• No results found

Verksamhets- och kvalitetsutveckling

3.2 Metod- och kunskapsutveckling

På ungdomsmottagningen bedrivs ett kunskapsutvecklande arbete om ungdomars sexualitet, samlevnad, fysisk och psykisk hälsa.

Under senare år har strävan varit att metod- och kunskapsutveckling ska ske gemensamt på de olika ungdomsmottagningarna i Göteborg, med fokus på att nå en mer jämlik vård.

Verksamhetsutvecklare

Sedan september 2017 har en verksamhetsutvecklare varit anställd på heltid

(projektanställning). Tjänsten innebär att samordna mottagningsarbetet på Göteborgs sex ungdomsmottagningar med syfte att erbjuda likvärdig vård oavsett vilken mottagning den unge besöker.

Verksamhetsutvecklaren har under 2018 bland annat arbetat med införandet av 1177, formandet av en webbaserad introduktionsutbildning för personal, införandet av en intern temasida där viktig information och material finns samlat för medarbetarna på

ungdomsmottagningen, samt uppdaterat och skapat nya gemensamma rutiner och ansvarat för träffar för de olika personalkategorierna.

Metod- och kunskapsutveckling på Ungdomsmottagningen Väst

Det bedrivs ett ständigt kunskapsutvecklande arbete om ungdomars sexualitet, samlevnad och psykosocial hälsa på mottagningen. Följande har medarbetarna deltagit på:

• Medarbetarna har under året haft både gemensam handledning och handledning uppdelad utifrån profession.

• Heldags fortbildning i antikonception för medicinsk personal.

• Utbildning kring sexuella övergrepp och trauma av Wonsa för ett antal medarbetare.

• Kuratorer deltog på Psykologpartners utbildning kring självkänsla hos barn.

• Ett antal medarbetare har utbildats kring våld i unga parrelationer som anordnats av Dialoga.

• NACS konferens i Åbo (The Nordic Association for Clinical Sexolog) har två barnmorskor deltagit på.

• Två barnmorskor har deltagit på KBT-konferens kring sexologiska frågeställningar.

• Ett antal medarbetare har deltagit på föredrag av Dag Nordanger om traumareaktioner.

• Hela personalgruppen har utbildats i HLR.

• Tre medarbetare var på FSUM-konferens i Sundsvall (nationell konferens för ungdomsmottagningar). Temat var ”rätten att få vara sig själv”.

• All personal har deltagit på stadens gemensamma utvecklingsdagar för Ungdomsmottagning Göteborg, fokus var normkritik, gruppverksamhet och samtyckeslagen.

• Två kuratorer har utbildats i Lifespan Integration. Det är en metod som ska möjliggöra läkning för människor som upplevt någon form av traumatiserande händelse, såsom sexuella övergrepp.

• Det psykosociala teamet har utbildats i Compassion, som handlar om att ha

självmedkänsla och inre trygghet, som är av stort värde i samtalet med de unga som söker hjälp på ungdomsmottagningen. De har även fått handledning i metoden.

• Ny personal har genom Kunskapscentrum för sexuell hälsa utbildats i Sexit.

• Ny personal har gått grundläggande miljöutbildning, då vi är en miljödiplomerad verksamhet.

• Majoriteten av medarbetarna har gått en heldagsföreläsning kring “att hantera grupp” med Sandra Dahlén.

• Mottagningen har under året HBTQ-diplomerat ny personal genom och i samverkan med Kunskapscentrum för sexuell hälsa. All personal har uppnått målen med att ta del av dem grundlägga begreppen, analysera heteronormativitet och dess

konsekvenser samt få en inblick i HBTQ-personers livsvillkor och hälsosituation.

• Sjuksköterska har deltagit på föreläsning kring könsdysfori som anordnats av SU.

• Sjuksköterska har deltagit på en utbildning om att prata med unga nyanlända om hälsa, sexualitet och jämställdhet, som anordnats av Länsstyrelsen Västra Götaland och MUCF.

• Samverkan med Sahlgrenska akademin i syfte att ta emot barnmorskestudenter. 9 blivande barnmorskor har under året praktiserat på mottagningen.

