• No results found

ekologiskt hållbar utveckling

In document Region Uppsala 2018 (Page 54-57)

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2018 funnits 9 indikatorer och 8 uppdrag. Det strate-giska målet har uppfyllts under 2018.

Måluppfyllelse indikatorer

INDIKATORER BEDÖMNING Andel ekologiska livsmedel.

Användning av ftalatinnehållande förbruk-ningsartiklar ska minska i förhållande till 2014.

Förskrivning av substanser med hög miljöpå-verkan.

Andel fossilfritt bränsle i busstrafiken.

Energiförbrukning KWh/fordonskilometer (bussar).

Kollektivtrafik som är tillgänglig för alla - tillgängliga fordon.

Kollektivtrafik som är tillgänglig för alla - tillgängliga hållplatser.

Andel material återvunnet avfall.

Energianvändning per kvadratmeter.

Andelen ekologiska livsmedel inom Region Upp-sala är 55 procent 2018, vilket överstiger målvärdet med 5 procentenheter. Andelen ftalatinnehållade4 förbrukningsartiklar har minskat med 51 procent sedan 2014. De substanser med hög miljöpåverkan som har mål om minskad förskrivning är diklofenak (smärtstillande) och fluorokinoloner (bredspektrum-antibiotika). Under den senaste fyraårsperioden har förskrivningen av båda substanserna minskat på regionövergripande nivå.

Vad gäller indikatorn kring fossilfritt bränsle i trafiken uppnås målvärdet då 81 procent av buss-trafiken utförts med fossilfritt drivmedel.

Energiförbrukningen per fordonskilometer har däre-mot ökat något under 2018 vilket innebär att indi-katorn inte uppnåtts. I Uppsala stadstrafik sker en succesiv övergång från normalbussar till ledbussar

4 Ftalater är en grupp ämnen som används som mjukgörare i plaster och gummi. Ämnena kan läcka ut ur materialen och tas upp av kroppen. Några ftalater är bland annat misstänkt hormonstörande och kan göra det svårare att få barn.

och dessa större fordon använder mer energi, en utveckling som alltså går emot miljömålet som det är formulerat idag. Den varma sommaren med ökad användning av fordonens klimatanläggningar har också påverkat energiåtgången liksom brister i fram-komligheten.

Vad gäller indikatorn kollektivtrafik som är tillgänglig för alla – tillgängliga hållplatser, kan inte ett värde för 2018 fastställas. Orsaken är att det beslutet om definition av vad en tillgänglig hållplats är har dragit ut på tiden. Arbetet med att inventera hållplatser kommer därför att fortgå under 2019.

Andelen materialåtervunnet avfall har minskat något. En del av förklaringen ligger i att papper och tidningar (som tidigare gick som materialåtervunnet avfall) minskat som en följd av digitaliseringen. Sam-tidigt har inte det brännbara avfallet minskat på mot-svarande sätt. Dock visar genomförda plockanalyser vid sjukhusen att sorteringsgraden vid våra sjukhus är högre än i samhället i stort. Mer om Region Uppsa-las miljöarbete finns att läsa i Miljöredovisning 2018.

Region Uppsala har uppnått målvärdet för indikatorn energianvändning per kvadratmeter. Målet är upp-fyllt vid normal utetemperatur för de byggnader som ingår i energisparprojektet för åren 2015–2018.

Genomförande av uppdrag

Region Uppsala ska under 2018 implementera handlingsplanen för en fortsatt ekonomi i balans med tidsperspektivet 2020:

Under 2018 har tre områden identifierats där riktade effektiviseringar ska utföras under 2019. Dessa områ-den är minskning av administrativ personal, inköp och upphandling samt utfasning av inhyrd personal.

Utifrån områdena har ekonomiska beting lagts på respektive förvaltning i Regionplan och budget 2019.

Inför 2020 kommer ytterligare områden med effekti-viseringspotential att definieras och implementeras.

Region Uppsala ska under 2018, där det är rele-vant, samverka med kommuner och andra regioner i arbetet med inköp och upphandlingar samt i arbetet med att skapa nya digitala lösningar och tjänster:

Förvaltningarna har under 2018 samverkat med andra regioner där det är relevant samt deltagit i de gemensamma inköp och upphandlingar som initie-rats av Region Uppsala.

Under 2018 ska det upprättas ett förslag på en energistrategi för fastighetsbeståndet, med sikte på hållbarhet, klimateffektivitet och långsiktighet:

Uppdraget är inte helt genomfört då en renodlad energistrategi inte har tagits fram under året. Dock har Fastighet och service arbetat med energifrågan i Region Uppsalas miljöprogram för åren 2019–2022 samt i programförklaringen för energisparprojektet för 2019–2022.

Under 2018 ska arbetet med att genomföra åtgär-der enligt strategin för fossilfri kollektivtrafik fortsätta i syfte att nå målet för 2018 att 80 procent av trafik-produktionen med buss ska vara fossilfri.

