• No results found

Frågor kring nya allmänna råden för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och

Alla specialpedagogerna är mycket positiva till de nya allmänna råden och anser att det är en klart positiv utveckling från Skolverkets sida att fokus ska ligga på den gemensamma undervisningen. Alla säger också att de anser att fokus på undervisningen har funnits länge men att inga tydliga direktiv för detta funnits.

Jag har ofta poängterat för lärarna att förändringar måste i första hand göras i klassrumsmiljön. Att det inte är eleven som äger problemet utan undervisningen. Jag har ofta fått som reaktion så att de känner sig påhoppade och att jag anser att de inte kan undervisa (Specialpedagog 4.)

Det nya allmänna råden verkar också ge en förhoppning om en ökad respekt inför specialpedagogens arbete.

Nu när inte jag som specialpedagog kommer och lagar åt dem utan att det hänger på lärarnas egen insats tror jag att lärarna blir mer hängivna till mina tips och idéer på hur de kan arbeta. (Specialpedagog 3).

I det insamlade empiriska materialet ser jag också att alla specialpedagoger anser att de nya allmänna råden kan minska inte bara deras arbetsbelastning utan också lärarnas. Att belastningen

minskar markant i och med att anpassningar skall göras i första hand innan man sätter in åtgärdsprogram tror man vara stöd för den tanken.

Många lärare anser att det är en lättnad att slippa skriva alla dessa åtgärdsprogram stup i kvarten. Många åtgärdsprogram blir hyllvärmare för att man inte hinner och orkar. Det är skönt att jag nu kan lägga mer fokus på att hjälpa förebyggande i klassrummet utan att känna att jag kritiserar lärarnas undervisningsform (Specialpedagog 5).

Specialpedagog 1 har länge använt en checklista med åtgärder som lärarna ska se över innan de kontaktar specialpedagogen. Denna checklista har specialpedagogen sedan delat med sig av i stadsdelen och den har blivit mycket positivt mottagen av både lärare och specialpedagoger.

Lärarna känner sig trygga med att få konkreta tips på hur de kan tänka och förändra själva innan de kommer till mig. Många gånger räcker det att göra anpassningar i lärandemiljön. Lärarna blir också nöjda med att själva lyckats vända svårigheten (Specialpedagog 1).

På frågan vilka de största förändringarna är beskrivs rektorns ansvar att se till att en utredning görs.

Det känns bra att rektorn har ansvaret. I de fall som föräldrarna är arga kan man hänvisa till rektorn. Tidigare har det känns så luddigt vems ansvar det är med dessa åtgärdsprogram (Specialpedagog 3).

Specialpedagog 5 tror också att lärarens status höjs i samband med de nya allmänna råden.

Att lärarna nu själva ska ta till sin egen kunskap och göra förändringar i sin lärandemiljö tror jag kommer bidra till att deras status höjs. Både för dem själva men också gentemot samhället. Lärarnas kompetens ifrågasätts hela tiden i media och jag kan förstå att lärarna ger upp. Nu ta det liksom tillbaka respekten eller hur jag ska förklara. ( Specialpedagog 5).

På frågorna om hur de tror att de nya allmänna råden påverkar elevernas upplevelse av skolan svarade alla att de tror att det kommer att få en positivt inverkan.

Detta är visserligen inget nytt att det hänger på sättet läraren undervisar. Visst är det så att de lärare som är duktiga på att anpassa sin undervisning och har haft eleverna under en längre tid inte behöver göra så mycket förändringar och redan har mindre problem med elever som har det svårt. Det kan jag se tydligt. Jag hoppas lärarna blir mer ödmjuka inför varandra och tar hjälp av varandra. Att det där revirtänket kanske försvinner lite nu när det handlar om inlärningen i klassrummet som ska bli bättre. (Specialpedagog 5).

Att förebyggande arbete blir lättare nu med de nya allmänna råden tar alla specialpedagogerna upp.

Nu blir man tvingad att arbeta förbyggande hela tiden och det tycker jag är bra. Innan kunde lärarna tycka att jag la mig i deras sätta att undervisa Det är en vinst för lärarna att arbeta förebyggande. Det svåra är ju att få med de gamla gåsarna som alltid gjort på sitt sätt och fortfarande använder sig av ´”katederundervisning” , Men med de nya allmänna råden blir det nog lättare att motivera varför man ska arbeta på ett förebyggande sätt (Specialpedagog 3).

Jag hoppas och tror att i det långa loppet kommer de gynna alla eleverna på ett eller annat sätt. I och med att hela undervisningen kommer ändras eller förhoppningsvis ändras så inverkar det på alla eleverna. Jag kan inte se hur de skulle inverka på något negativt sätt (Specialpedagog 1).

Här kommer också lärarnas dolda kunskap upp som en positiv faktor för eleverna.

Tidigare har kanske inte läraren känt att de kunnat påverka vilka insatser som ska göras. Men nu handlar det mycket om vad de vet fungerar. För vissa blir det svårt att kritiskt granska sig själv men det blir ju ett måste om man ska kunna ändra sig. Man kan ju alltid hoppas att lärarna ta hjälp av varandra också. (Specialpedagog 3).

Pedagog fyra har förhoppningar om ökad konsultation i grupp.

Nu när alla är lite oroliga för hur de ska klara att ändra sin undervisning hoppas jag på att lärarna blir mer positiva till att jag kommer in och handleder i arbetslagen. Tidigare har lärarna tyckt att jag tar av deras planeringstid men nu kanske man ser någon vinning med det (Specialpedagog 4).

Jag ställde också frågan om det var något i de nya allmänna råden som kunde blir svårt.

Vi har diskuterat just hur man ska göra med elever i årskurs sex. Vi säger att de har extra anpassningar och sedan visar det sig att de ändå inte når upp till betyget godkänt. Hur ska man tänka då? Skulle vi ha satt in ytterligare åtgärder, skulle det upprättats ett åtgärdsprogram eller hur tänker man kring detta? (Specialpedagog 6).

En annan specialpedagog svarade på liknande sätt.

Tidigare var det tydligt när man skulle sätta in ett åtgärdsprogram. Att det var när man inser att eleven inte kommer att uppnå sina mål. Nu är det mer luddigt och tolkningsbart. Det tror jag kan bli en svår bedömning i vissa fall. Men här måste ju ledningen vara tydlig så vi vet hur vi ska jobba. (Specialpedagog 5).

6 ANALYS

Här följer en analys av resultatet. Jag knyter här samman teorin med resultatet och lyfter fram det som jag anser vara intressant för denna undersökning.