3.3 Resultat av senaste kundenkäten

Under 2018 genomfördes en kundenkät. Det framgår att ungdomarna är mycket nöjda med verksamheten. Generellt ligger värdena på alla parametrar på ungefär samma resultat från tidigare år. Se resultat i statistikbilagan.

3.4 Patientsäkerhet och klagomålshantering

Den 1 januari 2011 började patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL, att gälla. Enligt den nya lagen ska vårdgivare dokumentera sitt patientsäkerhetsarbete i en

patientsäkerhetsberättelse. Vårdgivaren ska också beskriva vad man gjort för att identifiera, analysera och så långt som möjligt reducera risker i vården, och för att minska antalet tillbud och negativa händelser.

Övergripande mål och strategier

Alla medarbetare ska ha formell/reell kompetens för sitt uppdrag och ska få erforderlig kompetensutveckling.

En verksamhetshandbok är tillgänglig för all personal och finns på intranätet. Denna verksamhetshandbok är till för all personal som arbetar på ungdomsmottagningarna i Göteborg. Den skall vara en praktisk handbok samt ge en samlad bild av ledningen av kvalitet inom ungdomsmottagningarnas verksamhetsområde. Handbokens innehåll ansvarar verksamhetscheferna enligt HSL för ungdomsmottagningarna för. Som stöd för dessa finns en Medicinsk rådgivare vilken ansvarar för att de medicinska rutiner, riktlinjer etc. som finns i verksamhetshandboken bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Verksamhetschef för ungdomsmottagningen

I vissa stadsdelar har stadsdelsnämnderna delegerat verksamhetschefsansvaret till enhetschefsnivå medan för övriga har ansvaret legat på områdeschefsnivå.

Enskilda ledningsuppdrag/medicinsk rådgivare:

Verksamhetscheferna har uppdragit åt Olga Lundberg, Leg. Läkare, Specialist inom Allmänmedicin, verksamhetsansvarig Västerledens Vårdcentral, att fullgöra uppdrag som ansvarig för att handlägga ärenden enligt Lex Maria inom Ungdomsmottagningarna Göteborg.

Verksamhetscheferna har uppdragit åt de allmänspecialistläkare som tjänstgör på respektive mottagning att, att fullgöra ledningsuppdrag som medicinsk rådgivare och ansvarig för avvikelsehantering.

Avvikelser:

All personal rapporterar risker och inträffade händelser skriftligt på avvikelseblanketten i verksamhetshandboken eller den blankett som finns för kommunal hälso- och sjukvård.

Berörd personal och chef gör erforderliga åtgärder. Händelser som lett till hälso- och sjukvårdsinsatser rapporteras vidare till medicinskt ansvarig. Återkoppling sker till berörda på arbetsplatsträffar.

Klagomål och synpunkter:

Enhetschef tar emot och utreder klagomål och synpunkter. Svar på inkommit klagomål eller synpunkt lämnas skriftligt eller via en personlig kontakt med den enskilde. Återkoppling på klagomålet eller synpunkter sker också till alla medarbetare inom enheten som ett led i vårt ständiga förbättringsarbete. I frågor som berör patientsäkerhet är medicinskt ansvarig en stödjande funktion.

Sammanställning och analys:

Inkomna rapporter, klagomål och synpunkter hanteras och analyseras per mottagning.

Sammanställning av inkomna klagomål sker en gång per år.

Resultat Ungdomsmottagningen Väst

Följande avvikelserapport har inkommit:

Risk för utebliven eller fördröjd vård. Provsvar för Ungdomsmottagningen Väst laddades inte ner digitalt, papperskopior skickades till mottagningen, men dröjde flertalet dagar innan dessa mottogs. Detta innebar en fördröjd vård och risk för utebliven behandling av STI-infektioner.

Åtgärd/svar: Kontakt togs med Intraservice för att problemet med att provsvaren inte laddades ned skulle åtgärdas. Det dröjde från 14/8–28/8 innan problemet med provsvaren var åtgärdat. Ingen behandling uteblev pga. det tekniska problemet.

Related documents