• No results found

Elevens involvering/delaktighet i sin pedagogiska utredning och uppföljningen därav

Alla respondanterna är samstämmiga i frågan om hur elevens delaktighet ser ut i den pedagogiska utredningen. Dom svarar att det beror mycket på vilken typ av problematik som finns för eleven. Efter varje svar ställde jag en följdfråga där jag bad respondenterna att förklara vad denne menar med problematik hos eleven. Svaren blev varierande där fyra respondenterna hade gemensam uppfattning att det hade med elevens ålder och möjlighet att kommunicera, men att man i största utsträckning strävar efter att elevens perspektiv finns med i utredningen. Majoriteten specialpedagoger strävar efter att ha enskilda samtal med eleverna där dom själva får beskriva sina svårigheter och tankar kring dessa.

Ibland vill inte föräldern att deras barn ska vara med för att de ska känna att det är fel på dem. Jag brukar försöka förklara att det är bra att ha med eleven, men om föräldrarna inte vill. Ja vad ska man göra då liksom. Men kanske säger bara föräldrar nej när det är små barn (Specialpedagog 6).

Ett avvikande svar var just svaret ovan där man belyste förälderns önskan om elevens delaktighet eller ej.

På frågan på vilket sätt som eleven är involverad i uppföljningen svarar alla att i de fall som eleven finns med i uppföljningen vill man höra elevens perspektiv på hur den anser att åtgärderna fungerar. Tre av specialpedagogerna säger att de även vill höra vad eleven anser att man kan göra för att skapa bättre förutsättningar.

Oftast är eleven med i uppföljningen när det kommer till tekniska hjälpmedel. Då måste jag liksom följa upp på ett annat sätt och set till att det funkar för eleven med tekniken. Det finns ju de fallen där föräldrar och lärare inte kan detta med den nya tekniken och så måste jag jobba med att stärka eleven. Men förra veckan hade jag en sittning med en elev tillsammans med dennes föräldrar där vi gick igenom Ipaden och appar och så. Det var jättebra, men det är inte alltid man har tid att lägga på hela familjer sådär tyvärr (Specialpedagog 6).

Elevens delaktighet och viljan till delaktighet spelar också en roll menar tre av specialpedagogerna.

Tycker föräldrar och klasslärare att det är viktigt att eleven är delaktig i hela processen kring de specialpedagogiska insatserna blir det också mer naturlig att eleven känner sig motiverad och det blir ett naturligt steg att elevens röst hörs i uppföljningen. Det finns verkligen de lärare som bara vill att elevens ska vara hos specialläraren och den negativa inställningen färgar av sig på eleven. Likaså när föräldrarna menar att det inte är fel på deras barn. Eller att de inte tränar något med barnen hemma utan skyller allt på skolan att vi inte gör tillräckligt.(Specialpedagog 3)

Skolans syn eller anda har också stor betydelse för elevens delaktighet menar en specialpedagog

På min förra arbetsplats var rektorn mycket noga med att elevens skulle vara delaktig i sitt skolarbete. Det var liksom en anda i skolmiljön. Där samarbete mellan elev lärare var unikt känns det som. Min roll som specialpedagog var mycket central i det arbetet och det var en enorm fördel för mig att kunna göra ett bra arbete med den andra på skolan. ( Specialpedagog 4).

På frågor om hur man tror att elevens delaktighet kan påverka den pedagogiska uppföljningen svarar fem av sex att de enbart ser det som positivt. Fem av specialpedagogerna tror att eleven sitter på kunskap och upplevelser som man som specialpedagog och lärare kanske inte tänker på.

Genom att samtala med eleven kan man hitta intresseområden hos eleven som man kan använda för att motivera eleven. Man kan också hitta andra elever i samma klass om är intresserade av samma sak och så kan de lära varandra. Ibland känner jag att jag glömmer hur viktigt det är med samspelet och hur mycket eleverna faktisk kan lära sig av varandra. (Specialpedagog3).

En av specialpedagogerna anser att det finns en risk att eleven blir uppstressad och känner sig pressad om man ställer krav på att de själva ska komma med förslag på vad de anser skulle kunna fungera bättre.

Alltså ibland kommer eleven med massa krav på hur de vill ha det. Det ska vara si och det ska vara så. Det känns ibland tidskrävande då jag har så mycket att göra. Ibland har jag enbart tid att sätta in de insatser som jag och läraren tycker är nödvändiga. Visst hade det varit skönt att kunna sitta ner i lugn och ro och prata med eleven men när både ledning och lärare ibland tror att jag är odödlig och har all tid i världen så blir det tyvärr eleven som blir lidande. (Specialpedagog 4).

Även om specialpedagog fyra anser att det kan vara svårt att ta hänsyn till elevens önskemål och tankar säger hon också i nästa andetag:

Men det är klart att det blir bättre resultat om tiden fanns att lyssna på eleven. Det är ju trots allt elevens upplevelse som är det viktiga så det faktiskt handlar om dem. Ush vad negativ jag låter hela

tiden, man skulle kunna tro att jag inte gillar mitt jobb men det gör jag verkligen. Bara jag slapp att alla drog och slet i mig. Hade jag haft mer energi hade jag orkat stå upp för mitt arbete bättre och lyckats ta tillbaka respekten som fanns förr mot specialpedagoger (Specialpedagog 5).

Jag berättar om den kritik som finns i forskningen avseende bristande involvering av eleven i den pedagogiska utredningen och dess uppföljning. Jag frågar därför vilka tankar de har om denna kritik.

Jag tror att eleven finns med i mycket större utsträckning en vad som syns hos Skolverket. Jag kan tänka mig att vi kanske är dåliga på att dokumentera och skriva fram elevs och dennes familjs delaktighet i den pedagogisk uppföljningen (Specialpedagog 1).

Två av de andra specialpedagogerna bekräftar just bristen av att inte lyfta fram eleven i den pedagogiska utredningen. Men samtidigt uttrycker man en viss frånvaro av elevens och målsmans delaktighet.

Nu när jag tänker efter så brukar kanske eleven vara med, eller jag vet inte , det går liksom på rutin och så glömmer man skriva ner vad eleven sa eller så (Specialpedagog 4)

Jag låter kanske inte eleven och dens familjs röst höras i den uträckning de kanske borde, inget jag direkt har funderat på, det går liksom bara av rena farten. Fast det kanske är något att diskutera kring. Det finns visserligen en lärare som tycker att elevens delaktighet är viktig och då brukar läraren påminna mig om detta och handen på hjärtat så finns nog mer elevens röst med i de pedagogiska utredningar där den läraren är inkluderad. (Specialpedagog 3).

5.4 Frågor kring nya allmänna råden för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd