• No results found

Komparace vybraných oblastí udržitelného podnikání v hotelu Clarion Grandhotel

Pro komparaci v rámci oblasti spot eby energie, vody, odpad a dalších poskytovaných služeb hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev byl vybrán ekologický hotel Adria Praha. Zvolen byl proto, že se jedná o hotel, který se odpov dným p ístupem k využívání p írodních zdroj v celém jeho provozu ídí. Z p ehledu ekologických za ízení ocen ných certifikátem ekologické značky EU, které se nachází v České republice (viz tabulka č. 1), byl také vybrán, protože se jedná o hotel, který je ohodnocen čty mi hv zdami, poskytuje svým host m podobné služby a nachází se uprost ed rušného m sta, stejn tak jako Clarion Grandhotel Zlatý Lev.

Hotel Adria Praha se nachází na Václavském nám stí v samém centru hlavního m sta Prahy.

Díky svému p ístupu k životnímu prost edí obdržel mnoho ocen ní, tím nejvyšším je ocen ní Evropské unie pro zelené hotely ekoznačka EU, tzv. The Flower, kterou získal jako první čty hv zdičkový hotel v České republice. I to m že být d kazem toho, že hotel, který se nachází v centru rušného m sta, m že poskytovat ekologicky šetrné služby bez ohledu na lokalitu. Na obrázku č. 7 lze vid t logo hotelu a na obrázku č. Ř je vyobrazeno, kde se hotel nachází.

Zdroj: Hotel Adria Praha (2018b)

Zdroj: Hotel Adria Praha (2018b) Obr. 7: Logo hotelu Adria Praha

Obr. 8: Mapa umíst ní hotelu Adria Praha

Srovnání základních charakteristik obou hotel je uvedeno v tabulce č. 3 níže.

Tab. 3: Hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev viz hotel Adria

Kritéria Clarion Grandhotel Zlatý Lev Hotel Adria

Ocen ní Ekoznačka EU X ANO

t íl žkové, junior suite + apartmány

Jednol žkové, Další služby Wellness & Therapy, beauty Salón,

Wi-Fi, poskytování vstupenek (ZOO

standardu. Nabízejí také široké spektrum ubytovacích možností. Z tabulky lze dále vid t, že ačkoliv se jedná o hotely se stejnou kategorií, hotel Adria je v porovnání s Clarionem Grandhotelem Zlatý Lev cca dvojnásobn dražší. Jedním z d vod m že být, že se hotel Adria, jak již bylo uvedeno, nachází p ímo v centru hlavního m sta Prahy, což mimo jiné znamená vyšší náklady na provoz než je tomu v Liberci.

Hotelu Adria mimo jiné pat í ocen ní v sout ži EU Ecolabel Communication Award za propagování konceptu Ekoznačky, kde získal 2. místo. V roce 2012 pak hotel získal ocen ní E.ON Energy Globe Award v kategorii vzduch. (Hotel Adria Praha, 2018c)

Opat ení na úsporu p írodních zdroj a činnosti ekologického hotelu Adria Praha:

 minimalizace odpadu včetn jeho t íd ní;

 omezení používání výrobk na jedno použití;

 použití ekologicky šetrných čisticích prost edk ;

 úspora elektrické energie (částečné zavedení úsporných žárovek, instalace

 využití surovin od místních dodavatel ;

 poskytování vy azeného oblečení či nábytku charit ;

 zam stnanci jsou pravideln proškolováni, snaží se p isp t vlastní činností k šet ení životního prost edí (nap . jízda na kole do zam stnání);

 zam stnanci pečují o své okolí (konkrétn zajiš ují čistotu studánky Pet ínky, natírají lavičky a instalují ptačí budky ve Františkánské zahrad ) aj. (Hotel Adria Praha, 2018c)

V následujícím textu bude provedeno srovnání obou zvolených hotel v oblasti spot eby energie, spot eby vody, odpad a dalších poskytovaných služeb. Posuzována byla opat ení v oblastech, která byla ve ejn dostupná. V níže uvedených tabulkách bude zhodnoceno a vyobrazeno, jaká opat ení v jednotlivých oblastech hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev v porovnání s hotelem Adria využívá či naopak. V p íloze D bakalá ské práce jsou, pro lepší p ehled, sloučeny jednotlivé oblasti do jedné tabulky.

V níže uvedené tabulce lze poukázat na n které rozdíly mezi ekologickým hotelem Adria a klasickým hotelem Clarion Grandhotel Zlatý Lev v oblasti spot eby energie, konkrétn tepla a elekt iny.

Tab. 4: Komparace v oblasti spot eby tepla a elekt iny

OBLůST SPOT EBY ENERGIE

Clarion Grandhotel

Zlatý Lev Liberec Hotel Adria Praha

Úsporné spot ebiče X X

Automatické vypínací systémy X X

Úsporné žárovky X X

Vylepšení izolace oken a dve í X X

Regulace klimatizace X X

Zdroj: Vlastní zpracování

(pozn. X-výskyt aktivit v daném hotelu, -- - aktivita se v daném hotelu nenachází)

Z tabulky č. 4 vyplývá, že ani jeden hotel nemá zavedený systém šedé vody1, ze kterého se provádí rekuperace tepla a ani jeden nezískává tepelnou energii z klimatizace či chlazení.

