• No results found

Ekonomiperspektiv

Ungdomsmottagningarna i Göteborg finansieras genom ett avtal mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg och ansvariga stadsdelar. HSNG bidrar med 85% och stadsdelarna med 15%.

Sedan 2015 bidrar kommunen med motsvarande 6 kuratorstjänster fördelat procentuellt på mottagningarnas storlek.

Under 2018 har ungdomsmottagningarna i Göteborg fått statsbidrag /SKL-medel för att förstärka mottagningarnas arbete.

Göteborgs ungdomsmottagningar har valt att använda dessa medel till:

• Förstärkning av HälsUM

• Fortsatt gruppverksamhet för unga utsatta för sexuella övergrepp

• Projektanställt verksamhetsutvecklare

• Ökad bemanning på mottagningarna

Bilagor

Statistik Ungdomsmottagningen Väst 2018

Öppettider

måndag tisdag onsdag torsdag fredag

Ordinarie öppettider

8.00-16.30 8.00-19.30 8.00-16.30 8.00-16.30 8.00-14.30

Drop-In 15.00-18.00 13:00-15.00

P-info (p-medels-rådgivning i grupp)

16:30-17:30

Väntetid barnmorska sjuksköterska kurator psykolog Allmän specialist

Psykiatriker

2018-12-31

1-2 v 1 v 3-4v 3-4v 2 v 4 v

Journalförda besök per yrkeskategori

Yrkeskategori Unga

kvinnor

Unga män

Annat* Totalt

Barnmorska/sjuksköterska 3750 535 - 4285

Kurator/psykolog 2065 435 97 2597

Allmänspecialist/psykiatriker 279 33 - 312

Totalt: 6094 1003 97 7194

*Personer med transidentitet

Ungdomars hemvist enligt folkbokföringsadress (alla besök)

Väster Centrum Hisingen Öster Gamlestan Angered Annan kommun

Procent 68 % 16 % 3 % 2 % 1 % 1 % 9%

Drop-in besök

Unga män 340

Unga kvinnor 1210

Totalt antal drop-in besök 1580

Förebyggande och utåtriktat arbete

Antal individer Antal grupper Undervisning till grupper och med stressymptom i form av kurs i mindfulness

25 2

Gruppverksamhet för ungdomar som blivit utsatta för sexuella övergrepp

Skolor som kommit på klassbesök Grundskolor

Nygårdsskolan, Påvelundsskolan, Hovåsskolan, Frölundaskolan, Fiskebäcksskolan, Lindåsskolan, Kannebäcksskolan, Engelska skolan, Fenestra Nya Hovås, Önneredsskolan, Styrsöskolan, Ebba Pettersonskolan, Drakbergsskolan, Frejaskolan

Generella insatser

Antal

generella informationsinsatser Westpride årlig aktivitet

Gymnasiemässan årlig aktivitet

telefonsamtal (rådgivning och tidsbeställning) 5172

Medicinska verksamheten

antal Akut-p-piller (antal utdelade/antal individer) 136/128 graviditetstester (totalt antal/antal positiva) 463/26

Antal spiralinsättningar 183

STI och provtagning

provtagning flickor provtagning pojkar summa antal prov antal

Antal indexpatienter som smittspårats 143

Antal partnerspårningar 201

samtal genomsnitt 5,9 antal anmälningar till Sexuella övergrepp 68

Orsaker till samtalskontakt

Nedstämdhet / depression

Ilska Ångest/oro Identitet Beroende Matproblematik Självskada Sexuell problematik

% 21 1 31 4 1 3 1 1

Kris/

sorg

Trauma/

övergrepp

Heder Relations- problem

Social problematik Oplanerad graviditet

Övrigt

% 5 18 1 10 1 1 1

BRUKARENKÄT 2018 – antal svaranden: 195

Ekonomi

Ekonomiskt utfall 2018 16 000 Kostnader receptläkemedel 56 614

värde NKI 2018 Personalens tillgänglighet 90 Trygg i verksamheten 95

Förstå informationen 97

Få tag på information 93

Möjlighet till påverkan 89

Nöjd av stödet och hjälpen 92

Personalens bemötande 97

Vet var man lämnar synpunkter 75

Påverkan av stöd 86

Årsrapport HälsUM

Å rsrapport Ha lsUM 2018

Organisation, uppdrag och bemanning

HälsUM är en gemensam verksamhet för Göteborgs sex ungdomsmottagningar (UM).

HälsUM har funnits sedan 2015 och är numera finansierad genom avtal mellan Göteborgs Hälso- och Sjukvårdsnämnd och Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. HälsUMs uppdrag är att leda UMs gemensamma utåtriktade, förebyggande arbete kopplat till såväl SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) som psykisk hälsa. Det innebär bland annat ansvar för struktur, prioritering av insatser, koordinering av insatser samt

verksamhetsutveckling. I uppdraget ingår även att utföra delar av det utåtriktade, förebyggande arbetet.

