• No results found

Ekologický hotel

Se stále se zvyšujícím zájmem o ochranu životního prost edí také stoupá zájem o budování tzv. ekohotel . Na počátku ř0. let 20. století se začaly ešit otázky týkající se environmentálního stavu sv ta a to hned na n kolika konferencích, které zm nily pohled lidstva na problematiku životního prost edí. Mezi ty nejvýznamn jší pat ily „Summit Zem “, který byl po ádaný Spojenými národy v Rio de Janeiru roku 1řř2, „Montrealský protokol“, který se konal roku 1991 na ochranu ozónové vrstvy nebo „Kyótský protokol“

konaný v roce 1řř7, který ešil otázky globálního oteplování. Díky tomu se spousta subjekt rozhodla položit základy environmentálního uv dom ní a také to podnítilo vznik prvních dokument , které se v nují standardizaci p ístup v „green hotel managementu“. (MMR, 2016)

Podle asociace zelených hotel (Green Hotels Association) je ekohotel nebo také „zelený hotel“ environmentáln p átelské ubytovací za ízení, jehož management zavádí takové programy a opat ení, která slouží pro úsporu vody, energií a redukci pevného odpadu, čímž zárove snižuje náklady, šet í životní prost edí a chrání tak naši zemi. (Green Hotels Association, 2017) Pro p edstavu ekologického hotelu si lze prohlédnout obrázek viz níže.

Jedná se o sezónní ekologický hotel určený pro celkem 13 host , který je postaven z p epravních kontejner a je umíst n na b ehu eky Labe.

Obr. 2: Ukázka ekologického hotelu – ContainHotel Zdroj: TZB-info (2016)

Za ekologický nebo jinak ečeno „zelený“ hotel m že být označeno takové ubytovací za ízení, které vlastní evropský certifikát „The Flower“ nebo domácí českou značku

„Ekologicky šetrná služba“. Ob loga jsou vyobrazená v kapitole, která zkoumá problematiku certifikace ekologických hotel níže v textu. Loga jsou také garantována Ministerstvem životního prost edí a jsou uznávána nejenom v České republice, ale také v zahraničí. V České republice posuzuje žádosti a ud luje certifikát ekologické značky hotel m a jiným ubytovacím za ízením Česká informační agentura životního prost edí (CENIA). Hotel, který žádá o ud lení národní ekoznačky nebo ekoznačky EU, musí spl ovat určitá kritéria pro p id lení a o jejím ud lení rozhoduje práv Ministerstvo životního prost edí. (MMR, 2016)

Ekoznačka je tedy ochranná známka, která kterémukoliv zákazníkovi určitého ubytovacího za ízení zaručuje eliminaci negativních vliv na životní prost edí. Mezi kritéria pro ud lení ekoznačky pat í nap íklad omezování spot eby energií, vody a produkce odpad . V takovém

za ízení, které spl uje podmínky pro získání ekoznačky, jsou preferovány ekologicky šetrné výrobky, t ídí se zde odpad a omezuje se jeho produkce, svítí se výhradn úspornými žárovkami, využívá se srážková voda atd. Také hosté jsou aktivn zapojováni do provozu takového hotelu a to nap íklad tím, že si sami regulují teplotu ve svém pokoji, jsou vyzíváni, aby zhasínali sv tla p ed opušt ním pokoje nebo aby nenechávali zbytečn protékat vodu.

Na každém pokoji pak mívají koše na t íd ní odpadu. Klient m „zelených“ hotel se také doporučuje, aby využívali spíše hromadnou dopravu v p ípad cest po m st . (MMR, 2016)

V České republice se trend zeleného podnikání začal v pr b hu deseti let stále více rozvíjet.

D kazem toho je n kolik ubytovacích za ízení, která kritéria pro ud lení značky

„Ekologicky šetrná služba“ spl ují. I p es to se však očekávalo, že se myšlenka „zeleného hotelnictví“ na českém trhu uchytí mnohem více. P ekážkami pro vybudování ekologického hotelu tak m žou být p edevším vysoké náklady spojené s výstavbou a provozem takovýchto za ízení. Prvním certifikovaným ekohotelem v ČR se stal pražský hotel Adalbert v roce 2006. „Zelená za ízení“ jsou vyhledávaná p edevším zahraniční klientelou, jelikož pro domácí klientelu je stále ješt téma ekologických hotel tém neznámé. Za zmínku určit stojí první a jediný ekologický hotel Chateau Mcely u nás, který se pyšní ocen ním

„The Flower“ a je v bec jediným p tihv zdičkovým hotelem své podoby v Evrop . (nazeleno.cz, 2013)

Provoz v hotelových a restauračních za ízeních hraje velkou roli p i znečiš ování životního prost edí. Proto by se m l hotel, který se rozhodne jít takzvan „zelenou“ cestou, snažit o slad ní ekologických a ekonomických zájm práv kv li zachování životního prost edí budoucím generacím. Je t eba si také uv domit, že ekologický management m že výrazn prosp t v napl ování obchodních cíl , protože redukovaná spot eba znamená redukované náklady. To vede k tomu, že nap íklad úspora energií m že dosahovat až n kolika desítek procent. Pracovníci, kte í jsou v takovýchto za ízeních ve vedoucí pozici, by m li mít odhodlání a m li by se snažit motivovat ostatní zam stnance k tomu, aby se ekologické principy staly součástí filozofie podniku a jít jim p íkladem. (K ížek, Neufus, 2014)

Cílem takového hotelu by m lo být zejména poskytování služeb vysoké kvality, které budou spl ovat požadavky na ochranu životního prost edí. Aby hotel dosáhl tohoto cíle, musí celý tým pracovník hotelu zpracovat manuál, který bude odpovídat konkrétním hotelovým podmínkám a bude obsahovat opat ení, která se budou týkat t ech základních oblastí:

hospoda ení s odpadem, úspory energií a tréninku či proškolování zam stnanc . Pro hotel, který se začne zabývat otázkou ekologického p ístupu k životnímu prost edí, m že být tento tah jistým marketingovým nástrojem. Pokud totiž ukáže péči o životní prost edí, získá si tím mnohdy zájem či respekt od mnoha hotelových host , protože, jak již bylo ečeno, obliba vyhledávat takováto za ízení neustále roste vzhledem k zvyšujícímu se pov domí o nutnosti chránit nebo šetrn využívat p írodní zdroje. (K ížek, Neufus, 2014)