Oba hotely využívají pro svou činnost úsporné spot ebiče t ídy A+ nebo A++ a nahradily také klasické žárovky za úsporné. Ve společných prostorách hotel se pak nacházejí úsporná čidla a na pokojích jsou nainstalovaná čidla k termostat m pro automatickou regulaci teploty. Hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev i hotel Adria realizovaly vým nu oken a dve í pro lepší izolaci. Hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev nevyužívá odb ru energie z obnovitelných zdroj , tím, že by m l nap íklad instalované vlastní solární panely. V obou hotelech je také k dispozici klimatizace s možností její regulace.

1 Šedou vodou nazýváme splaškové odpadní vody, které neobsahují fekálie nebo moč a odtékají z umyvadel, van, sprch, d ez apod. Tuto vodu lze po úprav použít jako vodu provozní nap . pro splachování záchod , pisoár či zalévání zahrad. Tím vzniká výrazná úspora náklad na stočné.

Tab. 5: Komparace v oblasti spot eby, dalšího využití a znečiš ování vody

OBLAST SPOT EBY VODY

Clarion Grandhotel

Zlatý Lev Liberec Hotel Adria Praha

Systém šedé vody -- --

Omezený pr tok vody X X

Využití deš ové vody -- X

Použití šetrných čisticích

prost edk X X

Zdroj: Vlastní zpracování

(pozn. X-výskyt aktivit v daném hotelu, -- - aktivita se v daném hotelu nenachází)

Další tabulka se zam uje na oblast spot eby vody, které oba hotely také v nují dostatečnou pozornost. Jak již bylo zmín no v tabulce č. 4, ani jeden z hotel nevyužívá systém šedé vody a dle slov pana editele hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev se to ani do budoucna neplánuje. Deš ovou vodu pak dále využívá pouze hotel Adria. Oba hotely, jak je z ejmé z tabulky, mají nainstalované r zné omezovače proudu vody do vodovodních kohoutk , sprch či van. Tím spot eba vody také rapidn klesá. Proto, aby zabránili p ílišnému znečiš ování vody, využívají také oba hotely šetrn jší čisticí prost edky s ohledem na životní prost edí.

Tab. 6: Komparace v oblasti t íd ní a minimalizace odpad

OBLAST ODPAD

Clarion Grandhotel

Zlatý Lev Liberec Hotel Adria Praha

T íd ní odpad X X

Úplné nebo částečné odstran ní jednorázových

obal X X

Recyklovaný papír -- X

Zdroj: Vlastní zpracování

(pozn. X-výskyt aktivit v daném hotelu, -- - aktivita se v daném hotelu nenachází)

Hotel Adria zcela nahradil jednorázové obaly a nahradil je opakovan plnitelnými dávkovači mýdel, šampon a jiného. Také omezil vydávání jídel v jednoporcových obalech.

Naproti tomu hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev jednorázové obaly pouze omezil, ale zcela je nenahradil. Dávkovače se využívají spíše ve společných prostorách, na pokojích mají však hosté stále p ipravenou kosmetiku v jednorázových obalech, jak to klienti vyžadují. P i snídaních jsou n které potraviny také servírovány pomocí jednoporcových obal .

Oba hotely používají šetrné čisticí prost edky, které jsou skladovány v dávkovačích, tím se omezí spot eba jednorázových plastových obal . Samoz ejmostí je také pro oba hotely t íd ní veškerých odpad . N které druhy odpad , jako je nap íklad použitý tuk v kuchyni, zachycují v lapačích tuku a dávají k dispozici dále jinému podniku, který se na to specializuje. Hotel Zlatý Lev pak papír nerecykluje a dále ho nijak nevyužívá.

Tab. 7: Komparace v oblasti ízení hotelu a poskytovaných služeb

(pozn. X-výskyt aktivit v daném hotelu, -- - aktivita se v daném hotelu nenachází)

Z tabulky č. 7 je patrné, že v oblasti ízení hotelu postupují hotely podobn . Nicmén odborné proškolování probíhá v každém hotelu odlišn . V hotelu Adria se soust edí na proškolení z hlediska ekologie. Dbají na to, aby zam stnanci nap íklad t ídili odpad a aby se soust edili na to, aby klienti hotelu také n které zásady hotelu dodržovali. Clarion Grandhotel Zlatý Lev se odborn nezam uje na tuto oblast proškolování, nicmén zam stnanci jsou také proškoleni, aby v d li, jak mají nakládat s odpady.

Oba dva hotely odebírají potraviny od regionálních dodavatel a hotel Adria se dokonce snaží o vlastní produkci potravin. Zam stnanci hotelu sami chodí sbírat jahody a vyrábí si vlastní marmeládu nebo si také p stují vlastní bylinky. V tabulce č. 7 je označeno, že se aktivitou vlastní produkce potravin hotel Zlatý Lev nezabývá, nicmén toto do budoucna plánuje zm nit. Již letos bylo zám rem na st eše hotelu vybudovat vlastní včelí úly a začít tak produkovat vlastní med. Realizace však bude probíhat až v následujících letech.

Dále se také oba hotely zapojují do podpory r zných charitativních organizací a jejich projekt . Clarion Grandhotel Zlatý Lev finančn podporuje a spolupracuje s Nadačním fondem Kapka nad je v rámci své hotelové skupiny CPI Hotels. Hotel Adria pak spolupracuje s organizací Duha. V areálu hotelu si lze zakoupit ručn malované hrníčky, které namalovali postižení jedinci práv z organizace Duha. Zam stnanci hotelu Adria se také snaží o rozši ování zelených ploch v Praze, každoročn otvírají a čistí studánku Pet ínku a ve Františkánské zahrad natírají lavičky či instalují ptačí budky. N kte í zam stnanci také do práce využívají jízdu na kole.

3 Ekonomické vyhodnocení efektivnosti vybraných udržitelných