HälsUM har under 2018 bemannats med sjuksköterska, barnmorskor och kuratorer från samtliga sex UM, motsvarande 3-3,5 heltidstjänster. Arbetet har letts av en samordnare/

verksamhetsutvecklare på heltid, med stöd från en styrgrupp bestående av tre enhetschefer för UM. Nytt för i år är att HälsUM förstärkts med en kommunikatör på deltid (20% under våren, 40% under hösten).

HälsUM 2018

Insatser för unga

UM ska vara en mottagning för alla unga och ska verka för att de unga erbjuds jämlik vård. För att lyckas med detta, har UM/HälsUM dels insatser som erbjuds hela ungdoms-gruppen, dels insatser som är riktade till prioriterade målgrupper, det vill säga grupper som utgör riskgrupper när det kommer till SRHR och psykisk hälsa eller som i mindre

utsträckning nyttjar UM. De riktade insatserna består bland annat i specifika samarbeten och anpassat informationsmaterial. Det handlar också om att ge förtur till vissa skolor eller insatser där fler ur de prioriterade målgrupper kan nås.

Det övergripande syftet med UMs förebyggande arbete är att öka ungas kunskap om SRHR och psykisk (o)hälsa, minska tabu kopplat till dessa ämnen, motverka destruktiva maskulinitetsnormer samt öka kunskapen om var de unga kan få hjälp. Under 2018 har HälsUM tillsammans med medarbetare från UM genomfört flera omfattande insatser:

• Klassbesök och korridorshäng på följande gymnasieskolor: Magelungen gymnasium, JENSEN gymnasium, Motorbranschens tekniska gymnasium,

Bräckegymnasiet, Ingrid Segerstedts gymnasium, Drottning Blankas gymnasieskola, Gymnasieakademin, Hermods gymnasium och Lindholmens tekniska gymnasium.

• Suicidpreventionskurs (YAM) på följande grundskolor: International school of Gothenburg (ISGR), Gårdstensskolan och Santosskolan.

• POP IN, Nordstan. Under ledning av Skyddsvärnet och i samarbete med flera andra verksamheter, bemannade UM under våren en lokal i Nordstan på kvällstid. Syftet var att nå utsatta unga som befinner sig i Nordstan.

HälsUM har även genomfört flera mindre punktinsatser såsom lunchföreläsningar på Chalmers samt deltagit i Västra Göteborgs Demokratidag och Fryshusets aktivitetsdag i Nordstan.

Stora evenemang

HälsUM ansvarar för koordinering och planering av UMs tält på Pride samt UMs montrar på gymnasiedagarna och gymnasiesärmässan. Målsättningen är att bedriva ett

förebyggande arbete även i dessa sammanhang. Särskilda metoder och material har tagits fram, vilket lett till att unga stannar längre i tältet/montern, vilket i sin tur möjliggjort främjande samtal. Till montern på gymnasiedagarna kommer nästan bara UMs primära målgrupp och med hänsyn till mängden besök, skulle den insatsen sannolikt kunna utökas i form av större monter och mer personal på plats.

Insatser för vuxna

Sedan HälsUM inrättades har UMs insatser riktade mot vuxna som möter unga, utökats.

Det är alltjämt ett område där verksamhetsutveckling pågår. Under 2018 har HälsUM:

• Koordinerat UMs deltagande i Integrationscentrums utbildning för nyanlända föräldrar. Medarbetare i HälsUM har även deltagit i det praktiska arbetet samt formulerat innehåll.

• Ansvarat för koordinering och vidareutveckling av MHFA-kurser (Första hjälpen till psykisk hälsa) och tillsammans med medarbetare på UM hållit i totalt fem kurser (á två dagar), främst för hvb-personal och skolpersonal i Göteborg.

• Ansvarat för koordinering och vidareutveckling av metoden SRHR på HVB och tillsammans med medarbetare på UM hållit totalt nio kurser under året, för personalgrupper på olika boenden för unga (HVB, LSS, stödboenden).

• Hållit enstaka föreläsningar för bland annat föräldrar och fritidspersonal.

Kommunikation

HälsUM har ägnat mycket tid och energi åt de delar som ryms inom information och kommunikation. Därför är det väldigt positivt för verksamheten att UM/HälsUM fått en kommunikatör på deltid. Positivt är också arbetet med kommunikation har gett resultat.

UM Göteborg har numera ett gemensamt grafiskt manér som går igen i allt från

profilkläder till flaggor och give-aways. Ett flertal broschyrer har producerats för att ge information om UM, psykisk ohälsa och kvinnlig könsstympning. Översättning av dessa pågår. Vidare har UM numera en välbesökt webbsida – 20 000 unika besök per månad, vilket gör den till Göteborgs stads tredje mest välbesökta sida! Den trafiken möjliggör stor informationsspridning och ger utrymme för ytterligare verksamhetsutveckling.

Under 2018 har kommunikatören tillsammans med verksamhetsutvecklarna byggt en temasida på intranätet för UM Göteborg, där såväl medarbetare i staden som medarbetare på UM i övriga landet kan ta del av allt från styrdokument till metodbank och olika mallar.

