• No results found

3. Metod

5.3 Eleverna

Sammanlagt intervjuades sex elever från årskurs 3 på Medieprogrammet. Tre killar och tre tjejer. Eleverna benämns E1, E4, E5, E6, E7 och E8. Intervjuerna benämns följaktligen Intervju 1 och Intervju 4-8. Kön kommer inte att omnämnas, då detta inte synes relevant i sammanhanget till skillnad mot i observationerna där könsbeskrivningen bidrar till ett förtydligande av relationen mellan lärare och elev. Syftet med undersökningen är ju inte att röja skillnader i uppfattningar med utgångspunkt från könstillhörighet. Dessutom är det större risk för att intervjupersonernas identitet avslöjas om en könsbeteckning skulle användas. Intervjuerna gjordes med en elev i taget. Vissa problem uppstod med bandspelaren under Intervju 6-87. Andra saker som bör påpekas är

att Intervju 5 tappade lite tempo och energi då det var den femte intervjun som gjordes den dagen. Resultatmässigt syns dock ingen större skillnad. Intervju 7 upplevs som lite ordfattig vilket bland annat kan bero på strulet med bandspelaren som kan ha bidragit till en lite hämmande situation. Inledningsvis ställdes några allmänna frågor till eleverna om trivsel på skolan, kompisar och progamval. Överlag verkar eleverna lite skoltrötta och som någon av dem själv påpekar så har de ju faktiskt gått i skolan i hela sitt liv. Samtidigt är de flesta av dem nöjda med sin skola, kompisar och det program de nu är på väg att avsluta. Innan resultatet beskrivs ges en kort presentation av intervjupersonerna.

Intervjupersonerna - eleverna

E1, ger ett lugnt och säkert intryck, har intressanta synpunkter om utbildningen och ger genomtänkta svar. E4, verkar till en början lite nervös men ger uttömmande och intressanta svar. E5, är pigg och mycket verbal. E6, är lugn och mycket positiv till sin tidigare grundskoleutbildning; självständigt arbete och teamutbildning. E7, verkar lite trött och håller eventuellt inne på en del information. E8, är mycket lugn och språksam men rädd för att riskera sitt betyg och vågar inte prata om allt när bandspelaren är igång. Nedan följer en redogörelse för elevintervjuerna.

5.3.1 Elevernas syn på kursstarten

Vad anser du är viktigt när du möter en ny lärare och klass?

E1: ”Att man försöker skapa kontakt och fokusera på vad kursen handlar om. Hur läraren lär ut. Läraren måste tycka att ämnet är fruktansvärt intressant och ha en inlevelse. Gärna röra sig lite, visa med händerna. Man lär sig om man jobbar både praktiskt och teoretiskt. Läraren måste visa lite engagemang och så.”

E4: ”Att läraren får ett gott intryck av mig. Att läraren styr och inte viker sig för eleverna. Läraren ska vara lite auktoritär ändå, annars blir det för många kockar, hård men rättvis. En bra lärare bryr sig om de som sköter sig, är det någon som skolkar så är det inte lönt att tjata, det är ens eget ansvar. Lärare bör fokusera på dem som är i skolan. Vi har ju lärare som försöker köra det här med elevdemokrati att eleverna är med och bestämmer. Det blir oftast en lång diskussion, till sist är det ändå läraren som tar beslutet därför eleverna kommer inte fram till någonting. Alla vill göra på olika sätt.”

E5: ”Att läraren tar sig tid att förklara vem han eller hon är. Att läraren är på samma nivå som eleverna, en medarbetare. Kommunikation, att läraren bryr sig om eleverna som människor och inte bara något som ska fylla någon kvotering om betygen.”

E6: ”Läraren ska sätta gränsen redan från början, annars förlorar eleverna respekten för honom eller henne direkt. Det viktigaste är att läraren sätter någon slags nivå på hur det ska vara resten av terminen. Samtidigt är det kul om läraren kan visa på lite humor och entusiasm.”

E7: ”Att läraren är trevlig, positiv, öppen och bryr sig om eleverna.”

