskonsulterna arbete. Detta kommer att leda till att uppmärksamheten riktas mot ekobrott och oaktsamma brott. Vidare säger Lundin att Ekobrottsmyndigheten har en ökad beredskap för att ta hand om oaktsamma brott, då de har tagit fram ett sätt att arbeta rationellt inom myndigheten. Till sist i denna fråga, säger Lundin att för redovisningskonsulters del, är Reko en bra hjälp i deras arbete.

Respondent D har inte svarat på denna fråga.

4.2.3 Kommer fler oaktsamma brott öka i och med den frivilliga revisonen?

Ekorevisor Lundin säger i denna kontext att risken kommer att öka och i detta sammanhang inte på ett positivt sätt. Ett exempel är ett litet aktiebolag som inte är ett aktivt bolag och som egentligen borde gå i likvidation då det inte förekommer någon verksamhet. Likväl så förekommer det ändå saker i företaget, saker som inte bokförs men som borde bokföras. Respondent D har inte svarat på denna fråga.

4.2.4 Har det tillkommit nya regler efter införandet av frivillig revision för att motverka att ekonomisk brottslighet?

Ekorevisor Lundin svarar nej, på denna fråga. Det har däremot kommit nya regelverk för enklare redovisning. Det nya är bland annat att den bokföringsskyldige kan dröja med att bokföra. Vidare har det skett förenklingar i regelverket, så att det blir lättare att följa lagen. Ytterligare en regel är förandet av personalliggare. Detta är en bok där anställda skriver in när

- 58 -

de kommer och går till arbetet bland annat för restauranger och frisörer. Denna förändring kom dock innan den frivilliga revisionen. Skatteverket kan vidare komma på oanmälda besök till byggplatser. Det finns ett förslag som stöds av Skatteverket, nämligen att inkomstskatten ska bli individuell. Samma månad som lönen betalas ut till en arbetstagare ska arbetsgivaren rapportera in lön och arbetsgivaravgift individuellt. På så sätt kan Skatteverket på en gång jämföra antalet personer på arbetsplatsen och antalet som arbetsgivaren rapporterar in varje månad. Som situationen ser ut nu så måste Skatteverket vänta ett år innan en jämförelse med den inrapporterade lönen och arbetsgivaravgiften motsvarar den redovisade bokföringen kan göras.

Respondent D svarar nej, det har inte tillkommit några regler på denna fråga. Det har inte tillkommit några ytterligare redskap för Skatteverket. Det Skatteverket önskade i sitt yttrande gick inte igenom.

4.2.5 Är det någon skillnad på hanteringen av en auktoriserad redovisningskonsult kontra en auktoriserad revisor i brottsmål?

Ekorevisor Lundin säger att en revisor aldrig kan bli åtalad för medhjälp till bokföringsbrott då en revisor reviderar räkenskaperna. En revisor som granskar räkenskaperna och inte upptäcker brott vid granskningen, kan inte heller bli åtalad för bokföringsbrott. Inte heller kan revisorn bli åtalad för om han/hon upptäcker brott vid granskningen och inte skriver det i revisionsberättelsen. En revisor kan inte bli åtalad för det granskade året, däremot kan revisorn bli åtalad för nästa räkenskapsår, då de ingående balanserna för företaget är felaktiga. Lundin säger att en revisor kan bli åtalad för osant intygande. Redovisningskonsulten kan bli åtalad för medhjälp till bokföringsbrott.

Respondent D har inte svarat på denna fråga.

4.2.6 Hur verkningsfull har anmälningsskyldigheten varit när det kommer till att bekämpa ekonomiska brott och skattebrott?

Ekorevisor Lundin har inte svarat på denna fråga.

Respondent D ger ett exempel som svar på denna fråga. Ett företag som avsågs att bedriva brottslig verksamhet startades den 1 november år 1 enligt gamla regler. Förut kunde företag endast bestämma att ha bokslutsdag den 30/4, 30/6, 31/9 eller den 31/12. Företag kan fortfarande välja att ha dessa bokslutsdagar. Ett företag valde då den 30/4 som sin bokslutsdag. Under första året ansöker företaget om förlängt räkenskapsår och fick förlängt räkenskapsår till maximala 18 månader säger respondent D. Det leder till att det första bokslutet hamnar i år tre. Det innebär att det tar tid att upptäcka bokföringsbrott.

Styrelsen ska överlämna årsbokslut inom ett halvt år till revisorn då årsstämman ska ske inom ett halvår efter bokslutsdag. När det har gått ett halvt år och revisorn inte har fått något från styrelsen, så ska revisorn skriva ett brev till styrelsen för att påpeka att styrelsen inte har lämnat något årsbokslut för granskning. Händer det ingenting efter detta så ska revisorn avgå och anmäla det till Bolagsverket, efter detta ska revisorn anmäla det till åklagare. Då har det gått så pass lång tid att den som har bedrivit brottslig verksamhet har slutat och det finns en

- 59 -

ny styrelse som består av en målvakt istället. Respondent D avslutar med att säga att anmälningsskyldigheten för revisorer inte har varit så effektfull.