Verksamhetsutveckling

HälsUM ansvarar för verksamhetsutveckling avseende det förebyggande, utåtriktade arbetet. Under 2018 har HälsUM framför allt fokuserat på följande områden:

• UMs klassbesök och korridorshäng på gymnasieskolor. Stödmaterial (rutin, metodbank, bildspel, bokningssystem) har tagits fram för detta ändamål, såväl för klasser på ordinarie gymnasieprogram som för klasser inom språkintroduktion (sprint) och gymnasiesärskolans nationella program. Målsättningen är att UM/HälsUM under 2019 kommer träffa samtliga sprintklasser, alla klasser i årskurs 1 på gymnasiesär-skolan samt besökt cirka en tredjedel av Göteborgs (48) gymnasieskolor.

• VIP-utbildning. HälsUM ansvarar för att säkerställa att det finns bemanning till de gruppverksamheter som ingår i UM Göteborgs basverksamhet. Med anledning av detta anordnades under våren en utbildning för medarbetare i metoden VIP (kurs för unga med intellektuell funktionsnedsättning), vilket gör att VIP framöver kommer kunna genomföras 2-3 gånger/år i UMs regi.

• Utvärdering och ungas röster. HälsUM har en önskan om att i högre grad involvera de unga i verksamhetsutvecklingen. Målsättningen är att hitta en strukturerad form för utvärdering och för verksamhetsutveckling som utgår från de ungas behov. Under 2018 har HälsUM bland annat provat att låta unga utvärdera enskilda insatser samt anordnat en träff/referensgrupp där unga fick lämna synpunkter på UMs verksamhet.

En medarbetare i HälsUM har gått kurs i SKLs metod Tjänstedesign. Verksamhets-utveckling inom detta område kommer fortgå under 2019.

• Tillgänglighet. HälsUM har deltagit i arbetet med att utvärdera projektet lördagsöppet.

Vidare ingår HälsUM-medarbetare i arbetsgruppen som leder kartläggningen avseende tillgänglighet, på uppdrag av områdescheferna. Kartläggningen, som inbegriper såväl forskning som insamling av erfarenheter från UM-medarbetare, syftar till att ge underlag för beslut om insatser som kan leda till utökad tillgänglighet på UM

Göteborg. Inom ramen för arbetet med tillgänglighet, genomför UM/HälsUM även en omfattande studie tillsammans med Göteborgsregionen och Social resursförvaltning, som syftar till att ge svar på vilka unga som inte besöker UM och skälen till detta.

• Webbaserad UM-utbildning. Medarbetare i HälsUM deltar i den arbetsgrupp som tillsammans med Kunskapscentrum för sexuell hälsa, tar fram en introduktions-utbildning för personal. Målsättningen är att introduktions-utbildningen ska bevara, förmedla och utveckla det specifika arbete som utförs på UM och förhoppningen är att utbildningen ska kunna användas nationellt.

Kompetensutveckling, samverkan och spridning

Med hänsyn till att HälsUM bedriver verksamhetsutveckling är det av stor vikt att medarbetare i HälsUM håller sig uppdaterade på området, vilket sker löpande. HälsUM ansvarar för att hålla det material som används i det förebyggande arbetet aktuellt och vid behov ta initiativ till utbildningsinsatser för medarbetare på UM. Under 2018 genomfördes en halv utbildningsdag med fokus på klassbesök. Och de två årliga UM-dagarna ägnades åt normmedvetenhet och den nya samtyckeslagstiftningen.

Intresset för HälsUMs arbete och erfarenheter är fortfarande stort och HälsUM har både besvarat frågor via mejl och tagit emot ett flertal studiebesök under året. Liksom tidigare år hade HälsUM en välbesökt monter på den nationella ungdomsmottagningskonferensen.

HälsUM ingår i ett flertal nätverk, där kunskapsutbyte ingår.

I maj 2019 ska den nationella ungdomsmottagningskonferensen gå av stapeln i Göteborg.

Arbetsgruppen som ansvarar för planeringen tillsammans med FSUM, utgörs av

medarbetare i HälsUM. Konferensen, rUM för alla, kommer att fokusera på hur UM kan bli/vara en mottagning för alla unga.

Ekonomi

HälsUM finansieras dels genom avtal med HSNG om 2 000 000 sek, dels med

förstärkningsmedel från SKL. Verksamheten har även haft förstärkning under hösten i form av riktade medel för våldsprevention från Länsstyrelsen, motsvarande en halvtidstjänst.

Avslutningsvis

Äntligen! Tiden då HälsUM ägnade sig mer åt kartläggning och utbildningsinsatser än åt konkreta insatser för de unga, är över och under 2018 träffade medarbetare i HälsUM/UM mängder med unga i det förebyggande, utåtriktade arbete. Det finns numera en tydlig struktur, inarbetade insatser och dessutom informationsmaterial för varje tillfälle.

HälsUM ser fram emot ett 2019 där fler ur UMs prioriterade målgrupper nås av UMs insatser, webbens potential nyttjas än mer, tillgänglighetsfrågan får några svar och den stora nationella UM-konferensen i maj blir en lyckad tillställning!

Related documents