Övergången från konventionell diesel till biodiesel är till stora delar genomförd och fokus läggs nu på att bevaka marknaden då reduktionsplikten som infördes 1 juli 2018 väntas påverka både tillgång och pris på biodiesel. Kvarvarande fossila bränslen utgörs framförallt av naturgas i regiontrafiken och därför fokuseras nu arbetet på att koppla samman regionbussdepåns gasanläggning med den nybyggda stadsbussdepån och dess gasledning från Uppsala Vattens biogasproduktion. Dessa åtgärder kommer öka möjligheten att använda biogas i regiontrafi-ken. Ett uppdrag för att påbörja elektrifieringen av stadsbussflottan drivs också på Kollektivtrafikförvalt-ningen.

Under år 2018 ska miljökraven i strategiskt utvalda upphandlingar följas upp:

Under 2018 har uppföljning skett av bland annat tvätt- och textilserviceupphandlingen,

trafikav-tal (UL), städavtrafikav-tal, livsmedel, taxiresor, energi, el, värme, kyla samt upphandlingen för återtag av datorer/IT-utrustning. Uppföljningen av tvätt- och textil serviceupphandlingen visade bland annat att andelen ekologiskt märkta textilier ökat till 28,2 pro-cent. Även en stor andel av IT-utrustningen som åter-tas återanvänds, till exempel stationära och bärbara datorer (95–98 procent), bildskärmar (89 procent), servrar och projektorer (61 procent).

Region Uppsala verkar även för att de produkter och tjänster som köps in är framställda under socialt hållbara och ansvarsfulla förhållanden. För att uppnå detta samarbetar vi med landets regioner i det natio-nella samarbetet för hållbar upphandling. Arbetet utgår från en gemensam uppförandekod samt kon-troll av efterlevnad, där regionala arbetsgrupper och en nationell styrgrupp årligen beslutar vilka avtal/

avtalsområden som ska följas upp och vilken orga-nisation som ska ansvara för uppföljningen. Under 2018 har de regionala arbetsgrupperna tillsammans genomfört 13 kontorsrevisioner och några fabriks-revisioner (Mexico). Fokus 2018 har legat på att aktivt arbeta med leverantörer kring deras åtgärdsplaner.

Region Uppsala ansvarar för uppföljning av livsmed-elsavtal tillsammans med Region Gävleborg, Region Dalarna och Region Västmanland. Det har genom-förts två kontorsrevisioner samt två skrivbordsrevi-sioner med upphandlade livsmedelsentreprenörer under året.

Region Uppsala ska under 2018 stödja Länsstyrel-sen i arbetet med att ta fram en agenda för att leda och koordinera länets omställning mot en koldioxid-snål ekonomi och uppsatta mål:

Region Uppsala har bidragit till länsstyrelsens arbete med att leda och koordinera länets omställning mot en koldioxidsnål ekonomi genom att tillsammans med länsstyrelsen beställa en plan för infrastruktur för biodrivmedel inklusive elfordon.

Region Uppsala har vidare varit aktiv i samband med framtagandet av en reviderad klimat- och energi-strategi för länet, samt tillhörande åtgärdsprogram.

Ett systematiskt samarbete är under uppbyggnad,

såväl generellt som i anslutning till det Miljö- och klimatråd som länsstyrelsen i Uppsala län driver.

Region Uppsala ska under 2018 etablera en regio-nal plattform för bred samverkan där tydliga priorite-ringar med ett långsiktigt fokus skapar förutsättningar för att nå en god och jämlik hälsa hos befolkningen:

Region Uppsala har påbörjat arbetet med att ta fram ett digitalt analysverktyg och plattformens kompo-nenter har kopplats till en av Rådet för social hållbar-hets prioriteringar (Hälsa, trygghet och goda livsvill-kor i socioekonomiskt utsatta områden). Under 2019 fortgår arbetet med etablering av plattformen.

Region Uppsala ska under 2018 vidareutveckla arbetet inom området kompetensförsörjning och rekrytering, bland länets arbetsgivare, med särskilt fokus på ökat socialt hänsynstagande:

Region Uppsala arbetar aktivt för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för de som har hälso- och sjukvårdsutbildning från ett annat land. Bland annat erbjuds olika praktikplatser för nyanlända och utlandsutbildade. Under 2018 har Region Uppsala också inlett ett arbete med Arbetsförmedlingen för att se över möjligheten att erbjuda personer som står långt ifrån arbetsmarknaden praktik eller anställning.

Förbättringsområden

Trots ett väl fungerande miljöarbete är det en utmaning såväl ur ett arbetsgivar- som ett regionalt utvecklingsperspektiv att göra tillräckligt för att minimera klimatpåverkan och spridning av farliga ämnen samt för att värna vatten-, luft- och övriga ekosystemtjänster. Ett fortsatt strategiskt arbete med kollektivtrafikens drivmedelsanvändning samt förstärkt samverkan med kommunerna rörande framkomlighet är exempel på prioriterade förbätt-ringsområden.

In document Region Uppsala 2018 (Page 54-57)