4.2.7 Vad kommer att hända nu med den rådande situationen, där

anmälningsskyldigheten gäller för revisorer men inte redovisningskonsulter?

Ekorevisor Lundin svarar att han tror att antalet anmälningar kommer att minska och då kommer mörkertalet att öka.

Respondent D har inte svarat på denna fråga.

4.2.8 Vilka intressenter anser ni har påverkats mest av att den frivilliga revisionen har trätt i kraft?

Ekorevisor Lundin menar att alla naturligtvis påverkas av detta. Sammantaget kommer kostnaderna att minska, antalet fel öka samt kommer även antalet skattefel att öka. När antalet skattefel ökar leder det till minskade skatteintäkter och det påverkar samhället räknat i kronor. Vidare kommer de administrativa bördorna för företag att minska. Leverantörer kan komma att drabbas, då det kan finnas oseriösa företag som är verksamma. Detta förklarar Lundin med att företagen kan hinna verka under en lång tid innan leverantörerna upptäcker att de levererar till ett oseriöst företag. Den långa tiden leder till att det oseriösa företaget hinner blåsa leverantörerna. Banker kommer inte att drabbas då de antingen kommer att kräva revisor eller borgensåtaganden.

Respondent D har inte svarat på denna fråga.

4.2.9 Vilka egna reflektioner har uppkommit i samband med att revision är frivilligt bland de mindre aktiebolagen?

Generellt sett ur ett personligt perspektiv menar ekorevisor Lundin att det är dåligt att ta bort revisonen för de mindre aktiebolagen då de står för en stor del av ekobrotten. Lundin framhåller att det även blir mindre administrativa bördor sett ur ett politiskt perspektiv. Vidare fortsätter Lundin med att det kanske borde införas anmälningsskyldighet för redovisningskonsulter och det skulle förstärka redovisningskonsultens roll. Ett exempel på att stärka rollen är att införa anmälningsskyldighet för redovisningskonsulter för vissa former av ekobrott. Ett annat förslag som Lundin ger är att det skulle finnas en anmälningsskyldighet för redovisningskonsulter som avgår från ett redovisningsuppdrag för att inte göra sig skyldig till bokföringsbrott. En sista sak som Lundin nämner är att Skatteverket vill införa en ruta i inkomstdeklarationen, där deklaranten får ange om räkenskaperna har granskats av en revisor eller inte.

På denna fråga svarar respondent D att utredningens gräns för nettoomsättningen på 3 mnkr var för defensiv. Det första förslaget på 83 mnkr i nettoomsättning hade gjort att fler företag omfattades och därmed är de tidigare förutsättningar tillbaka. Skatteverket såg en stor fara med den slopande revisionsplikten och det framgår av Skatteverkets remissvar till utredningen.

- 60 -

4.2.10 Avslutning

Sammanfattningsvis framkommer det att några nya regler inte har tillkommit efter införandet av frivillig revision för att motverka ekonomisk brottslighet. Det framhålls från både EBM och Skatteverket.

Det framkommer tydliga skillnader när det kommer till ansvarsområdet. En revisor kan inte bli åtalad för medhjälp till bokföringsbrott som en redovisningskonsult kan bli. Den frivilliga revisionen kommer att medföra ett ökat antal oaktsamma brott samt kommer mörkertalet att öka menar Lundin. EBM har förberett sig genom att införa nya rationella arbetssätt.

Skatteverket däremot fick inga nya kontrollverktyg. När antalet skattefel ökar leder det till minskade skatteintäkter vilket kommer att påverka samhället räknat i kronor. För att stärka redovisningskonsultens roll, menar Lundin, att det kanske borde införas anmälningsskyldighet för redovisningskonsulter. I intervjun med Skatteverket framkommer det dock att anmälningsskyldigheten inte varit så effektfull då det tar lång tid innan myndigheter reagerar. Sammantaget kommer alla intressenter naturligtvis påverkas av den frivilliga revisionen påpekar Lundin. Leverantörer kan komma att drabbas, då det finns oseriösa företag som är verksamma. Banker förmodades däremot inte drabbas då de antingen kommer att kräva revisor eller andra borgensåtaganden.

- 61 -

5 Analys

I detta kapitel kommer vi analysera våra respondenters svar utifrån insamlad empiri och vår litteraturgenomgång. Våra frågeställningar som utgör uppsatsens grund får ligga som en ram för vår analys och har även fått vara med och bildat våra rubriker. Syftet med vårt analyskapitel är att förbereda för de slutsatser och diskussioner som sker i det avslutande kapitlet.

In document EM GRANSKAR VEM ? V (Page 64-69)