• No results found

Pilí e udržitelného podnikání v hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev

udržitelného rozvoje či podnikání. Jednotlivé oblasti jsou proto v níže uvedeném textu blíže specifikované.

Sociální pilí

Z hlediska sociálních aspekt se hotel orientuje nap íklad na oblast práce a spolupráce se st edními školami a to díky partnerství vzd lávacího programu Kuliná ské um ní. Mnoho student má tak možnost získat praxi p ímo v hotelu a to p edevším z liberecké St ední školy gastronomie a služeb nebo i jiných z regionu. Nap íklad díky této zkušenosti m l možnost v roce 2016 student Jan Žídek z již zmín né st ední školy vyhrát první místo v celostátní sout ži Olima Cup 2016 s recepturou na Grilované kachní prso a dále také první místo na nejv tší kucha ské sout ži na Slovensku „Žilinská gastronomická jese “. (Clarion Grandhotel Zlatý Lev Liberec, 2017c)

Podnik také v rámci celé hotelové společnosti CPI Hotels finančn podporuje a spolupracuje s Nadačním fondem Kapka Nad je. Iniciativa na podporu d tí s onkologickým onemocn ním vznikla v minulém roce 2017 a díky charitativnímu projektu „O kapku lepší check-out“, kterého se účastní všech ř hotel značky Clarion Hotels, bylo již vybráno n kolik desítek tisíc korun českých. Sbírka se skládá z p ísp vk od hotelových host , kte í mají možnost p ipsat p ísp vek ve výši 1€ ke svému záv rečnému účtu. Celých sto procent získaných finančních prost edk pak každé čtvrtletí putuje do Nadačního fondu Kapka Nad je.

Hotel také, op t v rámci celé hotelové skupiny, po ádá mnoho akcí, jako je nap íklad sout ž Piazza d’Oro Espresso Cup o nejlepšího baristu skupiny CPI Hotels, na kterou jsou zam stnanci jednotlivých hotel proškolováni pr b žn celý rok. Clarion Grandhotel Zlatý Lev po ádá mimo jiné r zné společenské akce, jako jsou plesy (Reprezentační a ples FC Slovan Liberec), silvestrovské akce, módní p ehlídky a jiné.

Pro hotel je ale p edevším velice d ležité najít a udržet si kvalitní kvalifikované zam stnance. Všichni zam stnanci hotelu jsou pravideln proškolováni a to nejen z hlediska bezpečnosti práce a mají také možnost absolvovat mnoho kurz k dopln ní svých znalostí a dalšímu vzd lání. Hotel po ádá také nap íklad teambuilding na podporu vztah mezi zam stnanci a kolegy. Je však d ležité zam stnance motivovat a tím zvyšovat jejich loajalitu. Proto hotel nabízí spoustu benefit pro své zam stnance a to jak ve form slev na služby poskytované hotelem (nap íklad vstup do Wellness či pobyt), stravenky a další. Mimo jiné poskytuje hotel svým zam stnanc m také firemní uniformy včetn zajišt ní jejich údržby.

Ekonomický pilí

Jak již bylo n kolikrát uvedeno, podstatou podnikání je dosažení a optimalizace zisku, pokud však hotel dosahuje zisku v souvislosti s udržitelným chováním, jedná se o zisk dlouhodobý.

To znamená, že se hotel, nesnaží pouze krátkodob zbohatnout, ale snaží se identifikovat oblasti, ve kterých by bylo možné dosáhnout úspor náklad a zárove tak alespo částečn p isp t k ochran životního prost edí.

Dalším d ležitým prvkem, který m žeme adit do ekonomické sféry, je udržování dobrých vztah s veškerými dodavateli a podpora místních i regionálních podnik . Hotel si velmi pečliv vybírá, od jakých dodavatel bude suroviny odebírat a snaží se platit veškeré své závazky v či nim včas.

Jednou z nejd ležit jších marketingových strategií hotelu je vybudovat si dobré jméno na trhu a spoléhat se na p enos kladných informací od svých klient , kte í jsou se službami hotelu spokojeni a mohou tak hotel a jeho služby dalším potencionálním klient m doporučit.

Cílovou skupinu klient nemá hotel jasn uvedenou. Mohl by si ji však stanovit podle r zných hledisek, nap . geografické, socioekonomické, demografické, aj. Díky p esné definici cílové skupiny se pak hotel m že zam it p esn na ty klienty, které služby hotelu vyhledávají a samotný hotel poptávají.

Ekologický pilí

Posledním ze t í pilí odpov dného podnikání je ekologický pilí . Ačkoliv hotel nezískal ani nemá certifikovaný systém ízení v oblasti ekologie, snaží se alespo částečn n kterými ze svých činností p isp t k lepšímu životnímu prost edí. Ekologické chování hotelu bylo již zanalyzováno výše v podkapitole 2.2, kde bylo provedeno zhodnocení využívání princip udržitelného podnikání v jednotlivých úsecích hotelu. Pokud se budeme zam ovat na spot ebu elekt iny, tu se snaží hotel minimalizovat stejn tak, jak je tomu v ekologických hotelech. V celém hotelu se využívají úsporné žárovky, úsporná za ízení, která šet í energii a osv tlení ve společných prostorech je ízeno pohybovými čidly. Personál je poučen a v p ípad nevyužití n kterých za ízení tato za ízení vypíná. Hosté také používají své karty proto, aby jim fungovala elekt ina na pokojích.

Pro oh ev vody hotel využívá sv j kotel a není tak závislý na teplárn . Hotel je po nedávné rekonstrukci vybaven kvalitními d ev nými okny a dve mi, což zamezuje úniku tepla.

Pokoje a společné prostory jsou pak vybaveny elektrickými termostaty a ve vodovodních bateriích jsou nainstalovány regulátory toku vody. Personál či informační nápisy v koupelnách pak nabádají hosty k ochran životního prost edí (nap . vým na ručník na požádání)

V p ípad nakládání s odpady mají zam stnanci hotelu povinnost t ídit veškerý odpad a jsou proto také náležit proškoleni. Sklo, papír, plasty a kartony se dále recyklují. Kuchy ský odpad se také dále využívá. Nap íklad rostlinný tuk se uchovává v láhvích a dále se pak prodá firm , která ho vykupuje. Zamezí se tak ucpávání odpad . Hotel se mimo jiné také snaží dbát na úsporu obal , jsou zde využívány dávkovače na mýdla ve společných prostorách a minimalizují se jednoporcová nebo nízkoobjemová balení. Čisticí prost edky se také dopl ují do dávkovač a tím se snižuje množství obalových odpad . Po svých hostech však hotel nevyžaduje t íd ní odpad , d lají to za n v tšinou pokojské a z hlediska 4* standardu jsou host m nabízeny klasické jednorázové obaly nap íklad na sprchový gel či šampon.

V níže uvedené tabulce č. 2 je uvedeno, čemu se podnik v jednotlivých oblastech udržitelného podnikání v nuje a na co se soust edí.

Tab. 2: Oblasti udržitelného podnikání hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev

Sociální pilí Ekonomický pilí Ekologický pilí

Nenásilné marketingové nástroje T íd ní odpad

Organizace sout ží a spol.

Dobré vztahy s dodavateli Úspora a minimalizace nízkoobjemových obal

Školení zam stnanc Zdroj: Vlastní zpracování

2.4 Komparace vybraných oblastí udržitelného podnikání v hotelu