E8: ”Första intrycket. Inlevelse. Att läraren går inför att lära namnen, väcker de tysta eleverna, är personlig frågar och kommer ihåg. Man kan ändra inställning när en lärare verkligen visar intresse för en. Det skapar intresse för läraren och kursen.”

Vad anser du är viktigt i en kursstart?

E4: ”Klara direktiv om vad som gäller för kursen. Vad som ska göras och vilka mål man ska nå. Vad kräver läraren av mig? Vilken struktur vill han ha på lektionerna?”

E5: ”Målen, att man direkt får reda på hela terminen. Det värsta jag vet är när man sitter där och känner nu kommer jag att fixa det här på håret och sen så upptäcker man, när man är klar, att det kommer en uppgift till och så blir det helt och hållet stressat till max. Det är också viktigt att läraren fångar ens intresse”.

E6: ”Att läraren har någon sorts planering över hur kursen ska se ut. Jag tycker det är viktigt att man vet vad man ska göra och ungefär när man ska göra det. Och så målen förstås.”

E7: ”Att läraren pratar med eleverna, frågar vad det är vi har förväntat oss och vad vi vill, på vilket sätt vi vill arbeta och så.”

E8: ”Att läraren väcker ens intresse för kursen och ämnet. Att läraren brinner för ämnet då vill man lära sig och att man tydligt går igenom kursens innehåll på tavlan.”

Vad motiverar dig för kursinnehållet?

E1: ”Mina framtidsvisioner och min mentor. Han visar liksom att han vill att vi ska klara det.” E4: ”Intresse men även att få bra betyg. Man måste ha bra betyg för att göra vad man vill sen.” E5: ”Betyget. Praktiska grejer. Det är alltid kul med nya strategier. När jag ser att det jag lär mig kan jag använda senare i livet Att man får reda på varför man ska lära sig. Att man hittar något i ämnet och/eller att läraren kan hitta något som intresserar en.”

E6: ”Att läraren är engagerad. Om man har en bra lärare kan vilket ämne som helst bli roligt.” E7: ”När vi får jobba självständigt. Jag vill ha ganska bra betyg också, så att jag kan läsa vidare.”

E8: ”Att det är intressant och roligt. Lärarens intresse. Betyget.” Vilka möjligheter till delaktighet tycker du att du har?

E1: ”Vi har lite inflytande på tidsplaneringen men inte på innehållet. Det blir ju att alla blir delaktiga mer eller mindre. Jag tycker att jag är rätt så delaktig.”

E4: ”Att kunna vara med och planera en bit i allafall. Läraren kan plocka med det som måste vara med och diskutera med eleverna och få förslag.”

E5: ”Graden av delaktighet beror lite på resten av klassen. Jag vill gärna ha lite valmöjligheter. Är det något i kursen som är dåligt så klagar jag naturligtvis och försöker få läraren att förstå, kan vi inte göra det på något annat sätt istället?”

E6: ”Att vi elever får säga vad vi tycker och tänker. Att vi liksom får bestämma innehållet också lite grann.”

E7: ”Möjlighet att välja arbetsformer. Man ska få välja vad man vill.”

E8: ”Man vill ju ha stor delaktighet som elev. Man vill ju kunna vara med och bestämma.”

5.3.2 Sammanfattning av Eleverna

Eleverna har många tankar och idéer om kursstarten, lärarnas upplägg, kursplaneringen och sin egen delaktighet. De flesta eleverna har väldigt klart för sig vad de tycker om undervisningen: lärarna, innehållet och arbetsformerna. De ger ofta konkreta förslag på åtgärder för att förbättra undervisningen. En del visar dock tecken på uppgivenhet och säger att de inte längre orka bry sig. Eleverna är överens om att en tydlig kursgenomgång tillsammans med läraren är viktig vid kursstarten samt att lärarens intresse och engagemang för ämnet och eleverna påverkar deras motivation och delaktighet. De vill att läraren ska lära sig namnen på dem, kommunicera och vara öppen för deras synpunkter. De vill också kunna inverka på kursinnehållet framförallt arbetsformerna.

Related documents