• No results found

patientsäkerhet

In document Region Uppsala 2018 (Page 36-39)

Måluppfyllelsen för ovanstående strategiskt mål mäts med hjälp av 7 indikatorer och 2 uppdrag. Det strategiska målet har delvis uppfyllts under 2018.

Måluppfyllelse indikatorer

INDIKATORER BEDÖMNING Antal vårdrelaterade infektioner i somatisk

slutenvård i relation till antalet vårdtillfällen.

n/a

Andelen vårdrelaterade infektioner.

Följsamhet till basala hygienrutiner.

Följsamhet till klädregler.

Antalet uthämtade definierade dygnsdoser av ”olämpliga läkemedel till äldre” som är förskrivna till patienter 75 år och äldre.

Andelen definierade dygnsdoser av

smalspektrumantibiotika i relation till totala förbrukningen av antibiotika.

Andelen sjukhusförvärvade trycksår.

Av totalt 7 indikatorer har 2 målvärden uppnåtts, 2 indikatorer har delvis uppnått målet och för 2 indika-torer har målvärdena inte uppnåtts.

För indikatorn antalet vårdrelaterade infektioner i somatisk slutenvård finns inget utfall då infektions-verktyget inte varit i drift under hela 2018. Verktyget planeras att åter vara i drift i februari 2019.

Vad gäller indikatorn andelen vårdrelaterade infek-tioner baseras den på en punktprevalensmätning (en dag i mars 2018), vilket ger en ögonblicksbild och gör det svårt att bedöma signifikanta förändringar över tid. Region Uppsalas samlade resultat är 11,3 procent vårdrelaterade infektioner (riksgenomsnitt 8,9 procent) vilket är en ökning mot föregående års värde (8,5 procent) och målet uppnås inte. Det var

främst Akademiska sjukhuset som hade ett försäm-rat resultat (11,9 procent). Inför 2019 kommer det att bli lättare att analysera och skapa åtgärder för att förhindra framtida vårdrelaterade infektioner med det uppdaterade infektionsverktyget.

När det gäller målvärdena för följsamhet till basala hygienrutiner (90 procent) och klädregler (97 pro-cent) har dessa inte uppnåtts av alla förvaltningar.

Region Uppsala uppnår 83,8 procent följsamhet till basala hygienrutiner och 96,1 procent följsamhet till klädregler. Förbättringsarbeten har pågått under året inom flera förvaltningar och kommer fortsätta även under 2019.

Inom Nära vård och hälsa har frekvensen av mät-ningar varierat ute i verksamheterna. Under hösten 2018 har en bred satsning med utbildning och framtagande av handlingsplan genomförts. Rutiner har även införts inom de delar av förvaltningen som tidigare inte betraktats som patientnära. Under 2019 kommer alla privata och offentliga vårdcentraler genomföra månatliga mätningar av basala hygien-rutiner och klädregler.

Indikatorn som mäter andelen definierade dygns-doser (ddd) av smalspektrumantibiotika ska öka för att målvärdet för 2018 ska nås. Så har inte skett utan andelen doser av smalspektrumantibiotika har istället minskat i relation till all antibiotika som skrivs ut vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Lasarettet i Enköping anger att det beror på att det gjorts fler urologiska ingrepp. Även denna indikator kommer att kunna följas upp bättre med infektionsverktyget. När infektionsverktyget fungerar igen behöver resultaten analyseras och diskuteras med Strama (Strategigruppen för rationell antibioti-kaanvändning och minskad antibiotikaresistens).

När det gäller indikatorn som mäter andelen patien-ter med sjukhusförvärvade trycksår avser årets resultat tre genomförda punktprevalensmätningar i mars, augusti och december 2018 vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Akademiska sjukhuset har minskat denna indikator från 14,1 procent 2017 till 12,4 procent 2018, trots ett högt värde vid första mätningen i mars. Efter denna första mätning genomfördes ett antal åtgärder, bland annat dagliga observationer, seminarier, obligatoriska

trycksårsronder, madrassinventering och uppsö-kande verksamhet. Lasarettet i Enköping gick från 0 procent 2017 till 8,3 procent 2018. Orsaken till ökning på lasarettet är svår att analysera då det speglar tre dygn under hela året. Riksgenomsnittet för patienter med sjukhusförvärvade trycksår vid den nationella mätningen i mars 2018 var 11 procent.

Genomförande av uppdrag

Under 2018 ska alla berörda verksamheter vidta systematiska förebyggande åtgärder i syfte att minska antalet patienter som drabbas av undvikbara vårdskador:

Genom analys av avvikelser och återkoppling efter händelseanalys sker ett systematiskt förebyggande arbete mot undvikbara vårdskador. Lasarettet i Enkö-ping har fattat beslut om åtgärder för samordning av analys, åtgärder och uppföljning av avvikelser och händelseanalyser. Akademiska sjukhuset har genom-fört en patientsäkerhetsutbildning för chefer och ledare både från Akademiska sjukhuset och Lasaret-tet i Enköping. Totalt har 14 kurser genomförts.

Nära vård och hälsa har under 2018 genomfört en femdagars kvalitet- och patientsäkerhetsutbildning för chefer, medicinska rådgivare, verksamhetsut-vecklare, gruppchefer, processledare samt övriga nyckelpersoner. Inom området vårdhygien har Nära vård och hälsa även tagit fram en handlingsplan, utbildat hygienombud och infört basala hygien-rutiner och klädregler inom alla offentliga och privata vårdcentraler, även inom de delar av förvalt-ningen som tidigare inte betraktats som patientnära.

Under 2018 har samtliga verksamhetschefer inom Folktandvården haft ansvar för att införa 2018 års mål för god vård på respektive klinik.

Under 2018 ska alla berörda verksamheter vidta systematiska förebyggande åtgärder i syfte att minska andelen vårdrelaterade infektioner bland annat genom att öka den systematiska användningen av infektionsverktyget:

Infektionsverktyget har standardrapporter på

verk-samhetsnivå över tid som möjliggör regelbunden uppföljning och visualisering av förekomst, typer av vårdrelaterade infektioner samt följsamheten till behandlingsrekommendationer för antibiotika-användning. Verktyget är ett viktigt stöd och för-utsättning för verksamheterna i det systematiska arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner.

Infektionsverktyget har inte, som nämnts ovan, varit i drift under hela 2018 på grund av tekniska problem, men planerar att återstartas i februari 2019. Under 2018 har därför uppföljningen av vårdrelaterade infektioner bestått av en så kallad punktprevalens-mätning i mars månad.

Förbättringsområden

Det är av stor vikt att de pågående förbättrings-arbetena inom hälso- och sjukvårdsförvaltningarna fortsätter. Det gäller särskilt inom de verksamheter som inte når målen för basala hygienregler och kläd-regler. Uppföljning bör även ske av Folktand vårdens pågående patientsäkerhetsarbete, där resultat av följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler finns, men inte ingår i Region Uppsalas beslutsstöd och uppföljningsmodell.

När det gäller användandet av smalspektrumantibio-tika är det viktigt med samordning av åtgärder med Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) och att arbeta för en hög följsamhet inom samtliga verksam-heter till Stramas så kallade 10-punktsprogram.

Ger vård på bästa

In document Region Uppsala 2018 (Page 36-39)